Στην τελική ευθεία η ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει πλέον η ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στη χώρα μας, καθώς χτες το μεσημέρι στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχετικό σχέδιο νόμου. Το σχέδιο πλέον θα βρίσκεται σε διαβούλευση για 3 μήνες και εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει το “πράσινο φως”, τότε θα θα επιτραπεί στην κυβέρνηση να το θέσει προς ψήφιση.

Η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβρη του 2018, είναι η χρονική διάρκεια της κάθε άδειας, η οποία αυξήθηκε στα 7 χρόνια, από τα 5 που ήταν αρχικά. Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου. Αναφέρουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία.

  • Προβλέπονται αποκλειστικά δύο τύποι αδειών, α) άδεια για διαδικτυακό στοίχημα και β) άδεια για λοιπά διαδικτυακά παίγνια.
  • Το κόστος είναι 4 εκατομμύρια ευρώ για τις άδειες που αφορούν το στοίχημα και 1 εκατομμύριο για τις άδειες για τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια.
  • Κάθε άδεια θα αντιστοιχεί σε έναν ιστότοπο. Για επιπλέον ιστοσελίδα θα απαιτείται νέα άδεια και φυσικά καταβολή του αντιτίμου.
  • Υπεύθυνη για την έκδοση αδειών είναι η ΕΕΕΠ, ωστόσο στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως “ο Υπουργός Οικονομικών, με απόφασή του μετά από εισήγηση της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ), δύναται να εκδίδει άδειες για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις και να ρυθμίσει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες”.
  • Ο κάτοχος άδειας υποχρεούται σε φυσική εγκατάσταση server στην Ελλάδα σε διασύνδεση με την ΕΕΕΠ.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις ρυθμίσεις που αφορούν ευθέως του παίκτες. Αυτές είναι:

  • Αλλάζει η φορολόγηση στα κέρδη, η οποία πλέον δεν θα γίνεται επί των στηλών, αλλά θα υπάρχει ενιαίος συντελεστής 10%
  • Οι αδειοδοτημένες ιστοσελίδες θα πρέπει απαραιτήτως να είναι σε κατάληξη .gr. Κάτι που σημαίνει πως θα είναι πιο εύκολο πια να ξεχωρίσει ο καθέ παίκτης αν μία ιστοσελίδα είναι νόμιμη ή παράνομη.
  • Γίνεται πιο αυστηρό το σύστημα αυτο-αποκλεισμού από τα τυχερά παιχνίδια.

Σχόλια