H “διαφωνία” των αποδόσεων

O μέσος παίκτης του στοιχήματος συνήθως ασχολείται με τις αποδόσεις λίγο πριν παίξει. Κι αυτό κυρίως για να συγκρίνει τιμές και να επιλέξει την πιο συμφέρουσα. Τότε είναι που αρχίζουν να τον ενδιαφέρουν πραγματικά, λίγο πριν τοποθετήσει τα λεφτά του. Το λάθος, λοιπόν, στην εκτίμηση των αποδόσεων ξεκινάει από εκεί.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα σετ αποδόσεων ως ένα ακόμα εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων, οφείλετε να καταγράφετε και να μελετάτε την πορεία τους από τη στιγμή που τις πρόσφερε ο μπουκ μέχρι και λίγο πριν τον αγώνα. Κι ενδεχομένως να εκμεταλλευθείτε τις διαφορές που προκύπτουν απ’ αυτές.

Αρχικές  vs τελικές αποδόσεις

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σημειώσετε τις αρχικές αποδόσεις του μπουκμέικερ για κάθε ματς και τις συγκρίνετε μ’ αυτές που ισχύουν λίγο πριν την έναρξή του. Θα παρατηρήσετε ότι σε κάποιους αγώνες υπάρχουν διαφορές. Σε άλλους αγώνες είναι μικρές, σε λιγότερους είναι μεγάλες. Αυτό, προφανώς, οφείλεται στην τάση που υπάρχει στην αγορά και στην πίεση που δέχεται ο μπουκ από τον τζίρο των παικτών να αλλάξει την απόδοση και να εναρμονιστεί με την τάση της αγοράς.

Αν δεν επιθυμείτε να επιβαρυνθείτε με μια επιπλέον δουλειά, υπάρχουν άλλοι να την κάνουν για σας. Πολλές ιστοσελίδες σύγκρισης αποδόσεων μεταξύ των ιστοσελίδων προσφέρουν ως έξτρα υπηρεσία τo λεγόμενο “odds history”, δηλαδή τη διακύμανση των αποδόσεων από τότε που εμφανίστηκαν σε μια πλατφόρμα μέχρι τη στιγμή που τις βλέπετε. Έτσι αποκτάτε μια ακόμα πιο σφαιρική άποψη σχετικά με την τάση τους. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιων αποδόσεων που διακυμάνθηκαν αρκετά πριν «επιστρέψουν» στις αρχικές τιμές.

Ποιος έχει δίκιο;

Η διαφωνία στην οπτική αυτών των αγώνων είναι προφανής. Από τη μία ο bookmaker με τα όπλα του και από την άλλη οι γνώμες των πολλών παικτών, που στηρίζονται μάλιστα με τα χρήματά τους. Ποιος έχει δίκιο;

Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν οι πολλοί, τις περισσότερες φορές σ’ αυτή τη διελκυστίνδα απόψεων κερδισμένος βγαίνει ο μπουκμέικερ. Κι ας έχει πολλές φορές απέναντί του εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες παικτών, που έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την επιλογή, για την οποία ο ίδιος είχε αρχικά διαφορετική εκτίμηση.

Απαραίτητη διευκρίνιση:  Αναφερόμαστε, φυσικά, στους αγώνες όπου η γνώμη των παικτών κατευθύνθηκε προς ένα συγκεκριμένο σημείο χωρίς κάποιον σαφή λόγο και όχι μετά από μία εξέλιξη που σίγουρα θα μπορούσε να αλλάξει και τη γνώμη του μπουκμέικερ π.χ. πολλές απουσίες του ενός αντιπάλου ή ισχυροποίηση του βαθμολογικού κινήτρου. Για τις αποδόσεις που αλλάζουν «βίαια» λόγω κάποιων πληροφοριών ή γεγονότων που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική εκτίμηση του μπουκ προφανώς οι οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις πρέπει να τεθούν σε νέο πρίσμα.

Το κόλπο του μπουκμέικερ

Συνήθως αυτό συμβαίνει στα λεγόμενα «δημοφιλή» παιχνίδια ομάδων που είναι διαχρονικά δυνατές κι έχουν μεγάλο όγκο οπαδών. Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ευκαιρία να ποντάρουν πάνω τους ευελπιστώντας ότι στο συγκεκριμένο ματς θα «βρουν τον εαυτό τους» και παραβλέπουν τυχόν αριθμητικά στοιχεία, τα οποία είναι εναντίον τους.

