Πτώση αποδόσεων: Πότε και γιατί συμβαίνει

ptosh apodoseonΔεν υπάρχει βιομηχανία τζόγου που απευθύνεται στις μάζες και να μην έχει κανονίσει τα «τυράκια» της. Δηλαδή τα σημεία εκείνα που (υποτίθεται ότι) της ξεφεύγουν και επιτρέπουν στον παίκτη να πάρει παραπάνω πληροφορίες, προκειμένου να κερδίσει. Η λεγόμενη «πτώση αποδόσεων» (dropping odds στα αγγλικά) είναι η πιο συνηθισμένη απ’ αυτές στη βιομηχανία του στοιχήματος.

Ολόκληρες περιουσίες έχουν στηριχθεί πάνω σ’ αυτή την πληροφορία, δηλαδή στις αλλαγές αποδόσεων συγκεκριμένων αγώνων που «πέφτουν» επειδή φορτώνονται υπερβολικά από τους παίκτες, άρα έχουν και μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβεβαιωθούν. Αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή «ό,τι παίζουν οι πολλοί κερδίζει τελικά», λειτουργεί τόσο καταλυτικά στη λογική του μέσου παίκτη που γύρω από την επεξεργασία αυτής της πληροφορίας έχει στηθεί μια βιομηχανία. Η οποία ξεκινάει από τα site για στοίχημα, που δείχνουν τις αλλαγές αποδόσεων σε κάθε σημείο και ειδικό στοίχημα ανά πλατφόρμα, και καταλήγει μέχρι και σε τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης, που αντί σοβαρού αντίτιμου «αποκαλύπτουν» τιην τελευταία πτώση αποδόσεων στην Ασία, όπου οι τζίροι είναι μεγαλύτεροι.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε αλλαγές αποδόσεων

Η πτώση ή αλλαγή αποδόσεων είναι μια φυσική λειτουργία του bookmaker, μια εν πολλοίς αυτόματη αντίδραση απέναντι στον αυξημένο τζίρο για ένα ορισμένο σημείο. Αυτό, βέβαια, μπορεί να συμβεί για δύο κυρίως λόγους:

 1. Μια σημαντική πληροφορία που σχετίζεται με το ματς και δεν ήταν σε γνώση του μπουκ τη στιγμή που έδινε την προηγούμενη απόδοση. Πλέον με αλλαγμένα δεδομένα οι αποδόσεις μεταβάλλονται. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι οτιδήποτε, από την απουσία ή την παρουσία κάποιων σημαντικών παικτών μέχρι τις καιρικές συνθήκες. Εννοείται ότι στα παιχνίδια που ο μπουκ περιμένει μικρότερο τζίρο οι αλλαγές αποδόσεων από τέτοιου είδους γεγονότα είναι σημαντική, ενώ σε λίγκες που ο τζίρος είναι πολύ μεγάλος μπορεί να περάσει κι απαρατήρητη. Σε αυτή την περίπτωση ο μπουκ δεν περιμένει τους παίκτες να τον «οδηγήσουν» σε συγκεκριμένη πτώση απόδοσης, επαναξιολογεί τα δεδομένα και προσφέρει νέες αποδόσεις.
 2. Η «προτίμηση» των παικτών προς ένα συγκεκριμένο σημείο ή επιλογή με άνιση κατανομή του τζίρου. Αν π.χ. ο μπουκ έχει δώσει σ’ ένα στοίχημα Over/Under την ίδια απόδοση 1,90, σημαίνει ότι θεωρεί ίσες τις πιθανότητες εμφάνισής τους και περιμένει να πάρει, πάνω-κάτω, τα ίδια χρήματα και στα δύο σημεία. Αν οι παίκτες δείχνουν σαφή προτίμηση προς το over και σε κάθε 100 ευρώ τα 70-75 καταλήγουν σ’ αυτό το στοίχημα, ο μπουκ «αναγκάζεται» να μειώσει την απόδοση του over, ώστε να επέλθει ισορροπία στο τζίρο στα δύο σημεία. Γράφουμε «αναγκάζεται» διότι αυτή η ενέργεια γίνεται ανεξάρτητα με τη δική του αξιολόγηση για το ματς, απλώς και μόνο επειδή ο τζίρος κατευθύνθηκε σ’ αυτό το σημείο.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι «πονηροί» λόγοι για την πτώση αποδόσεων, όπου είτε ο μπουκ, είτε συνδικάτα μεγαλοπαικτών θέλουν να οδηγήσουν κατ’ αρχάς τον τζίρο σε συγκεκριμένα σημεία, για να οδηγήσουν τις αποδόσεισ σε πτώση τους και να εκμεταλλευθούν την άνοδο στην αντίθετη απόδοση! Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο να «σκουπίζονται» ποσά (συνήθως μικρά) από συγκεκριμένα σημεία στα ανταλλακτήρια (όπου οι τζίροι σε κάθε σημείο είναι εμφανείς) και αυτομάτως να δημιουργείται ένα «τσουνάμι» τζίρου προς τα συγκεκριμένα σημεία, απλά και μόνο γιατί πολλοί παίκτες έφαγαν το δόλωμα ότι το ματς «παίζεται πολύ».

