Τι συμβαίνει σε μια αίθουσα διαχείρισης live betting

Όποιος επισκέπτεται μια στοιχηματική ιστοσελίδα για να ποντάρει στο live betting έρχεται αντιμέτωπος με πολλές… κινούμενες εικόνες: Μια σελίδα με δεκάδες αποδόσεις που αλλάζουν από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο, παραλλαγές στοιχημάτων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ανάλογα με το χρονικό όριο του αγώνα και, φυσικά, την ζωντανή περιγραφή: Είτε την ίδια την εικόνα ζωντανής μετάδοσης του αθλητικού γεγονότος, είτε την «εικονική περιγραφή» της, ένα περίγραμμα του γηπέδου στο οποίο αναφέρεται επακριβώς τι συμβαίνει εκείνη την ώρα στο ματς.

Πολλά απ’ αυτά τα νούμερα που “χορεύουν” μπροστά στα μάτια του παίκτη εμφανίζονται αυτόματα. Κάποια άλλα, όμως, είναι προϊόντα ανθρώπινης ενέργειας και απόφασης. Κοινώς, για να εμφανιστεί μπροστά στα μάτια σας αυτή η σελίδα κάποιοι άνθρωποι, εργαζόμενοι της στοιχηματικής πλατφόρμας ή εξωτερικοί της συνεργάτες, όχι μόνο την έχουν ετοιμάσει, αλλά τη διαχειρίζονται ζωντανά, την ώρα που εσείς ποντάρετε ή ετοιμάζεστε να ποντάρετε!

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε μια αίθουσα διαχείρισης ζωντανών στοιχημάτων (live betting); Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί η… απέναντι πλευρά, αυτή που προσφέρει και δέχεται τα στοιχήματά σας…

Υπηρεσία B2B: Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Οι αίθουσες διαχείρισης live betting ξεκίνησαν ως παραρτήματα των μεγαλύτερων στοιχηματικών ιστοσελίδων, αυτών που εισήγαγαν και το ζωντανό στοίχημα στους διάφορους τύπου παιχνιδιού. Με τα χρόνια, όμως, εξελίχθηκαν μέχρι και σε… αυτόνομες πλατφόρμες, που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία: Ζωντανά δεδομένα αγώνων από τα σημαντικότερα σπορ, αυτά που παίρνουν και το περισσότερο στοίχημα: Ποδόσφαιρο, αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χόκεϊ, μπέιζμπολ, σνούκερ και τένις.

Ο λόγος γι’ αυτή τη μετάλλαξη είναι απλός: Οικονομία. Με τα παλαιά δεδομένα κάθε πλατφόρμα έπρεπε να έχει δικό της σύστημα διαχείρισης live betting, δηλαδή να πληρώνει υπαλλήλους για την εισαγωγή και την επεξεργασία των δεδομένων είτε από την αίθουσα, είτε ζωντανά στο χώρο που διεξάγεται το γεγονός. Αλλά και διαχείριση των αποδόσεων ανάλογα με τα δεδομένα που έχει κάθε παιχνίδι. Με το νέο σύστημα, η αυτόνομη πλατφόρμα παροχής δεδομένων μπορεί να τα «πουλήσει» σε περισσότερες της μιας στοιχηματικές πλατφόρμες. Στην κυριολεξία, όσοι δουλεύουν για τις πλατφόρμες αυτές, όταν πατάνε τα συγκεκριμένα κουμπιά για να εισάγουν τα δεδομένα, δεν γνωρίζουν καν σε ποια από τις συνεργαζόμενες πλατφόρμες καταλήγουν αυτά.

Αυτές οι υπηρεσίες B2B (business to business) βοήθησαν και τις μεγάλες και τις μικρότερες πλατφόρμες. Οι μεγάλες απαλλάχθηκαν από ένα σοβαρό έξοδο (διατήρησης ενός ολόκληρου τμήματος, το οποίο πια «νοικιάζουν» ως εξωτερική υπηρεσία), αλλά και το live betting έγινε προσιτό για να το αποκτήσουν και να το εντάξουν στις ιστοσελίδες τους και οι μικρότερες πλατφόρμες, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Τηλεοράσεις και υπολογιστές παντού!

live betting roomΗ διαρρύθμιση σε μια τέτοια αίθουσα είναι συγκεκριμένη: Απλά, είναι γεμάτη από οθόνες και υπολογιστές! Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οι αίθουσες αυτές έχουν χωριστεί σε δύο κομμάτια. Το ένα «δουλεύει» με εικόνα που έρχεται μέσω τηλεόρασης ή live streaming (παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και το ραδιόφωνο, όχι πια, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και υποστηρικτικά) και το άλλο απλά «υποδέχεται» τα στοιχεία που δίνουν οι κατά τόπους ανταποκριτές (scouters) από τα σημεία όπου γίνεται το γεγονός, μέσω των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών τους.

