Το Τοp-10 της μελέτης

«Την ξέρω αυτή την ομάδα, την έχω δει να παίζει». Κλασική ατάκα όποιου θέλει να το παίξει ειδικός στο στοίχημα. Την έχω ακούσει εκατοντάδες φορές, κι εσείς φαντάζομαι το ίδιο. Πάλι καλά, θα μπορούσε να πει κάποιος. Υπάρχει βελτίωση. Για κάποια χρόνια για να το παίξει κάποιος ειδικός αρκούσε απλά να γνωρίζει το… βασικό χρώμα φανέλας των ομάδων! Αν, μάλιστα, οι γνώσεις του επεκτείνονταν και σε πρωταθλήματα που δεν είχαν μεγάλη προβολή, αν γνώριζε π.χ. ότι η Χάμαρμπι φοράει πράσινα, αναδεικνυόταν άμεσα σε «γκουρού» της παρέας, του προποτζήδικου, της ιστοσελίδας κτλ.

Για έναν παίκτη, ο οποίος σέβεται τα λεφτά που ποντάρει, το «την έχω δει να παίζει» αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη. Τα στοιχήματα που μπαίνουν «τυφλά», χωρίς να γνωρίζεις καν ούτε τη μία από τις δύο ομάδες, οδηγούν κατά κανόνα στη χασούρα. Τι σημαίνει, όμως, αυτό το «την έχω δει να παίζει»;  Προφανώς όχι μόνο ότι κάποιος έχει παρακολουθήσει έναν ή περισσότερους αγώνες της ομάδας ή ότι έχει δει στιγμιότυπα από τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις των παιχνιδιών της. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία ανάλυσης πίσω απ’ αυτό. Το κείμενο έχει σκοπό να εστιάσει σ’ αυτή τη διαδικασία και να κωδικοποιήσει τη μελέτη όσων από εσάς αποφασίσετε να ασχοληθείτε περισσότερο μ’ ένα ή δύο πρωταθλήματα (παραπάνω δεν… γίνεται, εκτός αν εγκαταλείψετε ό,τι άλλο κάνετε), με σκοπό να αυξήσετε τις πιθανότητες νίκης (και κέρδους) σ’ αυτά.

Η διαδικασία αυτή μοιάζει αρκετά (σε κάποια σημεία ταυτίζεται κιόλας) με το scouting των ομάδων.

Ορίστε, λοιπόν, ένα Top-10 από ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε (και απαραιτήτως να σημειώσετε) όταν βλέπετε ένα ολόκληρο ματς ή διάφορα στιγμιότυπα για να αποκρυπτογραφήσετε μια ομάδα

1.Πώς πετυχαίνει και δέχεται τα γκολ της

Σε ποια κατάσταση, δηλαδή, είναι καλύτερη και σε ποια χειρότερη; Εκτός από το πέναλτι, υπάρχουν πέντε άλλες καταστάσεις. Α) Εναντίον οργανωμένης άμυνας Β) Στο “transition” (δηλαδή πριν η αντίπαλη ομάδα προλάβει να οργανωθεί, αλλά έχει αρκετούς παίκτες πίσω από τη μπάλα) Γ) στην κόντρα (μπροστινή μπαλιά ή καταστάσεις ένας-ένας, δύο-δύο) Δ) στα στημένα (κόρνερ, φάουλ) και Ε) στη φάση διαρκείας από στημένο (όταν έχουν προωθηθεί αμυντικοί, υπάρχουν πολλοί παίκτες στην περιοχή, αλλά το γκολ δεν σημειώνεται με μία ή δύο επαφές π.χ. φάουλ-σέντρα και κεφαλιά).

2. Πόσα από τα γκολ της είναι προϊόντα ατομικής προσπάθειας και πόσα ομαδικής;

Θα διαπιστώσετε αν πραγματικά η ομάδα έχει παίκτες που φτιάχνουν φάσεις και τις τελειώνουν μόνοι τους ή αν εξαρτώνται από «δημιουργούς» ή αν υπάρχει συνεργασία και σε ποιο βαθμό.

