10 συμβουλές για την σύγκριση αποδόσεων

Η σύγκριση αποδόσεων μοιάζει εύκολη δουλειά, αλλά δεν είναι. Η απλή ανάγνωση ενός πίνακα, όπου είναι συγκεντρωμένες οι αποδόσεις πολλών ιστοσελίδων, όχι μόνο δεν μας ξεμπερδεύει, αλλά μπορεί να μας προβληματίσει περισσότερο για τις τάσεις των αποδόσεων.

Αναφερόμαστε, βέβαια, γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τη μελέτη των αποδόσεων για να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με το τι να παίξουν και όχι πού να το παίξουν. Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά: Βλέπουμε ποια πλατφόρμα απ’ αυτές που έχουμε λογαριασμό προσφέρει την καλύτερη απόδοση και την ποντάρουμε. Γι’ αυτούς, πάντως, που θέλουν πριν καταλήξουν σε μία επιλογή να συμβουλευτούν και τις «τάσεις» των αγορών, δηλαδή πώς «βλέπουν» τον συγκεκριμένο αγώνα οι πλατφόρμες, αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τους και σε ποιο μέγεθος, υπάρχουν μερικά βήματα. Αν τα ακολουθήσουν, θα αποκρυπτογραφήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που θέλουν να βρουν και θα πάρουν τη σωστή πληροφορία.

Προφανώς οι διαφοροποιήσεις των ιστοσελίδων στοιχήματος στους καιρούς που ζούμε είναι πολύ μικρές. Σπάνια ξεπερνούν το 0,15 της μονάδας σε αποδόσεις φαβορί κάτω του 2,00, όπου κατευθύνεται η μεγάλη πλειονότητα των στοιχημάτων. Ειδικά στις μεγάλες πλατφόρμες οι τζίροι είναι τόσο μεγάλοι που τα «καταπίνουν» όλα.

Αφαίρεση της γκανιότας

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, καμία πλατφόρμα δεν έχει την ίδια γκανιότα με άλλη. Η γκανιότα, το ποσοστό του τζίρου που κρατάει ο μπουκ για λογαριασμό του, μπορεί να διαφέρει και τόσο σημαντικά, που να στρεβλώνει τις αποδόσεις. Ένας άσος π.χ. στο 2,00 μιας πλατφόρμας που έχει 10% γκανιότα είναι πιο «ισχυρός» από τον ίδιο άσο στην ίδια απόδοση (2,00) μιας πλατφόρμας που έχει 3% γκανιότα. Ο λόγος, προφανής: Ο μπουκ στην πρώτη περίπτωση δέχεται να πληρώσει περισσότερα από το τζίρο που περισσεύει στο συγκεκριμένο σημείο που διαπραγματεύεται. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα, τόσο πιο «πετσοκομμένη» εμφανίζεται και η απόδοση.

Σύγκριση αποδόσεων betfair – ναι ή όχι;

Η έννοια του ανταλλακτηρίου είναι ότι μια πλατφόρμα δημιουργείται για να «ταιριάξει» τα στοιχήματα αυτών που θέλουν να προσφέρουν αποδόσεις κι αυτών που θέλουν να αγοράσουν. Η πλατφόρμα από μόνη της δεν λειτουργεί ως μπουκ, για να «επηρεάζει» τις αποδόσεις, και συνήθως οι τιμές που δίνει είναι χωρίς γκανιότα (η οποία αφαιρείται από τα όποια κερδισμένα στοιχήματα). Αυτοί οι δύο είναι παράγοντες που στρεβλώνουν τον μέσο όρο, στον οποίο θέλουμε να στηριχθούμε. Άλλωστε δεν γνωρίζουμε, όταν στο ανταλλακτήριο πέφτει μια απόδοση, αν τη «χτυπούν» πολλοί παίκτες με σχετικά μικρά ποσά ή ένας με μεγάλο. Γενικότερα η σύγκριση αποδόσεων Betfair δεν ενδείκνυται.

Η γενική πολιτική

Οφείλουμε πριν βγάλουμε ένα συμπέρασμα για την απόδοση μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας να γνωρίζουμε την γενική πολιτική της. Υπάρχουν πλατφόρμες που παραδοσιακά «τσιμπάνε» περισσότερο τις αποδόσεις των φαβορί, για να πάρουν παιχνίδι. Ή άλλες που ανεβάζουν περισσότερο τις αποδόσεις των αουτσάιντερ, έτσι ώστε να παίρνουν σχεδόν πάντα την πρώτη θέση στις πλατφόρμες σύγκρισης αποδόσεων. Αν μια πλατφόρμα που παραδοσιακά «πετσοκόβει» τα φαβορί δώσει έναν άσο σε απόδοση 1,70, το μήνυμα που μας στέλνει είναι πολύ πιο ισχυρό από μία άλλη που «προσέχει» περισσότερο τα αουτσάιντερ και δίνει τον ίδιο άσο στην ίδια τιμή.

