Μπουκ: Πώς κερδίζει όταν… χάνει!

Πολλοί παίκτες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν και ο μπουκ συνεχίζει να προσφέρει στοίχημα σε αγώνες, των οποίων ο νικητής μοιάζει προδιαγεγραμμένος. Η εξήγηση είναι πολύ απλή και βρίσκεται στην πιο γενική εικόνα που έχει ο μπουκ για το στοίχημα.

Μια πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στο στοίχημα προσφέρει καθημερινά χιλιάδες επιλογές στους παίκτες της και δέχεται ποσά σε πολλά και διαφορετικά στοιχήματα. Στο τέλος της ημέρας τον μπουκ δεν τον ενδιαφέρει ακριβώς ποια ματς «πέρασαν» και ποια «έσπασαν», αλλά να περισσεύουν χρήματα στο ταμείο του αφού έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις του σ’ όσους έχουν νικήσει.

Όταν ποντάρει και στα μισά…

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο μπουκμέικερ προσφέρει τη νίκη του γηπεδούχου σ’ ένα ματς στο 1,80. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όμως, συμβαίνουν διάφορα γεγονότα τα οποία ευνοούν πολύ τη γηπεδούχο και ο τζίρος των παικτών κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά προς τον άσο. Ο μπουκ κατεβάζει την απόδοση συνεχώς και φτάνει να την προσφέρει λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας στο 1,40. Ακόμα και τότε υπάρχει κόσμος που ποντάρει σ’ αυτήν την ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση, διότι θεωρεί τη νίκη σίγουρη, όμως την ίδια στιγμή ο μπουκ θεωρείται ιδιαίτερα κερδισμένος!

Γιατί; Διότι ακόμα κι αν περάσει το φαβορί «στοιχίζει» στον μπουκ πολύ λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που είχε υπολογίσει να πληρώσει. Σύμφωνα με τις αρχικές του αποδόσεις για να δελεάσει τους παίκτες να ποντάρουν στον άσο έπρεπε να πληρώσει 80 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ που θα έπαιρνε σαν στοίχημα. Με τις νέες διαμορφωμένες αποδόσεις η υποχρέωσή του είναι 40 ευρώ αν επιβεβαιωθεί ο άσος, δηλαδή ακριβώς τα μισά. Έτσι, λοιπόν, στον γενικό του κορβανά υπολογίζει ότι από τον αγώνα αυτόν κερδίζει 40 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ στοιχήματος, αφού δεν τα πληρώνει!

Γι’ αυτό ο μπουκμέικερ συνεχίζει να προσφέρει για στοίχημα ακόμα και αγώνες που θεωρούνται «σίγουροι» και δίνει την εντύπωση στον παίκτη ότι είναι αφελής. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να παίζει εκ του ασφαλούς. Αν δεν επιβεβαιωθεί η επιλογή θα πάρει όλα τα χρήματα που πονταρίστηκαν στον άσο και αν επιβεβαιωθεί θα πληρώσει πολύ λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε.

Απόσυρση και αντασφάλιση

Αν για οποιονδήποτε λόγο ο μπουκ δεν μπορεί, παρά τις προσπάθειές του, να διατηρήσει την ισορροπία στα πονταρίσματα και τις αποδόσεις έχει δύο επιλογές.

Α) Να αποσύρει το στοίχημα. Αυτό ουσιαστικά βάζει φρένο στη δυνητική ζημιά που θα μπορούσε να είχε αν κρατούσε ανοιχτό το ποντάρισμα, αλλά κάνει και ζημιά στο πρεστίζ του. Υπενθυμίζει στους παίκτες-πελάτες ότι το παιχνίδι είναι φτιαγμένο με όρους που ευνοούν αυτόν που το προσφέρει κι αν διαπιστώσει ότι δεν τον ευνοούν μπορεί κάλλιστα να αποσυρθεί μονομερώς. Γι’ αυτό και η επιλογή της απόσυρσης αγώνων από το ποντάρισμα μπορεί να μην είναι ασυνήθιστη σε γεγονότα που δεν είναι τόσο δημοφιλή, αλλά στην ουσία δεν υπάρχει σαν επιλογή στην περίπτωση ενός δημοφιλούς ματς. Αν ο μπουκμέικερ αποσυρθεί από ένα στοίχημα, το οποίο προσφέρουν όλοι οι υπόλοιποι, ουσιαστικά παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα.

