Ο μύθος του Ασιάτη μπουκ…

ασιατες στοιχημαΌταν τραβάει το βλέμμα του από τις δύο-τρεις οθόνες υπολογιστών που υπάρχουν μπροστά του, βλέπει τη θέα από τον ουρανοξύστη «Iham Baru Tower» της Κουάλα Λουμπούρ, του «Hopewell Center» του Χογκ Κογκ ή του «Springleaf Tower» της Σιγκαπούρης. Δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν μπορεί να απολαύσει για πολύ το θέαμα. Η δουλειά προέχει. Οι αριθμοί στριφογυρίζουν μπροστά του κι αυτός πρέπει να πάρει πολλές αποφάσεις για μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα σε δευτερόλεπτα. Καλώς ήλθατε στον κόσμο του Ασιάτη μπουκ!

Η Ασία, όσον αφορά το αθλητικό στοίχημα, περιβάλλεται από ένα πέπλο δέους και μυστηρίου. Βοηθούν σ’ αυτό οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι Ασιάτες μπουκ, που έχουν πολύ σφιχτή, αν όχι ανύπαρκτη, «επικοινωνιακή πολιτική» και δεν έχουν την οργάνωση, την διαφημιστική παρουσία και την εξωστρέφεια των στοιχηματικών ιστοσελίδων με έδρα την Ευρώπη. Αφήνουν να πλανώνται ασχολίαστες ακόμα και τις πιο υπερβολικές ιστορίες, για στοιχήματα με τεράστια χρηματικά ποσά, για «υπόγειες συνεννοήσεις» μεταφοράς χρημάτων, για «ειδικές υπηρεσίες είσπραξης» με φουσκωτούς που αποστέλλονται ανά τον κόσμο για να «συνετίσουν» πελάτες που δεν πληρώνουν…

Δόση αλήθειας προφανώς και υπάρχει σ’ όλα αυτά, πλην όμως τέτοιες «μεθόδους» μπορεί να βρει ο καθένας σε όποιον οικονομικό τομέα αφορά πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Η σύνδεση του ασιατικού στοιχήματος με την παρανομία μπορεί να υφίσταται, αλλά όχι σε τόσο γενικευμένο βαθμό πιστεύουν όλοι. Στις περισσότερες ασιατικές χώρες το στοίχημα επισήμως απαγορεύεται, όμως σε πρώην αγγλικές αποικίες (Μαλαισία, Χογκ Κογκ, Σιγκαπούρη) ή το πρώην πορτογαλικό Μακάο υπάρχουν πλατφόρμες που λειτουργούν νομιμότατα, με υπαλλήλους, κύκλο εργασιών και πληρωμή φόρων.

«Προσωπικός» μπουκ

Το κύριο χαρακτηριστικό της Ασίας, όμως, είναι η ευδοκίμηση των λεγόμενων «προσωπικών ιστοσελίδων». Ενώ στην Ευρώπη οι περισσότερες πλατφόρμες που προσφέρουν ιντερνετικό στοίχημα έχουν εξελιχθεί σε κολοσσούς, κάποιες με εκατοντάδες υπαλλήλους, στην Ασία μπορεί να βρει κανείς πολύ πιο εύκολα έναν μεμονωμένο «Ασιάτη μπουκ». Ο οποίος έχει στήσει το μαγαζί του και προσπαθεί να κάνει όλες τις δουλειές είτε μόνος του, είτε με τη βοήθεια μικρού αριθμού υπαλλήλων.

Γιατί συμβαίνει αυτό, και δεν βλέπουμε την αυτόματη μετεξέλιξη κάποιων «προσωπικών» ιστοσελίδων σε «κανονικές», όπως έγινε στην Ευρώπη; Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εχθρότητα που δείχνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις προς αυτού του είδους την απασχόληση. Ακόμα κι εκεί που είναι απόλυτα νόμιμο, το στοίχημα έχει να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό των κυβερνήσεων, είτε της Λαϊκής Κίνας (τμήματα της οποίας είναι το Χογκ Κογκ και το Μακάο), είτε των συντηρητικών της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας. Κοινώς, οι μπουκ έχουν αποδεχτεί ότι μπορούν να υπάρχουν, αρκεί να μην υπερδιαφημίζουν την πραμάτεια τους.

