Τι είναι η γκανιότα στο στοίχημα

γκανιοταΗ λέξη γκανιότα είναι ένας όρος ευρέως διαδεδομένος στο χώρο του στοιχήματος όπως το παρολί για παράδειγμα, αλλά ενώ το δεύτερο το γνωρίζουν οι περισσότεροι, για τη γκανιότα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η έκφραση  “η τάδε ή η δείνα πλατφόρμα έχει υψηλή γκανιότα” ακούγεται πολύ συχνά στα στοιχηματικά πηγαδάκια, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτός που το λέει δεν έχει ακριβή απάντηση στο ερώτημα, τι είναι γκανιότα;

Τι είναι η γκανιότα

Η γκανιότα στο στοιχημα είναι το βέβαιο κέρδος που προκύπτει για τον bookmaker στην προσφορά μίας αγοράς, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος του προσφερόμενου αγώνα. Το πως μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο είναι μία εύλογη απορία για κάποιον που δεν έχει μυηθεί ενδελεχώς στα μονοπάτια του στοιχήματος. Η ρίζα της απάντησης βρίσκεται στο πολύ σημαντικό δεδομένο, το οποίο είναι το εξής: Το στοίχημα δεν είναι μόνο προβλέψεις, εκτιμήσεις και προγνωστικά για κάποιο αθλητικό γεγονός, είναι και ένα παιχνίδι μαθηματικών.

Πως υπολογίζεται η γκανιότα

Η έκρηξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο στοίχημα στο ίντερνετ έφερε μία πλειάδα από στοιχηματικά εργαλεία και betting softwares που υπολογίζουν αυτόματα την γκανιότα. Τα περισσότερα εξ αυτών “πατούν” στον πλέον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού που προκύπτει από το τύπο:

34-35-6-thumb-large

Παράδειγμα:

Έστω ότι ένας αγώνας σε κάποιο στοιχηματικό κουπόνι προσφέρεται στην αγορά 1Χ2 με τις εξής αποδόσεις:

Απόδοση νίκης της γηπεδούχου (ΑΠ1):  1.70
Απόδοση της ισοπαλίας (ΑΠΧ): 3.55
Απόδοση νίκης της φιλοξενούμενης (ΑΠ2): 5.85

Σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο η γκανιότα υπολογίζεται ως εξής: {1-1/[(1/1.70) + (1/3.55) + (1/5.85)] }*100%= 4%

Αυτό το 4% είναι το κέρδος του book για το συγκεκριμένο σετ και ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να ποντάρετε συνολικά 104€ για να κερδίσετε 100€ με την συγκεκριμένη απόδοση κάθε σημείου: Δηλαδή: 1: 100/1,70= 58.8€, Χ: 100/28.1€, 2: 100/5.85= 17.1€.

*Το ίδιο ισχύει και για αγορές με δύο ή περισσότερα από τρία σημεία. Απλά ακολουθείτε τον τύπο και προσθέτετε περισσότερα ή λιγότερα κλάσματα για να σας βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Γιατί η γκανιότα είναι σημαντική

Κάτι που πολλές φορές οι παίκτες του στοιχήματος μέσα στην έξαψη του παιχνιδιού και την ανάγκη να ποντάρουν ξεχνούν, είναι πως το στοιχημα εκτός από προβλέψεις, φόρμα ομάδων, έμπνευση κλπ. είναι –και- παιχνίδι μαθηματικών και αριθμών. Τα ποσοστά και οι αποδόσεις έχουν πρωτεύοντα ρόλο και πρέπει να λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν πριν το ποντάρισμα σε μία στοιχηματική αγορά (betting market). Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, καταλαβαίνετε από μόνοι σας πλέον, ότι η γκανιότα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για όλους τους παίκτες. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα, τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη για τον παίκτη.

Αποδεκτά ποσοστά για την γκανιότα της κάθε πλατφόρμας

Μία εξαιρετικά καλή γκανιότα για τους παίκτες είναι αυτή που κυμαίνεται στο μάξιμουμ του 4%, κάτι όμως που δεν θα το συναντήσετε πολύ συχνά, με εξαίρεση τους μεγάλους book του εξωτερικού και ίσως κάποιους αγώνες στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από εκεί και πέρα μια γκανιότα μεταξύ 5-8% κρίνεται ικανοποιητική, ενώ στις λίγκες με μεγαλύτερο ρίσκο, σε αυτές που θεωρούνται «αφερέγγυες» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτό το ποσοστό μπορεί να ανέβει ακόμη και σε διψήφια επίπεδα.

Στον ΟΠΑΠ τα ποσοστά στην γκανιότα είναι σταθερά υψηλότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε στη διαδικτυακή αγορά, προφανέστατα λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού σε επίγεια καταστήματα, όπου η πλατφόρμα έχει το μονοπώλιο στην ελληνική επικράτεια.