Β) Να επιλέξει τη μέθοδο της αντασφάλισης. Δηλαδή να… παίξει ο ίδιος στοίχημα με τα χρήματα που του έχουν ποντάρει οι παίκτες και να αποφύγει το ρίσκο. Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως είναι μια πολύ συνηθισμένη τακτική, η οποία πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους μπουκμέικερ για να «γονατίσουν» τους ανταγωνιστές τους. Τα τελευταία χρόνια ο μπουκμέικερ έχει μάθει να «ξεφορτώνει» τα δικά του ανεπιθύμητα πονταρίσματα στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, όπου μπορεί και με τον τζίρο του να διαμορφώσει και την απόδοση.

Φυσικά ο μπουκμέικερ ποντάρει μόνο τα… περισσευούμενα χρήματα (δηλαδή αυτά που δεν μπορεί να αποπληρώσει αν χάσει). Κι έτσι μπορεί να χάνει πιθανά επιπλέον κέρδη αν η επιλογή δεν επιβεβαιωθεί, αλλά είναι κι απολύτως εξασφαλισμένος αν αυτή επιβεβαιωθεί, αφού θα πληρώσει τους παίκτες του με τα χρήματα που θα πάρει κι ο ίδιος σαν κέρδος από την πλατφόρμα (ή το ανταλλακτήριο) στην οποία στοιχημάτισε. Εννοείται ότι οι λογαριασμοί, μέσω των οποίων ο μπουκμέικερ ξεφορτώνει τα πονταρίσματά του, δεν είναι επίσημοι της πλατφόρμας του.

Οι σκιώδεις λογαριασμοί

Θα ήταν παράλογο μία πλατφόρμα να δέχεται επισήμως να πονταριστούν σ’ αυτήν χρήματα από μία άλλη πλατφόρμα. Όλοι, όμως, ο μπουκμέικερ έχουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες, δημιουργούν λογαριασμούς σε πολλές πλατφόρμες με δικά τους χρήματα, αλλά με στοιχεία των φυσικών προσώπων – υπαλλήλων τους ή ακόμα και φίλων τους, έτσι ώστε να έχουν κάθε στιγμή την ευχέρεια να αντασφαλίσουν τα πονταρίσματα χωρίς να κινδυνέψει η ρευστότητα της πλατφόρμας και να μην εκτεθούν σε μεγάλο ρίσκο.

Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση, αυτή του ρίσκου. Να αποφασίσει, δηλαδή, ο μπουκμέικερ (στην ουσία, δηλαδή, ο master compiler της πλατφόρμας) να αναλάβει το ρίσκο της πληρωμής, αφού κατά το δικό του ένστικτο η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα επιβεβαιωθεί. Αυτό παλαιότερα γινόταν, όταν οι πλατφόρμες διαχειρίζονταν μικρότερα ποσά και οι αποφάσεις ήταν πιο «προσωποκεντρικές». Στην εποχή των απρόσωπων ιστοσελίδων, όπου ακόμα και έμπειροι compilers είναι ουσιαστικά υπάλληλοι της πλατφόρμας κι όχι αφεντικά της, τέτοιες αποφάσεις παίρνονται όλο και πιο δύσκολα και στην ουσία έχουν μηδενιστεί. Όλα βγαίνουν πια με το κομπιουτεράκι στο χέρι, όχι με το ένστικτο.

Σχόλια