Πώς βγαίνουν οι αποδόσεις στο στοίχημα

Στοίχημα ίσον απόδοση. Θα βαρεθείς να το διαβάζεις απ’ αυτή εδώ τη γωνία. Το πόσα θα μου δώσεις άμα νικήσω είναι το κομβικότερο σημείο του παιχνιδιού. Γι’ αυτό και, αν θέλουμε να μάθουμε τους βασικούς του κανόνες, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να εξετάσουμε το πώς βγαίνουν αυτές οι ρημάδες οι αποδόσεις. Γιατί η νίκη μιας ομάδας, δηλαδή, μου προσφέρεται στο 1,85 κι όχι στο 1,50 ή στο 2,10.

Πρόσεξε, μιλάμε για πρωτογενή διαδικασία εδώ. Για διαδικασία που κανονικά θα’ πρεπε να εφαρμόζουν όλοι οι μπούκηδες του κόσμου. Αλλά πλέον αυτή η διαδικασία αφορά λίγους. Τους εξπέρ, τα ανφάν γκατέ, αυτούς που επηρεάζουν όλη την αγορά. Παλαιότερα, όταν το ίντερνετ δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, ο καθένας έκανε τη δουλίτσα του μόνος του. Γι’ αυτό κι εμφανίζονταν αρκετά μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις. Τώρα, στην «παγκοσμιοποιημένη» στοιχηματική αγορά, λίγοι είναι αυτοί που βαράνε το νταούλι κι όλοι οι άλλοι ακολουθούν. Και τον τελευταίο λόγο, βέβαια, τον έχει ο πελάτης.

Μια διαδιακασία… μαγική

Ξεκινάμε, λοιπόν, από λευκό χαρτί. Είναι π.χ. Δευτέρα κι η πλατφόρμα στοιχήματος έχει μπροστά της τα ματς του επόμενου Σαββατοκύριακου σε μια λίγκα (τώρα πια στις δημοφιλείς λίγκες βγαίνουν αποδόσεις και για τη… μεθεπόμενη αγωνιστική, αλλά ας μείνουμε σ’ αυτό το παράδειγμα). Πώς στο καλό «βγάζει» τα σετάκια των αποδόσεων, ότι αυτή την ομάδα θα τη δώσει στο 1,90, την ισοπαλία στο 3,30 και την αντίπαλο στο 3,80;

Η διαδικασία είναι… μαγική. Έτσι μ’ αρέσει να τη λέω. Διότι… δεν υπάρχει κανόνας. Υπάρχουν, βέβαια, συγκεκριμένες φόρμουλες, αλλά οι άνθρωποι που βγάζουν αποδόσεις, οι σα να λέμε opinion makers του παγκόσμιου στοίχηματος (έναν-δύο απ’αυτούς έχω την τιμή να γνωρίζω) βάζουν και το προσωπικό τους στυλ μέσα στην απόδοση. Έτσι είναι. Ο μεγάλος σεφ ακολουθεί μια συνταγή, αλλά κάνει κι ένα τρυκ κατά τη διάρκεια της παρασκευής του φαγητού, για να το κάνει νόστιμο.

Εν αρχή ην οι αριθμοί. Ο μπουκ έχει μπροστά του τις λεγόμενες raw odds, τις «ωμές αποδόσεις». Ωμές γιατί δεν έχουν… μαγειρευτεί, βεβαίως! Οι αποδόσεις αυτές βγαίνουν κατευθείαν από τον υπολογιστή με βάση οτιδήποτε μπορεί να μετρηθεί. Από βαθμούς, νίκες και ήττες, σερί, παραδόσεις, τέλος πάντων όποιο αριθμητικό στοιχείο είναι διαθέσιμο. Κι όταν λέμε αριθμητικό στοιχείο, δεν εννοούμε «μια βαθμολογία, ρε αδερφέ», που σου δίνουν οι εφημερίδες και τα σάιτ για τα βγάλεις άκρη. Ούτε καν μια βαθμολογία «των έξι τελευταίων» για να δεις την πρόσφατη φόρμα. Μιλάμε για software πανίσχυρο, με στοιχεία χρόνων, που τα υπολογίζει όλα. Μέχρι π.χ. και την «αλλαγή συμπεριφοράς» στα γκολ ορισμένων ομάδων τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες!

Το μαγείρεμα των αποδόσεων

Εδώ, λοιπόν, αρχίζει το… μαγείρεμα. Ο μπουκ παίρνει αυτές τις αποδόσεις και τις επεξεργάζεται με στοιχεία… μη μετρήσιμα. Ποια είναι αυτά; Πρώτα απ’ όλα, οι ειδήσεις. Απουσίες, τραυματισμοί, τιμωρίες. Κλίμα στην κάθε ομάδα (αλλαγή προπονητή κτλ.). Βαθμολογικό κίνητρο, ανάλογα βέβαια με τη λίγκα. Δεν ισχύουν τα ίδια στη Σουηδία π.χ. με την Ελλάδα.

