Οι αλγόριθμοι του over/under

Το over/under θεωρείται από την πλειοψηφία των παικτών ως κατάλληλο εναλλακτικό στοίχημα για ματς που έχουν φαβορί με πολύ μικρή απόδοση, άρα στα μάτια τους αξίζει περισσότερο να κυνηγήσουν ότι το φαβορί θα σκοράρει πολλά γκολ, σε κατά κανόνα καλύτερη απόδοση.

Πολλοί παίκτες το θεωρούν εύκολο, αφ’ ενός διότι θεωρούν πως εύκολα μπορούν να εντοπίσουν τις ομάδες που σκοράρουν πολύ ή λίγο κι αφ’ ετέρου επειδή τα ενδεχόμενα σ’ αυτό το στοίχημα είναι δύο, το ματς θα καταλήξει είτε over, είτε under, σε αντίθεση με τα τρία ενδεχόμενα του κανονικού στοιχήματος 1Χ2.

Οπότε εξ ορισμού ο παίκτης έχει 50% πιθανότητες να νικήσει. Υπάρχουν μαθηματικοί τρόποι για κέρδη στο στοίχημα; Η απάντηση είναι ναι. Ας το αναλύσουμε λίγο παραπανώ.

Στατιστική και μαθηματικά στο στοίχημα

Ακόμα, πάντως, και η σοβαρή ενασχόληση με το over/under, με στατιστική ανάλυση, λογισμικά για το στοίχημα, και πολλή μελέτη για το κίνητρο των ομάδων και τις ενδεχόμενες απουσίες τους, πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι το να βγεις μακροχρόνια κερδισμένος από τέτοιου είδους στοίχημα δεν είναι εύκολο. Κι αυτό διότι η πλατφόρμα στοιχήματος έχει στα χέρια της καλύτερες μεθόδους ανάλυσης των στατιστικών δεδομένων από τις δικές μας πριν προσφέρει τις αποδόσεις και υπάρχουν ένα σωρό αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ένα ματς για να καταλήξει με λίγα ή πολλά γκολ.

Ο πιο απλός στοιχηματικός αλγόριθμος για under over

Μια τυπική μελέτη κάποιου που θέλει να παίξει ένα ματς over/under περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία

  • Πόσα γκολ πετυχαίνουν και δέχονται οι ομάδες γενικά στους αγώνες τους και ειδικά στους έξι τελευταίους.
  • Ποια είναι η επιθετική και αμυντική συμπεριφορά τους σε εντός και εκτός έδρας αγώνες αντίστοιχα (εντός για τον γηπεδούχο, εκτός για τον φιλοξενούμενο).
  • Ποιο ήταν το σκορ στους τελευταίους μεταξύ τους αγώνες στο συγκεκριμένο γήπεδο.
  • Ποιες είναι οι πιθανές απουσίες που μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την επιθετική τους παραγωγή και την αμυντική τους λειτουργία.
  • Αν υπάρχει κίνητρο για κάποια από τις δύο ομάδες να νικήσει με πάνω από ένα γκολ διαφορά (σε ευρωπαϊκούς αγώνες ή σε περιπτώσεις ισοβαθμίας).

Στο 90% και πλέον των περιπτώσεων η μελέτη τελειώνει εδώ και, μάλιστα, αν περιλαμβάνει όλα αυτά χαρακτηρίζεται και πλήρης. Όπως αναφέραμε, όμως, οι bookmakers διαθέτουν πανίσχυρο λογισμικό στοιχήματος, που αναλύει αυτά τα στοιχεία πολύ πιο βαθιά και βοηθά στην καλύτερη εκτίμηση των αποδόσεων. Οι αλγόριθμοι, πάνω στους οποίους βασίζεται αυτή η ανάλυση, είναι πολύ σύνθετοι και λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πλήθος λεπτομερειών. Ακριβή εικόνα γι’ αυτούς τους αλγόριθμους έχουν μόνο οι ακριβοπληρωμένοι προγραμματιστές που τους βελτιώνουν, αλλά μπορούμε να δώσουμε κάποια στοιχεία για την περαιτέρω στατιστική ανάλυση των ίδιων δεδομένων.

