Ποσοστό και απόδοση στο στοίχημα

Με πόσα στα πόσα είναι κερδισμένος ένας παίκτης; Ποιο είναι το ποσοστό που όταν το υπερβαίνεις είσαι κερδισμένος; Η απάντηση σ’ αυτό το φαινομενικά απλό ερώτημα είναι τόσο σύνθετη, όσο και το ίδιο το παιχνίδι. Και η καταλληλότερη απάντηση είναι ότι… δεν υπάρχει απάντηση. Τουλάχιστον αν δεν γνωρίζουμε τον μέσο όρο αποδόσεων, στον οποίο στοχεύει κάθε παίκτης.

Το ποσοστό επιτυχίας είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να υπερηφανευτεί κάποιος χωρίς πραγματικά να το αξίζει. Πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει διθυραμβικούς τίτλους από «ειδικούς» του στοιχήματος, όπως «σαρώσαμε με 6/7 σωστές προβλέψεις» ή «πέρασαν τα 4/5 από το σύστημά μας»! Ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το τέλειο, όμως στο μυαλό του σωστού παίκτη δεν πρέπει να λένε τίποτα, αν δεν συνδυάζονται και με τις αποδόσεις των κερδισμένων ματς. Διότι αν κάνει κάποιος 6/7 προβλέψεις με μέσο όρο αποδόσεων 1,15 θα βγει χαμένος!

Όλα εξαρτώνται από τις αποδόσεις

Δουλειά του παίκτη δεν είναι μόνο να επιλέγει νικητές, όπως νομίζουν οι πολλοί, αλλά να πληρώνεται τέτοια απόδοση σε κάθε νίκη του που το ποσοστό επιτυχίας της πρόβλεψης να του αποφέρει κέρδος. Έτσι π.χ. δεν είναι ασυνήθιστο ένας παίκτης με συνολικό ποσοστό επιτυχίας 65%, δηλαδή να βρίσκει το νικητή σε δύο από τους τρεις αγώνες που παίζει, να βγαίνει μακροπρόθεσμα χαμένος κι ένας άλλος με πολύ χαμηλότερο ποσοστό σωστών προβλέψεων να αποκομίζει κέρδος. Όλα εξαρτώνται από τις αποδόσεις.

Αν κάποιος ποντάρει σε φαβορί με μέσο όρο αποδόσεων 1,50 κι έχει μέσο όρο κάτω από 65% στις προβλέψεις του θα βγει μακροπρόθεσμα χαμένος. Κι αυτό διότι αν κερδίσει π.χ. έξι από τους δέκα αγώνες του με δέκα ευρώ τον καθένα θα λάβει 6Χ5=30 ευρώ. Οι τέσσερις αγώνες, όμως, που θα χάσει θα του κοστίσουν 40 ευρώ. Στη δεκάδα αγώνων, δηλαδή, έχει χασούρα ίση με το 10% του αρχικού του κεφαλαίου.

Αντίθετα, αν κάποιος ασχολείται π.χ. με αποδόσεις αουτσάιντερ και παίζει με μέσο όρο 2,60 χρειάζεται μόνο τέσσερις στις δέκα σωστές προβλέψεις για να είναι μακροπρόθεσμα κερδισμένος. Διότι από τα κερδισμένα του θα λάβει 4Χ16=64 ευρώ και θα χάσει 60 ευρώ από τα χαμένα. Το ισοζύγιο μπορεί να βγει θετικό και με πολύ χαμηλά ποσοστά.

Το ποσοστό νίκης ΔΕΝ είναι το ποσοστό κέρδους!

Το λάθος ψυχολογίας που κάνουν οι περισσότεροι παίκτες είναι ότι συγχέουν το ποσοστό νίκης με το ποσοστό κέρδους. Πράγματι αν κάποιος επικεντρωθεί σε αποδόσεις φαβορί και ποντάρει σ’ αυτές συστηματικά έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να νικήσει μεγαλύτερο αριθμό αγώνων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βγει και μακροχρόνια κερδισμένος.

Θεωρητικά η πιθανότητα κέρδους είναι ίδια σε όλες τις αποδόσεις, αφού το τίμημα που πληρωνόμαστε σε μεγάλες αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερο κι έτσι πιο εύκολα καλύπτουμε την όποια χασούρα έχει προκύψει από τις λανθασμένες επιλογές.

