606 προσφυγές από πρακτορεία που έκλεισαν προς τον ΟΠΑΠ

ΟΠΑΠΗ μάχη μεταξύ πρακτόρων και ΟΠΑΠ καλά κρατεί, με τους πρώτους να έχουν ήδη εξαπολύσει τις 100 πρώτες προσφυγές στην ελληνική δικαιοσύνη για τα πρακτορεία που έκλεισαν λόγω της μη αποδοχής της νέας σύμβασης με τους μη βιώσιμους όρους. Μέχρι τον Απρίλιο αναμένονται άλλες 500 περίπου από τα σύνολο 606 πρακτορεία που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής, με τους πράκτορες να έχουν ήδη καταφύγει στην δικαιοσύνη για την καταχρηστική φύση των όρων της νέας σύμβασης.

Οι πράκτορες αιτούνται αποζημιώσεις απολεσθέντων κερδών 70.000 ευρώ ανά πρακτορείο τον χρόνο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρώσει ο ΟΠΑΠ σε περίπτωση δικαίωσης των πρακτόρων να ανέρχεται στα 40.000.000 ευρώ ετησίως. Μέχρι στιγμής η μοναδική περίπτωση δικαίωσης πράκτορα είναι στη Σάμο, όπου παρά την άρνηση υπογραφής της νέας σύμβασης το πρακτορείο συνέχισε να λειτουργεί. Η υπόθεση εκτιμάται ότι θα μπει σε νέα πορεία μετά την απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά  την αίτηση ακύρωσης της ΕΕΕΠ για τον κανονισμό του 2016 σχετικά με τα πρακτορεία. Εαν η ΕΕΕΠ δικαιωθεί τότε ο ΟΠΑΠ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει πως κατέληξαν στο να επιβάλλουν τους όρους αυτής της σύμβασης ενώ όλοι ήταν αντίθετοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες αλλαγές επιβλήθηκαν το 2016 και εισήγαγαν καινούριο τρόπο πληρωμής των πρακτόρων, οι οποίοι πλέον πληρώνονται με βάση το τι χάνει ο παίκτης και όχι το τι κερδίζει. Το 2017 οι πληρωμές των πρακτόρων ανέρχονταν στο 39% του NGR του ΟΠΑΠ, με σχέδια για σταδιακές μειώσεις ανά 2% για τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι λόγω του νέου τρόπου πληρωμής και των αυξανόμενων μειώσεων οι πράκτορες θα χάσουν 240 εκ. Ευρώ έως το 2021, πόσο το οποίο θα επωφεληθεί καθαρά ο ΟΠΑΠ.

Η δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή αφορά την πλήρη κυριότητα του ΟΠΑΠ σχετικά με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το εκάστοτε πρακτορείο. Πιο συγκεκριμένα, με την καινούρια σύμβαση ο ΟΠΑΠ δικαιούται να ορίσει μεταφορά του πρακτορείου σε άλλη τοποθεσία, εάν κρίνει ότι είναι πιο κερδοφόρα, ακόμη και αν το ενοίκιο για τον πράκτορα είναι εντελώς ασύμφορο, όπως επίσης και τους προμηθευτές σε περίπτωση ανακαίνισης. Επακολούθως, εκτιμάται ότι ακόμη και οι πράκτορες που συμφώνησαν με τη σύμβαση αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο χρεωκοπίας λόγω μη βιώσιμων όρων της σύμβασης.

Σε συνέχεια της προσπάθειας επέκτασης του δικτύου καταστημάτων του ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει την ανέγερση πρακτορείων ακόμη και δίπλα σε πολυσύχναστα βενζινάδικα, επιχειρώντας να καλύψει κομβικά σημεία όπου δεν έχει ακόμη δραστηριότητα.

Σχόλια