Αγωνιστικός χώρος και στοίχημα

Οι πληροφορίες για το γήπεδο όπου γίνεται ο αγώνας που μας ενδιαφέρει στοιχηματικά θεωρούνται δευτερεύουσες, αν όχι… αμελητέες. Το πολύ-πολύ κάποιοι να γνωρίζουν το όνομα της έδρας σε πιο δημοφιλείς λίγκες, κι αυτό δεν φαίνεται σημαντικό στοιχείο για να αξιοποιηθεί στο στοίχημά μας.

Η μελέτη του γηπέδου που θα γίνει το ματς, δηλαδή της τοποθεσίας, αλλά και του είδους και της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου, επηρεάζει πολύ το στοίχημά μας. Από τη στιγμή που δίνουμε τόση μεγάλη σημασία σε μια απουσία ή παρουσία ποδοσφαιριστή, δεν γίνεται να μην ασχοληθούμε με κάτι που επηρεάζει την απόδοση όλων των ποδοσφαιριστών.

Βρέχει στο «Ολντ Τράφορντ» ή στο Τσέλτεναμ;

Τα νέα για τον καιρό και τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας για το γήπεδο επηρεάζουν η μία τν άλλη, αλλά όχι στον απόλυτο βαθμό που νομίζουμε. Οφείλουμε να τις κατατάξουμε σε κατηγορίες, ειδικά αν τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες, οι οποίοι μας ενδιαφέρουν, δεν είναι τόσο σύγχρονα και καλοδιατηρημένα όπως αυτά που βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση. Κοινώς, διαφορετικά οφείλουμε να εισπράξουμε μια πληροφορία ότι βρέχει καταρρακτωδώς στο Μάντσεστερ πριν από ένα ματς της Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ και διαφορετικά ότι βρέχει στο γήπεδο της Τσέλτεναμ ή της Γιορκ.

Πριν αποφασίσετε, λοιπόν, να ποντάρετε, και αφού ρίξετε μια ματιά στο μετεωρολογικό δελτίο, οφείλετε να ενημερωθείτε και για την κατάσταση του ίδιου του γηπέδου. Αν είναι, δηλαδή, καινούργιο ή παλιό σαν εγκατάσταση, αν συντηρείται τακτικά και σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος σε περίοδο καλοκαιρίας.

Μικρότερη κατηγορία, χειρότερο γήπεδο

Τα δεδομένα αυτά μπορεί να φαίνεται δύσκολο να τα ψάξει κάποιος, ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο. Όλες οι ιστοσελίδες των ομάδων περιέχουν πολλές πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να δείτε και βίντεο με πρόσφατους εντός έδρας αγώνες τους, στους οποίους μπορείτε να διαμορφώσετε άποψη για τον αγωνιστικό χώρο.

Η εμπειρία δείχνει ότι εκτός χτυπητών εξαιρέσεων (που αναφέρονται στις περισσότερες περιπτώσεις από τους συντάκτες στα στοιχηματικά έντυπα και ιστοσελίδες) οι ομάδες που συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία κι έχουν γερό προϋπολογισμό προσέχουν και τους αγωνιστικούς τους χώρους. Όσο κατεβαίνει, βέβαια, το επίπεδο, τόσο δυσκολότερο είναι για το σωματείο να συντηρεί σωστά το χορτάρι, το οποίο από μόνο του μπορεί να προκαλεί προβλήματα. Να μην χρειάζεται, δηλαδή, η κακοκαιρία για να το φέρει σε κακή κατάσταση.

Γενικά, όσο πιο σύγχρονο είναι το γήπεδο, τόσο πιο σύγχρονες είναι και οι εγκαταστάσεις συντήρησης του τάπητα (σύστημα θέρμανσης για τα γήπεδα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες και αποστράγγισης σε περίπτωση έντονης βροχής), οπότε και θα επηρεαστεί λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες. Αυτά τα γήπεδα, βέβαια, φιλοξενούν κυρίως αγώνες πρώτης κατηγορίας, οπότε αν ασχολείστε με αγώνες μικρότερων κατηγοριών ή ακόμα και μικρών ηλικιών οφείλετε να είστε πιο προσεκτικοί σ’ αυτόν τον τομέα.