Η κόντρα με τους κολοσσούς

Ο δεύτερος λόγος είναι μάλλον πρακτικός: Υπάρχουν δύο ασιατικές πλατφόρμες, η IBC και η 888, οι οποίες έχουν καταλάβει το μέγιστο τμήμα της ιντερνετικής αγοράς, σε σημείο που να θεωρούνται κυρίαρχες. Αυτές έχουν και τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση των τιμών, των αποδόσεων και των ασιατικών χάντικαπ. Τα περιθώρια ελιγμών που έχει οποιοσδήποτε άλλος μπουκ είναι πολύ στενά και καθορίζονται από άγραφους κανόνες.

Κανένας Ασιάτης μπουκ δεν είναι τόσο υπερφίαλος, που να πιστέψει ότι μπορεί να διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς με το να προσφέρει π.χ. καλύτερες αποδόσεις απ’ αυτές τις δύο πλατφόρμες. Γίνεται μεν, αλλά καθαρά σε προσωπικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ασιάτης  vs Ευρωπαίου

888betΤο πρώτο πράγμα που διαφοροποιεί τον Ασιάτη μπουκ σε σχέση με μια πλατφόρμα με έδρα την Ευρώπη είναι ο τρόπος που δέχεται τα στοιχήματα. Συνήθως αυτό γινόταν μόνο μέσω της προσωπικής επαφής (Viber, Messenger κτλ.). Ο πελάτης ρωτάει τον bookmaker για την απόδοση (και για το όριο, αν πρόκειται για μεγάλο στοίχημα) του αθλητικού γεγονότος που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια πληκτρολογεί την «εντολή στοιχήματος» (ματς, σημείο, απόδοση, ποσό). Το μήνυμα αυτό προφανώς λειτουργεί και σαν μια άτυπη απόδειξη συναλλαγής μεταξύ του πελάτη και του μπουκ.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι Ασιάτες μπουκ για να μην έχουν την καθημερινή επαφή με δεκάδες πελάτες, αν όχι εκατοντάδες, έχουν υιοθετήσει το σύστημα της «σκιώδους πλατφόρμας». Έχουν αγοράσει μια πλατφόρμα στοιχημάτων τελείως «γυμνή» από χρώματα, γραφικά κτλ. η οποία είναι προσβάσιμη στο ίντερνετ μόνο μέσω της διεύθυνσης IP της (δεν εμφανίζεται, δηλαδή, στις αναζητήσεις).

Στον πελάτη που συμφωνεί να ανοίξει λογαριασμό στον συγκεκριμένο μπουκ δίνεται η διεύθυνση και το συνθηματικό, έτσι ώστε ο πελάτης να ακολουθεί τη γνώριμη σ’ αυτόν διαδικασία του ιντερνετικού στοιχηματισμού και να μην «ζαλίζει» τον μπουκ συνεχώς με ερωτήσεις για αποδόσεις, όρια, αγώνες κτλ.

Σημασία στη λεπτομέρεια

Η προσωπική επαφή, βέβαια, επιδιώκεται από τον μπουκ κυρίως για την εγκαθίδρυση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο. Αυτή είναι και η λέξη-κλειδί για τη λειτουργία του Ασιάτη μπουκ κι αυτό είναι το πρώτο μέλημά του. Οποιαδήποτε επαφή του μπουκ με πελάτη πρέπει να είναι 100% σαφής, ακριβής και σωστή. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» ούτε για αποδόσεις, ούτε για ποσά, πολύ δε περισσότερο για πληρωμές, είτε προς τον μπουκ, είτε προς τον παίκτη.

Οι Ασιάτες μπουκ λένε ότι το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν πηγαίνουν στο γραφείο κάθε πρωί είναι να διεκπεραιώνουν τις πληρωμές, βλέπουν τους λογαριασμούς τους για καταθέσεις και στέλνουν όπου πρέπει τυχόν κέρδη των πελατών. Αυτή η ταχύτητα και η αίσθηση της «προσωπικής εντιμότητας» φαίνεται να είναι το μεγάλο τους όπλο απέναντι στις «απρόσωπες» άλλες πλατφόρμες. Στις ελάχιστες φορές που έχουν γίνει λάθη ή παρεξηγήσεις, ο Ασιάτης μπουκ παίρνει πάνω του όλη την ευθύνη και αποδέχεται το σφάλμα ως δικό του, ακόμα κι αν θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει ότι υπήρξε λάθος συνεννόηση. Προτιμά να πληρώσει ένα παραπάνω στοίχημα από το να «βγάλει κακό όνομα» στην αγορά.

