VAR Στοίχημα

Η πρώτη επαφή του στοιχηματικού κοινού με το VAR (Video Assistant Referee) έγινε στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Τόσο οι παίκτες, όσο και οι νόμιμες στοιχηματικές μάλλον υποτίμησαν τις άμεσες επιπτώσεις που είχε η χρησιμοποίηση αυτής της υπηρεσίας, και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν το παιχνίδι τους (οι παίκτες) και τις αποδόσεις τους (οι πλατφόρμες).

Από τη στιγμή που το VAR ξέφυγε από το πειραματικό στάδιο και χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα του πλανήτη και σε όλες τις μεγάλες εθνικές (EURO, Mundial κλπ) και διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions League, Europa League κα), οι παίκτες οφείλουν να εξετάσουν πιο λεπτομερώς τις αλλαγές, άμεσες και έμμεσες, που φέρνει το VAR στο στοίχημα.

Στο Bookmakers.gr ετοιμάσαμε έναν οδηγό που παρουσιάζει:

📺 Πως επηρεάστηκε το στοίχημα από το VAR
📺 Τι επίδραση έχει στο Live-Betting
📺 Προσφορές* που σχετίζονται με το VAR
📺 Στοιχηματικές που προσφέρουν στοίχηματα var

Στοίχημα VAR – Η επιρροή του

Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Περισσότερες απ’ όσες ίσως νομίζετε. Δεν είναι μόνο η ελαχιστοποίηση των διαιτητικών λαθών (ειδικά αυτών βάσει των οποίων κρίνονται τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο) και ο μεγαλύτερος αριθμός καταλογισμένων πέναλτι. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην ύπαρξη του VAR είναι οι… προληπτικές επιπτώσεις που έχει, τόσο στους διαιτητές, όσο και στους ποδοσφαιριστές.

Περισσότερα πέναλτι

Η πιο βασική επίπτωση που είναι και η πιο εξώφθαλμη και δεν χρειάζεται ανάλυση. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 καταλογίστηκαν τελικά 29 πέναλτι, πάνω από τα διπλάσια απ’ όσα είχαν δώσει οι διαιτητές στην προηγούμενη διοργάνωση της Βραζιλίας το 2014 (13). Φυσικά δεν καταλογίστηκαν όλα τα πέναλτι χάρη στο VAR, όμως η υπηρεσία αυτή θεωρήθηκε «υπεύθυνη» για την μεγαλύτερη σχολαστικότητα, με την οποία οι διαιτητές έκριναν τις φάσεις. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να πέσουν σχεδόν αμέσως οι αποδόσεις των ιστοσελίδων για καταλογισμό πέναλτι σ’ ένα ματς. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που κινούνταν πάνω από 6,00, έπεσαν σε αποδόσεις αισθητά χαμηλότερες (από 4,00 ως 4,50). Η ίδια «τιμολογιακή πολιτική» διατηρείται και στα στοιχήματα τέτοιου είδους στις μεγάλες λίγκες.

Ουσιαστικά ο «αυξημένος κίνδυνος» καταλογισμού ενός πέναλτι ώθησε τη μέση απόδοση προς τα κάτω. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες ενσωματώνονται στις αποδόσεις (π.χ. ομάδες που κερδίζουν πιο συχνά πέναλτι από κάποιες άλλες λόγω του τρόπου παιχνιδιού τους), όμως αυτό που εξισορροπήθηκε είναι η «διάθεση» των διαιτητών να καταλογίσουν την εσχάτη των ποινών. Πλέον όλοι οι διαιτητές αντιμετωπίζονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, με ελάχιστες αυξομειώσεις.

