«Στήνονται οι πάντες και τα πάντα»… σοκάρει έρευνα του ΑΠΘ

fixing articleΣοκ προκαλούν τα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος «FIX THE FIXING» για την καταπολέμηση χειραγώγησης αγώνων σε όλα τα αθλήματα, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Οι συμμετέχοντες στην ερεύνα ήταν 607 άτομα από το χώρου του αθλητισμού με το 80% αυτών να είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 23.8 έτη.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα είναι τουλάχιστον συγκλονιστικά και δείχνουν το βαθμό στον οποίο έχει διεισδύσει το στήσιμο των αγώνων στον επαγγελματικό αθλητισμό στην Ελλάδα.

Ένας στους τρεις αθλητές πιστεύει ότι από δύο ως πέντε φορές μέσα στη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν χειραγωγούνται ματς στην κατηγορία που συμμετέχουν οι ίδιοι.

Οι παράγοντες τα «στήνουν» συχνότερα από τους «παίκτες», σε ποσοστό 40.2% έναντι 27.7%.

Ένας στους πέντε αθλητές ήξερε για στημένο παιχνίδι στην ίδια του την ομάδα το τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό διπλασιάζεται όταν μιλούν για παιχνίδια άλλων ομάδων, αφού ισχυρίζονται ότι γνώριζαν κάτι τέτοιο οι δύο στους πέντε.

Δύο στους πέντε αθλητές θα συμμετείχαν σε στημένο ματς για να αυξήσουν το εισόδημά τους!!!

Μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο νούμερο ως απόλυτο ποσοστό, αλλά πραγματικά είναι αφοπλιστικά τρομακτικό, πως το 20% των αθλητών που ερωτήθηκαν, δηλαδή ένας στους πέντε, απήντησε πως θα συμμετείχε σε στήσιμο αγώνα μαζί με τους συμπαίκτες του, αν αυτό του απέφερε κάποιο σημαντικό κέρδος.

Τα νούμερα τρομάζουν, η διάβρωση έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα πίστευε κάποιος, υπάρχει ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση!!!

Σε σχετικό ερώτημα των ερευνητών, ποιος είναι ο λόγος που αποτρέπει τους αθλητές να καταγγείλουν το φαινόμενο, η πλειοψηφία αυτών διατείνεται ότι δεν το έχει πράξει, διότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «FIX the FIXING», Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης δήλωσε: «Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν την έκταση του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων και αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα ποσοστά των στημένων αγώνων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Σκοπός του προγράμματος που ολοκληρώνεται το 2018 είναι να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό μέσο ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου της χειραγώγησης, το οποίο να είναι εύκολα εφαρμόσιμο από τους αρμοδίους φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς από τη μεριά μας νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε, ότι αυτές οι τακτικές επιβάλλεται να καταπολεμηθούν άμεσα και στη ρίζα τους με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου. Οι παίκτες του στοιχήματος δικαιούνται να παίζουν με fair όρους μέσα σε ασφαλές περιβάλλον και με ξεκάθαρους όρους που διέπουν τις σχέσεις τους με όλες τις νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες εντός ελληνικής επικράτειας.

 

Σχόλια