Θέμα ψυχοσύνθεσης και ταλέντου

Αποτελεί, λοιπόν, μέρος της ψυχοσύνθεσης του καθενός το πώς θα παίξει, αλλά και του «ταλέντου» του στο παιχνίδι. Άλλοι είναι καλύτεροι στο να πετυχαίνουν σωστά μικρές αποδόσεις με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, άλλοι με μερικές «μεγάλες» νίκες (σε μεγάλες αποδόσεις, δηλαδή, ακόμα και διψήφιες) μπορούν μεν να κερδίζουν μια φορά στις επτά ή τις οκτώ που παίζουν, αλλά και πάλι βγαίνουν μακροχρόνια κερδισμένοι. Το θέμα είναι τι ταιριάζει στον καθένα, ψυχολογικά και οικονομικά.

Το παιχνίδι με τις μικρές αποδόσεις απαιτεί απόλυτη προσήλωση. Ακόμα και τότε τα λάθη, αν και λίγα, πληρώνονται πανάκριβα, άρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση για νίκη σχεδόν κάθε φορά που τοποθετεί κάποιος τα χρήματά του. Το στοίχημα στις μεγάλες αποδόσεις απαιτεί γερό στομάχι (ώστε να μην υπάρξει απογοήτευση από σερί χαμένων στοιχημάτων) και γερό πορτοφόλι (για να αντέξει η «κάβα» από τυχόν συνεχόμενες απώλειες).

Τα ποσοστά που κερδίζουν

Σε ορισμένα βιβλία (κυρίως αμερικάνικα) που αφορούν το στοίχημα και τις πιθανότητές του παρουσιάζεται ένα «μαγικό» ποσοστό επιτυχίας, το 52,7%. Όταν κάποιος παίκτης στις ΗΠΑ διαλέγει παιχνίδια με τέτοιο ή μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένος και κερδισμένος μακροχρόνια. Το ποσοστό αυτό, όμως, αντιστοιχεί μόνο στον τρόπο που παίζεται το στοίχημα στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στα παιχνίδια που γίνονται εκεί (αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ, μπάσκετ). Εκεί όλοι οι αγώνες δίνονται με χάντικαπ νίκης σε πόντους, έτσι ώστε να εξισορροπείται η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων, και οι αποδόσεις σε κάθε επιλογή κυμαίνονται από 1,90-2,00.

Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό 1,90 (της μικρότερης, δηλαδή, απόδοσης) με το «μαγικό ποσοστό» 52,7% θα προκύψει γινόμενο 100,5. Αυτό το γινόμενο σημαίνει και οριακό κέρδος μισής μονάδας, το οποίο φυσικά αυξάνεται όσο μεγαλώνει και η απόδοση και όσο μεγαλώνει και το ποσοστό επιτυχίας. Στον ευρωπαϊκό χώρο, όμως, και το ποδοσφαιρικό στοίχημα το ποσοστό αυτό ισχύει μόνο για παίκτες που ποντάρουν σε μέσο όρο απόδοσης 1,90 κι όχι μεγαλύτερο ή μικρότερο. Οι παίκτες με μέσο όρο απόδοσης 1,70 είναι χαμένοι σχεδόν στο 10% του τζίρου τους και αυτοί με μέσο όρο απόδοσης 2,10 κερδισμένοι κατά 11%.

Για να υπολογίσει, λοιπόν, κάποιος ποιο είναι το δικό του προσωπικό ποσοστό νίκης πρέπει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στις αποδόσεις που ποντάρει. Όσο πιο υψηλές είναι οι αποδόσεις, τόσο χαμηλότερο το ποσοστό που χρειάζεται για να αποκομίσει κέρδος. Το σημαντικό δεν είναι να ψάχνουμε νικητές, αλλά όσο το δυνατόν πιο καλοπληρωμένους νικητές.

Ελάχιστο ποσοστό νίκης ανά κερδισμένη απόδοση


Μ.Ο. απόδοσηςΠοσοστόΜ.Ο. απόδοσηςΠοσοστό
1,1091%1,2083,4%
1,3077,0%1,4071,5%
1,5066,7%1,6062,6%
1,7058,9%1,855,6%
1,9052,7%2,0050,1
2,1047,7%2,0245,5%
2,3043,5%2,4041,7%
2,5040,1%3,0033,4%
3,5028,6%4,0025,1%
4,5022,2%5,0020,10

Σχόλια