Διαχείριση συναισθημάτων στο στοίχημα

sports-betting 252Ο πρώτος κανόνας που θα ακούσετε από τους επαγγελματίες παίκτες σχετικά με το στοίχημα δεν έχει να κάνει με τους άσους και τα διπλά ή τις αποδόσεις και τη γκανιότα, αλλά με την ηρεμία. Πριν βάλει κάτω τα δεδομένα κι αρχίσει να τα αναλύει ο παίκτης πρέπει να βεβαιωθεί ότι είναι απόλυτα ήρεμος, αναπόσπαστος από οτιδήποτε και χωρίς πίεση χρόνου.

Δεν μπορείς να παίξεις στοίχημα αμέσως μόλις έχεις ανοίξει έναν φουσκωμένο λογαριασμό ή έχεις καυγαδίσει μ’ έναν απρόσεκτο οδηγό στο δρόμο για το πρακτορείο. Δεν μπορείς να παίξεις στοίχημα με τα παιδιά σου στην αγκαλιά ή συνομιλώντας με τη γυναίκα σου για τα χρειαζούμενα από το σουπερμάρκετ. Και κυρίως δεν μπορείς να παίξεις στοίχημα πέντε και δέκα λεπτά πριν αρχίσουν οι αγώνες και το μυαλό σου συνεχώς σου φωνάζει να βιαστείς για να μην χάσεις το παρολί. Προφανώς όλα αυτά έχουν συμβεί στο καθένα, όμως όσο λιγότερες φορές βρίσκεται κάποιος σ’ αυτή την κατάσταση την ώρα που πιάνει το μολύβι ή κάθεται μπροστά στο πληκτρολόγιο, τόσο το καλύτερο για την τσέπη του.

Το στοίχημα είναι κατ’ ουσίαν μια διαδικασία επιλογής. Από τα εκατοντάδες ματς που μας προσφέρονται καλούμαστε να διαλέξουμε κάποια που θα επιβεβαιωθούν. Το μοναδικό όπλο που έχουμε σ’ αυτή τη διαδικασία είναι το μυαλό μας, αυτό αποτελεί το «φίλτρο» μέσα από το οποίο περνούν δεκάδες δεδομένα, τα οποία μας σπρώχνουν προς το ένα ή το άλλο ποντάρισμα. Όπως κάθε κυνηγός, λοιπόν, που καθαρίζει και φροντίζει σχολαστικά το όπλο του πριν πάρει τα βουνά, έτσι και ο παίκτης πρέπει να καθαρίζει και να φροντίζει το μυαλό του στο κυνήγι της σωστής πρόβλεψης.

Ισορροπία και υπομονή

Οι ψυχολόγοι λένε ότι το μυαλό μαθαίνει να παίρνει μηνύματα από το σώμα και τις ανθρώπινες συνήθειες. Συμβουλεύουν π.χ. όσους έχουν προβλήματα αϋπνίας να προσδιορίσουν συγκεκριμένες ώρες που θα προσπαθούν να κοιμηθούν και πριν πέσουν στο κρεβάτι να κάνουν συγκεκριμένα και επαναλαμβανόμενα πράγματα με την ίδια σειρά, έτσι ώστε να δώσουν στο μυαλό τους το μήνυμα ότι πρέπει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει και το μυαλό να συγκεντρωθεί πριν ασχοληθεί με τα δεδομένα του στοιχήματος. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει άνεση χρόνου, ώστε να μην πιέζεται το μυαλό να αποφασίσει βιαστικά για ματς που θα ξεκινήσει «σε λίγο». Οι βιαστικές επιλογές μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται καταστροφικές.

συναισθήματα στοίχημαΗ μαγική λέξη για καθέναν που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά και καθημερινά με το στοίχημα είναι «ισορροπία». Η διαφορά του καλού από τον κακό παίκτη δεν είναι τόσο στην ανάλυση των δεδομένων ενός αγώνα για να βρει το σημείο που αξίζει να πονταριστεί, όσο στη διαχείριση του αποτελέσματος και τις μελλοντικές του κινήσεις. Όλοι κερδίζουν κι όλοι χάνουν στο στοίχημα, από τύχη και από ατυχία. Η ουσία είναι να μην παρασύρεται κανείς στα δύσκολα, πόσο μάλλον στα καλά.

Εκατομμύρια λέξεις έχουν γραφτεί για το πώς πρέπει να διαχειρίζεται ο παίκτης ένα κακό σερί. Οι συμβουλές είναι, πάνω-κάτω, οι ίδιες: Να μην επηρεάζεται, να μένει προσηλωμένος στην τακτική που έχει αποφασίσει, και προπαντός να μην προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις. Ουσιαστικά, να μην τον παρασύρει το συναίσθημα. Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και στη διαχείριση της νίκης, μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση ξεχνιούνται εύκολα, διότι υπάρχει το άλλοθι ότι «χάσαμε τα κερδισμένα». Κακώς. Η διατήρηση του κερδισμένου κεφαλαίου είναι το ίδιο ζωτική με το «γύρισμα» ενός κακού σερί. Σπουδαιότερη, ίσως, αν πιστέψουμε τις σχετικές έρευνες που δείχνουν ότι ένας παίκτης είναι πιο ευάλωτος να παρασυρθεί από τα συναισθήματά του όταν είναι κερδισμένος, παρά όταν είναι χαμένος.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η θεώρηση του «πεπερασμένου» στοιχηματικού χρόνου. Χάθηκαν οι απογευματινές επιλογές, πρέπει οπωσδήποτε να πονταριστεί κάτι το βράδυ, ώστε όταν κλείσει ο υπολογιστής να υπάρχει «ρεφάρισμα». Περιουσίες έχουν χαθεί μ’ αυτή τη λογική, που μπορεί κάποιος να καταπολεμήσει με μια απλή κίνηση: Να κλείσει τον υπολογιστή ή να απομακρυνθεί από το πρακτορείο. Την πρώτη φορά ενδεχομένως να νιώσετε σύνδρομο… στέρησης, ωστόσο με τον καιρό, όσο θα καθαρίζει το μυαλό, θα γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Η σημασία του χρόνου και του χρήματος

