Τα μη μετρήσιμα μεγέθη στο στοίχημα

Τα αριθμητικά μεγέθη είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για τη μελέτη ενός αγώνα. Κανείς δεν έχει ποντάρει στα σοβαρά τα λεφτά του αν δεν έχει ρίξει έστω μια φευγαλέα ματιά στη βαθμολογία, τις νίκες και τις ήττες, τα γκολ, τα προηγούμενα μεταξύ τους αποτελέσματα και, φυσικά, τις αποδόσεις.

Όλα αυτά είναι στοιχεία γνωστά και στον παίκτη και στην πλατφόρμα στοιχημάτων, ανάλογα βέβαια με το πώς τα επεξεργάζεται ο καθένας, ποια εργαλεία έχει στα χέρια του και μέχρι ποιο σημείο έχει φτάσει το μυαλό του. Τι γίνεται, όμως, με τα μη αριθμητικά μεγέθη που αποδεδειγμένα επηρεάζουν ένα ποδοσφαιρικό ματς; Όλοι ξέρουμε π.χ. ότι παίζει ρόλο, ενίοτε μεγάλο, το λεγόμενο «βάρος» της φανέλας. Το ξέρουμε, αλλά δεν μπορούμε να το μετρήσουμε. Ή π.χ. μπορούμε να αποδώσουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη δύναμη που δίνει σε μια συγκεκριμένη ομάδα η έδρα της, επειδή μαζεύει φανατικό κόσμο που επηρεάζει τους αντιπάλους, επειδή το γήπεδο είναι μικρό ή επειδή βρίσκεται σε υψόμετρο. Μπορούμε, επίσης, να αξιολογήσουμε διαφορετικά την παρουσία ενός προπονητή έμπειρου στον πάγκο μιας ομάδας σε σχέση μ’ έναν πιο άπειρο αντίπαλο.

Το ζουμί βρίσκεται στο… παράλογο

Να πάμε και παρακάτω, σε στοιχεία που μπορεί να μην εξηγούνται λογικά, αλλά να συμβαίνουν τόσο συχνά που να κινούν το ενδιαφέρον. Υπάρχουν ομάδες που ενώ είναι πολύ καλύτερες σε ποιότητα από κάποιες άλλες να μην μπορούν επί χρόνια να τις νικήσουν. Υπάρχουν άλλες ομάδες που με βροχερό καιρό ανοίγουν περισσότερο τα παιχνίδια τους και φέρνουν συνεχώς over, ενώ ο γενικός κανόνας είναι πως όταν ένα τερέν είναι βαρύ τα γκολ είναι λιγότερα. Υπάρχουν προπονητές που «παθιάζονται» με συγκεκριμένες ομάδες και μεταφέρουν αυτή τους την ένταση προς τους παίκτες, έτσι ώστε να καταφέρνουν πάντα καλά αποτελέσματα εναντίον τους.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι και το «ζουμί» του στοιχήματος. Διότι στα αριθμητικά στοιχεία δεν μπορείς να τον πιάσεις τον μπουκ. Δεν μπορείς να αποκτήσεις πλεονέκτημα, εκτός αν είσαι ο σταρ των μαθηματικών κι έχεις αναπτύξει μόνος σου φόρμουλες ή αν έχεις καταφέρει να αποκτήσεις πρόσβαση στο software που επεξεργάζεται στοιχεία και αποδόσεις για να δώσει τις πιο «δίκαιες» και παράλληλα τις πιο «ελκυστικές» για να φέρει κόσμο στο μαγαζί.

Πρώτος ο bookmaker θα ήταν τρισευτυχισμένος αν υπήρξε μια εντελώς αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης όλων αυτών των στοιχείων που χαρακτηρίζονται «μη μετρήσιμα». Οι απόπειρες που έχουν γίνει είναι πολλές, αλλά καμία απ’ αυτές δεν έχει πείσει τον μπουκ ότι μετράει ολόσωστα, ώστε να την χρησιμοποιήσει, τουλάχιστον φανερά.

Έχετε ποτέ μπει στον πειρασμό να βαθμολογήσετε τις ομάδες ανάλογα με το βάρος φανέλας τους, ας πούμε από το 1 ως το 5; Είναι μια διαδικασία στην οποία μετράει περισσότερο το ταξίδι (αναζήτηση) και λιγότερο ο προορισμός (τελική βαθμολογία), δεδομένου ότι μέσα από το ταξίδι ο παίκτης μαθαίνει πράγματα που δεν γνώριζε ή αξιολογεί στοιχεία που δεν είχε ξεκάθαρα στο μυαλό του, άρα «τοποθετεί» την ομάδα με μεγαλύτερη ευκολία στο «κάδρο» που έχει φτιάξει. Διότι το στοίχημα δεν είναι τίποτε παραπάνω από υιοθέτηση ενός σεναρίου. Όσο πιο ακριβή τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε, τόσο πιο αληθοφανές είναι και το σενάριό μας, άρα και πιο κοντά στην επιβεβαίωση.

Άλλα μη μετρήσιμα μεγέθη

Με ανάλογο τρόπο, φυσικά υποκειμενικό, μπορούν να βαθμολογηθούν και μια σειρά άλλων μη μετρήσιμων στοιχείων. Τα πιο συνηθισμένα απ’ αυτά είναι η δύναμη της έδρας, η κούραση του αντιπάλου (αν η γηπεδούχος έχει έδρα σε απομακρυσμένο σημείο ή σε νησί), η εμπειρία του προπονητή, η εμπειρία του ρόστερ γενικότερα και η προσαρμογή στις πιθανές καιρικές συνθήκες.

Φυσικά ανάλογα με τη διάθεση και το μεράκι που έχει ο καθένας μπορεί να βαθμολογήσει και πολλά άλλα στοιχεία π.χ. τις σχέσεις των δύο ομάδων (1 οι φιλικές, 5 οι εχθρικές), ή τη διαιτητική εύνοια που μπορεί να έχει μια ομάδα για διάφορους λόγους σε σχέση με κάποια άλλη.

Αυτή η βαθμολογία στα μη μετρήσιμα μεγέθη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί «τυφλά», δηλαδή να ποντάρει κανείς στην ομάδα που συγκεντρώνει τους περισσότερους βαθμούς από το ζευγάρι. Μπορεί, όμως, να λειτουργήσει ως μπούσουλας, ως καμπανάκι για να πέσει το μάτι του παίκτη σε αγώνες και σημεία, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα προσπερνούσε. Συμβαίνει αυτό, ειδικά στις όχι τόσο δημοφιλείς λίγκες, όπου ο μπουκ ποντάρει με τη σειρά του πως λίγοι γνωρίζουν καλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συλλόγων και «παρασύρεται» δίνοντας αποδόσεις με βάση τα τελευταία αποτελέσματα.

Οι καλύτερες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή
Bwin
Γιατί να παίξω
 • Πλούσια γκάμα αγορών και πολλά ειδικά
 • Παιχνίδια με ενισχυμένες αποδόσεις
 • Live streaming*
 • Cash Out*
 • Καταθέσεις με Paysafe, e-wallets και τραπεζικές κάρτες
 • Ιδιαίτερα λειτουργική πλατφόρμα για κινητό
 • Καθημερινές προσφορές* (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις) 
Εγγραφή

Σχόλια