Φορολογία 35% στις στοιχηματικές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Φορολογία στα τυχερά παιχνίδιαΣεισμικές δονήσεις στην αγορά τυχερών παιχνιδιών δημιούργησε η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την φορολογία των ιστοσελίδων τυχερών παιχνιδιών, που βρίσκεται ήδη για διαβούλευση στην Βουλή. Σύμφωνα με το άρθρο 138 του νομοσχεδίου, στα σχέδια της Κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση από 30% σε 35% στα μεικτά κέρδη (GGR – Gross Gaming Revenue) των ιστοσελίδων που προσφέρουν τυχερά παιχνίδια, ως αντιστάθμισμα για τα εκατομμύρια ευρώ που δεν θα εισπραχθούν από την κατάργηση του τέλους 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (άρθρο 13 του ν. 4346/2015). Ο φόρος αυτός, που σημειωτέον θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αφορά όλες τις πλατφόρμες που προσφέρουν τυχερά παιχνίδια και θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2016. Από τις αλλαγές δεν επηρεάζονται τα επίγεια καζίνο, που ήδη φορολογούνται με 35%.

Παραθέτουμε τις σχετικές παραγράφους του άρθρου 138:

1. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4346/2015 (Α’ 152) καταργούνται από τότε που ίσχυσαν.

2. Οι διατάξεις του πρώτου και δευτέρου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) αντικαθίστανται ως εξής:

5. Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας.
Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο εντός δεκαέξι (16) ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν».

Σχόλια