Ποια, όμως, θεωρείται σοβαρή πτώση αποδόσεων, ώστε να ασχοληθούμε μαζί της, έστω και σαν πληροφορία;

αλλαγές αποδόσεωνΣε αυτό το σημείο γίνεται το πιο συνηθισμένο λάθος των παικτών, που αξιολογούν την αλλαγή αποδόσεων με εκατοστά και τις κρίνουν έτσι κι όχι ποσοστιαία. Ακόμη και οι αδαείς περί τα μαθηματικά καταλαβαίνουν ότι είναι άλλο να αλλάξει μια απόδοση από 2,20 σε 2,10 και άλλο να γίνει 1,30 από 1,40. Στην πρώτη περίπτωση η αλλαγή μοιάζει ανεπαίσθητη, στη δεύτερη η αλλαγή ξεπερνάει το διεθνώς αποδεκτό όριο του 18%, οπότε αξίζει να την αξιολογήσουμε.

Στις αγορές του ασιατικού χάντικαπ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Συνήθως αξιολογείται ότι «πέφτει» μια απόδοση όταν αλλάζει το χάντικαπ, δηλαδή αν πέσει τζίρος στο ποντάρισμα ενός καθαρό άσου (-1/2 στο ασιατικό χάντικαπ), το χάντικαπ μεταβάλλεται και μετατρέπεται σε -3/4. Αυτή η αλλαγή ισοδυναμεί περίπου με 0,25-0,30 στον «κανονικό» τρόπο παράθεσης των αποδόσεων.

Ένας εύκολος τρόπος για να βρούμε αν οι αλλαγές αποδόσεων το όριο που θα μας επέτρεπε να την χρησιμοποιήσουμε έστω σαν πληροφορία (όχι να ποντάρουμε τυφλά πάνω της) είναι να διαιρούμε την αλλαγή απόδοσης που προκύπτει με την αρχική απόδοση μείον τη μονάδα. Στα παραδείγματα που αναφέραμε, δηλαδή, η μείωση μιας απόδοσης από 2,20 σε 2,10 ισοδυναμεί με πτώση 8,3% (0,1 η πτώση δια 1,20, το 2,20 μείον μία μονάδα, ισούται με 8,33%). Στη δεύτερη περίπτωση η αλλαγή είναι 25% (0,1/0,4=25%). Το αποδεκτό όριο αλλαγής του 18% είναι το απαύγασμα δεκάδων χρόνων εμπειρίας όσων ασχολούνται συστηματικά με το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού.

Είναι περιττό να τονιστεί ότι στο στοίχημα πτώση αποδόσεων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και επιβεβαίωση. Ούτε καν σε τέτοιο ποσοστό που να δικαιολογεί τον θόρυβο που γίνεται γύρω απ’ αυτό. Αν π.χ. το ποσοστό επιβεβαίωσης τέτοιων σημείων υπερέβαινε ακόμα και το 60% δεν θα χρειαζόταν οι παίκτες να κάνουν άλλη δουλειά, απλά να παρακολουθούν τις αλλαγές αποδόσεων ή πτώση αποδόσεων στην Ασία και να ποντάρουν πάνω στα «δημοφιλή» σημεία.