Ο BookSpy επιλέγει να ποντάρει στον καταλογισμό πέναλτι στη Novibet, που προσφέρει την συγκεκριμένη επιλογή σταθερά με τις υψηλότερες τιμές στην αγορά.

goal scoreΟι πιθανότητες του αουτσάιντερ

Οι συνωμοσιολόγοι του ποδοσφαίρου αναφέρουν ότι το πέναλτι (και σε δεύτερο πλάνο το οφσάιντ) είναι τα κυριότερα «όπλα» του διαιτητή για να διαμορφώσει το αποτέλεσμα όπως θέλει αυτός. Αυτό με το VAR ουσιαστικά καταργείται. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι αγγελικά πλασμένος, όποιος παίζει στοίχημα με τη λογική ότι όλα είναι καθαρά έχει λάθος, όπως και το ίδιο συμβαίνει μ’ αυτόν που αποδίδει όλες τις ήττες του στα «στησίματα». Είναι γεγονός ότι το VAR χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες λίγκες, όπου η πιθανότητα χειραγώγησης του αποτελέσματος είναι ούτως ή άλλως μικρή. Με την εξάπλωσή του, όμως, σε μικρότερης σημασίας λίγκες (ήδη εφαρμόζεται π.χ. στα πρωταθλήματα της Σαουδικής Αραβίας, των Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ κτλ.) υπάρχει μια σαφής τάση εξάλειψης των «αναγκαστικών» νικών του φαβορί λόγω διαιτητικής απόφασης. Οι ισοπαλίες είναι πια πολύ πιο συχνές σ’ αυτά τα πρωταθλήματα, γεγονός που έχει ωθήσει τους μπουκ να αναπροσαρμόσουν τις (υψηλές ως τώρα) αποδόσεις τους.

Προσοχή του διαιτητή

Η επίσημη άποψη του διαιτητή όταν ρωτηθεί για το VAR, είναι ότι πρόκειται για ένα επιπλέον όπλο του για την απονομή δικαιοσύνης και τον κάνει να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά ότι δεν θα αδικήσει καμία από τις δύο ομάδες. Αυτό, δεδομένου ότι ακόμα και ένα λάθος ή αβλεψία του μπορεί να διορθωθεί μέσα σε δευτερόλεπτα. Η ανεπίσημη, όμως, θέση τους είναι ότι το VAR λειτουργεί ως… άμεσος παρατηρητής διαιτησίας, με συνέπεια να αυξάνουν θέλοντας και μη την προσοχή τους μέσα στο παιχνίδι για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Η ύπαρξη του VAR και η λειτουργία του εκθέτουν τον διαιτητή σε κάθε στιγμή, όσον κι αν λειτουργούν υπέρ του αγώνα με την απονομή δικαιοσύνης. Η λογική που μέχρι τώρα απέτρεπε τον διαιτητή από το να καταλογίσει ένα πέναλτι, για το οποίο δεν ήταν σίγουρος, τώρα έχει γυρίσει ανάποδα. Αποτελεί και το απαραίτητο άλλοθι του διαιτητή σε οποιαδήποτε πίεση (παρασκηνιακή ή μη) του ασκηθεί.

Τα λεπτά των καθυστερήσεων

Ως είναι φυσικό η χρήση VAR κατά την εξέλιξη μιας αναμέτρησης έχει σαν αποτέλεσμα να μην παίζεται ποδόσφαιρο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κάτι που φυσικά έχει επίδραση στον χρόνο τον καθυστερήσεων που θα κρατήσει ο διαιτητής στο τέλος του ημιχρόνου ή του αγώνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα όρια όσον αφορά τα λεπτά των καθυστερήσεων που δίνονται στις στοιχηματικές να αλλάξουν. Θα λέγαμε μάλιστα ότι η αγορά “χρόνος καθυστερήσεων” (είναι στη λογική του over/under) “άνοιξε” σε κάποια στοιχηματικές από τη στιγμή που το VAR άρχισε να χρησιμοποιείται στους αγώνες ποδοσφαίρου.

