Έρευνα που σοκάρει: Μαθητές εθισμένοι στον τζόγο!

tzogos-mathitesΑπίστευτο και όμως αληθινό: Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που έλαβε χώρα το 2015, τζόγος, κάπνισμα, αλκοόλ και ναρκωτικά κυριαρχούν στις ηλικίες 15 και 16 ετών. Κοινώς, οι μαθητές στα λύκεια παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού στους χειρότερες συνήθειες.

Πριν από λίγο καιρό, στο Bookmakers διαβάσατε μία έρευνα για τον εθισμό στον τζόγο, η οποία έγινε viral και “έπαιξε” στα μεγαλύτερα portals της χώρας. Φαίνεται πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και μία πανευρωπαϊκή έρευνα ήρθε για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα της ESPAD, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 35 χώρες της Ευρώπης, έδειξε πως οι Έλληνες μαθητές έχουν ήδη εθιστεί σε συνήθειες με πολύ αρνητικές συνέπειες, όπως είναι ο τζόγος. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών, ηλικίας 15-16 ετών, από 175 λύκεια της χώρας, τζόγος, κάπνισμα, αλκοόλ, και ναρκωτικά κυριαρχούν.

Μάλιστα, το πρόβλημα του εθισμού στον τζόγο είναι αρκετά μεγαλύτερο από τις άλλες κατηγορίες. Στο κάπνισμα τα αποτελέσματα είναι στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ στις παράνομες ουσίες οι Έλληνες δεν δείχνουν προτίμηση. Αντίθετα στον τζόγο και το αλκοόλ οι μαθητές της χώρας μας υπερβαίνουν τον μέσο όρο. Για την ακρίβεια, οι διπλάσιοι από τους Ευρωπαίους μαθητές δήλωσαν πως έχουν στοιχηματίσει έστω μία φορά στο διαδίκτυο είτε σε άλλους χώρους.

Οι μαθητές της χώρας μας διεκδικούν την πρωτιά, ωστόσο το πρόβλημα του εθισμού στον τζόγο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Στην Ευρώπη τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία. Τα ξένα sites που αναπαρήγαγαν την είδηση αναφέρουν τον τζόγο ως ένα “δημόσιο θέμα υγείας μείζον σημασίας”! Ο λόγος είναι πως είναι πιθανό να οδηγήσει σε εγκληματικές συμπεριφορές, αύξηση σωματικής βίας, ψυχικές διαταραχές, ακόμα και αυτοκτονίες.

Σχόλια