Κήρυξαν πόλεμο στην ΕΕΕΠ οι πράκτορες ΟΠΑΠ

οπαπ 2018

11 σωματεία από 16 νομούς της Ελλάδας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του κανονισμού λειτουργίας των πρακτορείων που εξέδωσε η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως τα 11 σωματεία ουσιαστικά αποσχίστηκαν από την Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) και δείχνουν έτοιμοι να χαράξουν την δική τους στρατηγική. Τα σωματεία που υπέγραψαν την προσφυγή είναι των νομών Αρκαδίας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας και Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Καβάλας, Κιλκίς, Κορίνθου, Πέλλας, Ροδόπης – Ξάνθης και Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των σωματείων.

Κοινή Ανακοίνωση Σωματείων Πρακτόρων ΟΠΑΠ

 6.2.2017  
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις και τις ενέργειές μας σχετικά με το νέο «Κανονισμό Πρακτόρων ΟΠΑΠ ΑΕ».
Όπως σας είναι γνωστό, προσφάτως εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 229/2/18.11.2016 απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. με τίτλο «Κανονισμός Πρακτόρων της ΟΠΑΠ Α.Ε.». Ο νέος κανονισμός ανατρέπει πλήρως το μέχρι σήμερα καθεστώς των όρων λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ όλης της χώρας, εισάγοντας απαιτήσεις και προϋποθέσεις που διακυβεύουν την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. 
Τα Σωματεία μας, επιθυμώντας μια έγκυρη νομική αξιολόγηση των θεσπιζόμενων ρυθμίσεων, απευθύνθηκαν σε Δικηγορικό Γραφείο που εξειδικεύεται σε υποθέσεις αρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από την επαφή αυτή προέκυψε ότι αρκετές από τις προβλέψεις του νέου Κανονισμού είναι αντίθετες σε συνταγματικής και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις. Για παράδειγμα:
1. Εισάγεται η έννοια της «εμπορικής πολιτικής» και κατ’ επέκταση της δυνατότητας του ΟΠΑΠ να ορίζει μονομερώς την προμήθεια του κάθε πρακτορείου.
2. Τίθενται ανυπέρβλητοι περιορισμοί στη μεταβίβαση των επιχειρήσεών μας.
3. Με τις διατάξεις περί ελαχίστου εμβαδού των πρακτορείων (30 τμ και άνω) τίθενται ανυπέρβλητοι φραγμοί στην επαγγελματική δραστηριότητα των πρακτόρων.
4. Οι διατάξεις για τις «βεβαιώσεις συνεργασίας» (αντί της μέχρι σήμερα ισχύουσας «Ενιαίας Άδειας Πρακτόρευσης») σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του ΟΠΑΠ να μοιράζει τα τυχερά παιχνίδια κατά βούληση, θέτουν σοβαρά ζητήματα αντίθεσης προς το δίκαιο του ανταγωνισμού. 
5. Οι διατάξεις περί υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας των πρακτορείων, ρυθμιζόμενου πλέον από την Ο.Π.Α.Π. (μεταξύ 9.00 και 24.00) είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, διότι δίνεται στην Ο.Π.Α.Π. το δικαίωμα να ρυθμίζει μονομερώς τους όρους της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Πρακτόρων. Οι σχετικές διατάξεις πρέπει να ακυρωθούν, αφού είναι βέβαιο ότι διακυβεύουν τη βιωσιμότητα πολλών πρακτορείων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν πρόσθετο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθεί το διευρυμένο ωράριο με τρόπο που να γίνεται σεβαστή παράλληλα η εργατική νομοθεσία (8ωρο, άδειες, ρεπό κ.τ.λ).

Επειδή για όλους τους παραπάνω λόγους και πολλούς ακόμα που δεν παρατίθενται στο παρόν, επιβάλλεται η προσβολή του Κανονισμού ως πρώτο και άμεσο μέσο αντίδρασης κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων
Επειδή μετά την πάροδο προθεσμίας 60 ημερών από την έκδοσή του ο Κανονισμός θα αποτελούσε νομική βάση για την υπογραφή νέων συμβάσεων που καταχρηστικά προωθεί η Ο.Π.Α.Π.
και συμπορευόμενοι με τη βούληση της από 12 & 13 Δεκεμβρίου 2016 Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, ανώτατου οργάνου του κλάδου μας. 
 Τα Σωματεία μας εκπροσωπώντας 16 νομούς και προασπιζόμενα τα οικονομικά και επαγγελματικά συμφέροντα των μελών μας, έκριναν ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση άσκηση ενδίκων μέσων κατά του Κανονισμού. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν και προχώρησαν στην κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του εν λόγω Κανονισμού.
Η αίτηση αυτή είναι το πρώτο βήμα στους αγώνες που ξεκινάμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διασφαλίσουμε το επαγγελματικό μας μέλλον και να εξασφαλίσουμε την παρουσία μας ως το πρώτο και κυρίαρχο δίκτυο διανομής τυχερών παιγνίων, όπως έχουμε υπάρξει εξήντα χρόνια τώρα. 
 Με απόλυτη υπευθυνότητα, και με πλήρη συνειδητοποίηση ότι 
εάν δεν κινηθούμε, δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για το μέλλον μας, σας καλούμε να συστρατευτείτε στον αγώνα μας ενάντια σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε επιβουλεύεται τη βιωσιμότητα του κλάδου μας.

Σχόλια