varΜια νέα στοιχηματική επιλογή

Για το τέλος αφήσαμε μια νέα στοιχηματική αγορά, που “γεννήθηκε” από τη χρήση VAR στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι μια αγορά που προϋπήρχε και επηρεάστηκε από τον Video Assistant Referee, αλλά δημιουργήθηκε με τη νέα τάξη πραγμάτων. Αναφερόμαστε φυσικά στην επιλογή “Χρήση VAR” σε έναν αγώνα κι έχει να κάνει με το πόσες φορές ο διαιτητής θα αναγκαστεί να κάνει χρήση του ριπλέι, προκειμένου να πάρει ή να αλλάξει μια απόφαση του. Φυσικά τον πρώτο καιρό, τόσο οι στοιχηματικές όσο κι οι εκτιμήσεις των παιχτών ήταν λανθασμένες, αλλά πλέον δημιουργείται στατιστική σε πολλούς τομείς και δίνει μια πληροφορία για το αν θα παίξουμε over0.5/under0.5 (1.5, 2.5 κλπ) για την αξιοποίηση του Video As. Ref. σε έναν αγώνα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το στοίχημα “Χρήση VAR”

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των στοιχηματικών όσον αφορά τη “χρήση VAR” κάποιες πλατφόρμες δεν υπολογίζουν στο στοίχημα το VAR, εάν ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν κάνει την χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια του.

VAR Ποδόσφαιρο – Επιπτώσεις στο Live

Οι πολέμιοι του VAR τονίζουν ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται μέσω βίντεο για την «διόρθωση» διαιτητικών λαθών έχουν άμεσο αντίκτυπο στο ρυθμό του αγώνα και τον κάνουν περισσότερο στατικό. Η αλήθεια είναι ότι το VAR, όπου έχει χρησιμοποιηθεί, έχει προκαλέσει προβλήματα καις τις πλατφόρμες στοιχήματος ειδικά στο live betting. Κι αυτό, διότι υπάρχει η πρόσθετη δυσκολία της «διόρθωσης» στοιχημάτων που έχουν «ματσαριστεί» και τελικά δεν ισχύουν!

Πόσες φορές έχει κατακυρωθεί ένα γκολ και στη συνέχεια ακυρώθηκε λόγω του VAR; Όλες αυτές τις φορές τα στοιχήματα στο live είτε «έκλεισαν» (αν τα γκολ ήταν τα καθοριστικά στην εξέλιξη του στοιχήματος), είτε οι παίκτες έκαναν άμεσο cash out για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Η αντιμετώπιση των ιστοσελίδων στους παίκτες ποικίλλει ανάλογα με τα χρήματα που παίζουν και η λεγόμενη «πελατειακή αφοσίωση» (customer loyalty). Αν ο παίκτης είναι ενεργός και παίζει καλά ποσά (κοινώς, είναι από τους πελάτες στους οποίους η πλατφόρμα προσβλέπει) τότε στέλνεται ένα email, στο οποίο η πλατφόρμα στην ουσία παραδέχεται την αβλεψία της και «χαρίζει» το ποσό που θα μπορούσε να πάρει πίσω στην επόμενη κατάθεση, σε ένδειξη καλής συνεργασίας με τον παίκτη.

VAR ➜ Στοιχηματική ➜ Cash Out

Η ντιρεκτίβα, όμως, είναι να εκλείψουν αυτές οι απώλειες, και γι’ αυτό οι πλατφόρμες πια «κλείνουν» τη διαχείριση των στοιχημάτων ακόμη και για αρκετά λεπτά, από τη στιγμή που υπάρχει έστω η υποψία ότι ένα γκολ μπορεί να ακυρωθεί. Μπορεί να χάνουν κάποιον κρίσιμο χρόνο για την αγοραπωλησία αποδόσεων, ωστόσο διατηρούν ένα σημαντικό επίπεδο αξιοπιστίας. Ό,τι χειρότερο είναι για τις πλατφόρμες να «διορθώνουν» συνεχώς στοιχήματά τους, είτε παίρνοντας πίσω χρήματα που (έστω για δευτερόλεπτα) ο παίκτης έχει θεωρήσει κερδισμένα, είτε δίνοντας με αρκετή καθυστέρηση χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν δοθεί αρκετό χρόνο πριν (κι ενδεχομένως πονταριστεί πάλι από τον παίκτη στο ίδιο ματς).

