ROI και Yield στο στοίχημα

roiΟι όροι ROI και Yield είναι από τους πιο κομβικούς στον κόσμο του στοιχήματος. Αποτελούν, στην ουσία, τον βασικό λόγο για τον οποίο ασχολούμαστε με το παιχνίδι, δηλαδή τη μακροχρόνια μέτρηση του όποιου κέρδους ή ζημίας του παίκτη. Ένα θετικό ROI ή Yield προσδιορίζει έναν επιτυχημένο παίκτη είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της «καριέρας» του, είτε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης είναι και ένας από τους βασικούς τρόπους, με τον οποίο (πρέπει να) διαχωρίζονται οι κάθε λογής tipsters που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και στα έντυπα μέσα.

Οι δύο αυτοί τύποι, του ROI (ακροστιχίδα των λέξεων Return Of Investment, δηλαδή Επιστροφή της Επένδυσης) και Yield (απόδοση) προσπαθούν να μετρήσουν περίπου το ίδιο πράγμα, δηλαδή πόσο κέρδος ή ζημία έχει κάθε παίκτης ανάλογα με τη συνολική του επένδυση. Δεν είναι, όμως, απόλυτα ίδιοι μεταξύ τους. Συνήθως το ROI χρησιμοποιείται για πιο μακροχρόνιες μετρήσεις και το yield για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (π.χ. ένα τρίμηνο ή ακόμα και μία ολόκληρη σεζόν). Όπως και να’ χει, είναι οι αριθμοί που απεικονίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται η «μπάνκα» του κάθε παίκτη.

Ti είναι ο δείκτης ROI (Return Of Investment)

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην οικονομία και το στοίχημα τον «δανείστηκε», όπως έκανε και με τόσα άλλα. Όπως λέει και το όνομά του, μετράει την επιστροφή της επένδυσης. Δηλαδή σε πόσο ποσοστό ο «επενδυτής» – παίκτης είναι κερδισμένος ή χαμένος. Μετριέται σε ποσοστιαίες μονάδες με «βάση» το 100%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν υπάρχει ROI 100% σημαίνει ότι ο παίκτης είναι ακριβώς «στα λεφτά του», ότι έχει ακέραιο το κεφάλαιο της επένδυσής του. Οποιοσδήποτε αριθμός κάτω του 100% σημαίνει ζημία και πάνω του 100% σημαίνει κέρδος.

Πως υπολογίζεται το Roi

Ο τύπος που υπολογίζεται το ROI είναι: ROI=Κέρδη+Ποντάρισμα/Συνολικό ποντάρισμα Χ100

Παράδειγμα: Ο παίκτης ποντάρει συνολικά σε ένα διάστημα ενός μήνα 100 διαφορετικά στοιχήματα των 10 ευρώ, άρα 1.000 ευρώ. Στο τέλος του μήνα το ποσό που έχει στο λογαριασμό του είναι 1.100 ευρώ. Άρα:

ROI=(1.100/1000)Χ100=110%

Το πλεονέκτημα να μετράει κάποιος σε ROI είναι περισσότερο ψυχολογικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού δεν εμφανίζεται ποτέ αρνητικό πρόσημο. Ακόμα κι αν χάσει κάποιος τα μισά χρήματά του, το ROI είναι 50%. Ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που τα χάσει όλα, το ROI απλά θα μηδενιστεί. Οι περισσότεροι παίκτες έχουν την τάση να λοιδορούν τέτοιες στρατηγικές στοιχηματος, ή να θεωρούν ότι κάποιοι παίκτες απλά «κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους» ή προσπαθούν να κρύψουν τη ζημιά τους, ωστόσο η καλή ψυχολογία είναι κομβικό ζήτημα στο στοίχημα. Αν κάποιος αγχώνεται παραπάνω και δεν νιώθει «δημιουργική πίεση» με τα αρνητικά πρόσημα, το πιο σωστό είναι να μετράει σε ROI.

Ο τρόπος μέτρησης είναι πολύ περισσότερο ενδεδειγμένος για παίκτες που έχουν αποφασίσει να διαθέσουν ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο για το στοίχημα συνήθως στην αρχή της σεζόν ή κάθε μήνα, και θέλουν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται σε σχέση με το συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Τι είναι το Yield

Ως όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτα κι αυτός στο πεδίο της οικονομίας, ώστε να αποτιμήσει το καθαρό κέρδος ή την καθαρή ζημία από μια επένδυση. Στον τύπο του yield (απόδοση) ο διαιρετέος είναι το καθαρό ποσό που έχει κερδίσει ή χάσει κάποιος από το σύνολο των στοιχημάτων του σε μία συγκεκριμένη περίοδο. Αν π.χ. παιχτεί στοίχημα 10 ευρώ σε απόδοση 1,50 και επιβεβαιωθεί, το ποσό του κέρδους δεν είναι 15 ευρώ, αλλά 5 (δηλαδή αφαιρείται το αρχικό ποντάρισμα). Ο διαιρέτης του τύπου είναι ίδιος, δηλαδή το συνολικό ποσό πονταρίσματος σε όλα τα στοιχήματα, κι εδώ υπάρχει ο πολλαπλασιασμός με το 100, ώστε ο αριθμός να «μετατραπεί» σε ποσοστιαίο.

