Σύστημα D’ Alebert στο στοίχημα

D Aleberte.

To σύστημα D’ Alebert εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη ρουλέτα πριν από περίπου 250 χρόνια, όμως με την πάροδο των ετών όχι μόνο βρήκε εφαρμογή σε παιχνίδια όπως τα φρουτάκια ή το πόκερ, αλλά εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα για το στοίχημα. Ουσιαστικά το D’ Alebert βασίζεται στην αύξηση του πονταρίσματος μετά από απώλεια και στην μείωση του πονταρίσματος μετά από κέρδος. Όπως θα δείτε παρακάτω, επί της ουσίας, πρόκειται για μία συντηρητική «έκδοση» του συστήματος Martingale«Πατέρας» του συστήματος D’ Alebert είναι ο Γάλλος Jean-Baptiste le Rond d’Alembert. Πρόκειται για μία εξέχουσα μορφή του 18ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1717 στο Παρίσι και απεβίωσε στην «Πόλη του Φωτός» το 1783. Διέπρεψε ως μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξέδωσε την περίφημη «Εγκυκλοπαίδεια» μαζί με τον Γάλλο φιλόσοφο Denis Diderot.

Τι είναι το σύστημα D’ Alebert

Το συγκεκριμένο σύστημα στοιχήματος έχει τη βάση του κυρίως στη θεωρία πως στη φύση υπάρχει κάποια ισορροπία. Σε αγορές λοιπόν δύο επιλογών, όπως προαναφέρθηκε -ας ορίσουμε για παράδειγμα το μαύρο/κόκκινο στην ρουλετα- αν στην πρώτη φορά έρθει το κόκκινο, στη δεύτερη οι πιθανότητες να έρθει και πάλι κόκκινο, είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που υπάρχουν για να βγει το μαύρο. Ο συσχετισμός πιθανοτήτων με βάση το σύστημα D’ Alebert, αυξάνεται ακόμη περισσότερο, αν μία επιλογή βγει πολλές συνεχόμενες φορές. Ο D’ Alebert βάσισε τη θεωρία του στην ισορροπία της φύσης και στο γεγονός πως μακροπρόθεσμα τα πάντα έρχονται σε ισορροπία.

Με αυτό το σκεπτικό βρίσκει εφαρμογή και στο στοίχημα. Αν για παράδειγμα σε ένα ματς έρθει over 2,5 την πρώτη φορά, στο αμέσως επόμενο που θα επιλεγεί, οι πιθανότητες να έρθει και πάλι over 2,5 είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές να κάνει την εμφάνισή του το under 2,5. Με μακροπρόθεσμο πλάνο, τα σημεία που θα επιβεβαιωθούν στα επιλεγμένα ματς, θα είναι μοιρασμένα ανάμεσα σε over και under 2.5. Με αυτόν τον τρόπο ο παίκτης κινείται αναλόγως και υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να περιορίσει τις ενδεχόμενες απώλειες του.

Εφαρμογή στο στοίχημα

Ας οριστεί ως αρχικό ποντάρισμα το ποσό των 10€. Σε περίπτωση νίκης στο πρώτο ποντάρισμα, το ποσό παραμένει σταθερά το ίδιο. Αν το ποντάρισμα χαθεί, τότε το δεύτερο ποντάρισμα ανεβαίνει κατά 10€. Αυτό συμβαίνει σε κάθε απώλεια. Σε περίπτωση που ο παίκτης κερδίσει, μειώνει το ποντάρισμα του κατά 10€ μέχρι να φτάσει και πάλι στο αρχικό ποσό και αποτελεί το ελάχιστο δυνατό ποντάρισμα. Αυτό συμβαίνει διότι με βάση το σύστημα του D’ Alebert όταν χαθεί μία επιλογή υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες νίκης στο επόμενο στοίχημα, ενώ όταν κερδηθεί, η πορεία είναι αντίστροφη και οι πιθανότητες απώλειας είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές της νίκης.

Παράδειγμα

Στα παρακάτω παραδείγματα μπορείτε να δείτε πως εφαρμόζεται το σύστημα D’ Alebert. Να σημειωθεί πως η επιλογή που θα κάνει ο παίκτης για να βρει εφαρμογή το συγκεκριμένο σύστημα πρέπει να έχει ελάχιστη απόδοση το 2.00, ώστε να διπλασιάζει το ποσό το οποίο έχει πονταριστεί.


ΠοντάρισμαΑποτέλεσμα-2Κέρδος/Ζημιά
10€Νίκη+10
10€Ήττα-10€
20€Ήττα-20€
30€Ήττα-30€
40€Ήττα-40€
50€Νίκη+50€
40€Νίκη+40€
30€Ήττα-30€
40€Νίκη+40€

 

Συμπέρασμα: Ο παίκτης έχει ποντάρει εννέα φορές και έχει τέσσερις νίκες και πέντε ήττες. Με ποσοστό νικών 44.4% (4/9) έχει καταφέρει, όχι μόνο να μη χάσει, αλλά και βγάλει κέρδος 10€.