Οι παγίδες του «πλαστικού» χλοοτάπητα

Εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο είναι αυτό των γηπέδων με συνθετικό (πλαστικό) χλοοτάπητα ή άλλων, που τείνουν να γίνουν μόδα σε πολλά γήπεδα τα τελευταία χρόνια, τα οποία χρησιμοποιούν μείγματα φυσικού και τεχνητού χόρτου. Όσοι ασχολούνται συστηματικά με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι οι παίκτες που δεν είναι μαθημένοι στο συνθετικό χλοοτάπητα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα και στην κίνηση της μπάλας, αλλά και τη δική τους, καθώς και στην κατανομή δυνάμεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Παλαιότερα αυτός ο παράγοντας έπαιζε σημαντικό ρόλο στους αγώνες, όμως με τον καιρό οι ομάδες βρήκαν τον τρόπο να εξοικειώνονται όλο και περισσότερο μ’ αυτόν τον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά υπάρχει μια επιπλέον δυσκολία για ομάδες που δεν έχουν συνηθίσει το πλαστικό χόρτο να παίζουν σ’ αυτό, ωστόσο οι προπονητές λαμβάνουν τα μέτρα τους, προγραμματίζουν προπονήσεις σε συνθετικό χλοοτάπητα πριν το ματς και δίνουν την ευκαιρία στους παίκτες τους να εγκλιματιστούν. Έτσι, λοιπόν, η διαφορά που υπάρχει στο ματς γίνεται όλο και μικρότερη, σε σημείο που να περιορίζεται μόνο σε μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν στοιχηματικά.

Η έννοια, βέβαια, του συνθετικού χλοοτάπητα έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι λεγόμενοι τάπητες τέταρτης γενιάς είναι τόσο προσεγμένοι, που έχουν πια ελάχιστες διαφορές από το να παίζει κάποιος σε «κανονικό» χορτάρι. Έτσι, λοιπόν, ακόμα κι αυτή η πληροφορία τείνει, σιγά-σιγά, να εξαλειφθεί ως αξιοποιήσιμη.

Προσοχή στα «ουδέτερα»

Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει η λεγόμενη «ουδέτερη έδρα». Κι αυτό το φαινόμενο το συναντάμε κυρίως σε ομάδες που αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες ή δίνουν διεθνή παιχνίδια. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικό τους γήπεδο και αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να δηλώσουν σαν έδρα τους ένα γειτονικό, με το οποίο όμως δεν είναι εξοικειωμένοι. Μπορεί να μην φαίνεται ότι αγωνίζονται εκτός έδρας, αλλά επειδή συνήθως το νέο τους γήπεδο είναι και πολύ μεγαλύτερο σε χωρητικότητα, δεν έχουν την αίσθηση της υποστήριξης, την οποία βίωναν ενδεχομένως σε ματς μικρότερης κατηγορίας, όπου μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη «φυσική» τους έδρα.

Οι ιδιαιτερότητες των γηπέδων είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί σαν πάγιο στοιχείο, το οποίο πρέπει να αξιολογείτε στη μελέτη σας. Υπάρχουν συγκεκριμένα γήπεδα (π.χ. το γήπεδο της Λιβαδειάς) όπου υπάρχει πολύ έντονος άνεμος τις περισσότερες φορές και οι ομάδες προσαρμόζουν το παιχνίδι τους ανάλογα με το αν τις ευνοεί ο άνεμος ή είναι αντίθετος. Στους «Ζωσιμάδες» των Ιωαννίνων δεν χρειάζεται να βρέχει καταρρακτωδώς, ούτε καν την ημέρα του ματς, για να είναι βαρύς ο αγωνιστικός χώρος, σχεδόν όλους τους χειμωνιάτικους μήνες το γήπεδο μοιάζει με βούρκο. Υπάρχουν, επίσης, γήπεδα τα οποία είναι εκτεθειμένα υπέρ του δέοντος στις καιρικές συνθήκες, όπως π.χ. το γήπεδο της Μπράγκα στην Πορτογαλία ή αυτό της Σλάβεν Κοπριβνίτσα στην Κροατία.

Οι 3 καλύτερες πλατφόρμες στην Ελλάδα για το 2020

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

Σχόλια