στοιχημα χρημαΟ στοιχηματικός χρόνος επηρεάζει και την επιδίωξη του αποτελέσματος. Εκτός από τον αρχάριο, που περιμένει να γίνει πλούσιος από το στοίχημα μέσα σε λίγες εβδομάδες, αυτός ο «πυρετός» μπορεί να χτυπήσει και έμπειρους παίκτες. Οι οποίοι βάζουν συγκεκριμένους στόχους αύξησης του κεφαλαίου τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, στόχου που είτε είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμοι, είτε είναι πολύ ψηλοί για να κατακτηθούν εύκολα. Δημιουργούν, λοιπόν, πρόσθετο άγχος όταν δεν επιτυγχάνονται. Ο έμπειρος παίκτης μπορεί να κλείσει αρκετά σερί χρόνια με κέρδος τα στοιχήματά του, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το καθορίσει. Και θα ήταν μεγάλο λάθος να το κάνει.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που εξασφαλίζει την ισορροπία είναι το οικονομικό. Το οποίο ορίζεται από τρεις διαφορετικές ερωτήσεις.

  1. Ποιο είναι το μέγιστο ποσό από τα συνολικά εισοδήματα που μπορεί να διαθέσει ο παίκτης για στοιχηματισμό;
  2. Ποια θα είναι η συνολική κατανομή του διαθέσιμου κεφαλαίου; Δηλαδή, με απλά λόγια, πόσα χρήματα από το συνολικό κεφάλαιο θα διατίθενται κάθε μήνα;
  3. Ποιο είναι το ποντάρισμα ανά στοίχημα ή ανά τύπο στοιχήματος, σε περίπτωση που είναι διαφορετικό σε μονά αποδεκτά και σε παρολί;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις οφείλουν να έχουν «άνετες» απαντήσεις. Ο κανόνας που λέει ότι δεν πρέπει κανείς να παίζει χρήματα παραπάνω από αυτά που του περισσεύουν δεν κάνει καλό μόνο στο πορτοφόλι του παίκτη, αλλά και στην ψυχολογία του. Το κεφάλαιο που διαθέτει ο καθένας πρέπει να το βλέπει ως το μέσο της στοιχηματικής του επένδυσης κι όχι ως ένα δοχείο που συγκοινωνεί με τις άλλες οικονομικές του ανάγκες, διότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Ανάλογη πρέπει να είναι και η προετοιμασία του παίκτη για τους πραγματικούς ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν το στοίχημα και κυρίως με την εξοικείωση της ήττας, της απώλειας και του λάθους. Όσο καλός κι αν είναι κάποιος στην πρόβλεψη, είναι αδύνατο να κερδίζει όλα τα στοιχήματά του. Όταν, μάλιστα, κάποιος επιλέγει να επικεντρώνει το παιχνίδι του με αποδόσεις γύρω στο 2,00, τότε θεωρείται πολύ καλός αν πλησιάζει το 60% στις προβλέψεις του. Αυτό σημαίνει ότι εξ ορισμού θα χάνει σχεδόν τις μισές φορές που θα ποντάρει.

Η ανθεκτικότητα στις έννοιες της απώλειας και κυρίως του λάθους (ειδικά αν το γεγονός δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονταν πριν αρχίσει) δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πολύ απλά διότι δεν είναι δεδομένη. Σφυρηλατείται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και προϋποθέτει μεγάλη ψυχραιμία και καθόλου εγωιστική διάθεση. Ανάλογη, αν και ηπιότερη, είναι και η αντίδραση στην έπαρση που μπορεί να καταβάλει έναν παίκτη, ο οποίος βρίσκεται σε καλό σερί.

Νους υγιής…

Το τελευταίο σημείο που θα πρέπει κάποιος να προσέξει μπορεί να θεωρείται άσχετο, ωστόσο έχει την ίδια σημασία, αν όχι μεγαλύτερη, από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για την καλή κατάσταση του σώματος και γενικά του οργανισμού. Προφανώς ο παίκτης δεν χρειάζεται να… αγωνιστεί ο ίδιος για να κερδίσει το στοίχημα, όμως το να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, να τρέφεται καλά, να κοιμάται κανονικά και να ασκείται συστηματικά βοηθάει πολύ στο να πάρει σωστές αποφάσεις όταν έλθει η ώρα.

Αν νομίζετε, λοιπόν, ότι το μυστικό για την επιτυχία στο στοίχημα είναι η επί ατέλειωτες ώρες παρακολούθηση της οθόνης του υπολογιστή, με πίτσα στο ένα χέρι και αναψυκτικό στο άλλο, χωρίς ύπνο και έχοντας ξεχάσει πότε σηκωθήκατε για τελευταία φορά από την καρέκλα, καλύτερα είναι να αλλάξετε γνώμη…

Καλύτερες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Σχόλια