ΒΕΤ365: Από Σταχτοπούτα…Βασίλισσα

“Η Bet365 είναι κομμάτι της Bet365 Group Limited, της κορυφαίας στοιχηματικής πλατφόρμας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1974. Η Bet365 δέχεται πάνω από 250.000 στοιχήματα την εβδομάδα και την εμπιστεύονται καθημερινά χιλιάδες παίκτες στα 59 πρακτορεία μας”. Αυτό ήταν το μήνυμα που έβλεπαν οι παίκτες  της το μακρινό 2001, όταν η πλατφόρμα λειτούργησε για πρώτη φορά το στοιχηματικό της site. Πριν 15 χρόνια το online στοίχημα βρισκόταν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, εταιρειες στοιχηματων με έδρα σε άγνωστες περιοχές ξεπηδούσαν καθημερινά και ήταν πολύ δύσκολο ακόμη και για τις μεγαλύτερες στοιχηματικές να πείσουν τους παίκτες πως είναι ασφαλές το στοίχημα στο ίντερνετ.

Η Bet 365 όμως χτύπησε φλέβα. Για την ακρίβεια κατάφερε να πείσει τους παίκτες ότι όντως υπάρχει αξιοπιστία και ασφάλεια. Εξάλλου πίσω από την βετ365 κρυβόταν ο πανίσχυρος John Coates, που το όνομα του και μόνο αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας. Όμως ήταν αυτός ο λόγος που η Bet 365 βρέθηκε τόσο γρήγορα στην κορυφή; Φυσικά και όχι. Στην περίπτωση της Bet 365 o “λόγος” είναι γένους θηλυκού και ακούει στο όνομα Denise Coates, που συμβαίνει να είναι η κόρη του κυρίου John! Aς βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά.

Γεννημένος στην απόλυτη φτώχεια

Γεννημένος το 1938 στο Stoke της Αγγλίας, o John Coates ήταν ο μικρότερος από τα 14 αδέρφια του. Ο μεταλλωρύχος πατέρας του δύσκολα τα έφερνε βόλτα και ο νεαρός John μόλις στα 14 του και έχοντας βαρεθεί να είναι φτωχός αποφασίζει να παρατήσει το σχολείο και κυνηγήσει το όνειρο του. Να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εφτά χρόνια αργότερα αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει το στόχο του και αφού κερδίζει την θέση του υπεύθυνου στην τοπική αλυσίδα καταστημάτων Wimpy σταματά το ποδόσφαιρο και αρχίζει να ασχολείται με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Ο John γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει φτώχεια είναι απίστευτα οξυδερκής δεν φοβάται να ρισκάρει και να κάνει επενδύσεις, ακόμα και σε χώρους που δεν γνωρίζει πολύ καλά. Το 1963 έχει δημιουργήσει την δικιά του αλυσίδα catering και το 1974 αγοράζει τα 59 πρακτορεία στοιχημάτων της Provincial Racing. Αυτό ήταν. O John Coates μόλις είχε γράψει ιστορία.

Η δαιμόνια Denise

Denise Coates

Denise Coates. Η γυναίκα που έκανε την οικογενειακή επιχείρηση νούμερο ένα στον κόσμο.

H Denise πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της οικογενειακής επιχείρησης στα 16 της και ξεκίνησε να δουλεύει ως ταμίας. Λίγα χρόνια αργότερα παίρνει πτυχίο οικονομικών και αναλαμβάνει την θέση του Γενικού Διευθυντή των τοπικών πρακτορείων. Όταν ανέλαβε, φέρεται να είχε χαρακτηρίσει τα πρακτορεία ως “καταστήματα-σκουπίδια που χρειάζονται ανανέωση”, ενώ ο αδερφός της είχε πει σε συνέντευξη του ότι η Denise είχε προβλέψει από τα 16 της την άνοδο του online betting, όμως ο πατέρας της δεν την άκουγε γιατί ήταν απλά… μία ταμίας. Το 2000 αγοράζει το domain bet365.com έναντι 10.000 λιρών από το E-bay, έχοντας ένα και μοναδικό στόχο. Την είσοδο στο online στοίχημα. Τι θα βρει απέναντι της; Τους γίγαντες William Hill και Ladbrokes που μόλις είχαν εισέλθει στο online betting και τα οικονομικά προβλήματα του πατέρα της που μερικούς μήνες πριν είχε αναγκαστεί να πουλήσει τις μετοχές του στην αγαπημένη του Stoke City. Ο John Coates δεν φοβάται για ακόμη μία φορά να ρισκάρει, υποθηκεύει έναντι 15 εκατομμυρίων λιρών όλα τα καταστήματα και στηρίζει την επιλογή της κόρης του. Λίγους μήνες αργότερα βγαίνει ξανά νικητής και δικαιωμένος. Η βετ365 βγαίνει online και “ροκάρει” το στοιχηματικό κόσμο.

