Οικονομικές απάτες στο διαδίκτυο: Γιγαντώνεται το φαινόμενο

απατι2Μπορεί να ακούγεται απίστευτο ως και τρομακτικό, αλλά ούτε λίγο-ούτε πολύ έγιναν 4,326 καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες και περιεχόμενο online, στη safeline το 2017. Κι αν σας ξενίζει το γεγονός, όσοι το παρακολουθούν από κοντά ήταν μάλλον προετοιμασμένοι, αφού το νούμερο είναι ίδιο με αυτό του 2016.

Υπάρχει όμως αξιοσημείωτη αύξηση στις οικονομικές απάτες που ανέβηκαν από το 37% στο 48% επί του συνόλου των καταγγελιών. Ακόμη μεγαλύτερο τρόμο και απέχθεια προκαλεί το ποσοστό του 23% για βίντεο και εικόνες παιδικής κακοποίησης.

Οικονομικές απάτες και διαδικτυακό στοίχημα

Οι περισσότερες αφορούν καταγγελίες για αγορές. Οι καταγγέλλοντες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, έκαναν την παραγγελία μέσω διαδικτύου, προπλήρωναν, αλλά δεν παραλάμβαναν ποτέ το προϊόν ή αυτό που έπαιρναν στα χέρια τους ήταν διαφορετικό, από αυτό που είχαν παραγγείλει. Επίσης δεν τηρήθηκαν οι όροι επιστροφής ή αλλαγής του προϊόντος.

Το 2017 όμως μπήκαν στην εξίσωση και οι απάτες με παράνομο διαδικτυακό στοίχημα, καθώς και για δελεαστικές προσφορές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μείωση σε προσωπικά, δεδομένα, απειλή, ρατσισμό και spamfishing

Υπήρχαν όμως και φαινόμενα που μειώθηκαν δραστικά μέσα στο 2017 σε σχέση με το 2016 και αφορούν τα προσωπικά δεδομένα (από 19% σε 11%), την απειλή (υποχώρησε στο 7%), στο ρατσιστικό και γενικότερα ξενοφοβικό περιεχόμενο (3%), καθώς και στα spam-fishing (αποστολή ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων) που δεν ξεπέρασε το 2% (από 6%).

Προστατευτείτε στις online συναλλαγές σας

  • Βρείτε κριτικές για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα πριν παραγγείλετε.
  • Μην δίνετε και μεγάλη βάση στις προσφορές που πάνε στα ανεπιθύμητα.
  • Διαβάστε αναλυτικά όρους και προϋποθέσεις.
  • Να κάνετε συναλλαγή μόνο αν η ιστοσελίδα έχει δυνατότητα επικοινωνίας.
  • Η σελίδα στην οποία θα βάλετε τα στοιχεία της κάρτας σας πρέπει να αρχίζει με “https” και όχι με “http”. Αυτό το “s” κάνει μεγάλη διαφορά.

Πώς κάνετε καταγγελία

Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης και θέλετε να υποβάλλετε καταγγελία, τότε μπείτε στο www.safeline.gr και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Για την ακρίβεια το link είναι το εξής: www.safeline.gr/node/121. Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε mail στο [email protected].

Συνεργασίες

To EKAΔ (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου) εκπροσωπεί επίσημα τις INSAFE / INHOPE στην Ελλάδα. Πρόκειται για Πανευρωπαϊκούς Οργανισμούς που παίζουν στρατηγικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης το SaferInternet4Kids.gr είναι ενημερωτικό Portal στο οποίο οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και την προστασία των παιδιών τους.

Υπάρχει επίσης και η Help-Line (210-6007686), όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι απαντούν στην άλλη άκρη της γραμμής και ασχολούνται με πλείστα ζητήματα, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο online εκφοβισμός, η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, αλλά και από το κινητό τηλέφωνο.

Τέλος, η SafeLine συνεργάζεται τόσο με την ΕΛ.ΑΣ, όσο και με την INTERPOL, μέσω του οργανισμού ΙΝΗOPE, για την καταπολέμηση και την πάταξη όλων των ανωτέρω φαινομένων.

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

COSMOTE TV ΔΩΡΕΑΝ* ΕΔΩ 📺

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προσφορά* γνωριμίας στη Stoiximan!
  • 15 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • +1 ΜΗΝΑΣ COSMOTE TV
  • PROMO CODE: STXCOMBO
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