Στοιχείο πρώτο

Ο συνηθισμένος παίκτης συνηθίζει να ρίχνει στο ίδιο τσουβάλι τα τελευταία αποτελέσματα μιας ομάδας ως προς τα γκολ που πέτυχε και δέχτηκε. Ο αλγόριθμος προσπαθεί να τα χαρακτηρίσει και χρονικά. Μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ένα over όταν έγινε την περασμένη αγωνιστική κι αλλιώς καταμετράται όταν έγινε πριν 1,5 μήνα. Για τον προγραμματιστή η φράση «έχει 4/6 over στους τελευταίους εντός έδρας αγώνες της» δεν είναι μόνο αφελής, αλλά ίσως και παραπλανητική. Η λύση σ’ αυτό είναι η περαιτέρω πριμοδότηση των αγώνων μ’ έναν ειδικό πολλαπλασιαστή, που στόχο έχει να δώσει στην τελική σούμα μεγαλύτερη βαρύτητα στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, σε σχέση με τα παλαιότερα.

Παράδειγμα: Τα έξι τελευταία αποτελέσματα μιας ομάδας στην έδρα της ήταν 3-1, 4-0, 2-1, 1-1, 2-1 και 0-0. Η εντελώς επιφανειακή λογική υπαγορεύει να παίξουμε over στο επόμενο ματς της, δεδομένου ότι έτσι έληξαν τα τέσσερα στα έξι τελευταία. Κάποιος που θα αθροίσει συνολικά τα γκολ αυτών των έξι αγώνων πιθανόν να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, καθώς το άθροισμά τους (16) και η διαίρεση με τον αριθμό των ματς (6) δίνει αποτέλεσμα 2,67 ανά αγώνα, μεγαλύτερο από το όριο του 2,5.

Τι γίνεται, όμως, όταν έρχεται στο παιχνίδι και ο πολλαπλασιαστής; Στην περίπτωση αυτή πολλαπλασιάζουμε τα γκολ γηπεδούχου και φιλοξενούμενου με συγκεκριμένους αριθμούς: 3 για το πιο πρόσφατο ματς, 2,5 για το αμέσως προηγούμενο, 2 για το τρίτο πιο παλιό, 1,5 για το τέταρτο, 1 για το πέμπτο και 0,5 για το έκτο. Ετσι, λοιπόν, προκύπτουν οι εξής αριθμοί:


Ματς ΣκορΓκολΠολλαπλασιαστήςΑποτέλεσμα
6ο3-144 επί 0,52
5ο4-044 επί 14
4ο2-133 επί 1,54,5
3ο1-122 επί 24
2ο2-133 επί 2,57,5
1ο0-000 επί 30
Σύνολο22,0

Αν από το σύνολο που προέκυψε αφαιρέσουμε το άθροισμα των έξι πολλαπλασιαστών (10,5) και διαιρέσουμε το υπόλοιπο (11,5) με τον αριθμό των ματς (6) προκύπτει ο αριθμός 1,916 (τελικός αριθμός). Αυτός είναι και ο θεωρητικός αριθμός των γκολ που θα πετύχει και θα δεχτεί η ομάδα στο επόμενο παιχνίδι της. Όπως καταλαβαίνετε αυτός ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που προέκυψε με την απλή πρόσθεση και διαίρεση των γκολ (2,67) και οφείλει να μας προβληματίσει, δεδομένου ότι τα τελευταία ματς της ομάδας που αναλύουμε δεν είχαν πολλά γκολ και τα υψηλά σκορ σημειώθηκαν σε παλαιότερους αγώνες της.

Φυσικά κάνουμε το ίδιο και με τα αποτελέσματα της φιλοξενούμενης ομάδας στους εκτός έδρας αγώνες της. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους δύο τελικούς αριθμούς που προκύπτουν και τους διαιρούμε δια δύο. Αυτό που θα προκύψει είναι οι θεωρητικές πιθανότητες των δύο ομάδων για τα γκολ που θα σκοράρουν.

Στοιχείο δεύτερο

Συνήθως τα over και τα under αντιμετωπίζονται το ίδιο από τον παίκτη, όποια σκορ και αν βγαίνουν. Φυσικά, όμως, είναι διαφορετικό ένα under που έληξε 0-0 από ένα 2-0 ή 1-1 και διαφορετικό ένα over του 2-1 με ένα 2-3 ή ένα 4-2. Ο αλγόριθμος εξετάζει τα παιχνίδια ως προς την ποσότητα των γκολ και τα κατατάσσει διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε πολλαπλασιαστές, αλλά ο αλγόριθμος αντικαθιστά το αποτέλεσμα κάθε παιχνιδιού με έναν αριθμό, ως εξής:


ΑριθμόςΓκολ Αγώνα
00
0.51
0.752
13
1,254
1,55
26+

Αν χρησιμοποιήσουμε τα σκορ του προηγούμενου παραδείγματος, το άθροισμα που προκύπτει από την αντικατάσταση είναι 5,25 (1,25+1,25+1+0,75+1+0). Αν το διαιρέσουμε με τον αριθμό των ματς δίνει πηλίκο 0,875. Εννοείται ότι για να σημειώσουμε ένα ματς ως πιθανό over το πηλίκο και των δύο ομάδων (αφού αναλύσουμε την καθεμιά ξεχωριστά, προσθέσουμε τους αριθμούς και διαιρέσουμε διά δύο) πρέπει να είναι πάνω από 1,0.