Η βετ365 αλλάζει το στοίχημα

Η δαιμόνια Denise για να καταφέρει να ξεπεράσει γρήγορα τους μεγάλους ανταγωνιστές, ξεφεύγει από τα στενά όρια του ιπποδρόμου και στοιχήματος στο ποδόσφαιρο και δίνει την δυνατότητα στους παίκτες της βετ365 να ποντάρουν σε πάνω από 50 διαφορετικά αθλήματα. Το concept ήταν το εξής: Στην βετ 365 μπορείς να ποντάρεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας για 365 ημέρες το χρόνο. Παράλληλα, την στιγμή που στην αγορά κυκλοφορούν άγνωστοι bookies, η Denise παίζει το χαρτί της αξιοπιστίας και ρίχνει στο τραπέζι τα 27 χρόνια ιστορίας που έχει η οικογένεια της στο χώρο του στοιχήματος. Το κόλπο έπιασε. Η Denise πατάει πλέον πολύ γερά στα πόδια της και η “δικιά” της στοιχηματική πλατφόρμα δεν είναι ένα “κατάστημα – σκουπίδι” αλλά ένα στολίδι που μόλις έβαλε πλώρη για να κατακτήσει την στοιχηματική πιάτσα.

Τα σημεία κλειδιά που έστειλαν την βετ 365 στην κορυφή.

Με τα επίγεια πρακτορεία υποθηκευμένα, η οικογένεια Coates ήταν σχεδόν αναγκασμένη να “παίξει” επιθετικά προκειμένου να μπορέσει να ανέβει γρήγορα στις προτιμήσεις των παικτών. Τα πρώτα χρόνια της Bet 365 χαρακτηρίζονται από έναν οργασμό επενδύσεων. Επενδύσεις σε νέα και καινοτόμα προϊόντα, εξαγορές άλλων ιστοσελίδων και παγκόσμια ανάπτυξη. Υπάρχουν όμως τρία σημεία που θεωρούνται κομβικά στην πορεία της προς της κορυφή:

  1. 2004 – Γίνονται διαθέσιμες οι συναλλαγές με περισσότερα από 30 νομίσματα.
  2. 2005 – Πωλούνται στην Coral έναντι 40 εκατομμυρίων λιρών όλα τα επίγεια καταστήματα. Με την πώληση αυτή ο John Coates ξεπλήρωσε το δάνειο που είχε πάρει για να ξεκινήσει η λειτουργία της βετ365.
  3. 2007 – Εξαγοράζει έναντι 15 εκατομμυρίων λιρών το bet site bowmans.com, μία από τις πρώτες στοιχηματικές ιστοσελίδες (1997), η οποία είχε πολύ μεγάλο πελατολόγιο σε όλες τις χώρες και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βετ365 βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές και το 2014 σημειώνει ένα εκπληκτικό ρεκόρ καθώς εκείνη τη χρονιά παίχτηκαν πάνω από 25 δισεκατομμύρια λίρες σε στοιχήματα και η ίδια γνώρισε αύξηση 80% στα μικτά της κέρδη (από 179 εκατ. σε 329 εκατ.).

Η “Βασίλισσα” στο online betting

Τα βραβεία για την βετ365 είναι αμέτρητα όλα αυτά τα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές (2011-2014) ψηφίστηκε ως η καλύτερη στοιχηματική πλατφόρμα στο live betting, ενώ τα έτη 2011,21013 και 2014 ψηφίστηκε ως το καλύτερο sportsbook στον πλανήτη. Επίσης το 2010 κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία με το καλύτερο Casino. Με πολύ απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βετ365 είναι μία οικογενειακή επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται ακόμη και σήμερα στην πόλη Στόουκ, ο John Coates είναι πλέον ο μεγαλομέτοχος της τοπικής ομάδας και εκατοντάδες θέσεις εργασίας καλύπτονται μόνο από την Bet65. Η πλατφόρμα του πλέον έχει το προσωνύμιο “Βασίλισσα” και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των online στοιχηματικών ιστοσελίδων. Όχι κι άσχημα για ένα τυπάκο που την κοπάνησε στα 14 από το σπίτι του; Τι λέτε;

Σχόλια