Τα χιλιόμετρα στο στοίχημα

χιλιομετρικος χαρτηςΈνα από τα στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας στη μελέτη ενός αγώνα είναι και η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των πόλεων, όπου εδρεύουν οι αντίπαλες ομάδες. Υποτίθεται ότι όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο μεγαλύτερη και η ταλαιπωρία της φιλοξενούμενης ομάδας για να φτάσει στην αντίπαλη έδρα κι αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή της.

Τις περισσότερες φορές, βέβαια, η αναφορά της εφημερίδας ή της ιστοσελίδας που προσφέρει ρεπορτάζ και δίνει αυτή την πληροφορία περιλαμβάνει μόνο έναν… ξερό αριθμό. Αυτό των χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο πόλεις. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά ταξίδια που θεωρούνται ακραία, δίνονται επιπλέον πληροφορίες όχι μόνο για την απόσταση, αλλά και για τον τρόπο που αυτή καλύπτεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή η πληροφορία είναι ζωτική. Η ταλαιπωρία της αποστολής για να φτάσει σ’ ένα μέρος επηρεάζει πολύ την απόδοση των παικτών, περισσότερο απ’ όσο φαντάζεται ο μέσος παίκτης του στοιχήματος.

Πότε επηρεάζει η απόσταση;

Η αλήθεια είναι ότι η απόσταση για ένα ταξίδι μπορεί να παίξει ρόλο μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Δεν εξετάζουμε, βέβαια, το ενδεχόμενο κακοκαιρίας, πολύωρης καθυστέρησης μιας πτήσης ή και βλάβης στο μεταφορικό μέσο. Εκεί ισχύουν ειδικές συνθήκες, τις οποίες θα πληροφορηθείτε από το ρεπορτάζ και θα τις εκτιμήσετε ανάλογα. Ασχολούμαστε, λοιπόν, μόνο με τα ταξίδια που γίνονται χωρίς απρόοπτα.

Ο τρόπος μετράει

Ακραίες αποστάσεις, όπως π.χ. το να γίνεται ένα διεθνές παιχνίδι ομάδας της Πορτογαλίας στο Καζακστάν ή της Κύπρου στα νησιά Φερόε. Τέτοια ταξίδια, ακόμα κι αν είναι αεροπορικά, απαιτούν πολύωρη παραμονή σε αεροδρόμια και αεροπλάνα και ταλαιπωρία για τους ποδοσφαιριστές. Πολλές ομάδες, βέβαια, φροντίζουν να ταξιδέψουν την προπαραμονή του αγώνα, ώστε να έχουν και μία ολόκληρη μέρα για ξεκούραση και προπόνηση στον προορισμό τους, οπότε η όποια κούραση θα έχει υποχωρήσει.

Σ’ αυτό το θέμα παίζει ρόλο η χιλιομετρική απόσταση (όσο πιο μεγάλο το νούμερο, τόσο πιο μεγάλη η ταλαιπωρία), αλλά και προφανώς ο τρόπος μετάβασης. Είναι διαφορετικό μια ομάδα να χρησιμοποιεί πτήση τσάρτερ και να προσγειώνεται αυτόματα στην πόλη που θα παίξει κι αλλιώς να αλλάζει δύο και τρία αεροπλάνα, με την ανάλογη κούραση και εκνευρισμό. Πολύ δε περισσότερο αν στην πόλη που γίνεται το ματς δεν υπάρχει αεροδρόμιο, άρα η απόσταση πρέπει να καλυφθεί και με λεωφορείο, εκτός από το αεροπλάνο.

