UKGC – Η Ρυθμιστική Αρχή Τυχερών Παιγνίων του Ηνωμένου Βασιλείου

Ηνωμένο Βασίλειο Τυχερά ΠαιχνίδιαΗνωμένο Βασίλειο. Η Μέκκα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Ως γνωστόν οι Βρετανοί έχουν μεγάλη παράδοση στο τζόγο και αυτό τους οδήγησε στη δημιουργία μίας σκληρής, απόλυτα δίκαιης και πλήρως ρυθμισμένης αγοράς. Μέχρι το 2005 η επιβλέπουσα αρχή στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η Επιτροπή Τυχερών παιχνιδιών, που ανήκε στο Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού, όμως το 2005 και ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης έρχεται η μεγάλη αλλαγή με το νόμο Gambling Act. Με το νόμο αυτό δημιουργείται η United Kingdom Gambling Commission (UKGC), ανεξαρτοποιείται από το Υπουργείο και αναλαμβάνει ενισχυμένες αρμοδιότητες για τη ρύθμιση της επίγειας και της Online αγοράς, αλλά και για το συνεχή έλεγχο των αδειοδοτημένων ιστοσελίδων. Η UKGC γεννήθηκε με τη δημιουργία του Gambling Act και ως εκ τούτου τηρεί κατά γράμμα τα άρθρα του. Η ακεραιότητα, η δικαιοσύνη και η ωριμότητα στις αποφάσεις της την χαρακτηρίζουν και την έχουν κάνει ίσως την πιο σεβαστή ρυθμιστική αρχή του κόσμου.

Η διαδικασία αδειοδότησης

Απαραίτητη προϋπόθεση για αδειοδότηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η φυσική παρουσία της ενδιαφερόμενης στοιχηματική. Οποιαδήποτε στοιχηματική δεν εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται παράνομη και δεν επιτρέπεται να διαφημίζεται και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους Βρετανούς πολίτες. Από αυτόν τον περιορισμό εξαιρούνται οι χώρες της Νομισματικής Ένωσης και το Γιβραλτάρ, το Αlderney, τo Isle Of Man και η Τασμανία (γνωστές και ως White List περιοχές, καθώς εναρμονίζονται πλήρως με τον Gambling Act). Ή UKGC προσφέρει έξι κατηγορίες αδειών, ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. Οι κατηγορίες αδειών είναι:

  • Άδεια για αθλητικό στοίχημα
  • Άδεια για μπίνγκο
  • Άδεια για καζίνο
  • Άδεια για παιχνιδομηχανήματα (VLTs)
  • Άδεια για λοτάριες
  • Άδεια για τεχνολογικούς παρόχους

Κάθε άδεια έχει διάφορες υποκατηγορίες, ανάλογα με το εάν η στοιχηματική ενδιαφέρεται να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε επίγεια καταστήματα ή Online, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μέγιστη ασφάλεια για τα προσωπικά στοιχεία των παικτών (τραπεζικές κάρτες, έγγραφα, κλπ). Το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινηθεί η UKGC για να εκδώσει την άδεια είναι ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς εξετάζει από τις τεχνικές προδιαγραφές και το επιχειρηματικό πλάνο, μέχρι το εάν έχουν γίνει κατανοητοί οι ηθικοί κώδικες που ορίζει ο Gambling Act. Ο ρόλος της UKGC δεν περιορίζεται μόνο στην διαδικασία αδειοδότησης, αλλά συνεχίζεται και αφού έχει ολοκληρωθεί. Πλέον ο ρόλος της επιτροπής έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό, ενώ γίνονται συχνά έλεγχοι και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πέσει βαριά πρόστιμασε στοιχηματικές που δεν τήρησαν τον κώδικα ηθικής που επιτάσσει ο Gambling Act. Επιπλέον, οι στοιχηματικές θα πρέπει να διατηρούν σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό τις καταθέσεις των παικτών, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις απάτης και ξεπλύματος χρημάτων.

Η σχέση με τους παίκτες και φορολογία

Το 2014 η βρετανική κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της UKGC αποφάσισε να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Πλέον, όλες οι στοιχηματικές φορολογούνται με 15%, κάτι που ανάγκασε αρκετές να αποχωρήσουν και ακόμη περισσότερες να μεταφερθούν στις White list περιοχές, που έχουν πιο χαμηλή φορολογία και παράλληλα θα τους επιτρέψει η UKGC να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ο νόμος αυτός χώρισε στα δύο την βρετανική αγορά. Η UKGC κρίθηκε έντονα για το γεγονός ότι αποχώρησαν τόσες στοιχηματικές. Η ίδια όμως δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παραμείνει πιστή στα ήθη και τις αξίες που επιτάσσει ο Gambling Act. έχοντας πάντα ως απώτερο στόχο την δημιουργία μία αγοράς που θα προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία. Τέλος, αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα έχει δημιουργηθεί για την ασφάλεια των παικτών και η UKGC έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που εξετάζονται όλα τα παράπονα και οι διαμάχες των παικτών με τις στοιχηματικές.

Ποιές στοιχηματικές είναι αδειοδοτημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σχόλια