Εκεί που ακόμα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι πλατφόρμες είναι στον καταλογισμό κόκκινης κάρτας απ τον διαιτητή, που αργότερα «ανακαλείται» από το VAR. Η συνήθως υψηλή απόδοση που δίνεται στην πιθανότητα μιας αποβολής (ακόμα περισσότερο όταν προσωποποιείται κιόλας ο παίκτης που θα δεχτεί την κόκκινη κάρτα) είναι από τα στοιχήματα που μπορεί να παραμένουν εκκρεμή για αρκετή ώρα μετά το φαινομενικό τους «κλείσιμο», έτσι ώστε οι πλατφόρμες να εξαλείψουν την πιθανότητα να πιστώσουν κάποιους λογαριασμούς και να βρεθούν σε δύσκολη θέση να πάρουν τα χρήματα πίσω λίγο αργότερα.

Προσφορές* που αφορούν το VAR

Οι πλατφόρμες προσπαθούν να εντάξουν το VAR όσο πιο ομαλά μπορούν στην καθημερινότητα των παικτών και αρκετές έχουν επιλέξει να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και για διάφορες προσφορές τους!

➥ VAR Refund

Βλέπουμε σε όλο και περισσότερες πλατφόρμες την προσφορά VAR Refund, στην οποία η πλατφόρμα δεσμεύεται να πιστώσει τον λογαριασμό του παίκτη με τα χρήματα του στοιχήματός του αν το VAR χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα για τον καταλογισμό ενός τέρματος που δεν τον «βολεύει».

➥ Red Card VAR refund

Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει και ηRed Card VAR refund, στην οποία μια κάρτα που θα δίνεται από τον διαιτητή και μετά θα ακυρώνεται θα «μετράει» σαν κανονική για τον παίκτη που στοιχημάτισε.

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα

BookmakerΠλεονεκτήματα
Stoiximan
9.4/10
  • Δωρεάν συναλλαγές, άμεσες αναλήψεις
  • Προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
  • Ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα 
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
8.6/10
  • Αξιοπιστία & ασφάλεια ΟΠΑΠ
  • Ποικιλία σε ειδικά & μακροχρόνια
  • Προηγμένη εφαρμογή για Android & iOS
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
8.9/10
  • Άμεσες & δωρεάν πληρωμές
  • Ποικιλία σε ασιατικά χάντικαπ
  • Cash Out*, Stop Loss / Partial Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
9.2/10
  • Εξαιρετική επιλογή για live betting
  • Άμεσες πληρωμές όλες τις ημέρες
  • Live streaming & Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
8.6/10
  • Εμπειρία 20+ ετών στον χώρο
  • Γρήγορη & εύχρηστη ιστοσελίδα
  • Εύκολη πλοήγηση μέσω app για Android
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
8.6/10
  • Πανίσχυρο brand name
  • Πολύ γρήγορες πληρωμές
  • Άμεσο cash out* σε όλα τα αθλήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
8.9/10
  • Κορυφαίο όνομα στον χώρο
  • Πλούσιο Live betting σε όαλ τα sports
  • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
8.7/10
  • Παγκόσμιο brand name
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Ασιατικά & ειδικά στοιχήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
8.3/10
  • Πολύ εύκολη πλοήγηση
  • Εξαιρετικό mobile app
  • Πλούσιο live betting
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Sportingbet
8.9/10
  • Παγκόσμιο brand από το 1998
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24ωρη εξυπηρέτηση στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betshop
8.3/10
  • Ποικιλία σε combos & ασιατικά
  • Live Streaming* από το κινητό
  • Πολύ γρήγορες αναλήψεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Vistabet
8.9/10
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24/7 τμήμα εξυπηρέτησης στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δώρα* κάθε μέρα στο Pamestoixima.gr!
  • ΕΩΣ 660 ΔΩΡΑ*
  • ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