Τι είναι το Cash Out

Το Cash-out ή κλείσιμο στοιχήματος είναι μία λειτουργία των online bookmakers, που σας δίνει την δυνατότητα να διευθετήσετε το στοίχημα σας πριν πριν την λήξη του παιχνιδιού. Ουσιαστικά, η στοιχηματική πλατφόρμα σας προσφέρει ένα ποσό για να αγοράσει το στοίχημα σας.

Το Cash Out χρησιμοποιείται σε δύο περιπτώσεις. Όταν το στοίχημα κερδίζει τη στιγμή που επιλέγετε cash out και όταν το στοίχημα χάνει.

 

Cash out όταν το στοίχημα σας κερδίζει

Στην περίπτωση που το στοίχημα σας κερδίζει, η πλατφόρμα σας προτείνει ένα ποσό μικρότερο από το αρχικό κέρδος, προσφέροντας όμως παράλληλα και την ασφάλεια πως ότι και να γίνει στη συνέχεια του παιχνιδιού τα κέρδη σας είναι διασφαλισμένα.

Cash out όταν το στοίχημα σας χάνει

Στην περίπτωση που το στοίχημα σας χάνει ή είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει, η στοιχηματική πλατφόρμα σας προσφέρει ένα ποσό μικρότερο από το αρχικό ποντάρισμα, δίνοντας σας την ευκαιρία να μη χάσετε όλα τα χρήματα σας αν τελικά η πρόβλεψη σας δεν επιβεβαιωθεί. Το cash out είναι διαθέσιμο από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί το στοίχημα (Pre match ή live) και χρησιμοποιείται στις περισσότερες των περιπτώσεων κατά την διάρκεια του live betting.

Στοιχηματικές πλατφόρμες με Cash-Out

Oι καλύτερες στοιχηματικές πλατφόρμες με cash-out είναι η bwin, η Vistabet και η Sportingbet. Εξαιρετική επιλογή φυσικά και η Winmasters, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το Live betting των Netbet και Novibet. Αυτά ισχύουν για την Ελλάδα, όσοι είστε από Κύπρο μπορείτε να διαβάσετε τι ισχύει στο άρθρο cash out Κύπρος.

Παράδειγμα χρήσης του Cash-Out

Στο cash out προφανώς το ποσό που σας προσφέρεται διαμορφώνεται ανάλογα με το τρέχον σκορ και με τον χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη του παιχνιδιού. Ας υποθέσουμε ότι στο παιχνίδι Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα ποντάρατε €100 στον άσο σε απόδοση 2,40. Προφανώς διεκδικείτε συνολικά €240 αν το στοίχημα επιβεβαιωθεί. Με την έναρξη του αγώνα και όσο το σκορ είναι ισόπαο το προτεινόμενο ποσό του cash out μειώνεται. Αν προηγηθεί η Ρεάλ η πλατφόρμα θα σας προσφέρει ποσό πάνω από το αρχικό σας ποντάρισμα (€100), αλλά οπωσδήποτε λιγότερο από το «τελικό». Όσο πλησιάζει το τέλος του ματς και η Ρεάλ προηγείται, τόσο θα αυξάνεται το προσφερόμενο ποσό. Αν η Ρεάλ προηγηθεί με δύο γκολ διαφορά το cash out αυξάνεται. Μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, όμως, το ποσό υπολείπεται του κέρδους που διεκδικείτε αν λήξει το ματς.

Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση. Αν προηγηθεί η Μπαρτσελόνα, το προσφερόμενο ποσό μειώνεται κατά πολύ και συνεχίζει να μειώνεται όσο το ματς πλησιάζει στο τέλος. Στην περίπτωση αυτή το cash out μπορεί ακόμα και να μηδενιστεί αρκετά πριν λήξει το ματς, σε περίπτωση που η αντίπαλη ομάδα προηγείται με μεγάλη διαφορά (τρία γκολ) και απομένουν περίπου 20 λεπτά για το τέλος.