Ο δικός μας μέσος όρος

Όσο κι αν φαίνεται βολικό, δεν πρέπει να κοιτάζουμε τους μέσους όρους που δίνουν οι πλατφόρμες σύγκρισης αποδόσεων. Όχι πως δεν λένε την αλήθεια, κάθε άλλο, πολλές κάνουν κι εξαιρετική δουλειά, αλλά τουλάχιστον η προσωπική μας πείρα έχει δείξει ότι η ποσότητα δεν πάει μαζί με την ποιότητα. Αν κάποια πλατφόρμα π.χ. λέει ότι έχει μέσους όρους αποδόσεων από 80 πλατφόρμες, δεν σημαίνει ότι έχει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από κάποια άλλη που έχει 60 πλατφόρμες. Η πρότασή μας είναι να φτιάξετε τους δικούς σας μέσους όρους με 5-10 πλατφόρμες, αυτές που έχετε λογαριασμό ή αυτές που θεωρείτε τις πιο αξιόπιστες. Θα διαπιστώσετε στο πέρασμα του χρόνου ότι οι δικοί σας μέσοι όροι θα διαφέρουν από τους γενικούς.

Ο εθνικός μπουκ

Δώστε μεγαλύτερη σημασία στην απόδοση που δίνει ο «εθνικός» μπουκ κάθε λίγκας. Δεν σημαίνει, βέβαια, κατ’ ανάγκη πως όταν ρίχνει μια απόδοση σ’ ένα σημείο αυτό επιβεβαιώνεται αμέσως, αλλά όσο να’ ναι έχει μια πιο άμεση πληροφόρηση. Ή, τέλος πάντως, θα έπρεπε να έχει, καθώς απευθύνεται κυρίως στην εγχώρια στοιχηματική αγορά, περιμένει αυξημένο τζίρο σ’ αυτά τα ματς και τα έχει σε πρώτη προτεραιότητα.

Το τελευταίο βήμα, το… 5+1, απευθύνεται σε αναγνώστες που θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο στοίχημα και στην ανάλυση των αποδόσεων. Όλες οι πλατφόρμες δεν είναι ίδιες, μια συστηματική παρατήρηση στις αποδόσεις τους και στο πώς τις διαχειρίζονται θα σας πείσει. Αξίζει λίγη παραπάνω ταλαιπωρία για να παρατηρήσετε τις αποδόσεις κάθε πρωταθλήματος ξεχωριστά και με τον καιρό να αποκρυπτογραφήσετε σε ποιες λίγκες μια πλατφόρμα είναι πιο δυνατή, έχει πιο έμπειρους συνεργάτες και «πέφτει μέσα» τις περισσότερες φορές όταν προσπαθεί είτε να καλυφθεί σ’ ένα σημείο, είτε να δελεάσει προσφέροντας μια απόδοση πιο ψηλά απ’ ότι οι άλλες.

Άλλο σύγκριση αποδόσεων, άλλο σύγκριση τιμών

Πολλοί συνδέουν τη διαδικασία σύγκρισης αποδόσεων με τη σύγκριση τιμών. Προσέχουν τις αποδόσεις που δίνουν διάφορες πλατφόρμες για έναν αγώνα, έτσι ώστε να αποφασίσουν σε ποια απ’ αυτές που μπορούν να παίξουν θα τοποθετήσουν τελικά τα χρήματά τους. Η σύγκριση αποδόσεων γι’ αυτό το λόγο δεν είναι λάθος, όταν ψάχνετε πάντα την καλύτερη απόδοση ακόμα και διαφορές που φαίνονται μικρές στο μάτι μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα καλύτερο αποτέλεσμα για το ταμείο σας. Η μελέτη των αποδόσεων, όμως, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ, που δεν σας βοηθάει μόνο να αγοράσετε, αλλά και να επιλέξετε.

Οι γνώμες των μπουκμέικερ

Πολλοί παίκτες έχουν τη συνήθεια να ρωτούν κάποιους που εμπιστεύονται πριν τις επιλογές τους, είτε διά ζώσης, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το στοίχημα είναι γενικά ένα πολύ μοναχικό παιχνίδι, ειδικά αν κάποιος το βλέπει με σκοπό το κέρδος, ωστόσο μια δεύτερη γνώμη δεν κάνει κακό σε κανέναν. Αυτό ακριβώς είναι και η σύγκριση αποδόσεων.

Υπάρχουν δεκάδες μπουκμέικερ στην υφήλιο. Οι γνώμες τους, φυσικά, για έναν αγώνα δεν διίστανται τόσο πολύ, που να υποστηρίξουμε ότι ο καθένας τους έχει κι από μία. Κι αν έχουν, οι περισσότεροι την κρατούν για τον εαυτό τους και προσαρμόζουν τις αποδόσεις τους στις γενικές τάσεις της αγοράς. Δεν υπάρχει, όμως, καταγεγραμμένος έστω κι ένας αγώνας που όλες, μα όλες οι πλατφόρμες να έδωσαν την ίδια απόδοση.