Φανταστείτε μια αίθουσα με χωρίσματα, όπως είναι τα «κλουβάκια» στα χρηματιστήρια. Στην αρχή οι αίθουσες αυτές είχαν μόνο γραφεία και οι τηλεοράσεις ήταν μεγάλες και «βιδωμένες» στους τοίχους, αλλά λόγω… οχλαγωγίας γρήγορα προτιμήθηκε η άλλη λύση, να έχει κάθε χρήστης τη μέγιστη δυνατή απομόνωση και να εργάζονται μεν πολλοί στον ίδιο χώρο, αλλά να υπάρχει ησυχία, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη.

Πού βρίσκονται αυτές οι αίθουσες; Μια τέτοια δουλειά μπορεί να στηθεί παντού στη γη, όπου υπάρχει τεχνογνωσία και… φθηνό εργατικό δυναμικό με κάποια εξειδίκευση σ’ αυτόν τον τομέα. Κάποιες πλατφόρμες ξεκίνησαν από τη Βρετανία και τη Μάλτα, ωστόσο γρήγορα οι Β2Β υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στην Κροατία (όπου λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες σε ευρωπαϊκό έδαφος) και γρήγορα αναζητούνται εξωτερικοί συνεργάτες στην Ινδία, όπου οι εξειδικευμένοι στους υπολογιστές είναι φθηνότεροι.

Πατήστε το σωστό κουμπί…

Τι κάνει, λοιπόν, ένας απλός agent που έχει «χρεωθεί» ένα ματς; Μη νομίζετε ότι κάθεται την ώρα του αγώνα και υπολογίζει τις αποδόσεις που θα δώσει. Αυτά όλα έχουν… προαποφασιστεί από τους traders πολύ πριν την έναρξη του ματς, φυσικά με τη βοήθεια πανίσχυρων λογισμικών. Για την ακρίβεια υπάρχουν συγκεκριμένες «φόρμουλες» αποδόσεων, οι οποίες «κουμπώνουν» πάνω στα παιχνίδια, ανάλογα με τις αποδόσεις που διαπραγματεύεται η κάθε πλατφόρμα πριν την έναρξη του αγώνα.

Η δουλειά του agent, λοιπόν, είναι να… πατάει κουμπιά, ανάλογα με την εξέλιξη του ματς, και να εισάγει ακριβή στοιχεία, απ’ αυτά που επηρεάζουν τα στοιχήματα: γκολ, πέναλτι, κάρτες, κόρνερ τα πιο συνηθισμένα, φάουλ, άουτ και πλάγια άουτ στα παιχνίδια όπου υπάρχει μεγαλύτερο στοιχηματικό ενδιαφέρον.

Η εντολή για «κλείδωμα»

κλείδωμα αποδόσεων στο στοίχημαΑυτό, φυσικά, προϋποθέτει ο agent να έχει κάθε στιγμή την προσοχή του στραμμένη στον αγώνα που παρακολουθεί, ώστε να μην παραλείψει κάποιο στοιχείο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τα στοιχηματικά δεδομένα. Η «εντολή», φυσικά, που παίρνει ο agent είναι να «κλειδώσει» το στοίχημα όχι μόνο σε περιπτώσεις όπου είναι προφανές ότι κάτι θα αλλάξει (π.χ. ένα πέναλτι ή μια κόκκινη κάρτα), αλλά και σε περιπτώσεις που είναι δυνατό να γίνει κάτι (π.χ. ένα κόρνερ ή ένα επικίνδυνο φάουλ, όταν μια ομάδα δείχνει ότι έχει έφεση στο να σκοράρει από στημένες φάσεις). Αν ο agent πατήσει τα σωστά κουμπιά και δεν χάσει κάτι, τότε η δουλειά απλοποιείται.

Η κάθε φόρμουλα αποδόσεων που «κουμπώνει» πάνω στο παιχνίδι έχει συγκεκριμένα χρονικά όρια διαφοροποίησης. Αν π.χ. ένα παιχνίδι ξεκινήσει με συγκεκριμένο σετ αποδόσεων (1,60-3,60-5,50), στο 10ο λεπτό κι εφ’ όσον το σκορ είναι 0-0 το σύστημα έχει εντολή να «δίνει» συγκεκριμένη απόδοση (1,67-3,45-6,00). Η κυριότερη μεταβλητή, όμως, είναι τα χρήματα που «πέφτουν» σε κάθε σημείο. Αν στο πρώτο δεκάλεπτο υπάρχει ισχυρή πίεση στο διπλό για οποιονδήποτε «εξωτερικό» λόγο (δηλαδή δεν έχει συμβεί κάτι στο ματς π.χ. μια κόκκινη κάρτα στη γηπεδούχο, αλλά απλά η φιλοξενούμενη δείχνει να παίζει καλύτερα), τότε διαμορφώνονται κατάλληλα και οι αποδόσεις.