Στοιχείο τρίτο

Μεγάλη σημασία για τον μπουκμέικερ παίζει όχι μόνο η παραγωγικότητα των δύο συγκεκριμένων ομάδων που εξετάζει, αλλά και τα στατιστικά όλης της λίγκας. Φυσικά όλα τα πρωταθλήματα έχουν τις ομάδες που διαφέρουν, έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές σ’ ένα αμυντικογενές πρωτάθλημα να υπάρχουν κάποιες ομάδες με έφεση στο σκοράρισμα και αντίθετα σε μία λίγκα με πολλά γκολ να υπάρχουν ομάδες που δυσκολεύονται. Όμως ο μπουκμέικερ τις εντάσσει σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο κι βάσει αυτού καθορίζει τις αποδόσεις τους.

Γενικά αυτές τις ομάδες που διαφέρουν σε σχέση με τα γενικά στατιστικά για τα γκολ κάθε λίγκας αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη καχυποψία. Στην περίπτωση αυτή οι αποδόσεις που προκύπτουν έχουν σχέση με τον γενικό αριθμό κάθε λίγκας.

Παράδειγμα: Για να βρούμε τον μέσο όρο γκολ κάθε πρωταθλήματος αρκεί να προσθέσουμε όλα τα γκολ και να τα διαιρέσουμε με τον αριθμό των αγώνων. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε ξεχωριστά τα γκολ που πέτυχαν οι γηπεδούχοι και αυτά των φιλοξενούμενων. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο γενικός μέσος όρος γκολ μίας λίγκας είναι 2,90 ανά παιχνίδι, εκ των οποίων το 1,60 προέρχεται από τον γηπεδούχο και το 1,30 από τον φιλοξενούμενο. Οι αριθμοί αυτοί, που φυσικά θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα όσο προστίθενται νέα δεδομένα, μας είναι απαραίτητοι για τον κάθε αγώνα που εξετάζουμε.

Μαθηματικοί τύποι για στοίχημα

Ο τύπος, με τον οποίο συνδέουμε την παραγωγή γηπεδούχου και φιλοξενούμενου με τον γενικό αριθμό της λίγκας είναι:

[(γκολ/αριθμός αγώνων)+γενικός αριθμός λίγκας]/2

Σ’ ένα συγκεκριμένο ματς, λοιπόν, γηπεδούχος και φιλοξενούμενος έχουν από δέκα αγώνες εντός και εκτός έδρας αντίστοιχα. Ο γηπεδούχος έχει πετύχει 13 γκολ και ο φιλοξενούμενος 9. Η πρώτη ανάγνωση αυτών των αριθμών μας προδιαθέτει για under, αφού ο γηπεδούχος σημειώνει κατά μέσο όρο λίγο πάνω από ένα γκολ ανά παιχνίδι και ο φιλοξενούμενος δεν καταφέρνει ούτε να σκοράρει ένα γκολ ανά ματς. Η πρόσθεση των μέσων όρων τους μας δίνει 1,3 γκολ για τον γηπεδούχο και 1,1 για τον φιλοξενούμενο, άρα μαζί αναμένεται να σημειώσουν 2,2 γκολ, πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο και σαφώς μικρότερο από το όριο του 2,5 που ξεχωρίζει το under από το over.

Αν εφαρμόσουμε, όμως, τους αριθμούς του γηπεδούχου στον τύπο έχουμε

[(13/10)+1,60]/2=1,45 για τον γηπεδούχο και

[(9/10)+1,3]/2=1,1 για τον φιλοξενούμενο.

Η πρόσθεση των δύο αριθμών (1,45+1,10) μας δίνει άθροισμα 2,55, που είναι και ο θεωρητικός αριθμός των γκολ, τα οποία αναμένεται να σημειωθούν στο ματς. Οι δύο ομάδες έχουν μεν και πάλι μικρότερο μέσο όρο από αυτόν της λίγκας, αλλά αυτή τη φορά το αποτέλεσμά τους είναι οριακά μεγαλύτερο από το όριο 2,5 του over/under. Κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει αν έχουμε αποφασίσει να ποντάρουμε στο σενάριο των λίγων γκολ.