Βάρος φανέλας, πολύ σημαντικό για το πού θα κατευθυνθεί ο μέσος παίκτης. Και τελευταίο και σημαντικότερο, την προσωπική «αίσθηση», το τρυκ που λέγαμε. Την αίσθηση του τι θα θεωρούσε ελκυστικό ο μέσος παίκτης για να βάλει τα λεφτά του. Έτσι είναι. Πωλητής είναι ο μπουκ και πρέπει να σκεφτεί σαν τέτοιος. Να κάνει ελκυστικό το προϊόν του.

Το επόμενο βήμα είναι η αφαίρεση της γκανιότας. Του ποσοστού, δηλαδή, που κρατάει ο μπουκ «για το μαγαζί». Ανάλογα με τις ανάγκες του μαγαζιού και το τζίρο του, η γκανιότα μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι ο λόγος για τον οποίο ο μπουκ δεν «νοιάζεται» να βγάλει κέρδος από το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Το’ χει σίγουρο το κέρδος από τη γκανιότα.

Σκεφτείτε κάτι: Σ’ ένα απολύτως ισορροπημένο ματς, μεταξύ δύο ισοδύναμων ομάδων, οι αποδόσεις χωρίς γκανιότα έπρεπε να ήταν 3,00-3,00-3,00. Φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να δείτε τέτοιες αποδόσεις. Ακόμα και σε απολύτως ισορροπημένους αγώνες θα σας παρουσιάσουν κάτι που θα μοιάζει με 2,85-2,85-2,85. Για κάθε ευρώ που βάζεις, δηλαδή, σ’ ένα σημείο αντί να σου πληρώσει 3,00 ο μπουκ θα σου δώσει 2,85. Αυτά τα 15 λεπτάκια κερδίζει στο κάθε ευρώ που του παίζεις. Κι αν το θεωρείτε λίγο, πολλαπλασιάστε το με χιλιάδες, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που παίζονται σ’ έναν μεσαίο μπουκ κάθε μέρα. Για να μην πούμε εκατομμύρια και θεωρηθούμε λαϊκιστές…

O ρόλος των VIP

Και μετά; Μετά είναι η ώρα των… φίλων. Των… προνομιούχων πελατών. Ανθρώπων που χαίρουν της εμπιστοσύνης του μπουκ, που του παίζουν αρκετά λεφτά, και τους «χρησιμοποιεί» για να τεστάρει αν οι αποδόσεις του είναι εντάξει ή όχι. Αν δώσει π.χ. έναν άσο στο 1,85, τον «προσφέρει» σαν early odds σε 10-15 «πελάτες» και δει ότι αμέσως πέφτει πολύ χρήμα σ’ αυτή την απόδοση, καταλαβαίνει ότι έκανε λάθος. Και η απόδοση που θα πρέπει να «βγάλει» στο ευρύ κοινό θα πρέπει να είναι μικρότερη. Το αν θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερη ή λίγο μικρότερη εξαρτάται από το αν θέλει να «ρουφήξει» παιχνίδι στο συγκεκριμένο σημείο ή όχι. Αν, δηλαδή, η αίσθησή του είναι ότι θα «σπάσει» το σημείο ή θα επιβεβαιωθεί.

Φυσικά τα περιθώρια του μπουκ, ειδικά σ’ αυτή την εποχή όπου οι αποδόσεις γενικώς «εναρμονίζονται» και διαφέρουν πια ελάχιστα μεταξύ τους, είναι περιορισμένα. Παλαιότερα υπήρχαν μπουκ που έκαναν μαγκιές. Κρατούσαν π.χ. ένα σημείο σε πολύ ελκυστική απόδοση, σε γνώση τους ότι ρισκάρουν, αλλά βασίζονταν στο προσωπικό τους ένστικτο ότι θα σπάσει. Τώρα πια αυτά είναι σπάνια.

Ο τελευταίος διαμορφωτής της απόδοσης είναι ο πελάτης. Ναι, εσύ που παίζεις. Αν ο μπουκ π.χ. έχει αποφασίσει ότι ένας άσος «αξίζει» 1,70 και για κάποιο λόγο οι πελάτες του τον φορτώνουν ασύστολα, σίγουρα θα τον κατεβάσει πιο χαμηλά, ανεβάζοντας βέβαια παράλληλα την απόδοση των άλλων σημείων. Είναι ο νόμος της αγοράς. Εκεί ο μπουκ παίζει με το σλόγκαν «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»

Οι καλύτερες στοιχηματικές πλατφόρμες στο ίντερνετ

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

Σχόλια