Τι είναι το μερικό Cash-out

Εκτός από το ολικό cash out υπάρχουν πλατφόρμες που προσφέρουν και μερικό , το λεγόμενο partial cash out. Σε αυτή την περίπτωση έχετε την επιλογή να «πουλήσετε» συγκεκριμένο ποσό από το αρχικό σας στοίχημα και να κρατήσετε το υπόλοιπο να «τρέχει», είτε για να κάνετε cash out σε μεταγενέστερο χρόνο, είτε για να μείνει μέχρι το τέλος. Αυτή η επιλογή είναι ακόμα πιο δελεαστική για τον παίκτη, δεδομένου ότι την ίδια στιγμή μπορεί να κατοχυρώσει κάποιο κέρδος (ή να περιορίσει τις απώλειές του), όμως την ίδια στιγμή μπορεί να κρατήσει ένα μέρος του στοιχήματός του «ζωντανό».

Επειδή το μερικό cash out είναι πιο μπερδεμένη διαδικασία, ας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα.

Στο ματς Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα ποντάρατε €100 στον άσο σε απόδοση 2,40. Η Ρεάλ Μαδρίτης προηγείται στο ημίχρονο με 1-0 και η πλατφόρμα σας προσφέρει €166 για να «αγοράσει» όλο το στοίχημά σας. Αν «πουλήσετε» το μισό σας στοίχημα (τα €50 από τα €100 που ποντάρατε) θα πάρετε €83 (τα μισά από το συνολικό κέρδος που σας δίνει η πλατφόρμα εκείνη τη στιγμή), κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν μηδενίζετε τις απώλειές σας. Τα υπόλοιπα €50 θα συνεχίσουν να «τρέχουν» ως στοίχημα. Φυσικά αν ολοκληρωθεί το ματς με νίκη της Ρεάλ και δεν έχετε στο μεταξύ κάνει άλλο cash out, θα πληρωθείτε €120, δηλαδή το ποσό που έμεινε στο στοίχημά σας (€50) επί την αρχική απόδοση (2,40).

Εννοείτε ότι μπορείτε να «πουλήσετε» οποιοδήποτε μέρος του στοιχήματός σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι πλατφόρμες σας ενημερώνουν ποιο ακριβώς είναι το ποσό του αρχικού σας στοιχήματος που «αποσύρετε» και ποιο ακριβώς είναι το ποσό που «βγάζετε» από το στοίχημα εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Το αρνητικό cash-out

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο αρνητικό cash out, δηλαδή στην επιλογή να «κλείσει» κάποιος το αρχικό του στοίχημα ενώ χάνει. Σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 4% όσων ασχολούνται με το στοίχημα και επιλέγουν να κάνουν cash out προτιμούν να το κάνουν την ώρα που χάνουν. Έχει σχέση με την ψυχολογία αυτό, δεδομένου ότι το ποσό που προσφέρεται είναι μικρότερο από το αρχικό στοίχημα, ενδεχομένως και πολύ μικρότερο, και οι παίκτες προτιμούν να το αφήσουν να «τρέχει» μήπως και το ματς «γυρίσει». Βεβαίως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το ματς δεν «γυρνάει» και όλο το ποσό χάνεται.

Στρατηγική Cash-out σε μονά στοιχήματα

Η πιο συνηθισμένη ώρα για να κάνει κανείς cash out είναι τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα και όταν η ομάδα του κερδίζει με ένα γκολ διαφορά, δηλαδή το προβάδισμά της είναι εύθραυστο. Στην περίπτωση αυτή ο παίκτης πρέπει να λειτουργήσει ακριβώς όπως και η πλατφόρμα. Οι νόμιμες πλατφόρμες στοιχήματος με άδεια στην Ελλάδα πριν προσφέρει συγκεκριμένο ποσό για cash out σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα υπολογίζει όλες τις αριθμητικές παραμέτρους (σκορ, χρόνο, απόδοση) και κινείται αναλόγως. Ο παίκτης πρέπει με τη σειρά του να υπολογίσει αν στο συγκεκριμένο σημείο του παιχνιδιού το ποσό που του προσφέρεται αντιστοιχεί στο ρίσκο που πήρε με το αρχικό του στοίχημα.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα η περίπτωση αρνητικής εξέλιξης. Την ώρα που επιθυμεί ένας παίκτης να κάνει cash out να μπαίνει ένα ανάποδο γκολ και να χάνεται η ευκαιρία ή να ολοκληρώνει κάποιος το cash out και μετά από λίγο η ομάδα του να διευρύνει το προβάδισμά της (οπότε το cash out στην ουσία του απέδωσε λιγότερα χρήματα). Γι’ αυτό ακριβώς οφείλει ο παίκτης να λαμβάνει υπ’ όψιν του όλες τις παραμέτρους τη στιγμή που κάνει cash out και να αισθάνεται ότι η επιλογή του έχει αξία, άσχετα με τη μελλοντική εξέλιξη.