Εκτός από αυτά τα αριθμητικά στατιστικά, υπάρχουν και ποιοτικά που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο μπουκμέικερ. Π.χ. στην περίπτωση της παράδοσης, το κάθε ματς από τα προηγούμενα των δύο ομάδων εξετάζεται ξεχωριστά μέσα στο πλαίσιο που είχε γίνει. Προφανώς όταν δύο ομάδες έχουν παράδοση over στα μεταξύ τους ματς, αλλά μία αναμέτρηση είχε γίνει την τελευταία αγωνιστική ενός πρωταθλήματος, όταν και τις δύο τις βόλευε η ισοπαλία, το 0-0 που έφεραν δεν «μετράει» τόσο πολύ στην τελική αξιολόγηση του μπουκ. Αντίστοιχα όταν δύο αμυντικογενείς ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε ένα χρονικό σημείο του πρωταθλήματος που ήταν αδιάφορες, ένα εντυπωσιακό σκορ over δεν αλλάζει τη γνώμη αυτού που αποφασίζει για τις αποδόσεις.

Οι απουσίες παικτών τον μπουκμέικερ δεν τον επηρεάζουν. Οι αλλαγές που βλέπετε στις αποδόσεις προέρχονται περισσότερο από τον τζίρο των παικτών και την πίεσή τους προς συγκεκριμένο σημείο και όχι από «στατιστική» παρέμβαση. Αν οι περισσότεροι παίκτες έχουν αποφασίσει ότι το over μιας αναμέτρησης συμφέρει, επειδή στο συγκεκριμένο ματς επιστρέφει ο πρώτος σκόρερ μιας ομάδας και ο κουμανταδόρος της, ο μπουκμέικερ απλά διορθώνει τις αποδόσεις όπως τις «θέλει» ο λαός… Περισσότερο τον ενδιαφέρει να διορθώνει τις αποδόσεις πριν τις προσφέρει με βάση τις καιρικές συνθήκες, ειδικά στις λίγκες που υπάρχει μεγάλη διαφορά στις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Νόμιμες Στοιχηματικές Ιστοσελίδες στην Ελλάδα

BookmakerΠλεονεκτήματα
Stoiximan
9.4/10
  • Δωρεάν συναλλαγές, άμεσες αναλήψεις
  • Προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
  • Ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα 
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
8.6/10
  • Αξιοπιστία & ασφάλεια ΟΠΑΠ
  • Ποικιλία σε ειδικά & μακροχρόνια
  • Προηγμένη εφαρμογή για Android & iOS
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
8.9/10
  • Άμεσες & δωρεάν πληρωμές
  • Ποικιλία σε ασιατικά χάντικαπ
  • Cash Out*, Stop Loss / Partial Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
9.2/10
  • Εξαιρετική επιλογή για live betting
  • Άμεσες πληρωμές όλες τις ημέρες
  • Live streaming & Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
8.7/10
  • Εμπειρία 20+ ετών στον χώρο
  • Γρήγορη & εύχρηστη ιστοσελίδα
  • Εύκολη πλοήγηση μέσω app για Android
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
8.6/10
  • Πανίσχυρο brand name
  • Πολύ γρήγορες πληρωμές
  • Άμεσο cash out* σε όλα τα αθλήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
8.9/10
  • Κορυφαίο όνομα στον χώρο
  • Πλούσιο Live betting σε όαλ τα sports
  • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
8.7/10
  • Παγκόσμιο brand name
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Ασιατικά & ειδικά στοιχήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
8.3/10
  • Πολύ εύκολη πλοήγηση
  • Εξαιρετικό mobile app
  • Πλούσιο live betting
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Sportingbet
8.9/10
  • Παγκόσμιο brand από το 1998
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24ωρη εξυπηρέτηση στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betshop
8.3/10
  • Ποικιλία σε combos & ασιατικά
  • Live Streaming* από το κινητό
  • Πολύ γρήγορες αναλήψεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Vistabet
8.9/10
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24/7 τμήμα εξυπηρέτησης στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΔΩΡΕΑΝ* ΘΕΑΜΑ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Προσφορά* γνωριμίας στη Stoiximan!
  • 15 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • +1 ΜΗΝΑΣ COSMOTE TV
  • PROMO CODE: STXCOMBO
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