Ο αριθμός δεν λέει αλήθεια

Σχετικά μικρής απόστασης των δύο πόλεων μεταξύ τους, που καθιστά ασύμφορη την χρησιμοποίηση αεροσκάφους. Στην περίπτωση αυτή η χιλιομετρική απόσταση δεν λέει την αλήθεια. Όταν μια ομάδα ακόμα και πρώτης κατηγορίας π.χ. αναγκάζεται να διανύσει 300-350 χιλιόμετρα με λεωφορείο ταλαιπωρείται περισσότερο από το να έχει ένα αεροπορικό ταξίδι σε πόλη που απέχει 1.000 χιλιόμετρα. Η ώρα που θα βρίσκεται «στο δρόμο» είναι διπλάσια σε σχέση με το αεροπορικό ταξίδι.

Δείτε εδώ όλες τις στοιχηματικές πλατφόρμες με νόμιμη άδεια στην Ελλάδα.

Σημασία, λοιπόν, δεν παίζει η χιλιομετρική απόσταση, αλλά και πώς η ομάδα σκέφτεται να την καλύψει. Μήπως θα ταξιδέψει από το πρωί της προηγούμενης ή θα ξεκινήσει το μεσημέρι, ώστε να φτάσει το βράδυ, να πάει κατευθείαν στο γήπεδο για προπόνηση και μετά για φαγητό και για ύπνο; Τις περισσότερες φορές επικρατεί το δεύτερο σενάριο.

Οι οικονομικές δυνατότητες

Η κατηγορία που παίζουν οι ομάδες και η οικονομική τους δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα πιο «γρήγορα» μεταφορικά μέσα. Αν ποντάρουμε σε μικρότερες κατηγορίες δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι προτιμάται πάντα το αεροπλάνο ως μεταφορικό μέσο. Στην καθ’ όλα επαγγελματική αγγλική Λιγκ 2, για παράδειγμα, τα ταξίδια με λεωφορείο είναι ο κανόνας, ακόμα και για αποστάσεις που ξεπερνούν τα 400 χιλιόμετρα, όπως π.χ. αυτή του Μόρκαμ με το Πλίμουθ, μία πεντάωρη (το λιγότερο) διαδρομή την παραμονή του αγώνα.

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παίκτες που συνηθίζουν να ποντάρουν σε ομάδες που έχουν δει ελάχιστες φορές να αγωνίζονται, αν όχι καμία. Μην έχοντας εικόνα από γήπεδα και άλλες συνθήκες, στο μυαλό τους βρίσκονται μόνο τα ιδανικά που βλέπουν στην τηλεόραση, σε πολύ προηγμένες λίγκες. Τις περισσότερες φορές, όμως, ομάδες που αγωνίζονται κυρίως σε δεύτερες κατηγορίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία, οπότε «θυσιάζουν» την ταλαιπωρία των παικτών για την εξοικονόμηση πόρων.

Τα… δύσκολα νησιά

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις ομάδες που έχουν έδρες σε νησιά. Εκεί η αεροπορική σύνδεση μοιάζει μονόδρομος, ωστόσο είναι πολλά τα παραδείγματα ομάδων που προτιμούν τα ταξίδια με πλοίο (συνήθως πολύωρα) για να μειώσουν τα έξοδα.

Η χιλιομετρική απόσταση, λοιπόν, δεν λέει τίποτα από μόνη της. Προτιμότερο είναι να πληροφορηθείτε μια και καλή (στην αρχή της σεζόν) ποια μέσα χρησιμοποιούν οι ομάδες για να μεταβούν σε κάθε πόλη, έτσι ώστε να εντάξετε στη μελέτη σας την κατάλληλη στιγμή κι αυτή την παράμετρο. Με απλές κινήσεις στις μηχανές αναζήτησης έχετε όλες τις πληροφορίες για το ποιες πόλεις έχουν αεροδρόμιο, πόσο διαρκούν οι πτήσεις ή τα ταξίδια με λεωφορείο και ποια είναι η οικονομική κατάσταση των ομάδων. Συνήθως οι ιστοσελίδες τους δείχνουν εικόνες από την αναχώρηση ή την άφιξη, ώστε να παίρνετε κάθε φορά σωστή πληροφόρηση.

Νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

Σχόλια