Στοίχημα και εξέδρα

san lorenzo fansΤο κλασικό ποδοσφαιρικό κλισέ αναφέρει πως «ο κόσμος δεν παίζει μπάλα». Όλοι παραδέχονται, όμως, ότι μία ζωντανή κερκίδα μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά το αποτέλεσμα ενός αγώνα σε σχέση με ένα παραδοσιακά πιο «χαλαρό» κοινό. Οι πληροφορίες, λοιπόν, για το γήπεδο και την ομάδα μπορούν να εξεταστούν και απ’ αυτό το πρίσμα: Όχι μόνο πόσα εισιτήρια κόβει μια ομάδα, αλλά ποια ακριβώς είναι (ή δεν είναι) η συμβολή των θεατών σ’ αυτό που αποκαλούμε «περιβάλλον» ενός αγώνα.

Οι μεταβλητές που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας σ’ αυτό είναι τρεις: Η χωρητικότητα του γηπέδου, ο «επεξεργασμένος» μέσος όρος εισιτηρίων κάθε ομάδας στα εντός έδρας παιχνίδια της, το ποσοστό θέασης και η συμπεριφορά του κόσμου κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κάθε πότε γεμίζει το γήπεδο…

Για τη χωρητικότητα δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Αυτό που θα πρέπει να σας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο πόσους ακριβώς χωράει ένα γήπεδο, αλλά πόσο γεμίζει και κάθε πότε. Φυσικά στα μεγαλύτερα γήπεδα ο θόρυβος είναι πιο μεγάλος, αλλά αν εξαιρέσει κανείς τα πολύ δημοφιλή πρωταθλήματα, όπου οι εξέδρες είναι κατά κανόνα ασφυκτικά γεμάτες, τα μεγάλα γήπεδα οδηγούν πολλές δυνατές ομάδες να αγωνίζονται χωρίς να αισθάνονται τη δύναμη που τους δίνει το κοινό τους, το οποίο σε μικρότερο γήπεδο μπορεί να είχε μεγαλύτερη «συμβολή» το αποτέλεσμα.

Μην ασχολείστε, λοιπόν, με τη χωρητικότητα του γηπέδου και μην έχετε σε υπόληψη τα μεγάλα γήπεδα. Πολλές φορές αποδεικνύονται ντεσαβαντάζ της γηπεδούχου.

Δεν αρκεί να έχουμε την εικόνα μιας ζωντανής και γεμάτης εξέδρας σε ματς που υπάρχει έντονη αντιπαλότητα ή σημαντικό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Πιο σπουδαίο είναι να διαπιστώσουμε αν το γήπεδο έχει πάντα ικανό αριθμό θεατών, ώστε να επηρεάσουν θετικά τη γηπεδούχο και αρνητικά φιλοξενούμενη, να δώσουν νόημα στην έννοια της «έδρας».

Ο Μ.Ο. δεν λέει πάντα την αλήθεια

Ο «επεξεργασμένος», όπως τον αποκαλούμε, μέσος όρος των εισιτηρίων απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή από τον μέσο όρο που παρουσιάζεται να έχει μια ομάδα με τους απόλυτους αριθμούς της.

Αν θέλουμε να ψάξουμε τον πραγματικό αριθμό οπαδών που παρακολουθούν μια ομάδα στα εντός έδρας παιχνίδια της οφείλουμε να απομονώσουμε τους «ειδικούς» αγώνες. Δηλαδή τα παραδοσιακά ντέρμπι, όπου κατά κανόνα μαζεύεται περισσότερος κόσμος, και (για την περίπτωση των μικρομεσαίων ομάδων) τους αγώνες με ισχυρούς αντιπάλους, όπου δίνονται εισιτήρια και στην αντίπαλη ομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις οι φίλοι της φιλοξενούμενης είναι περισσότεροι από αυτούς της γηπεδούχου!