Οι μπουκμέικερ που ακολουθούν τον έναν

Η απόδοση που προσφέρει ο κάθε bookmaker δεν είναι απολύτως δική του. Υπάρχουν πλατφόρμες, μάλιστα, που λειτουργούν απλά ως διακινητές τζίρου στοιχημάτων και το μόνο που κάνουν είναι να… αντιγράφουν (με την ανάλογη προσαρμογή γκανιότας, βέβαια) τις αποδόσεις των μεγάλων ιστοσελίδων και να τις παρουσιάζουν ως δικές τους. Αυτές δεν χρειάζεται καν να τις προσέξουμε, διότι κάνουν περισσότερο κακό από καλό στην απόφασή μας.

Υπάρχουν, βέβαια, στοιχεία που κάνουν τη σύγκριση ακόμα πιο δύσκολη. Κάποιοι μπουκμέικερ εξ ορισμού πετσοκόβουν τα φαβορί και προσφέρουν πάντα καλύτερη απόδοση στα αουτσάιντερ. Αλλοι προσφέρουν πολύ καλές αποδόσεις στις δημοφιλείς επιλογές στοιχήματος (1Χ2, over/under κτλ.) αλλά παίζουν με υπερβολική γκανιότα στα ειδικά. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να δελεάσουν με μηδενική γκανιότα σε κάποιους αγώνες, έτσι ώστε να εμφανίζονται ότι δίνουν την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως στους πίνακες σύγκρισης αποδόσεων.

Ανάλυση μέσω ασιατικού χάντικαπ

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να «τεστάρετε» συγκεκριμένους μπουκμέικερ σε συγκεκριμένες λίγκες είναι να παρακολουθήσουμε πόσο κοντά βρίσκονται στα χάντικαπ που προσφέρουν. Η εφαρμογή στη σύγκριση αποδόσεων στοιχηματικών ιστοσελίδων προφανώς αφορά μόνο εκείνους τους μπουκμέικερ που έχουν την επιλογή του ευρωπαϊκού ή ασιατικού χάντικαπ για ένα ματς, έστω και ως δευτερεύουσα.

Η λογική του χάντικαπ είναι να βάλει το σωστό «εμπόδιο» ανάμεσα στο φαβορί και το αουτσάιντερ (ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους) έτσι ώστε, αν είναι δυνατόν, να δεχτεί τον ίδιο όγκο τζίρου και στα δύο σημεία. Ο ψαγμένος μπουκμέικερ, λοιπόν, κρίνεται σ’ αυτόν τον τομέα από το πόσο σωστά είναι τα εμπόδια που τοποθετεί.  Ακόμα και μικρές διαφορές στα χάντικαπ μπορούν να μετρήσουν στη δική μας διαδικασία επιλογής του κατάλληλου μπουκμέικερ. Αν όλοι π.χ. τοποθετούν το βασικό ασιατικό χάντικαπ ενός αγώνα στο -0,75 και ένας επιμένει να δίνει βασικό χάντικαπ το -1 και δικαιωθεί (δηλαδή η ομάδα που είχε εναντίον της το χάντικαπ το ξεπέρασε τελικά με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ) αποδεικνύει ότι είχε πιο σαφή γνώμη για τον αγώνα σε σχέση με τους άλλους.

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Νόμιμες Στοιχηματικές Ιστοσελίδες στην Ελλάδα

BookmakerΠλεονεκτήματα
Stoiximan
9.4/10
  • Δωρεάν συναλλαγές, άμεσες αναλήψεις
  • Προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
  • Ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα 
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
8.6/10
  • Αξιοπιστία & ασφάλεια ΟΠΑΠ
  • Ποικιλία σε ειδικά & μακροχρόνια
  • Προηγμένη εφαρμογή για Android & iOS
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
8.9/10
  • Άμεσες & δωρεάν πληρωμές
  • Ποικιλία σε ασιατικά χάντικαπ
  • Cash Out*, Stop Loss / Partial Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
9.2/10
  • Εξαιρετική επιλογή για live betting
  • Άμεσες πληρωμές όλες τις ημέρες
  • Live streaming & Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
8.6/10
  • Εμπειρία 20+ ετών στον χώρο
  • Γρήγορη & εύχρηστη ιστοσελίδα
  • Εύκολη πλοήγηση μέσω app για Android
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
8.6/10
  • Πανίσχυρο brand name
  • Πολύ γρήγορες πληρωμές
  • Άμεσο cash out* σε όλα τα αθλήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
8.9/10
  • Κορυφαίο όνομα στον χώρο
  • Πλούσιο Live betting σε όαλ τα sports
  • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
8.7/10
  • Παγκόσμιο brand name
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Ασιατικά & ειδικά στοιχήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
8.3/10
  • Πολύ εύκολη πλοήγηση
  • Εξαιρετικό mobile app
  • Πλούσιο live betting
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Sportingbet
8.9/10
  • Παγκόσμιο brand από το 1998
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24ωρη εξυπηρέτηση στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betshop
8.3/10
  • Ποικιλία σε combos & ασιατικά
  • Live Streaming* από το κινητό
  • Πολύ γρήγορες αναλήψεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Vistabet
8.9/10
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24/7 τμήμα εξυπηρέτησης στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ NOVIBET!
  • PROMO CODE ΕΓΓΡΑΦΗΣ «DELULU1000»
  • 200 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • ΕΩΣ 1000 ΕΠΑΘΛΑ*
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