Τα κάνω όλα και συμφέρω

Πόσο δουλεύει ένας Ασιάτης μπουκ; Εξαρτάται από τη βοήθεια που έχει. Αν είναι μόνος του, τότε φροντίζει να μην εξαπλώσει το δίκτυο των πελατών του τόσο, ώστε να μην μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Συνήθως όταν απασχολεί κάποιους υπαλλήλους, το κάνει για «δευτερεύουσες» εργασίες (π.χ. πρώιμη επικοινωνία με τους πελάτες, καταγραφή λίστας με πληρωμές).

Λίγοι είναι οι συνεργάτες που έχουν άμεσο λόγο στο καθ’ εαυτό στοιχηματικό κομμάτι, δηλαδή αν θα πρέπει να ανέβει ή να πέσει η απόδοση σ’ ένα σημείο που παίρνει τζίρο, πόσο είναι το όριο που επιτρέπει να παιχθεί σε κάθε ματς ή τι θα πρέπει να κάνει για να «ασφαλίσει» τυχόν μεγάλη έκθεσή του σε στοιχήματα (δηλαδή αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την διαδικασία να… ποντάρει κι αυτός, δηλαδή της «αντασφάλισης», σε betting exchanges).

Ξέρει τι παίζεται και πόσο παίζεται

Επειδή οι περισσότεροι μπουκ λειτουργούν προσωποκεντρικά (ή, στην καλύτερη περίπτωση, η δουλειά γίνεται από δύο-τρεις ανθρώπους), αποτελούν αυτομάτως μερικούς από τους καλύτερα πληροφορημένους ανθρώπους της υδρογείου σχετικά με τα στοιχηματικά τεκταινόμενα κάθε ημέρας. Αφού διαμορφώνουν τις αποδόσεις τους με βάση αυτές των μεγάλων ασιατικών ιστοσελίδων και με το τζίρο που γίνεται σ’ αυτούς, έχουν σοβαρή άποψη καθημερινά όχι μόνο για το τι παίζεται, αλλά και για το πόσο παίζεται. Η εγρήγορσή τους, επίσης, να μην συλληφθούν εξαπίνης σ’ ένα ματς από τα πολλά που προσφέρουν τους ωθεί να αναζητούν διαρκώς πληροφορίες, ειδικά όταν διαπιστώνουν υπέρογκους τζίρους σε αγώνες που, υπό «κανονικές» συνθήκες, θα περνούσαν απαρατήρητοι.

Το «ψάρεμα» των συνεργατών

ασιατης bookmakersΚι επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να τα προλαβαίνουν όλα, κάποιοι έχουν αναγάγει σε επιστήμη το να βρίσκουν συνεργάτες από… πελάτες! Επειδή (επιδιώκουν να) έχουν προσωπική σχέση με τον κάθε πελάτη, θυμούνται πολύ πιο εύκολα τις «προτιμήσεις» του στο στοίχημα. Μια ματιά στα αποτελέσματα τους πείθει αν ο πελάτης είναι απλά ένας ερασιτέχνης με λεφτά ή κάποιος που ξέρει τι του γίνεται ειδικά σε ορισμένες λίγκες.

Η πρόταση δεν αργεί να έλθει: Βοήθα με να σε βοηθώ. Ο μπουκ απλά θέλει να διασφαλίζει ότι δεν συμβαίνει κάτι «ύποπτο» όταν κάποιος επιθυμεί να παίξει μεγάλα ποσά σε παιχνίδια εκτός Champions League ή κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Έτσι επικοινωνεί με τον «πελάτη» του και του ζητάει εκδούλευση.

Αν ο πελάτης ανταποκριθεί και τα όσα πει αποδειχτούν σωστά, ο μπουκ «ανταμείβει» τον πελάτη με μια… εσωτερική πληροφορία π.χ. ότι στο τάδε ματς υπάρχει πολύ μεγάλος τζίρος στο διπλό. Δηλαδή μια έμμεση προτροπή προς τον πελάτη να «εκμεταλλευθεί» την πληροφορία, η οποία στις πλείστες των περιπτώσεων αποδεικνύεται αληθινή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα άτυπο «δίκτυο συνεργατών», το οποίο εκμεταλλεύεται ο μπουκ για να καλύψει τυχόν κενά ενημέρωσης.