Μεταβολές αποδόσεων: Η μεγάλη ευκαιρία των παικτών

Ο κύριος στόχος του κάθε bookie είναι να έχει ακριβώς την ίδια έκθεση σε ρίσκο απέναντι στα τρία σημεία του αγώνα. Δηλαδή το ποσοστό που έχει επιλέξει για την γκανιότα του, να παραμείνει αναλλοίωτο μετά την αποδοχή όλων των στοιχημάτων σε αυτόν. Αυτό καθορίζει και τη συμπεριφορά του bookmaker. Για παράδειγμα, αν έχει δεχτεί πάρα πολλά στοιχήματα στη νίκη των γηπεδούχων, ρίχνει την απόδοση στον άσο, ώστε να τον κάνει λιγότερο ελκυστικό (ή ακόμη και αποτρεπτικό για ποντάρισμα), ανεβάζοντας ταυτόχρονα την απόδοση στο «Χ» και στο διπλό, παίρνοντας ενδεχομένως εκεί κάποια πονταρίσματα. Με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα στοιχήματα που έχει δεχτεί, κρατώντας την γκανιότα στο ποσοστό που επιθυμεί.

Αυτό βέβαια μπορεί να δώσει κάποιες σημαντικές ευκαιρίες στους παίκτες που είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, διαβασμένοι, επιμελείς και το κυριότερο βρίσκονται σε χρονική εγρήγορση.

Όταν η πλατφόρμα ανεβάσει σε «more than value» απόδοση το διπλό ή την ισοπαλία, με σκοπό να προστατευτεί από τον άσο, τότε προκύπτουν στοιχηματικές ευκαιρίες για τους παίκτες, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να επιλέξουν αυτά τα σημεία ακόμη και για κάλυψη κάποιας επιλογής που έχουν κάνει στον ίδιο αγώνα.

Τρόποι να αντιμετωπίσετε την γκανιότα

  • Ο βασικότερος κανόνας, το «ευαγγέλιο» αν θέλετε για να αποφύγετε τις περισσότερες εκ των συνεπειών από την γκανιότα της κάθε πλατφόρμας, είναι να παίζετε όσο το δυνατόν λιγότερα ματς, ή δυνατόν, μόνο ένα. Όσο ανεβαίνουν τα παιχνίδια και εμπλουτίζετε ένα παρολί, τόσο ανεβαίνει η γκανιότα και παίζετε με τις πιθανότητες εναντίον σας. Στο στοίχημα το αρχαίο ρητό: «οκ ν τ πολλ τ ε, λλ᾿ ν τ ε» κολλάει «γάντι». Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα δηλαδή.

 

  • Επίσης είναι σημαντικό να κυνηγάτε τις μεταβολές αποδόσεων, οι οποίες προκαλούνται από την κίνηση πάνω στη συγκεκριμένη αγορά την οποία έχετε επιλέξει. Επιπροσθέτως οι πλατφόρμες λειτουργούν με ανθρώπους και όπου πράττουν άνθρωποι γίνονται και λάθη.

 

  • Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές λάθη στις αποδόσεις κάποιας προσφερόμενης αγοράς. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των ιστοσελίδων. Θέλοντας κάποιος bookmaker να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, προσπαθεί να βγάλει αποδόσεις νωρίτερα από τους ανταγωνιστές του (early odds)  κι αυτό ενδεχομένως να τον οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, δίχως να εκτιμηθούν σωστά όλες οι παράμετροι για τη συγκεκριμένη αγορά.

 

 • Ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των ιστοσελίδων έφερε στο προσκήνιο μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσφορές. Τα παιχνίδια με 0% γκανιοτά. Σε αυτή την προσφορά, οι book προσφέρουν τις αποδόσεις τους σε επιλεγμένα αθλητικά γεγονότα χωρίς γκανιότα, δηλαδή χωρίς να έχουν κάποιο κέρδος και κυρίως σε αισθητά μεγαλύτερες αποδόσεις από τις πλατφόρμες που προσφέρουν τα αντίστοιχα γεγονότα με γκανιότα. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό σε αυτές τις πλατφόρμες και επωφεληθείτε από αυτόν τον “πόλεμο” των ιστοσελίδων.

 

Χρήσιμα συμπεράσματα, δεδομένα και αλήθειες

Η γκανιότα είναι το κύριο μέσο που εξασφαλίζει το θετικό πρόσημο όλων των ιστοσελίδων. Oι bookmakers δίχως αυτήν δεν θα ήταν τίποτα άλλο από απλοί παίκτες. Αυτοί διαμορφώνουν την αγορά, καθορίζουν τις τιμές και βάζουν τις δικές τους δικλείδες, ώστε να δημιουργήσουν υγιείς πλατφόρμες που θα τους αποφέρουν κέρδη, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους τους παίκτες.

Οι παίκτες με τη σειρά τους, όταν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές πλατφόρμες και να βρουν τις ελκυστικότερες, για αυτούς, επιλογές, τότε έχουν περισσότερα όπλα στα χέρια τους, ώστε να μη γίνουν δέσμιοι της οποιασδήποτε γκανιότας και να μπορέσουν να παίξουν, σε μεγάλο βαθμό, με τους δικούς τους όρους. Αυτό όμως θέλει γνώση, υπομονή, επιμονή, ψάξιμο και σωστή καθοδήγηση.

Στοιχηματικές πλατφόρμες με τις καλύτερες αποδόσεις

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή
Goalbet
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις στο ποδόσφαιρο
 • Καθημερινές Προσφορές*
 • Όλα τα ασιατικά χάντικαπ
 • Live Streaming*
 • Cash-Out*
Εγγραφή

Σχόλια