«Επικίνδυνη επίθεση»; Πάτα το «9»!

Τα τελευταία χρόνια οι πλατφόρμες στοιχημάτων προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν την live κάλυψη αγώνων μέσω live streaming ή τηλεοπτικής μετάδοσης και προτιμούν την λύση των κατά τόπους scouters. Οι λόγοι είναι δύο: α) Η περίπτωση διακοπής της μετάδοσης (συμβαίνει συχνότερα απ’ όσο φαντάζεστε, άλλωστε μιλάμε για δεκάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες μεταδόσεις κάθε μέρα) και β) η καθυστέρηση στην είσοδο των δεδομένων. Παρατηρήθηκε ότι σε τηλεοπτικές μεταδόσεις που γίνονταν μέσω δορυφόρου η εικόνα αργούσε κάποια δευτερόλεπτα να «ταξιδέψει» στον agent.

Αυτά τα δευτερόλεπτα μπορεί να μοιάζουν… σταγόνα στον ωκεανό, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις αποδείχτηκαν καταστροφικά! Παρατηρήθηκε το φαινόμενο (ειδικά σε αγώνες τένις, όπου οι αλλαγές αποδόσεων είναι ακαριαίες μετά από κάθε πόντο) να υπάρχουν στις κερκίδες παίκτες συνδεδεμένοι μέσω υπολογιστών και κινητών με τις πλατφόρμες των ιστοσελίδων και… προλάβαιναν να παίξουν το νικητή του πόντου πριν αυτός καταχωρηθεί από τον agent της πλατφόρμας, λόγω καθυστέρησης της μετάδοσης!

Έτσι, λοιπόν, βρέθηκε η λύση του scouter. Ενός «ανταποκριτή», στην ουσία, εφοδιασμένου με ειδικό λογισμικό (σε υπολογιστή ή σε κινητό τηλέφωνο), με το οποίο εισάγει δεδομένα κατά τη στιγμή του ματς. Μέσω του πληκτρολογίου του (είτε στο κινητό, είτε στον υπολογιστή) έχει την δυνατότητα να κάνει «εικονική περιγραφή» αυτών που βλέπει. Κάθε αριθμός του πληκτρολογίου αντιστοιχεί με κάτι συγκεκριμένο π.χ. το «γκολ γηπεδούχου» είναι ο αριθμός «1», το «γκολ φιλοξενούμενου» το «2», το «επικίνδυνη επίθεση γηπεδούχου» το «7» κοκ.

Ο ρόλος του supervisor

Ο scouter, φυσικά, έχει πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια του ματς με την καταγραφή των δεδομένων του αγώνα και δεν μπορεί να ασχολείται και με τις αποδόσεις του ματς. Αυτές, όπως αναφέραμε προηγουμένως, αλλάζουν αυτόματα, αλλά πρέπει να υπάρχει και κάποια εποπτεία, στην περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος. Σ’ αυτά είναι υπεύθυνος ο supervisor, ένας ρόλος που ανατίθεται κυρίως σε πιο έμπειρους agent, που έχουν εξοικειωθεί με τη δουλειά.

Ο supervisor προφανώς δεν έχει υπό την εποπτεία του μόνον έναν αγώνα. Παρακολουθεί κάποιους συγχρόνως (συνήθως τρεις ή τέσσερις, ειδικά τις ώρες όπου υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση π.χ. Σάββατο απόγευμα) και εξασφαλίζει ότι «όλα βαίνουν καλώς». Ότι, δηλαδή, τα στοιχεία των scouters καταχωρούνται σωστά, ότι οι αποδόσεις αλλάζουν ανάλογα με τα στοιχεία και με τα χρήματα που ποντάρονται σε κάθε σημείο κτλ. Συχνά ο supervisor έχει υπό την εποπτεία του εκτός από τέτοιους αγώνες και μερικούς agents, συνήθως τους πιο καινούργιους και άπειρους. Βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους για να δώσει συμβουλές ή ακόμα και να παρέμβει σε περίπτωση που διαπιστώσει ένα λάθος, για να μειώσει όσο το δυνατόν το χρόνο αντίδρασης.

