CIGA – Η Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων του Κουρασάο

ΚουρασάοΤο Κουρασάο ή Ολλανδικές Αντίλλες είναι ένα συγκρότημα νησιών στην Καραϊβική, βόρεια από τη Βενεζουέλα. Η Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων του Κουρασάο (Curacao Internet Gambling Association – CIGA) ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί το ελεγκτικό όργανο της χώρας, έχοντας ως κύριες αρμοδιότητες την προστασία των παικτών και κυρίως την ενίσχυση του τουρισμού και των εσόδων του κρατιδίου. Από το 1999 και έπειτα έχει στα χέρια της τον πλήρη έλεγχο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, καταφέρνοντας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνει τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το Κουρασάο. Τα 16 χρόνια εμπειρίας είναι σίγουρα ένα στοιχείο που δίνει στο Κουρασάο ένα μεγάλο αβαντάζ σε σχέση με τις υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές, ενώ η πολιτική του σταθερότητα εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών και των προσωπικών δεδομένων των παικτών.

Διαδικασία αδειοδότησης και φορολογία

Η αδειοδότηση στο Κουρασάο είναι η ιδανική επιλογή για μια νέα πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών, καθώς υπάρχει χαμηλό κόστος αδειοδότησης, πολύ χαμηλή φορολογία και σχεδόν καθόλου περιορισμοί. Η CIGA προσφέρει μία άδεια, που περιλαμβάνει τα online casino, τα παιχνίδια τύχης και το ιντερνετικό στοίχημα, ενώ παράλληλα καλύπτει και τους κατασκευαστές software. Σε αντίθεση με άλλες ρυθμιστικές αρχές, η CIGA δεν απαιτεί από τις πλατφόρμες να έχουν φυσική παρουσία στο νησί, τις υποχρεώνει όμως να διατηρούν τα στοιχεία των παικτών και τα στοιχεία των οικονομικών συναλλαγών εντός της λεγόμενης E-zone του Κουρασάο. Επίσης απαγορεύεται στις στοιχηματικές και γενικότερα στις πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών να κάνουν συναλλαγές με τις τράπεζες του Κουρασάο, καθώς επίσης και η προσφορά τυχερών παιχνιδιών στους πολίτες του κρατιδίου.

Γενικότερα η διαδικασία αδειοδότησης είναι αρκετά απλή και σχετικά γρήγορη, για να ολοκληρωθεί όμως πρέπει να είναι πιστοποιημένο το software της πλατφόρμας ότι δουλεύει βάσει RNG και τέλος να δώσει την έγκριση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η κύρια άδεια για τυχερά παιχνίδια (Master License) έχει διάρκεια πέντε έτη, ανανεώνεται αυτόματα όμως αρκεί φυσικά να τηρούνται οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν όταν εγκρίθηκε η άδεια. Για την Master Licence δεν υπάρχει κάποιο μηνιαίο τέλος, όμως για τις  sub-license (υπο-άδειες) υπάρχει μία μηνιαία χρέωση, που κυμαίνεται από 1000$ έως 5.600$ και το ύψος καθορίζεται πριν την έκδοση της από τον υπεύθυνο της επιτροπής. Σχετικά με τη φορολογία, το Κουρασάο είναι ένα φορολογικός παράδεισος, καθώς μοναδική υποχρέωση των ιστοσελίδων είναι η πληρωμή φόρου 2% επί των καθαρών κερδών.

Τι είναι η “Curacao e-zone”;

Με τον όρο e-zone, εννοούμε τις περιοχές που είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές και δίνουν την δυνατότητα στις πλατφόρμες τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε παγκόσμια κλίμακα. Υπάρχουν δύο είδη e-zone, μία για αποθήκευση και πώληση προϊόντων και μία για την παροχή υπηρεσιών. Στο Curacao υπάρχουν και οι δύο, με τη διαφορά ότι η δεύτερη κατηγορία είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη και λειτουργική λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που έχει γνωρίσει η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών. Με την δημιουργία της e-zone, η κυβέρνηση του Couracao έχει τον απόλυτο έλεγχο των συναλλαγών, της φορολογίας και μπορεί εύκολα να διαπιστώσει εάν μία πλατφόρμα διαπράττει απάτες και οικονομικά εγκλήματα.

Η σχέση με τους παίκτες

Η CIGA δε δίνει βαρύτητα μόνο στην ασφάλεια των χρημάτων και των προσωπικών στοιχείων των παικτών, αλλά ελέγχει και αν οι πλατφόρμες λειτουργούν με δίκαιο τρόπο απένατι στους παίκτες, τηρώντας τους όρους και προϋποθέσεις που αναγράφουν στην ιστοσελίδα τους. Για να επικοινωνήσετε με τη Ρυθμιστική Αρχή του Κουρασάο, θα πρέπει να στείλετε email στο [email protected] ή να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα που θα βρείτε εδώ. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι λόγω του μεγάλου αριθμού ιστοσελίδων που έχουν αδειοδοτηθεί στο Κουρασάο υπάρχει τεράστιος όγκος δουλειάς και εάν στείλετε κάποιο email είναι πιθανό να λάβετε απάντηση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιές στοιχηματικές πλατφόρμες είναι αδειοδοτημένες στο Κουρασάο

Bookmaker Review
8.3/10 9.0/10 8.1/10 7.3/10 9.2/10 8.3/10 8.3/10 8.1/10 9.5/10 7.8/10 7.9/10Αξιολόγηση
 

Σχόλια