Διαφήμιση με το στόμα

Το σημαντικότερο, όμως, κομμάτι όλων είναι ότι οι συγκεκριμένοι μπουκ δεν… διαφημίζονται! Η ανανέωση του πελατολογίου τους γίνεται από στόμα σε στόμα, και συνήθως οι παλαιότεροι πελάτες συστήνουν υποψήφιους στον μπουκ. Αυτή η σύσταση λειτουργεί και ως άτυπη «εγγύηση» του πελάτη προς τον μπουκ ότι ο υποψήφιος είναι «δικός του» και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αρκεί φυσικά να είναι και ο μπουκ εντάξει στις συναλλαγές του.

Ο Ασιάτης μπουκ, βέβαια, δεν ενδιαφέρεται να γεμίσει το πελατολόγιό του από αδρανείς λογαριασμούς ή πελάτες που παίζουν ελάχιστα χρήματα. Η γκανιότα που κρατάει για λογαριασμό του είναι πολύ μικρή (ενδεχομένως γύρω στο 2%) για να είναι ανταγωνιστικός στις αποδόσεις απέναντι στους ασιατικούς κολοσσούς, οπότε αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι οι πελάτες του να τζιράρουν χρήματα. Όταν η γνωριμία του με συγκεκριμένους πελάτες εξελιχθεί, μπορεί ακόμα και να τους «φροντίσει» σε εποχές που δεν πάνε καλά στοιχηματικά, έτσι ώστε να μην εξαλειφθεί τελείως η κάβα τους και τους χάσει ολοκληρωτικά από πελάτες.

Για τον Ασιάτη μπουκ ο καλύτερος πελάτης δεν είναι ο χαμένος πελάτης, αλλά ο «παραλίγο κερδισμένος»!

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα

BookmakerΠλεονεκτήματα
Stoiximan
9.4/10
  • Δωρεάν συναλλαγές, άμεσες αναλήψεις
  • Προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
  • Ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα 
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
8.6/10
  • Αξιοπιστία & ασφάλεια ΟΠΑΠ
  • Ποικιλία σε ειδικά & μακροχρόνια
  • Προηγμένη εφαρμογή για Android & iOS
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
8.9/10
  • Άμεσες & δωρεάν πληρωμές
  • Ποικιλία σε ασιατικά χάντικαπ
  • Cash Out*, Stop Loss / Partial Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
9.2/10
  • Εξαιρετική επιλογή για live betting
  • Άμεσες πληρωμές όλες τις ημέρες
  • Live streaming & Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
8.7/10
  • Εμπειρία 20+ ετών στον χώρο
  • Γρήγορη & εύχρηστη ιστοσελίδα
  • Εύκολη πλοήγηση μέσω app για Android
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
8.6/10
  • Πανίσχυρο brand name
  • Πολύ γρήγορες πληρωμές
  • Άμεσο cash out* σε όλα τα αθλήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
8.9/10
  • Κορυφαίο όνομα στον χώρο
  • Πλούσιο Live betting σε όαλ τα sports
  • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
8.7/10
  • Παγκόσμιο brand name
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Ασιατικά & ειδικά στοιχήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
8.3/10
  • Πολύ εύκολη πλοήγηση
  • Εξαιρετικό mobile app
  • Πλούσιο live betting
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Sportingbet
8.9/10
  • Παγκόσμιο brand από το 1998
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24ωρη εξυπηρέτηση στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betshop
8.3/10
  • Ποικιλία σε combos & ασιατικά
  • Live Streaming* από το κινητό
  • Πολύ γρήγορες αναλήψεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Vistabet
8.9/10
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24/7 τμήμα εξυπηρέτησης στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Winmasters
8.5/10
  • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
  • Μοναδική live betting εμπειρία
  • Πλήθος ειδικών στοιχημάτων
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προσφορά* γνωριμίας στη Stoiximan!
  • 15 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • +1 ΜΗΝΑΣ COSMOTE TV
  • PROMO CODE: STXCOMBO
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