ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ στα τυχερά παιχνίδια για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές!

Επαγγελματίες ποδοσφαιριστέςΠρόσφατη έρευνα καθηγητή ψυχολογίας αποκάλυψε πως οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν σοβαρά με εθισμό στο τζόγο και στα τυχερά παιχνίδια την περίοδο που είναι τραυματίες ή είναι “παραγκωνισμένοι” από τους προπονητές τους. Αυξημένες είνια οι πιθανότητες εθισμού ακόμα και όταν πηγαίνουν ως δανεικοί σε άλλες ομάδες!

Επαγγελματίες που είναι εθισμένοι

Ο Dietmar “Didi” Hamman μέτρησε 191 συμμετοχές ως παίκτης της Λίβερπουλ. Κατέκτησε το FA Cup, το League Cup (δύο φορές), το κύπελλο UEFA και το Champions League. Αυτό είναι το καλό κομμάτι της ιστορίας του Γερμανού. Το άλλο -το άσχημο- είναι ο εθισμός του στο στοίχημα. Ο Hamman είχε χάσει 288.000 δολάρια σ’ έναν αγώνα κρίκετ ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. “Κάθε wicket (σ.σ. όρος του κρίκετ) ήταν σαν μία μαχαιριά στην καρδιά!”, είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του.

Ο Hamman δεν είναι το μόνο παράδειγμα επαγγελματία ποδοσφαιριστή που έχει σοβαρά προβλήματα με το στοίχημα. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Ο John Hartson, πρώην Ουαλός φορ, επισκεπτόταν τους ανώνυμος τζογαδόρους σταθερά δύο φορές την εβδομάδα. Ο άλλοτε εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Keith Gillespie, είχε ως συνήθεια να παίζει 100.000 δολάρια την εβδομάδα και συνολικά έχασε πάνω από 7 εκατομμύρια. Γνωστός τζογαδόρος ήταν ο Paul Merson, που αγωνίστηκε στην Άρσεναλ και στην Εθνική Αγγλίας, και έγραψε στην αυτοβιογραφία του, πως κάποιες φορές ένιωθε σαν να σπάει τα δάχτυλα του, προκειμένου να μην τηλεφωνήσει στις στοιχηματικές πλατφόρμες.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα περιστατικά ποδοσφαιριστών που έχουν εξάρτηση από το τζόγο κέντρισε το ενδιαφέρον του καθηγητή Robert Rogers. Ο καθηγητής του Bangor University έχει γράψει πολλά άρθρα σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια και οι τελευταίες του έρευνες είχαν ως επίκεντρο τους παίκτες που αναφέραμε προηγουμένως. Έτσι, ο Rogers -μαζί με συνεργάτες του από την Οξφόρδη και το Λονδίνο- μίλησαν με πολλούς επαγγελματίες ή πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ακούγοντας τις απόψεις τους σχετικά με τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το στοίχημα και γενικότερα τα τυχερά παιχνίδια παίρνουν τη θέση του ενθουσιασμού της συμμετοχής στους αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να υπάρξει εθισμός αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό όταν ένας παίκτης είναι τραυματίας, “παραγκωνισμένος” από τον προπονητή του ή βρίσκεται στη διαδικασία να δοθεί δανεικός σε άλλη ομάδα. Γι’ αυτό κι ο καθηγητής Rogers θεωρεί πως οι ομάδες πρέπει να δώσουν προσοχή στους παίκτες που είτε είναι τραυματίες είτε δεν αγωνίζονται, προκειμένου να μην εμφανιστούν φαινόμενα εθισμού.

Οι παραπάνω αιτίες είναι οι πιο βασικές, όπως έδειξε η έρευνα. Υπάρχει, όμως, ακόμα ένας λόγος που πιθανότατα οδηγεί τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στα τυχερά παιχνίδια. Αυτός έχει να με την “πίεση” που νιώθουν οι πιο νεαροί, προκειμένου να μοιάσουν στους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας. Πρόκειται για έναν από τους λόγους που οδηγούν και στον αλκοολισμό!

Σχόλια