Κύπρος: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ρύθμιση του online στοιχήματος

κύπρος νομοθεσία

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες στην Κύπρο προσφέρουν νόμιμες υπηρεσίες στο διαδίκτυο μιας και από το Νοέμβριο του 2016 καθορίστηκε το νομικό πλαίσιο με το οποίο νομιμοποιήθηκε το αθλητικό στοίχημα.

Εποπτεύοντα ρόλο έχει πλέον η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ), η οποία και ελέγχει την αγορά των τυχερών παιχνιδιών σύμφωνα με τον «Νόμο Περί Στοιχημάτων» του 2012.

Οι παρεχόμενες άδειες διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: Κλάση Α και Κλάση Β. Στην πρώτη ανήκει ο επίγειος στοιχηματισμός, δηλαδή σε πρακτορεία και στην δεύτερη οι ονλάιν στοιχηματικές (online bookmakers). Ο κάθε παίκτης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και θα πρέπει να έχει μόλις έναν λογαριασμό ανά πλατφόρμα. Η τελευταία, θα πρέπει εντός 30 ημερών από την εγγραφή του παίκτη ,α να προβεί σε ταυτοποίηση των στοιχείων του.

Class A και Β στο… μικροσκόπιο

Η Class B θα δίνει την δυνατότητα στην κάτοχο της να προσφέρει μόνο στοίχημα και εκτιμάται πως θα στοιχίζει 30,000 ευρώ για έναν χρόνο και 45,000 ευρώ για δύο συναπτά έτη. Κάθε ενδιαφερόμενη πλατφόρμα διαθέτει δικαίωμα στην αίτηση, εφόσον καλύπτει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να είναι Ανώνυμη Πλατφόρμα διαθέτοντας μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 500,000 ευρώ
  • Να έχει έναν διευθύνων σύμβουλο στην Κύπρο. Η πλατφόρμα δεν χρειάζεται να έχει έδρα την Κύπρο, ωστόσο πρέπει απαραιτήτως να έχει παράρτημα στη χώρα.
  • Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική ύψους 550,000 ευρώ από κυπριακή τράπεζα ή από διεθνή τράπεζα με έδρα χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η ισχύς της εγγυητικής πρέπει να επεκτείνεται για έξι επιπλέον μήνες από το πέρας της ημερομηνίας αίτησης
  • Όλες οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν έναν κεντρικό διακομιστή (server) ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον server της ΕΑΣ και θα ανανεώνει τα στοιχεία του σε πραγματικό χρόνο.

Προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι ενδιαφερόμενες πλατφόρμες, η ρυθμιστική αρχή προχώρησε στην έκδοση των οδηγιών 13-16/2016. Η οδηγία αυτή αφορά τις απαιτήσεις της ΕΑΣ σχετικά με την δημιουργία και την διατήρηση κεντρικού και εφεδρικού server, η 14/2016 δίνει οδηγίες σχετικά με την δομή του ιστοτόπου, ο οποίος θα πρέπει να έχει κατάληξη σε “.com.cy”. Η οδηγία 15/2016 αφορά τις υποχρεώσεις της κάθε στοιχηματικής πλατφόρμας στην Κύπρο σχετικά με την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου, ενώ στην οδηγία 16/2016 δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο ενημέρωσης των οικονομικών στοιχείων (λογιστικά βιβλία, ισολογισμοί, κλπ), ενώ ορίζει το χρονικό διάστημα που θα υποβάλλονται στην ΕΑΣ.

Σχόλια