Παιχνίδι με θετικά χάντικαπ

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συστηματικών παικτών προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις θεωρητικές πιθανότητες υπέρ του παίζοντας με τα λεγόμενα θετικά χάντικαπ. Ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού ταιριάζει κυρίως σ’ αυτούς που ασχολούνται με το ασιατικό χάντικαπ, στο κλασικό παιχνίδι 1Χ2 που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα μεταφράζεται κυρίως σαν «διπλή ευκαιρία».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο παίκτης επικεντρώνεται μόνο σε στοιχήματα υπέρ του αουτσάιντερ ενός αγώνα, αλλά δεν καλύπτει μόνο το ενδεχόμενο νίκης τους, αλλά είτε και την ισοπαλία (στην περίπτωση της διπλής ευκαιρίας), είτε το χάντικαπ που του δίνει ο μπουκ σε περίπτωση μεγάλης (θεωρητικής) διαφοράς δυναμικότητας (π.χ. +1,5, στο οποίο το στοίχημα θεωρείται κερδισμένο ακόμα κι αν το φαβορί νικήσει μ’ ένα γκολ).

Θεωρητικές πιθανότητες στα 2/3

Η στρατηγική αυτή αυξάνει τις θεωρητικές σας πιθανότητες. Επιλέγοντας διπλή ευκαιρία ή θετικό χάντικαπ αποκομίζετε κέρδος από δύο σημεία του παιχνιδιού, τη νίκη του αουτσάιντερ και την ισοπαλία, άρα οι θεωρητικές σας πιθανότητες επιτυχίας είναι 66,7%. Ενδεχομένως, μάλιστα, οι επιλογές που καλύπτουν να είναι πολύ περισσότερες, αν όντως η διαφορά των δύο ομάδων λογίζεται ως τέτοια που ο μπουκ για να την εξισορροπήσει μπορεί να δώσει ένα ή περισσότερα γκολ χάντικαπ στην πιο αδύναμη ομάδα.

Οι πραγματικές πιθανότητες, βέβαια, ανάλογα με τον αγώνα και την επιλογή μας μπορεί να είναι πολύ μικρότερες, όμως το στοίχημα ξεκινάει από ένα θετικό περιβάλλον, οι αριθμοί είναι με το μέρος μας. Και δεν χρειάζεται, βέβαια, να επιβεβαιώσετε αυτό το εξωπραγματικό ποσοστό επιτυχίας για να βγείτε μακροχρόνια κερδισμένοι. Με μέσο όρο κερδισμένων αποδόσεων 1,90 χρειάζεστε μόλις 53% επιβεβαίωση των επιλογών σας για να έχετε κέρδος. Υπάρχει, λοιπόν, ένα «περιθώριο» περίπου 15%, πολύ σημαντικό σε απόλυτους αριθμούς, ο οποίο μπορεί να «χαρίσει» ο παίκτης στον μπουκ και πάλι να έχει κέρδος.

Οι οκτώ από τους 27 συνδυασμούς

Ακόμα περισσότερο ευνοούν (θεωρητικά, πάντα) τα θετικά χάντικαπ σε περίπτωση που παίζετε παρολί. Αν σ’ ένα ματς π.χ. με τη διπλή ευκαιρία Χ2 έχετε κέρδος στα δύο από τα τρία σημεία (66,7%), στη δυάδα διπλών ευκαιριών έχουμε κέρδος από τέσσερις πιθανούς συνδυασμούς (Χ-2, Χ-Χ, 2-Χ  και 2-2) από τους εννέα που μπορούν να προκύψουν, άρα οι πιθανότητες εκτοξεύονται από το 11,1% στο 44,4%. Αντίστοιχα στην τριάδα οι σωστοί συνδυασμοί που προκύπτουν είναι οκτώ (Χ-Χ-Χ, Χ-Χ-2, Χ-2-Χ, Χ-2-2, 2-Χ-Χ, 2-Χ-2, 2-Χ-Χ, 2-2-2) από τους 27 πιθανούς, έτσι με την κάλυψη δύο σημείων έχετε θεωρητικό ποσοστό επιτυχίας 29,6% αντί για το πενιχρό 3,7% που θα είχατε αν επιλέγατε ένα μόνο σημείο.

