AGCC: Η ρυθμιστική αρχή τυχερών παιγνίων του Alderney

Gambling AlderneyΤο Alderney είναι ένα μικρό νησάκι νοτιοδυτικά της Μάγχης, με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 κατοίκους. Το μικρό του μέγεθος όμως δεν το εμπόδισε να δημιουργήσει μία ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, που στο μεγαλύτερο μέρος της περιλαμβάνει online στοιχηματικές και διαδικτυακά καζίνο, με κύκλο εργασιών 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 3.5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Τυχερών Παιγνίων του Όλντερνι (Alderney Gambling Control Commission – AGCC), δημιουργήθηκε το 2000 και πολύ γρήγορα έγινε μία από τις πλέον δημοφιλείς ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο. Η ακεραιότητα και η εμπιστοσύνη είναι δύο κύρια συστατικά που πρέπει να έχει μία στοιχηματική για να λάβει άδεια στο Alderney, ενώ παράλληλα η AGCC είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα απάτης και προστασίας των παικτών.

Η διαδικασία αδειοδότησης

Μία από τις πλατφόρμες που είχαν αδειοδοτηθεί στο Alderney ήταν η Full Tilt Poker. Τα γεγονότα της περίφημης “Black Friday” που συγκλόνισαν τον κόσμο του πόκερ το 2011, έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τους υπευθύνους της AGCC και έκαναν πολύ πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για τη λήψη άδειας. Η διαδικασία ελέγχου του φακέλου αδειοδότησης είναι πολύ λεπτομερής και αρκετά χρονοβόρα, ενώ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και αφού λάβει την άδεια. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό είναι λόγος ανάκλησης της άδειας.

Η διαδικασία αδειοδότησης χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνονται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, εξετάζεται το επιχειρηματικό πλάνο, ενώ παράλληλα πρέπει να κάνει και έναρξη εργασιών στο νησί. Σε αυτό το σημείο γίνεται η αξιολόγηση του λογισμικού της και των υπευθύνων της, ενώ αν χρειαστεί η AGCC μπορεί να ζητήσει πιστοποίηση από κάποια ανεξάρτητη αρχή για έλεγχο του λογισμικού.

Το κομμάτι που είναι πιο σημαντικό απ΄όλα είναι η χρηματοδότηση του bookmaker που επιθυμεί να λάβει άδεια. Η στοιχηματική θα πρέπει να παρουσιάσει επίσημα έγγραφα για όλα τα έξοδα που έκανε ή θα κάνει για την εγκατάσταση της στο Alderney, τα οποία και θα εξετασθούν για την ορθότητα τους. Επίσης, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι τα χρηματικά της διαθέσιμα θα είναι κατά 25% μεγαλύτερα από τις καταθέσεις των παικτών και από τις γενικότερες υποχρεώσεις της συνολικά. Σε περίπτωση ελέγχου, εάν τα χρηματικά διαθέσιμα δεν είναι όπως προαναφέρθηκαν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάκλησης της άδειας.

Τα είδη αδειών που παρέχει η AGCC

Η AGCC παρέχει δύο είδη αδειών και διακρίνονται σε Κατηγορία 1 και 2, όμως μπορούν να συνδυαστούν και να δημιουργήσουν αρκετές υποκατηγορίες. Οι άδειες τις Κατηγορίας 1 αφορούν λειτουργίες που δεν έχουν τόσο σχέση με το παιχνίδι, όπως η διαδικασία ταυτοποίησης και οι συναλλαγές με τους παίκτες. Οι άδειες της Κατηγορίας 2 αφορούν κυρίως τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών, ενώ αυτή την άδεια πρέπει να πάρουν και οι τεχνολογικοί πάροχοι που επιθυμούν να αδειοδοτηθούν από την AGCC. Η λίστα των αδειοδοτημένων ιστοσελίδων στοιχήματος στο Alderney περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις Betclic  και Marathonbet, ενώ βρίσκουμε και μερικά από τα πιο ¨βαριά” ονόματα κατασκευαστών όπως η NYX Gaming και η Playtech.

Φορολογία στο Alderney

Το Alderney είναι ένας φορολογικός παράδεισος, καθώς ο φορολογικός συντελεστής είναι μηδέν, όπως μηδενικός είναι και ο ΦΠΑ. Σε ότι αφορά την άδεια Κατηγορίας 2, υπάρχει ένα πάγιο κόστος 45.000 λιρών τον χρόνο ανεξάρτητα από τα συνολικά έσοδα, ενώ στις άδειες Κατηγορίας 1 οι χρεώσεις περισσότερο πολύπλοκες. Οι χρεώσεις γίνονται στο Net Gaming Yield (NGY), που υπολογίζεται όταν από τα συνολικά στοιχήματα αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών. Έτσι έχουμε:

  • Για ΝGY έως 1 εκατομμύριο λίρες: 35.000 λίρες ετησίως.
  • Για ΝGY από 1-5 εκατομμύρια λίρες: 70.000 ετησίως.
  • Για ΝGY από 5-7.5 εκατομμύρια λίρες: 100.000 ετησίως.
  • Για ΝGY μεγαλύτερο των 7.5 εκατομμυρίων λιρών: 140.000.

Η ΑGCC και η σχέση της με τους παίχτες

Τόσο η AGCC, όσο και γενικότερα οι τοπικές αρχές, είναι ιδιαίτερα ευέλικτες σε ότι αφορά τα προβλήματα των στοιχηματικών και των παικτών. Ένα παράπονο που θα φτάσει στην AGCC θα εξεταστεί λεπτομερώς και θα δοθεί από την πρώτη στιγμή η δέουσα προσοχή. Όποτε, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με μπουκ που εδρεύει στο Alderney μπορείτε να στείλετε ένα email στην διεύθυνση [email protected] ή να συμπληρώσετε την αντίστοιχη φόρμα πατώντας εδώ. Σημειώστε ότι εάν δεν έχουν εξαντληθεί από την μεριά σας όλα τα περιθώρια συνεννόησης, τότε η αίτηση σας δεν θα εξετασθεί. Εάν όμως τελικά εξετασθεί και δεν μείνετε ικανοποιημένοι με την απάντηση, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Εκτελεστικό Διευθυντή της επιτροπής, ο οποίος και θα εξετάσει προσωπικά το θέμα.

 

Σχόλια