Ο τύπος που που υπολογίζεται το Yield είναι: Yield=Καθαρό κέρδος ή ζημία/Συνολικό ποντάρισμα Χ100

Σε αυτό τον τύπο η «βάση» είναι το μηδέν (0). Άρα οτιδήποτε πάνω από το μηδέν υποδηλώνει κέρδος και οτιδήποτε κάτω από το μηδέν καταγράφει ζημιές.

Παράδειγμα 1: Ο παίκτης ποντάρει συνολικά σε ένα διάστημα ενός μήνα 100 διαφορετικά στοιχήματα των 10 ευρώ, άρα 1.000 ευρώ. Στο τέλος του μήνα το ποσό που έχει στο λογαριασμό του είναι 1.100 ευρώ. Το καθαρό του κέρδος από τα στοιχήματα είναι 100 ευρώ.

Yield=(100/1000)x100=10%

Παράδειγμα 2: Ο παίκτης ποντάρει συνολικά σε ένα διάστημα ενός μήνα 100 διαφορετικά στοιχήματα των 10 ευρώ, άρα 1.000 ευρώ. Στο τέλος του μήνα το ποσό που έχει στο λογαριασμό του είναι 900 ευρώ. Η καθαρή ζημία του από τα στοιχήματα είναι 100 ευρώ, το οποίο σημειώνει με αρνητικό αριθμό (-100).

 Yield=(-100/1000)x100=-10%

Το yield θεωρείται πιο «καθαρός» τρόπος μέτρησης κέρδους και είναι αυτός που έχει επικρατήσει διεθνώς να συνοδεύει ειδικά τους επαγγελματίες tipsters. Είναι, όμως, και πιο «βραχυχρόνιος» τρόπος μέτρησης, δεδομένου ότι πολλοί tipsters έχουν την τάση να μετρούν την απόδοσή τους (yield) ανά σεζόν κι όχι συνολικά. Επίσης χρησιμοποιείται περισσότερο από παίκτες που δεν έχουν συγκεκριμένη κάβα στην αρχή της σεζόν και είναι περισσότερο «ελαστικοί» σχετικά με το ύψος των πονταρισμάτων που κάνουν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Μοιάζουν οι δύο αριθμοί, όμως ο κάθε παίκτης θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του τι μετράει ο καθένας, διότι μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις. Π.χ. ο αριθμός 50% είναι εξαιρετικά διαφορετικός σε ROI και yield. Π.χ. Σε συνολικά πονταρίσματα 500 ευρώ το 50% ROI σημαίνει ότι έχουν ΧΑΘΕΙ 250 ευρώ, ενώ το 50% yield σημαίνει ότι έχουν ΚΕΡΔΗΘΕΙ 250 ευρώ.

Οι αριθμοί αυτοί βοηθούν τους παίκτες να κάνουν πιο ορθολογική διαχείριση του κεφαλαίου τους. Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι παίκτες είναι να υπολογίζουν τα κέρδη ή τις απώλειές τους με βάση τα χρήματα που είχαν στον λογαριασμό τους εξαρχής με την πρώτη κατάθεση. Αν κάποιος έκανε π.χ. κατάθεση 100 ευρώ και μετά από έναν μήνα έχει 200 ευρώ, μπορεί να υποστηρίζει ότι διπλασίασε τα χρήματά του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει 200% ROI, ούτε 100% yield! Στο διάστημα του ενός μήνα αυτά τα 100 ευρώ που υπήρχαν αρχικά στο λογαριασμό να «ανακυκλώθηκαν» δέκα φορές για να γίνουν 200. Άρα το ποσό που έχει επενδύσει στο στοίχημα δεν είναι 100 ευρώ, αλλά 1.000.

H απόδοση (yield) είναι κι ένας διεθνώς αποδεκτός τρόπος μέτρησης της αποτελεσματικότητας των tipsters, όπως ήδη αναφέρθηκε. Ο tipster που θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα (συνήθως μία σεζόν) με yield πάνω από 8% στα πονταρίσματά του θεωρείται πολύ καλός. Οι λίγοι που πετυχαίνουν διψήφιο yield είναι περιζήτητοι από τις πλατφόρμες που στηρίζονται στις στοιχηματικές προτάσεις. Υπάρχουν, βεβαίως, κι εδώ κάποιοι περιορισμοί, κυρίως στο είδος και την «ποιότητα» των tips (μονά αποδεκτά ή παρολί, σταθερό ποντάρισμα κτλ.), όμως ποσοστό Yield άνω του 8% είναι ένα από τα «διαβατήρια» για να σταδιοδρομήσει κάποιος στον κόσμος των επαγγελματιών tipsters.

Oι πλατφόρμες στοιχημάτων με τις μεγαλύτερες αποδόσεις

Σχόλια