Τα ποσοστά αυτά μπορεί να μοιάζουν πενιχρά, ωστόσο είναι τεράστια αν τα μεταφράσουμε σε κανονικό παιχνίδι και σε ποσοστό κέρδους. Αν υποθέσουμε, δηλαδή, ότι οι αποδόσεις των παιχνιδιών της δυάδας που επιλέγουμε είναι 1,80, το γινόμενό τους θα ήταν 3,24. Αν παίζατε δέκα τέτοιες δυάδες με 10 ευρώ και κερδίζατε τις τέσσερις, όπως μαρτυρούν οι θεωρητικές πιθανότητες, θα υπήρχε επιστροφή 4Χ32,4=129,6 ευρώ με τζίρο 100. Στην τριάδα το αντίστοιχο γινόμενο είναι 5,83 και με τρεις κερδισμένες στις δέκα έχετε 3Χ58,3=174,9 ευρώ παίζοντας μόνο 100. Το καθαρό κέρδος, δηλαδή, αν επιβεβαιώνονταν αυτά τα νούμερα θα ήταν τεράστιο, δεδομένου ότι ακόμα και μονοψήφιο νούμερο ποσοστιαίου κέρδους σε συστηματικό παιχνίδι είναι απολύτως αποδεκτό ως πολύ καλό.

Η στατιστική «αβάντα» της διπλής ευκαιρίας

Προσέξτε, η ανάλυση αυτής της στρατηγικής δεν σημαίνει ότι αν παίξετε οποιαδήποτε δυάδα ή τριάδα με διπλές ευκαιρίες θα κερδίσετε τέσσερις και τρεις στις δέκα. Αν ήταν τόσο εύκολο, δεν θα κάναμε τίποτε άλλο και θα’ χαμε καταργήσει το «κανονικό» παιχνίδι. Αν η διπλή ευκαιρία, όμως, παιχτεί σωστά και η απόδοσή της αντιστοιχεί έστω σε λίγο λιγότερες πιθανότητες πραγματικής επιβεβαίωσης, δίνει μια στατιστική «αβάντα» που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Πολλοί παίκτες παρεξηγούν τις διπλές ευκαιρίες, δεν τις θεωρούν «καθαρό» παιχνίδι και μπερδεύονται για τη χρησιμότητά τους, επειδή οι αποδόσεις της διπλής ευκαιρίας (και κατ’ επέκταση του ασιατικού χάντικαπ) είναι κατά πολύ μικρότερες ενός ξεκάθαρου σημείου. Η στατιστική τους επιβεβαίωση, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερη, γι’ αυτό οφείλουμε να τις εξετάζουμε πιο προσεκτικά. Το να καλύπτεις δύο από τα τρία αποτελέσματα του παιχνιδιού ουσιαστικά ανατρέπει το μειονέκτημα που υπάρχει σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό ματς (όταν επιλέγετε το ένα σημείο έχετε θεωρητικά 33,3% πιθανότητες επιτυχίας) και είναι ακόμα μεγαλύτερο από το «καθαρό» 50% που έχουν τα ειδικά στοιχήματα με δύο πιθανά αποτελέσματα, όπως π.χ. το over/under και το goal/no goal.

Από την άλλη, το μυστικό που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη εκμετάλλευση των θετικών χάντικαπ είναι η καλύτερη αντιστοίχηση των θεωρητικών πιθανοτήτων με τις κανονικές. Δηλαδή αν πρόκειται να παίξετε ένα ματς διπλή ευκαιρία, το «πραγματικό» ποσοστό επιτυχίας της ομάδας που επιλέγετε να μην ηττηθεί να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο το 66,7% του θεωρητικού. Δεν είναι εύκολο αυτό να το πετύχετε, πλην όμως όσο πιο πολύ προσπαθείτε να το αντιστοιχίσετε, τόσο θα δείτε τα αποτελέσματά σας να ανεβαίνουν. Θυμηθείτε ότι και στη θεωρία είναι πιο εύκολο, δεδομένου ότι ο μπουκ τις περισσότερες φορές προσέχει περισσότερο τα φαβορί παρά τα αουτσάιντερ.

Σχόλια