Ερώτηση Δημήτρη Καμμένου στη Βουλή για τις στοιχηματικές πλατφόρμες

Δημήτρης ΚαμμένοςΟ βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατέθεσε ερώτημα στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τις 24 αδειοδοτημένες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα.

Το ερώτημα αυτό έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε η άδεια στις συγκεκριμένες 24 πλατφόρμες και το δεύτερο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται αυτές.

Αναλυτικά το ερώτημα του βουλευτή Πειραιώς έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως όλοι γνωρίζουμε με τον διαβόητο νόμο 4002/11 που έφερε εσπευσμένα στη Βουλή ο Βενιζέλος το 2011 συνολικά 24 πλατφόρμες διαδικτυακού στοιχήματος έλαβαν άδειες. Το διάτρητο αυτό νομοθέτημα, το οποίο σημειωτέον υποτίθεται ότι αποτελούσε ένα μεταβατικό στάδιο με περίοδο ισχύος 4 ετών, επέτρεψε τη δημιουργία και την εγκαθίδρυση ενός πολύπλοκου μηχανισμού που διασφάλιζε την απουσία νομικής και φορολογικής λογοδοσίας εκ μέρους των μετόχων των εν λόγω ιστοσελίδων. Κάποιες από αυτές τις 24 πλατφόρμες που οικειοθελώς υπήχθησαν στο μεταβατικό καθεστώς του νόμου 4002/2011, χωρίς την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων αλλά και της καταβολής ανταλλαγμάτων προς το ελληνικό δημόσιο, φαίνεται ότι δεν πληρούσαν ή σταμάτησαν στη συνέχεια να πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στο μεταβατικό καθεστώς όπως αποκάλυψα και σε προηγούμενη επίκαιρη μου. Από τις μέχρι τώρα έρευνες της ΕΕΕΠ προκύπτει ότι ορισμένοι ιστότοποι αδειοδοτήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από τον προβλεπόμενο, κάποιοι άλλοι δεν έχουν άδεια για όλα τα παιχνίδια που προσφέρουν και βεβαίως υπάρχει και μια καραμπινάτη περίπτωση που πλατφόρμα έχει έδρα το Κουρασάο, που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ ή κάποιες που εμφανίζουν ίδιες διευθύνσεις. Το πλέον προκλητικό είναι πως οι 24 αυτές πλατφόρμες καταβάλλουν μικρά ποσά σε φόρο την ώρα που ως κυβέρνηση προσπαθούμε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση παίρνοντας σκληρά μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν προσκομιστεί σε προηγούμενη ερώτηση μου στις 09/11/16 το ύψος της συμμετοχής του Δημοσίου επι του μικτού κέρδους των ιστοσελίδων αναλύεται ως εξής:

Πίνακας Καμμένος

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης είχε δεσμευτεί για νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τις στοιχηματικές πλατφόρμες αλλά και εντατικούς ελέγχους μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
• Υπάρχει πρόβλεψη για νέο νομοσχέδιο που θα ελέγξει και θα ρυθμίσει το τοπίο του διαδικτυακού τζόγου για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Αν ναι πότε αναμένεται να κατατεθεί;
• Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι φορολογικοί έλεγχοι των ιστοσελίδων που έχουν αρχίσει από το 2015; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν; Έχουν βεβαιωθεί/ εισπραχθεί τα υπόλοιπα όπως είχαν διαμορφωθεί στα στοιχεία που προσκομίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και απεικονίζονται στον παραπάνω πίνακα;

 

 

 

Σχόλια