GSC – Η επιτροπή τυχερών παιγνίων του Isle of Man

Τυχερά παιχνίδιαΗ Εποπτική Αρχή Τυχερών Παιγνίων του Isle of Man (Isle of Man Gambling Supervision Commission – GSC) ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ρυθμιστικά σώματα στον κόσμο. Σκοπός της GSC, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ιδρυτική της πράξη είναι “η διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, να προστατεύονται οι νέοι και να μην γίνουν τα τυχερά παιχνίδια πηγή εγκλήματος”. Επιπλέον, υποχρέωση της GSC είναι να προστατεύει τη φήμη του Isle Of Man και παράλληλα να διασφαλίζει ότι οι εταιρίες που αδειοδοτούνται στο μικρό αυτό νησί μπορούν να ανταγωνιστούν τους ανταγωνιστές τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι΄αυτό το λόγο, το 2009 η GSC πρωτοπορεί και δίνει την πρώτη άδεια για Live casino στην Celton Manx, ιδιοκτήτρια της πασίγνωστης εταιρίας αθλητικού στοιχήματος SBOBET. Με την κίνηση αυτή μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών και πλέον όλο και περισσότερες εταιρίες σπεύδουν να αδειοδοτηθούν στο Isle of Man.

Η διαδικασία αδειοδότησης

Το πλαίσιο γύρω από το οποίο έχει στηθεί η διαδικασία αδειοδότησης είναι απλοϊκό και εξαιρετικά φιλικό προς τις εταιρίες που επιθυμούν να λάβουν άδεια. Η GSC δίνει μία άδεια για όλα τα τυχερά παιχνίδια, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αδειοδότησης ένα εξειδικευμένο μέλος της είναι στο πλευρό της εταιρίας. Οι ευκολίες που παρέχει όμως συνοδεύονται και από μία σειρά υποχρεώσεων. Έτσι, η GSC απαιτεί από την εταιρία που θα αιτηθεί να:

  • Έχει κάνει έναρξη εργασιών στο Isle of Man
  • Οι server που θα τοποθετούνται τα στοιχήματα να βρίσκονται στο νησί
  • Όλες οι τραπεζικές συναλλαγές να γίνονται στο Isle of Man
  • Δύο τουλάχιστον κορυφαία στελέχη της εταιρίας να βρίσκονται στο Isle of Man

Μόλις η ενδιαφερόμενη εταιρία καλύψει τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει την αίτηση της πληρώνοντας παράλληλα και ένα παράβολο αξίας χιλίων λιρών. Από την ώρα που η GSC λάβει την αίτηση θα χρειαστεί ένα διάστημα 10-12 εβδομάδων για να γίνει η εξέταση και να ληφθεί η απόφαση. Η αξιοπιστία και η υγεία της επιχείρησης που έχει αιτηθεί για την άδεια είναι δύο απο τα βασικότερα κομμάτια που στέκεται η GSC. To επιχειρηματικό πλάνο πρέπει να είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ θα πρέπει να περιγραφούν λεπτομερώς τα προσφερόμενα παιχνίδια και επίσης να υπάρχει έγγραφη δέσμευση ότι δεν θα προσφέρονται τυχερά παιχνίδια σε ανήλικους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση από διεθνή και ανεξάρτητα ελεγκτικά όργανα για το λογισμικό και κυρίως για τις γεννήτριες τυχερών αριθμών.

Ένας επιπλέον λόγος που το Isle of Man προσελκύει τις εταιρίες είναι το γεγονός ότι η άδεια έχει πενταετή διάρκεια και δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να επαναλμβάνουν την όλη διαδικασία. Επίσης, ο μέγιστος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρίες που προσφέρουν παιχνίδια στο ίντερνετ είναι από 0.1% έως 1.5% στα μεικτά κέρδη, ενώ για τη δημιουργία μίας τέτοιας εταιρίας δεν απαιτείται ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο. Όλα αυτά βέβαια συνοδεύονται από μία σειρά αυστηρών κανόνων. Η GSC απαιτεί από τις εταιρίες να προσαρμοστούν πλήρως με την νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος (AML) και να ακολουθούν κατά γράμμα τους Κώδικες που υπεγράφησαν το 2010 και το 2011 μεταξύ των εταιριών τυχερών παιχνιδιών σχετικά την αποφυγή περιπτώσεων ξεπλύματος χρημάτων και κάθε είδους εγκληματικής πράξης. Οι περιορισμοί για τα χρήματα των παικτών είναι πολύ αυστηροί και μπορεί η GSC να μην υποχρεώνει τις εταιρίες να κάνουν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές σε τράπεζες του νησιού, τις υποχρεώνει όμως να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς για κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Εταιρίες και τρόποι επικοινωνίας

Γεωγραφικά, η Νήσος του Μαν βρίσκεται πολύ κοντά στην Μεγάλη Βρετανία και είναι ένας από τους λόγους που εκεί έχουν αδειοδοτηθεί μερικοί από τους μεγαλύτερους online bookmakers. Η Dafabet και η Paddy Power είναι δύο ηχηρά ονόματα που διατηρούν άδεια στο νησί, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Pokerstars επέλεξε την Νήσο του Μαν για την αδειοδότηση του site για στοίχημα που λάνσαρε πρόσφατα (Betstars). Τέλος, σε ότι αφορά την επικοινωνία με τους παίκτες, η GSC έχει δημιουργήσει μία φόρμα επικοινωνίας, την οποία μπορούν να συμπληρώσουν οι χρήστες που έχουν διαμάχη με αδειοδοτημένη στο Isle of Man εταιρία.

Ποιές στοιχηματικές εταιρίες είναι αδειοδοτημένες στο Isle of Man

Σχόλια