Στρατηγική Cash-out σε παρολί

Η διαδικασία του cash out σε παρολί είναι πιο μπερδεμένη, ειδικά από τη στιγμή που οι αγώνες που έχει επιλέξει ο παίκτης δεν έχουν την ίδια ώρα έναρξης. Στην περίπτωση αυτή το cash out παίζει το ρόλο της «ασφάλισης», μην τυχόν και χαθεί το τελευταίο χρονικά ματς. Συνήθως το ποσό που του προσφέρει η πλατφόρμα είναι ελάχιστα μικρότερο από το γινόμενο των αποδόσεων στα ματς που έχουν επιβεβαιωθεί ήδη, κι αυτό για να αποτρέψει τον παίκτη να προχωρήσει αμέσως στο cash out. Στην περίπτωση, βέβαια, που κατά τη διάρκεια του τελευταίου ματς η ομάδα που έχει επιλέξει ο παίκτης προηγηθεί, τότε το ποσό του cash out προσεγγίζει κατά πολύ το συνολικό ποσό κέρδους απ’ όλο το παρολί. Φυσικά το αν ο παίκτης επιλέξει να κάνει cash out ή όχι εξαρτάται από τη μορφή του τελευταίου αγώνα.

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση όταν όλα τα ματς έχουν ίδια ή παρόμοια ώρα έναρξης και «τρέχουν» μαζί. Είναι ακόμα δυσκολότερο για τον παίκτη να αποφασίσει αν τον συμφέρει να κάνει cash out σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, δεδομένου ότι έχει να αναλύσει τα γεγονότα δύο ή (τις περισσότερες φορές) περισσότερων αγώνων. Ο γενικός κανόνας, πάντως, είναι ότι το cash out προτιμάται στην περίπτωση που όλα τα παιχνίδια επιβεβαιώνονται σε κάποιο χρονικό σημείο, ακόμα κι αν βρίσκονται στο πρώτο ημίχρονο. Κι αυτό διότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να «περάσει» ένα παρολί τεσσάρων αγώνων, εννοείται όταν οι αποδόσεις προσεγγίζουν το 2,00 και δεν είναι π.χ. 1,20.

Τα όρια του Cash-out

Στο cash out οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τρία συγκεκριμένα όρια και βάσει αυτών να ορίζουμε τη στρατηγική μας: Το όριο ποσού, το όριο χρόνου και το όριο κατάστασης.

Όριο ποσού

Πριν την έναρξη του ματς ο παίκτης οφείλει να ορίζει ένα ποσό (εκτός από το τελικό, βεβαίως, αν το στοίχημά επιβεβαιωθεί εύκολα) με το οποίο θα είναι ευχαριστημένος και καλύπτει την επιλογή του. Αν έχει ποντάρει, λοιπόν, ένα στοίχημα με απόδοση 2,00 στα €100 ευρώ, μπορεί να ορίσει π.χ. το «όριο ποσού» στα 75 ευρώ. Και κάνει, φυσικά, cah out αν κατά τη διάρκεια του ματς το όριο φτάσει εκεί.

