Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων στην χώρα, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου της 7ης Σεπεμβρίου. Ο Κανονισμός Διοργάνωσης και Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω του Διαδικτύου ουσιαστικά τροποποιείται ο ν.4002/2011 και ορίζεται μεταξύ άλλων η νέα διαδικασία αδειοδότησης. Ας δούμε αναλυτικά τα πιο σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου.

Η διαδικασία αδειοδότησης

Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως η διοργάνωση και διεξαγωγή θα επιτρέπεται πλέον μόνο κατόπιν άδειας που θα χορηγείται από την ΕΕΕΠ. Το κόστος της άδειας για την διεξαγωγή αθλητικών και μη στοιχημάτων είναι 4 εκατομμύρια ευρώ με 5ετη διάρκεια, ενώ σε ότι αφορά τις άδειες για τα παιχνίδια live casino και πόκερ το κόστος είναι 1 εκατομμύριο ευρώ.

Aξίζει να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται τα παιχνίδια γεννήτρια τυχαίων αριθμών, δηλαδή φρουτάκια, ηλεκτρονική ρουλέτα, ηλεκτρονικό μπλάκτζακ κλπ. Για κάθε τύπο άδειας πρέπει να γίνει ξεχωριστή αίτηση από τους ενδιαφερόμενους δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να καταθέσει αίτηση είναι να έχει καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και καταβεβλημένο κεφάλαιο 200.000€. Η τελική απόφαση για την χορήγηση της άδειας γίνεται αποκλειστικά από την ΕΕΕΠ εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, ο ενδιαφερόμενος απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 500 χιλ. ευρώ. για να ολοκληρωθεί η χορήγηση της άδειας.

Στο επίκεντρο η προστασία των παικτών

Ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο στην ελληνική στοιχηματική αγορά, αξίζει να σημειωθεί πως σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει προβλεφθεί η προστασία των παικτών. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά σχετικά σημεία του νομοσχεδίου:

  • Στο άρθρο 21 του Κανονισμού περιγράφονται οι περιορισμοί που μπορούν να θέσουν οι παίκτες ως προς τα χρηματικά όρια που μπορούν να θέσουν σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.
  • Για την συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια απαιτείται πλέον η Σύμβασης Προσχώρησης και περιγράφεται το περιεχόμενό της.
  • Γίνεται αναφορά στην δημιουργία Ηλεκτρονικού Λογαριασμού Παίκτη και προβλέπεται η επίτευξη του αποκλεισμού παικτών.

Τι θα γίνει με τις υπάρχουσες πλατφόρμες

Σε ότι αφορά τις πλατφόρμες στοιχήματος που έχουν υπαχθεί στο ν. 4002/2011 και λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας αυτήν την στιγμή, θα πρέπει εντός 30 ημέρων από την έναρξη ισχύος τους Κανονισμού να προσαρμόσουν την παροχή στοιχηματικών γεγονότων όπως προβλέπεται από το άρθρο 11. Τέλος, διατηρούν το δικαίωμα για την υποβολή αίτησης εφόσον όμως γίνει εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης του Κανονισμού.

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σούπερ 4x προσφορά* από την Betsson
  • ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ
  • ΤΕΣΣΕΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΔΩΡΑ*
  • ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