Απεναντίας, υπάρχει ολόκληρη θεωρία που βασίζεται στο ακριβώς αντίθετο ποντάρισμα! Η θεωρία ονομάζεται Heavy Boat και προέρχεται από μια παραδοσιακή κινέζικη ναυτική παροιμία, γνωστή σ’ όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας: «Οσο πιο βαρύ είναι το πλοίο, τόσο πιο εύκολα βυθίζεται». Στη αργκό σημαίνει ότι όσο πιο πολλά χρήματα έχουν τοποθετηθεί σ’ ένα στοίχημα, τόσο πιο εύκολο είναι να «σπάσει». Στην ευρωπαϊκή στοιχηματική ορολογία η συγκεκριμένη στρατηγική ονομάζεται «against the popular bets», κόντρα στα δημοφιλή στοιχήματα.

Ο μόνος λόγος για να ακολουθήσουμε τέτοιες «αλλαγές στην Ασία» είναι να έχουμε άμεση ενημέρωση για μεγάλα πονταρίσματα που γίνονται συνήθως λίγο πριν την έναρξη των αγώνων (μισή ώρα και λιγότερο) όχι από το σύνολο των παικτών, αλλά από μεμονωμένους μεγαλοπαίκτες, που μπορούν μ’ ένα ποντάρισμά τους να επηρεάσουν την απόδοση του μπουκμέικερ. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες αξίζουν πραγματικά, όμως είναι εξαιρετικά δυσεύρετες, απαιτούν ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με ασιάτες μπουκ και δεν είναι ορατές σε κοινή θέα. Και δεν έχουν σχέση με τη δημοφιλία ενός στοιχήματος, δεδομένου ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο μεγάλος τζίρος δεν έρχεται από πολλούς παίκτες που συμφωνούν σ’ ένα σημείο, αλλά από λίγους, οι οποίοι όμως ποντάρουν τόσα χρήματα, που… βαραίνουν από μόνοι τους το καράβι.

Αναμφισβήτητα η πτώση αποδόσεων είναι καλή ως γενική πληροφορία. Θα πρέπει να γνωρίζετε π.χ. ότι η επιλογή, στην οποία έχετε καταλήξει με τη μελέτη μας, είναι «δημοφιλής», δηλαδή συμφωνούν μαζί της πολλοί και τη στηρίζουν με τα πονταρίσματά τους, ή πάει κόντρα στο ρεύμα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να επηρεάζεται κανείς από αβέβαιες και απρόσωπες πληροφορίες που αφορούν το τζίρο, δεδομένου ότι οι μεταβολές του τζίρου μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες και να έχουν διαφορετικές αφετηρίες.

Πλατφόρμες στοιχήματος με άδεια στην Ελλάδα

Σχόλια

1 comment

 1. valadis 14 Ιανουάριος, 2017 at 17:11 Απάντηση

  Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω 2-3 πραγματάκια.
  1ον) θεωρειτε ότι το oddsportal και το betexplorer αποτελουν εργαλεία τα οποια ο παικτης μπορει να χρησιμοποιει
  ως εργαλεία για να βλεπει την πτωση τον αποδοσεων?δλδ να βλεπει εμμεσα που πεφτουν τα ποσα αφου εκει παρουσιάζονται
  οι αποδοσεις στις μεγαλύτερες εταιρειες ευρωπης κ ασιας?
  2ον) θεωρειτε ότι το ιδανικο οριο πτωσης της αποδοσης που
  κανει μια επιλογή αξιολογη να ασχοληθείς μαζι της πρεπει να υπερβαινει το 18%?
  3ον) εχετε να προτείνετε καποιο σαητ
  συνδρομητικο ή μη, το οποιο να προσφερει τετοιου είδους πληροφοριες?παιζω στοίχημα εδώ κ 11-12 χρονια περιπου,
  κυριως δραστηριοποιουμουν με τα sure bets-arbitrage betting και βεβαίως με την betfair και betdaq ανταλλακτήρια.
  εχετε καμια ενημερωση περι της επιστροφης του ανταλλακτηρίου?γιατι εχω αγανακτησει!ευχαριστω εκ των προτερων!

Post a new comment

− 4 = 1