Οι ειδικές βαθμολογίες στο στοίχημα

Το πρώτο που βλέπει κάποιος όταν ετοιμάζεται να παίξει στοίχημα κι έχει να κάνει με δύο ομάδες που δεν γνωρίζει καλά είναι να ρίξει μια ματιά στη βαθμολογία. Πόσους βαθμούς έχουν οι δύο ομάδες, πόσα γκολ έχουν πετύχει κι έχουν δεχτεί και (σε πιο αναλυτικές περιπτώσεις) ποια είναι η συμπεριφορά τους εντός κι εκτός έδρας σε νίκες-ισοπαλίες-ήττες και διαφορά τερμάτων. Γρήγορα οι παίκτες κατάλαβαν ότι η ανάγνωση της βαθμολογίας όπως την ξέρουμε όχι μόνο δεν βοηθάει πολύ, αλλά μπορεί να μας οδηγήσει και σε λανθασμένα συμπεράσματα. Μια βαθμολογία λειτουργεί συσσωρευτικά και δεν δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της ομάδας τη στιγμή που θέλουμε, αλλά μια γενική εικόνα. Η οποία είναι πιθανό κάποιες φορές να είναι πολύ διαφορετική, ειδικά σε πρωταθλήματα με πολλές ομάδες και, συνεπώς, πολλές αγωνιστικές.

Έτσι μπήκαν στη ζωή του παίκτη οι ειδικές βαθμολογίες, οι οποίες επεξεργάζονται με άλλο τρόπο τα αριθμητικά στοιχεία με μοναδικό σκοπό να αποτυπώσουν πιο αξιόπιστα τη φόρμα των ομάδων. Υπάρχουν πολλές ειδικές βαθμολογίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα επίπεδα μελέτης, με άλλες ο μέσος παίκτης είναι απόλυτα εξοικειωμένος και με άλλες όχι.

Βαθμολογία στους τελευταίους έξι αγώνες

Είναι η πιο δημοφιλής από τις ειδικές βαθμολογίες, απομονώνει τα τελευταία έξι ματς του πρωταθλήματος, με σκοπό να αποτυπώσει την πρόσφατη φόρμα των ομάδων. Το όριο, πάντως, των έξι τελευταίων αγώνων (κι όχι π.χ. των τεσσάρων, των πέντε ή των οκτώ), που χρησιμοποιείται πια σε όλα τα πρωταθλήματα, οφείλεται περισσότερο σε παρανόηση και λιγότερο σε επιστημονική μέθοδο.

Επειδή οι πρώτες αναλύσεις τέτοιου είδους έγιναν στην πατρίδα του ποδοσφαιρικού στοιχήματος, την Αγγλία, οι μπουκμέικερ χρησιμοποίησαν την ειδική βαθμολογία με τα τελευταία έξι ματς για να αποτυπώσουν την φόρμα των ομάδων κάτω από την Πρέμιερ Λιγκ για περίπου ένα μήνα, διότι σ’ αυτό το διάστημα οι ομάδες π.χ. της Τσάμπιονσιπ και της Λιγκ 1 παίζουν τόσα ματς (τέσσερα σαββατοκύριακα και δύο εμβόλιμες). Σε άλλα πρωταθλήματα, όπου δεν υπάρχουν εμβόλιμες αγωνιστικές, τα τελευταία έξι ματς υπό κανονικές συνθήκες αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα 1,5 μήνα, μπορεί και παραπάνω. Μπορούμε, λοιπόν, εμείς να ορίσουμε όποιο όριο θέλουμε, για να αντιστοιχεί στο «βάθος» που θέλουμε να μελετήσουμε ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Η Fair βαθμολογία

Αυτή η βαθμολογία προσπαθεί να αποφύγει τις στρεβλώσεις που γίνονται λόγω παρατεταμένης ατυχίας κάποιων ομάδων ή υπερβολικής τύχης κάποιων άλλων και κάποιων εξώφθαλμων διαιτητικών σφαλμάτων. Χωρίζει τους βαθμούς ανάλογα με όσα έχουν πραγματικά συμβεί στα ματς, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται (π.χ. δεν μετράει ως νίκη ένα αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε με πέναλτι-μαϊμού στο τελευταίο λεπτό, αλλά σαν ισοπαλία). Οι διαφορές με την κανονική βαθμολογία δεν είναι υπερβολικά πολλές, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικές για την απόφασή μας σχετικά με το ποια σημεία αξίζουν ή όχι.

