Σπρέι για τη μύτη σταματά τον τζόγο;

εθισμός στον τζόγοΓίνεται; Κι όμως μπορεί και να γίνεται. Η έρευνα που θα γίνει στη Φινλανδία από επιστήμονες μπορεί να δώσει την απάντηση, ίσως και τη λύση στον εθισμό στον τζόγο.

Μία ομάδα ερευνητών από τη Φινλανδία λοιπόν θα ξεκινήσει ένα πείραμα σε εθελοντές συμμετέχοντες, στους οποίους θα χορηγήσει ρινικό σπρέι που περιέχει την ουσία ναλοξόνη. Η συγκεκριμένη ουσία έχει χορηγηθεί σε άτομα τα οποία είναι εθισμένα σε ηρωίνη ή μορφίνη και γενικότερα σε οπιούχα. Η διεργασία που κάνει η ναλοξόνη είναι να σταματά την παραγωγή ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστή που συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της ευχαρίστησης και έρευνες έχουν δείξει ότι έχει άμεση σχέση με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Ο Άνου Άλχο, καθηγητής Ιατρικής, με εξειδίκευση στους εθισμούς τόνισε: «Mε τη χρήση του ρινικού σπρέι, η χημική ουσία φθάνει στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα λεπτά, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα εξαρτημένο άτομο. Όταν νιώσει κανείς την ανάγκη να τζογάρει, παίρνει το σπρέι».

Οι ερευνητές είναι στην αναζήτηση 130 εθελοντών. Οι μισοί θα πάρουν πραγματικά την ουσία, ενώ οι άλλοι μισοί όχι, αλλά θα νομίζουν ότι την παίρνουν (placebo).

Αφορμή -αν όχι και αιτία- να ξεκινήσει το συγκεκριμένο πείραμα είναι μία πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι το 2.7% Φινλανδών ηλικίας από 15-74 ετών είναι εθισμένοι στον τζόγο. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στη Βρετανία, με βάση την Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων, 2.000.000 Βρετανοί έχουν παρουσιάσει προβληματική ή παθολογική συμπεριφορά στα τυχερά παιχνίδια.

Ο επικεφαλής της έρευνας αποκάλυψε ότι είχε δημιουργηθεί, πριν κάποια χρόνια, ένα χάπι με ναλοξόνη, αλλά επειδή η απορρόφηση από τον οργανισμό χρειάζεται περίπου μία ώρα δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς το να αποτρέψει τους εθισμένους παίκτες. Ο λόγος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, είναι ο εξής: «Το να παίζει κανείς τυχερά παιχνίδια είναι μια πολύ παρορμητική συμπεριφορά… η ανάγκη να παίξει κανείς ξεκινά αμέσως. Για το λόγο αυτό αναζητούμε ένα φάρμακο με γρήγορη δράση… το ρινικό σπρέι δρα σε λίγα μόνο λεπτά».

Σχόλια