Ο μπουκ αποφασίζει να δώσει ελκυστική απόδοση στο «φαβορί» ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να «χτυπήσει» στο μάτι του μέσου παίκτη και να τον πείσει ότι πρόκειται για ευκαιρία. Η απόδοση προοδευτικά πέφτει, επειδή ο μπουκμέικερ είναι ούτως ή άλλως αναγκασμένος να ακολουθήσει την τάση της αγοράς, ώστε να μην εκτεθεί πέρα από κάποιο διαχειρίσιμο όριο σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί.

Οι «κρυφές» στατιστικές

Το αναμφισβήτητο γεγονός της «δικαίωσης» του μπουκ στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, απλά σημειώνοντας αρχικές αποδόσεις που δίνονται, την «πίεση» προς το αντίθετο σημείο και αποτελέσματα, που επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις.  Ο καθένας μπορεί να φτιάξει τις δικές του στατιστικές. Τέτοιες εμφανίζονται κατά κόρον μέσα στις στοιχηματικές πλατφόρμες, έτσι ώστε ο μπουκ να νωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιους αγώνες «δικαιώθηκε» η τακτική του και σε ποιους όχι.

«Επίσημες» καταγραφές, πάντως, δεν υπάρχουν σε κάποια ιστοσελίδα, πόσο μάλλον στις ίδιες τις πλατφόρμες στοιχημάτων. Κι αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει. Αν ήταν ένα «αθώο» στατιστικό, που θα βοηθούσε τον παίκτη όπως π.χ. η βαθμολογία και τα προηγούμενα ματς, θα εμφανιζόταν σε κάποιο από τα δεκάδες «αριθμητικά» sites που προσφέρουν στατιστικές αναλύσεις.

Συμφωνία με τον μπουκ

Αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να σας ωθεί, κατά κάποιον τρόπο, να στηρίξετε τις αρχικές επιλογές του μπουκμέικερ. Τις οποίες, μάλιστα, θα βρείτε και σε εξαιρετικά ελκυστική απόδοση, αφού η μάζα των παικτών πιέζει με το τζίρο της το αντίθετο σημείο. Βεβαίως υπάρχουν και αποδόσεις που θα επιβεβαιωθούν, όμως η πλειοψηφία αυτών των αγώνων θα «γείρει» υπέρ της αρχικής εκτίμησης του μπουκμέικερ.

Ακόμα κι αν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε την επιλογή της μάζας, οφείλετε να γνωρίζουμε ότι ο μπουκ αρχικά διαφωνούσε πλήρως με το σετ αποδόσεων που προσφέρει. Κι αυτό, για να σκεφτείτε δύο φορές το ρίσκο που αναλαμβάνετε και ενδεχομένως, αν δεν θέλετε να πάτε κόντρα στην επιλογή σας, να αφήσετε το συγκεκριμένο παιχνίδι στην ησυχία του και να στηρίξετε άλλα σημεία.

Το επιχείρημα των πολλών είναι ότι διακινδυνεύουν τα χρήματά τους και ο τζίρος προς ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Ας σκεφτείτε, όμως, ότι αντίστοιχα ο μπουκμέικερ με μια λάθος εκτίμηση ρισκάρει να χάσει το ίδιο ποσό, αν όχι  πολλά περισσότερα, αφού θα βρεθεί εκτεθειμένος.

Πλατφόρμες στοιχήματος με άδεια στην Ελλάδα

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*


Εγγραφή
Novibet
Γιατί να παίξω
 • Πληρωμές εντός 24 ωρών
 • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
 • Cash Out*
 • Ασιατικά και εναλλακτικά στοιχήματα
 • Μεγάλη ποικιλία αγορών & Live Streaming
 • Μεγάλα όρια στοιχηματισμού μέσω του Bet Referral
 • Προσωπικός VIP Agent 
Εγγραφή
Bwin
Γιατί να παίξω
 • Πλούσια γκάμα αγορών και πολλά ειδικά
 • Παιχνίδια με ενισχυμένες αποδόσεις
 • Live streaming*
 • Cash Out*
 • Καταθέσεις με Paysafe, e-wallets και τραπεζικές κάρτες
 • Ιδιαίτερα λειτουργική πλατφόρμα για κινητό
 • Καλό πρόγραμμα προσφορών
Εγγραφή

Σχόλια