Βαθμολογία βάσει εμφάνισης

Στη συγκεκριμένη τη βαθμολογία οι ομάδες βαθμολογούνται όχι βάσει του αποτελέσματος που έφεραν, αλλά της εμφάνισης που έκαναν στους αγώνες. Η βαθμολογία κυμαίνεται από 1 ως 5 (1=κακή, 2=μέτρια, 3= καλή, 4=πολύ καλή, 5=έξοχη). Φυσικά και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ακριβή στοιχεία για το τι έγινε σ’ όλα τα ματς και να είμαστε αντικειμενικοί στη βαθμολόγηση.

Goal Margin (Διαφορά Τερμάτων)

Σε αυτή την περίπτωση πριμοδοτείται με βαθμό ή βαθμούς παραπάνω η νίκη μιας ομάδας με περισσότερα του ενός γκολ, για να αποδοθεί και αριθμητικά η άνεσή της στο να νικάει (και αντίστοιχα η δυσκολία της ηττημένης, η οποία χάνει αντίστοιχο βαθμό ή βαθμούς). Υπάρχουν, βέβαια, και παραλλαγές αυτής της βαθμολογίας, που δίνουν ή αφαιρούν βαθμούς ανάλογα με τα γκολ που πετυχαίνει ή δέχεται μια ομάδα, ανεξάρτητα από τη διαφορά στο σκορ.

Βαθμολογία Ημιχρόνου

Προφανής η σπουδαιότητά της. Αποτυπώνει τι θα γινόταν αν μετρούσαν μόνο τα σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Πολύ περισσότερες οι ισοπαλίες, βέβαια, αλλά μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα για την συμπεριφορά των ομάδων, αν αναλυθεί σε σχέση με την κανονική βαθμολογία. Χρησιμοποιείται κυρίως απ’ αυτούς που ποντάρουν σε live betting ή ακόμα και απ’ αυτούς που ψάχνουν ανατροπές.

Συντελεστής Δυσκολίας

Κάθε νίκη μετράει τρεις πόντους, αλλά είναι διαφορετική η νίκη ενός αουτσάιντερ σε μια πολύ δύσκολη έδρα από τη νίκη ενός μεγάλου φαβορί σε εντός έδρας ματς. Η βαθμολογία αυτή είναι πιο σύνθετη, «βαθμολογεί» τη νίκη μιας ομάδας (ή την ισοπαλία) ανάλογα με τη μέση απόδοση που δινόταν στο σημείο που επιβεβαιώθηκε από αξιόπιστους μπουκμέικερς. Η απόδοση, δηλαδή, λειτουργεί σ’ αυτή τη βαθμολογία ως συντελεστής δυσκολίας.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι υπολογισμού αυτού του συντελεστή δυσκολίας. Θα αναφέρουμε την πιο δημοφιλή απ’ αυτές. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ματς με σετ αποδόσεων 1,50-4,00-6,00. Για τη νίκη του φαβορί απλά πολλαπλασιάζουμε την απόδοση με τους τρεις βαθμούς που παίρνει η ομάδα στην κανονική της νίκη (1,50Χ3=4,50). Στη νίκη του αουτσάιντερ διαιρούμε την απόδοση του αουτσάιντερ μ’ αυτή του φαβορί (6,00/1,50=4,00) και την πολλαπλασιάζουμε με το τρίποντο (3,67Χ3=12,00). Ετσι μοιράζονται οι βαθμοί σε αποδόσεις που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Αν οι αποδόσεις νίκης των δύο ομάδων κυμαίνονται ανάμεσα στο 2,00 και το 2,90, δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, απλά πολλαπλασιάζεται η απόδοση με τους τρεις βαθμούς.

Για τον υπολογισμό των βαθμών της ισοπαλίας πολλαπλασιάζουμε την απόδοση του «Χ» επί δύο (4,00Χ2=8,00) και στη συνέχεια μοιράζουμε τους βαθμούς ως εξής: Προσθέτουμε τις αποδόσεις του άσου και του διπλού (1,50+6,00=7,50) και μετατρέπουμε τις αποδόσεις σε ποσοστά. (1,50/7,50Χ100=20%, 6,00/7,50Χ100=80%). Το φαβορί παίρνει το 20% των συνολικών βαθμών (8,00Χ 20%=1,6) και το αουτσάιντερ το 80% (8,00Χ80%=6,4).

Η βαθμολογία αυτή είναι η πιο σύνθετη, αλλά και ό,τι πιο αξιόπιστο υπάρχει σε ειδικές βαθμολογίες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από τους μπουκμέικερς, ώστε να έχουν ακριβή εικόνα σε σχέση με την πραγματική δυναμικότητα των ομάδων.

Οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

Σχόλια