Αλλάζει το τοπίο στον ηλεκτρονικό τζόγο

ΤσακαλώτοςΗ κυβέρνηση είχε εδώ και καιρό στην ατζέντα της το πλάνο που θα δώσει τέλος στη μεταβατική περίοδο αδειοδοτήσεων που ορίζει ο νόμος 4002/2011 και όλα δείχνουν πως έφτασε η στιγμή που το σχέδιο αυτό θα πάρει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας “Η Αυγή”, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πλήρη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και την αδειοδότηση των ιστοσελίδων που προσφέρουν τυχερά παιχνίδια στο ίντερνετ. Όπως όλα δείχνουν, οι άδειες θα έχουν πενταετή διάρκεια, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τα 9 έτη, ενώ επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι servers των ιστοσελίδων να συνδέονται απ’ ευθείας με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να εντατικοποιηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι προς τις πλατφόρμες στοιχημάτων.

Τα έσοδα του κράτους

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εσόδων, στην κυβέρνηση δεν έχουν αποφασίσει αν θα ακολουθήσουν την τακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με συγκεκριμένη τιμή για κάθε άδεια ή αν θα εφαρμοστεί το μοντέλο των δημοπρασιών που είδαμε για τις τηλεοπτικές άδειες. Ένα ιδανικό ποσό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης- θεωρείται πως είναι τα 120 εκατομμύρια ευρώ από τη συνολική διαδικασία, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Από εκεί και πέρα, το πλάνο είναι να λαμβάνει το κράτος κάθε χρόνο 35% φόρο που προκύπτει από τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των ιστοσελίδων. Η διαφορά, βέβαια, είναι πως πλέον το ΥΠΟΙΚ θα γνωρίζει ακριβώς τα έσοδα των ιστοσελίδων, από τη στιγμή που θα υπάρχει πρόσβαση στους server. Επίσης, το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να πληρώνουν κανονικά φόρο εισοδήματος, όπως όλες οι άλλες στην Ελλάδα, καταργώντας τις χαριστικές διατάξεις του νόμου που ισχύει σήμερα.

Η φορολογία των παικτών

Ένα μεγάλο θέμα είναι και η φορολογία των παικτών. Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα, ο κάθε παίκτης διαδικτυακού στοιχήματος φορολογείται με συντελεστές από 10% – 20% πάνω από τα πρώτα 100 ευρώ κερδών. Το πλάνο της κυβέρνησης είναι να υποχρεώσει τις πλατφόρμες να αποδίδουν τον φόρο του παίκτη κάθε χρόνο. Κάτι που θα γίνεται πιο εύκολα, από τη στιγμή που θα υπάρχει online διασύνδεση Υπουργείου και ιστοσελίδων.

Σχόλια