Βενεζουέλα: Κρίση και Τζόγος πάνε μαζί

Βενεζουέλα Τζόγος_1Λέγεται ευρέως και έχει παρατηρηθεί διαχρονικά πως όταν μία χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση, τότε αυξάνονται δραματικά τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, ενώ πορνεία, ναρκωτικά και τζόγος εκτοξεύονται στα ύψη.

Αυτό συμβαίνει και στη Βενεζουέλα την παρούσα χρονική στιγμή. Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στην οποία υπάρχει πλέον ο μεγαλύτερος πληθωρισμός σε όλο τον πλανήτη, ο τζόγος έχει… «βαρέσει» κόκκινα.

Η επέλαση των «Animalitos»

Los Animalitos mania! Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Αν και λείπουν τα είδη πρώτης ανάγκης, διαβίωσης, οι κάτοικοι της χώρας συρρέουν μαζικά στα κατάλληλα σημεία, όπου πωλείται το συγκεκριμένο παιχνίδι (μετάφραση: «Τα ζωάκια»).

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος ξυστού, στην καρτέλα του οποίου αποτυπώνεται μία ρουλέτα, στην οποία αντί για νούμερα υπάρχουν μικρά ζώα.

Τα αποτελέσματα του παιχνιδιού ανακοινώνονται στο youtube σε ώρα που έχει προκαθοριστεί.

Το πιο μικρό ποντάρισμα ανέρχεται στα 100 bolivar, που αντιστοιχούν στο 25% αμερικανικού cent στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς. Αυτή η αξία είναι 10 φορές πιο κάτω σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία bolivar / $.

Μπορεί λοιπόν η χώρα να μην έχει καν τη δυνατότητα να τυπώσει άλλο χρήματα, αφού ο πληθωρισμός βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον τζίρο στον τζόγο να αυξάνεται αλματωδώς, σύμφωνα με τις πηγές των ιστοσελίδων που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία (δεν υπάρχουν επίσημες κρατικές πηγές).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 26χρονής Veruska Torres, η οποία απολύθηκε από το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ως νοσοκόμα και δηλώνει: «Οι περισσότεροι που παίζουν το τυχερό παιχνίδι είναι άνεργοι που προσπαθούν να βρουν κάποιο εισόδημα γιατί το παιχνίδι πληρώνει καλά».  Φυσικά το ίδιο κάνει και εκείνη.

Σχόλια