Σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2016

οικονομικα αποτελεσματα οπαπΑνακοινώθηκαν από την ΟΠΑΠ ΑΕ τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2016. Μειωμένα κατά 0.2% στα 1.397,6 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα καθαρά έσοδα προ εισφορών του οργανισμού (GGR), πτώση ασήμαντη αν σκεφτεί κανείς την γενικότερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στη χώρα μας. Σε ότι αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, πτωτική ήταν η πορεία των αριθμολαχείων (-3.1%), ενώ Λαχεία, Σκρατς και στοίχημα σημείωσαν μικρή αύξηση.

Σημαντική ήταν η διαφοροποίηση σε σχέση με το 2015 στα καθαρά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBITDA), τα οποία γνώρισαν πτώση 18.4% στα 307,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, o λόγος αυτής της πτώση είναι η σημαντική αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα καθαρά έσοδα του (φορολογία 35%).  Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν αφαιρεθεί η συμμετοχή του Δημοσίου τότε το η μείωση στο EBITDA θα ήταν μόλις 3.2%. Η μείωση στο EBITDA ήταν μεγάλη πάντως και στο 4ο τρίμηνο, καθώς σημειώθηκε πτώση 19.2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, μία πτώση που οφείλεται κυρίως στην φορολογία και στην υλοποίηση νέων έργων από τον ΟΠΑΠ.

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα καθαρά κέρδη χρήσης, στα οποία η πτώση άγγιξε το 20% στα 170.2 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως το διάστημα Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος, ο ΟΠΑΠ σημείωσε άνοδο 6.7% κυρίως λόγω της  της απομείωσης της άδειας της Ελληνικά Λαχεία ύψους €15 εκ. που είχε επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2015. Τέλος, ανακοινώθηκε και το μεικτό μέρισμα ανά μετοχή το οποίο ανήλθε στα 0.60€. Υπενθυμίζουμε πως έχει ήδη μοιραστεί προμέρισμα αξία 0.12€ ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει πως το συνολικό μικτό μέρισμα είναι 0.72%.

Σχόλια