Όριο χρόνου

Αν έχει αποφασίσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το cash out, οφείλει να το κάνει σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο του ματς κι όχι όποτε… φοβάται! Το σωστό, λοιπόν, είναι να επιλέγει ένα χρονικό σημείο (80’ ή το 85’) ως σημείο καμπής. Αυτό σημαίνει ότι ΚΑΘΕ φορά που το χρονόμετρο περνάει από εκείνο το σημείο και το ματς ή το παρολί μας «κρίνεται» στο γκολ, τότε κάνει cash out.

Όριο κατάστασης

Εδώ είναι πιο μπερδεμένα τα πράγματα. Τα «όρια κατάστασης» αφορούν όχι μόνο τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά cash out. Για παράδειγμα, υπάρχουν παίκτες οι οποίοι κάνουν αυτόματα cash out αν η ομάδα που έχουν ποντάρει δεχτεί κόκκινη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος ή του χρονικού ορίου, ακόμα και γνωρίζοντας ότι θα πάρουν πίσω λιγότερα απ’ όσα στοιχημάτισαν! Με τα «όρια κατάστασης» ο παίκτης προσπαθεί ουσιαστικά να βάλει «σημάδια» για το τι θα γίνει με συγκεκριμένες μετρήσιμες κινήσεις (αλλαγή στην κατοχή μπάλας, συνεχόμενα κόρνερ ή σουτ στο τέρμα της αντιπάλου κτλ.).

Tα δύο στρατόπεδα του Cash-out

Υπέρ του cash out

Κατοχυρώνουμε τα κέρδη μας από τη στιγμή που το «διάβασμα» που κάναμε στο ματς επιβεβαιώνεται, έστω και προσωρινά, κατά τη διάρκειά του. Έτσι εξασφαλίζουμε όφελος που προέρχεται από το μυαλό μας και τη δική μας έμπνευση (δεδομένου ότι εμείς αποφασίσαμε πού θα ποντάρουμε τα λεφτά μας) και δεν αφήνουμε το αποτέλεσμα να το καθορίσουν άλλοι παράγοντες, που δεν μπορούμε να ελέγξουμε (τύχη, διαιτητικές αποφάσεις κτλ.). H κεντρική αυτή ιδέα συνοδεύεται από… πάμπολλες ιστορίες μεμονωμένων πονταρισμάτων ή παρολί που έχουν χαθεί στα τελευταία λεπτά, στα οποία αν είχε γίνει έγκαιρα cash out ο παίκτης θα ήταν πλούσιος!

Κατά του cash out

Αφού βλέπουμε ότι οι ιδέες μας επιβεβαιώνονται, είτε πρόκειται για μονά αποδεκτά, είτε για παρολί, είναι κρίμα να συρρικνώνουμε τα κέρδη μας επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια λεπτά ή κάποιες ώρες ή ακόμα και να… αγχωνόμαστε πέραν του δέοντος μήπως και «χαλάσει» η νίκη μας στο τέλος. Το επιχείρημα εδώ είναι ότι το ανθρώπινο μυαλό τείνει να «μεγαλοποιεί» τα χαμένα bet στα τελευταία λεπτά κι αν εξετάσουμε το παιχνίδι μας σε βάθος χρόνου, θα διαπιστώσουμε ότι θα χάναμε τεράστια ποσά σε περίπτωση που κάναμε cash out σε κάθε κερδισμένο μας στοίχημα. Η αγαπημένη ιστορία που συνοδεύει αυτή τη γνώμη είναι ότι «αν οι στοιχηματικές πλατφόρμες δεν κέρδιζαν λεφτά σε βάθος χρόνου από το cash out, δεν θα το πρόσφεραν ως επιλογή στους παίκτες, δεν είναι κορόιδα»!

Ποια είναι η λύση για να κάνουμε σωστό cash out και να μην αισθανόμαστε συνεχώς ότι πιανόμαστε κορόιδα; Τα ΟΡΙΑ. Σε όλα. Τα όρια που βάζουμε εμείς ΠΡΙΝ ξεκινήσει το ματς, τα’ χουμε συζητήσει και ξεκαθαρίσει με τον εαυτό μας και η αντίδρασή μας είναι σχεδόν αντανακλαστική.

Eταιρίες στοιχήματος με cash-out

Σχόλια