Κύπρος: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ρύθμιση του online στοιχήματος

κύπρος νομοθεσίαΗ Κύπρος ετοιμάζεται για την αδειοδότηση στοιχηματικών ιστοσελίδων και το bookmakers σας ενημερώνει για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) στην Μεγαλόνησο.

Μέχρι τώρα οι νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Κύπρο λειτουργούσαν χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, ενώ δεν είχαν την υποχρέωση να κάνουν γνωστά τα οικονομικά τους στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Η κυπριακή κυβέρνηση θέλοντας να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα, ανακοίνωσε μέσω της ΕΑΣ πως από την πρώτη Οκτωβρίου και για έναν μήνα, όσες πλατφόρμες επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αρχίσουν να λειτουργούν στην κυπριακή αγορά, θα πρέπει να αποκτήσουν την άδεια Class B και να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ρυθμιστικής αρχής. Μετά το πέρας της 1ης Νοεμβρίου, οποιαδήποτε στοιχηματική πλατφόρμα προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Κύπρο θα θεωρείται παράνομη, ακόμα κι αν έχει έδρα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες πλατφόρμες μπορούν να κάνουν αίτηση

Η Class B θα δίνει την δυνατότητα στην κάτοχο της να προσφέρει μόνο στοίχημα και εκτιμάται πως θα στοιχίζει 30,000 ευρώ για έναν χρόνο και 45,000 ευρώ για δύο συναπτά έτη. Κάθε ενδιαφερόμενη πλατφόρμα διαθέτει δικαίωμα στην αίτηση, εφόσον καλύπτει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να είναι Ανώνυμη Πλατφόρμα διαθέτοντας μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 500,000 ευρώ
  • Να έχει έναν διευθύνων σύμβουλο στην Κύπρο. Η πλατφόρμα δεν χρειάζεται να έχει έδρα την Κύπρο, ωστόσο πρέπει απαραιτήτως να έχει παράρτημα στη χώρα.
  • Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική ύψους 550,000 ευρώ από κυπριακή τράπεζα ή από διεθνή τράπεζα με έδρα χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η ισχύς της εγγυητικής πρέπει να επεκτείνεται για έξι επιπλέον μήνες από το πέρας της ημερομηνίας αίτησης
  • Όλες οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν έναν κεντρικό διακομιστή (server) ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον server της ΕΑΣ και θα ανανεώνει τα στοιχεία του σε πραγματικό χρόνο.

Προκειμένου να ενημερωθούν σωστά οι ενδιαφερόμενες πλατφόρμες, η ρυθμιστική αρχή προχώρησε στην έκδοση των οδηγιών 13-16/2016. Η οδηγία αυτή αφορά τις απαιτήσεις της ΕΑΣ σχετικά με την δημιουργία και την διατήρηση κεντρικού και εφεδρικού server, η 14/2016 δίνει οδηγίες σχετικά με την δομή του ιστοτόπου, ο οποίος θα πρέπει να έχει κατάληξη σε “.com.cy”. Η οδηγία 15/2016 αφορά τις υποχρεώσεις της κάθε στοιχηματικής πλατφόρμας στην Κύπρο σχετικά με την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου, ενώ στην οδηγία 16/2016 δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο ενημέρωσης των οικονομικών στοιχείων (λογιστικά βιβλία, ισολογισμοί, κλπ), ενώ ορίζει το χρονικό διάστημα που θα υποβάλλονται στην ΕΑΣ.

Τεχνική Υποστήριξη και Web  Hosting

H NetShop Internet Services Ltd είναι μία παγκόσμια web hosting provider με περισσότερα από επτά χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία των i-gaming στη Μάλτα. Μπορεί να προσφέρει τόσο αντίγραφα ασφαλείας και servers, όσο και υπηρεσίες διαχείρισης υποδομών και αποθήκευσης δεδομέμενων, για τις πλατφόρμες που υποβάλλουν αίτηση για αδειοδότηση. Θεωρείται ως η επικρατέστερη επιλογή, καθώς εκτός από την μεγάλη εμπειρία της, διαθέτει σε λειτουργία servers και έμψυχο δυναμικό στην Λάρνακα, στην Λευκωσία και στην Πάφο.

*ΠΗΓΗ: Gambling Insider – Συνέντευξη Γεώργιου Χριστοφίδη – Ο Γεώργιος Χριστοφίδης αποφοίτησε από Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ το 1994 και απέκτησε LLM σε Διεθνή Νομοθεσία και Διεθνείς Σχέσεις το 2005 (International Law and International Relations). Το 2006 απέκτησε MSC στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το London School of Economics και από το 1997 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Executive Director of Orphanides, Christofides & Co LLC, ενώ επίσης ηγετικό στέλεχος της Litigation and Dispute Resolution Department of Legal Partners.

Σχόλια