Παραλλαγές του συστήματος D’ Alebert

Όπως και στο Labouchère, έτσι και στο D’ Alebert υπάρχει η παραλλαγή της αντίστροφής προσέγγισης του συστήματος, γνωστή και ως Contra D’ Alebert. Με θετική προσέγγιση και σε αυτήν την περίπτωση, το αρχικό ποντάρισμα αυξάνεται κατά μία φορά μετά από κάθε νίκη, ενώ μειώνεται μετά από κάθε απώλεια. Αν υπάρξει απώλεια στην αρχική μονάδα πονταρίσματος των 10€ τότε ο παίκτης συνεχίζει να ποντάρει αυτό το ποσό, δεν πέφτει κάτω από αυτό, αφού είναι το ελάχιστο που έχει οριστεί εξ’ αρχής, όπως και η μάξιμουμ προσαύξηση ανά ποντάρισμα. Ας δούμε το παράδειγμα με νούμερα:


ΠοντάρισμαΑποτέλεσμα-2Κέρδος/Ζημιά
10€Νίκη+10€
20€Νίκη+20€
30€Νίκη+30€
40€Ήττα-40€
30€Ήττα-30€
20€Ήττα-20€
10€Νίκη+10€
20€Ήττα-20€
10€Νίκη+10€
20€Ήττα-20€

Συμπέρασμα: Ο παίκτης έχει ποντάρει 10 φορές και έχει πέντε νίκες και ισάριθμες ήττες. Με ποσοστό νικών 50% (5/10) έχει υποστεί απώλειες 50 ευρώ, ποσό πενταπλάσιο της αρχικής μονάδας πονταρίσματος των 10€. Βέβαια στα πρώτα τρία πονταρίσματα έχει κέρδος 60€, ενώ με την κλασική εφαρμογή του συστήματος θα ήταν κερδισμένος κατά 30€. Άρα, εδώ ο παίκτης που εφαρμόζει το Contra D’ Alebert ελπίζει σε ένα καλό νικηφόρο σερί, το οποίο θα του αποφέρει τεράστια κέρδη, συγκριτικά με το κλασικό D’ Alebert.

Πλεονεκτήματα

 • Μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν παίκτες στοιχήματος που δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο, να συμμετέχουν ενεργά στο παιχνίδι και να περιορίσουν αισθητά τον κίνδυνο απώλειας.
 • Εφαρμόζεται αρκετά εύκολα, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για τις δύο αντιπάλους, όπως φόρμα, απουσίες, γενικότερη κατάσταση. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο παίκτης είναι να επιλέξει μία επιλογή σε 2-way market (αγορά δύο επιλογών) με απόδοση ίση ή μεγαλύτερη του 2.00 και να μείνει πιστός σε αυτήν την τακτική.
 • Σε ημέρα με πολλά και διαδοχικά ματς, μπορεί να ποντάρει με ευκολία αμέσως όταν τελειώνει το πρώτο ματς πάνω στο οποίο έχει ποντάρει.
 • Αν η εκκίνηση γίνει από χαμηλό ποσό, τότε δύσκολα το ποντάρισμα θα φτάσει σε όρια τα οποία δύσκολα δεν θα γίνουν δεκτά από τα betting sites.

Μειονεκτήματα

 • Το D’ Alebert δεν είναι από τα κερδοφορα συστηματα για το στοιχημα. Όπως είδαμε και στο παράδειγμα το κέρδος που αφήνει είναι πολύ μικρό συγκρητικά με το ύψος των πονταρισμάτων.
 • Απαιτείται μεγάλη πειθαρχία και υπομονή, κάτι που δεν είναι συχνά χαρακτηριστικό γνώρισμα των παικτών που ασχολούνται με το στοιχημα, (καθώς και με τη ρουλετα, τα φρουτάκια, το ποκερ).
 • Η πολυπόθητη ισορροπία δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα, ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη αναμονή και προσδοκία από τον παίκτη για να αποκομίσει κέρδος.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε ότι το σύστημα D’ Alebert και η παραλλαγή του σίγουρα δεν είναι ένα από τα καλυτερα συστηματα στο στοιχημα, ιδιαίτερα από παίκτες που επιδιώκουν να παίξουν μεγάλα κεφάλαια με σκοπό να αποκομίσουν αντίστοιχα κέρδη. Επίσης βασίζεται στη θεωρία ότι τα στοιχήματα ίσων πιθανοτήτων (over/under, μονά/ζυγά κλπ) κάποια στιγμή θα δώσουν και ισορροπημένα αποτελέσματα, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα και εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για ένα απτό παράδειγμα της πλάνης του παίκτη (gambler’s fallacy). Στον αντίποδα, βοηθά αυτούς που έχουν μικρό κεφάλαιο να παραμείνουν ενεργοί για αρκετή ώρα στη χαρά του παιχνιδιού, παίρνοντας σχετικά μικρό ρίσκο για την απώλεια των κεφαλαίων τους.

Εσείς σε ποια πλατφόρμα στοιχημάτων θα δοκιμάσετε το σύστημα D’ Alebert;

Goalbet
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις στο ποδόσφαιρο
 • Καθημερινές Προσφορές*
 • Όλα τα ασιατικά χάντικαπ
 • Live Streaming*
 • Cash-Out*
Εγγραφή
Championsbet
Γιατί να παίξω
 • Το καλύτερο cash-out
 • Ταχύτατες αναλήψεις
 • Πληρώνει και τα Σαββατοκύριακα με ολες τις μεθόδους πληρωμής
 • Παιχνίδια με τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις
 • Προσφέρει ασιατικά χάντικαπ
 • Πλούσιο Live στοίχημα
 • Προσφέρει εναλλακτικά χάντικαπ στο μπάσκετ
 • Ποικιλία στους τρόπους κατάθεσης
Εγγραφή
Novibet
Γιατί να παίξω
 • Πληρωμές εντός 24 ωρών
 • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
 • Cash Out*
 • Ασιατικά και εναλλακτικά στοιχήματα
 • Μεγάλη ποικιλία αγορών & Live Streaming*
 • Μεγάλα όρια στοιχηματισμού μέσω του Bet Referral
 • Συναλλαγές με όλους τους δημοφιλείς τρόπους
Εγγραφή

Σχόλια