3.Ποιες «ασίστ» είναι πραγματικές;

Αυτό το… φρούτο των ασίστ μπήκε τα τελευταία χρόνια στη στατιστική του ποδοσφαίρου, έχει πάρει όμως λάθος δρόμο. Πλέον οι ιστοσελίδες που κρατούν στατιστικά χρεώνουν ως ασίστ την τελευταία πάσα που δέχτηκε ο σκόρερ από συμπαίκτη, ανεξάρτητα από το πού έγινε αυτή ή αν τον βοήθησε πράγματι να σκοράρει. Έτσι έχουμε το τραγελαφικό φαινόμενο να εμφανίζεται ως ασίστ ακόμα και μια πάσα που έγινε στην αμυντική περιοχή ενός παίκτη σ’ έναν σκόρερ που έκανε σλάλομ 50 μέτρων και απέφυγε τρεις παίκτες πριν σκοράρει! Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο αριθμούς, χρειάζεται να αξιολογούμε ποια είναι πραγματική ασίστ και ποια όχι.

4.Πόσα γκολ ή ασίστ προέρχονται από αλλαγές;

Μας βοηθάει να διαπιστώσουμε την παρέμβαση του προπονητή στο ματς και το κατά πόσο ο πάγκος μπορεί να βοηθήσει.

5.Πόσοι διαφορετικοί σκόρερ;

Κομβικό σημείο, να δούμε αν η ομάδα εξαρτάται από έναν-δύο παίκτες (άρα να έχουμε το νου μας πιο πολύ αν αυτοί απουσιάσουν) ή έχει πλουραλισμό.

6.Ποιος εκτελεί τα στημένα;

Όχι μόνο πέναλτι, αλλά και φάουλ, κόρνερ. Είναι πάντα ο ίδιος ή διαφορετικοί ανάλογα με την πλευρά;

7.Πώς αντιδρά όταν χάνει τη μπάλα;

Δηλαδή τι κάνει; Πρεσάρει για να την πάρει πίσω; Τρέχει προς τα πίσω για να καλύψει χώρους και θέσει; Αδιαφορεί;

8.Από πού κινείται περισσότερο;

Είναι ομάδα του άξονα ή των πλαγίων; Η απάντηση μας βοηθάει πολύ αν θέλουμε να παίξουμε στοίχημα με κόρνερ. Οι μπουκαδόροι πλάγιοι παίκτες αυξάνουν τις πιθανότητές μας.

9.Πόσες φορές σημειώνει το πρώτο γκολ;

Διαπιστώνουμε αν είναι ομάδα της πρωτοβουλίας ή της αντίδρασης.

10.Πώς αντιδρά όταν δέχεται γκολ;

Πόσες φορές ισοφαρίζει, πόσες ανατροπές κάνει, πόσες φορές δέχεται και δεύτερο και το παρατάει;

Αν απαντήσετε σαφώς σ’ αυτές τις ερωτήσεις, τότε έχετε και σοβαρή γνώση για την ομάδα που πρόκειται να ποντάρετε. Κι αν το κάνετε συστηματικά με πολλές ομάδες, θα δείτε τις επιτυχίες σας να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία του scouting. Υπάρχουν χιλιάδες άλλες λεπτομέρειες, από το πώς κινείται η άμυνα μέχρι το ποιος παίρνει την πρώτη πάσα για να ξεκινήσει η επίθεση. Εμείς, όμως, δεν χρειάζεται να γίνουμε scouters ή να γνωρίζουμε απ’ έξω κι ανακατωτά όλο το ρόστερ μιας ομάδας για να την ποντάρουμε. Αρκούν συγκεκριμένες γνώσεις. Κι όσο θα ασχολούμαστε με την ομάδα, θα διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν και γνώσεις που θα έρχονται από… μόνες τους π.χ. η σαφής θέση των παικτών στο γήπεδο.

Οι καλύτερες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα για το 2018

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*


Εγγραφή
Novibet
Γιατί να παίξω
 • Πληρωμές εντός 24 ωρών
 • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
 • Cash Out*
 • Ασιατικά και εναλλακτικά στοιχήματα
 • Μεγάλη ποικιλία αγορών & Live Streaming
 • Μεγάλα όρια στοιχηματισμού μέσω του Bet Referral
 • Προσωπικός VIP Agent 
Εγγραφή
Bwin
Γιατί να παίξω
 • Πλούσια γκάμα αγορών και πολλά ειδικά
 • Παιχνίδια με ενισχυμένες αποδόσεις
 • Live streaming*
 • Cash Out*
 • Καταθέσεις με Paysafe, e-wallets και τραπεζικές κάρτες
 • Ιδιαίτερα λειτουργική πλατφόρμα για κινητό
 • Καλό πρόγραμμα προσφορών
Εγγραφή

Σχόλια