Master compiler και στο live

master compilerΟ τελευταίος ρόλος που έχει σχέση με το live betting είναι αυτός του master compiler. Του υπεύθυνου, δηλαδή, κάθε πλατφόρμας σχετικά με τα σετ αποδόσεων που προσφέρονται σε κάθε αγώνα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η δουλειά του master compiler δεν σχετίζεται άμεσα με το live betting, δεδομένου ότι έχει κάνει ήδη τις εκτιμήσεις του πολύ πριν αρχίσει το ματς και οι «φόρμουλες» του live betting είναι ήδη διαμορφωμένες από λογισμικό, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η μόνη περίπτωση, στην οποία ζητείται η παρέμβαση του compiler είναι η αλλαγή «φόρμουλας» κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν συμβαίνει συχνά σε πολύ δημοφιλή παιχνίδια, όπου το να κάνει τελείως λάθος ο μπουκ στην αρχική του εκτίμηση είναι σπάνιο, αλλά ειδικά σε ματς μικρών κατηγοριών μπορεί να συμβεί.

Τι γίνεται, λοιπόν; Μπορεί ο μπουκ να έχει δώσει ένα σετ αποδόσεων με μεγάλο φαβορί τον άσο, αλλά στα πρώτα λεπτά του αγώνα να φαίνεται ότι οι φιλοξενούμενοι κάνουν συνεχόμενες επιθέσεις και χάνουν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Ανεξάρτητα αν «πιέζεται» το διπλό από έξτρα χρήματα απαιτείται άμεση παρέμβαση. Είτε ο agent που βλέπει το ματς, είτε ο supervisor που παρακολουθεί, διαπιστώνει ότι οι αποδόσεις που βρίσκονται στον αέρα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα του παιχνιδιού. Επικοινωνεί, λοιπόν, με τον master compiler για να αλλάξει σε ζωντανό χρόνο τη φόρμουλα διαπραγμάτευσης.

Αν ασχολείστε συχνά με το live στοίχημα, ασφαλώς θα έχετε πέσει πάνω σε τέτοιο ματς, όπου η διαπραγμάτευση των αποδόσεων «παγώνει» για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς προφανή λόγο κι όταν εμφανίζονται πάλι οι αποδόσεις είναι κατά πολύ αλλαγμένες. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια live αλλαγή «φόρμουλας» κι όχι σε… αστρονομικά πακέτα που έχουν πέσει στο τάδε ή το δείνα σημείο και «ανάγκασαν» τον μπουκ να αλλάξει απόδοση, όπως αναφέρει ο στοιχηματικός αστικός μύθος…

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Νόμιμες Στοιχηματικές Ιστοσελίδες στην Ελλάδα

BookmakerΠλεονεκτήματα
Stoiximan
9.4/10
  • Δωρεάν συναλλαγές, άμεσες αναλήψεις
  • Προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
  • Ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα 
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
8.6/10
  • Αξιοπιστία & ασφάλεια ΟΠΑΠ
  • Ποικιλία σε ειδικά & μακροχρόνια
  • Προηγμένη εφαρμογή για Android & iOS
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
8.9/10
  • Άμεσες & δωρεάν πληρωμές
  • Ποικιλία σε ασιατικά χάντικαπ
  • Cash Out*, Stop Loss / Partial Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
9.2/10
  • Εξαιρετική επιλογή για live betting
  • Άμεσες πληρωμές όλες τις ημέρες
  • Live streaming & Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
8.7/10
  • Εμπειρία 20+ ετών στον χώρο
  • Γρήγορη & εύχρηστη ιστοσελίδα
  • Εύκολη πλοήγηση μέσω app για Android
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
8.6/10
  • Πανίσχυρο brand name
  • Πολύ γρήγορες πληρωμές
  • Άμεσο cash out* σε όλα τα αθλήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
8.9/10
  • Κορυφαίο όνομα στον χώρο
  • Πλούσιο Live betting σε όαλ τα sports
  • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
8.7/10
  • Παγκόσμιο brand name
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Ασιατικά & ειδικά στοιχήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
8.3/10
  • Πολύ εύκολη πλοήγηση
  • Εξαιρετικό mobile app
  • Πλούσιο live betting
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Sportingbet
8.9/10
  • Παγκόσμιο brand από το 1998
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24ωρη εξυπηρέτηση στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betshop
8.3/10
  • Ποικιλία σε combos & ασιατικά
  • Live Streaming* από το κινητό
  • Πολύ γρήγορες αναλήψεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Vistabet
8.9/10
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24/7 τμήμα εξυπηρέτησης στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΔΩΡΕΑΝ* ΘΕΑΜΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προσφορά* γνωριμίας στη Stoiximan!
  • 15 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • +1 ΜΗΝΑΣ COSMOTE TV
  • PROMO CODE: STXCOMBO
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