Σε ορισμένα πρωταθλήματα αυτοί οι «ειδικοί» αγώνες μπορούν να αλλοιώσουν σε τέτοιον βαθμό τον πραγματικό μέσο όρο εισιτηρίων που μας δίνουν τελείως διαφορετική εικόνα για το πόσοι πραγματικά παρακολουθούν την ομάδα που έχουμε ποντάρει.

Ποσοστό θέασης: Ο καθαρός αριθμός παραπλανεί

Αν δείτε ότι η ομάδα Α έχει μέσο όρο εισιτηρίων 7.000 και η ομάδα Β 3.000 τι θα σκεφτείτε πρώτο; Προφανώς ότι η ομάδα Α έχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη, άρα και θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο τους εντός έδρας αγώνες της. Ο αριθμός των εισιτηρίων, όμως, πρέπει να αναλύεται πάντα σε συνάρτηση με τη χωρητικότητα του γηπέδου.

Στο ίδιο παράδειγμα, πώς θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι η ομάδα Α παίζει σε γήπεδο 30.000 θέσεων και η ομάδα Β σε γήπεδο 3.300 θέσεων; Τελείως διαφορετικά απ’ ότι στην αρχή. Διότι αυτό σημαίνει ότι η ομάδα Α συνηθίζει να παίζει σε μισοάδειες εξέδρες, με ποσοστό ούτε 25% των κερκίδων της γεμάτες, ενώ η ομάδα Β με λιγότερα από τα μισά εισιτήρια γεμίζει το 90% του δικού της γηπέδου. Εννοείται ότι πιο «ενδιαφέρουσα» ομάδα μετά την ανάλυση είναι η Β.

Προσοχή στους «μικρομεσαίους» αγώνες

Η συμπεριφορά των οπαδών, βεβαίως, μπορεί να εκτιμηθεί μόνο αν παρακολουθήσετε κάποιο παιχνίδι της. Και σ’ αυτήν, όμως, την περίπτωση σας ενδιαφέρει περισσότερο ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Το να δείτε ένα ντέρμπι, όπου και στον αγωνιστικό χώρο και στην εξέδρα η ένταση είναι αυξημένη και η υποστήριξη πολύ πιο ισχυρή, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η ατμόσφαιρα θα είναι τόσο θερμή σε κάθε εντός έδρας αγώνα.

Καλύτερο είναι να διαπιστώσετε τι συμβαίνει σε κάποια «κανονικά» ματς, κυρίως από στιγμιότυπα που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Ευτυχώς η πρόσβαση στα περισσότερα πρωταθλήματα είναι πολύ εύκολη, οπότε μπορείτε να έχετε εικόνα και από «μικρομεσαίους» αγώνες, σαν κι αυτούς που δίνει η ομάδα τις περισσότερες εβδομάδες.

Ανάλυση των… εικόνων

Ο μέσος παίκτης, βέβαια, θα σχολιάσει (ενδεχομένως και με το δίκιο του) ότι όλα αυτά περί οπαδών είναι… λεπτομέρειες των λεπτομερειών, αρκετές φορές άχρηστες για το ίδιο το στοίχημα. Ανεξάρτητα από το αν οφείλετε, όπως κάνει ο μπουκμέικερ, να δίνετε κι εσείς σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια αν θέλετε να αυξήσετε το ποσοστό επιτυχίας σας (συνεπώς και το κέρδος σας), υπάρχει και το… θυμικό που πρέπει να ελέγξετε.

Κοινώς, πριν το μυαλό αποφασίσει για το αν θα ποντάρει ή όχι σε ένα ματς και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των στοιχείων (αριθμητικών και μη) αρέσκεται στο να δημιουργεί διάφορες εικόνες. Αν βλέπετε, δηλαδή, ότι μια ομάδα έχει υψηλό μέσο όρο γκολ, το μυαλό σας δημιουργεί φάσεις όπου παίκτες (ακόμα κι αν δεν τους έχετε δει ποτέ!) σκοράρουν κατά βούληση. Το ίδιο συμβαίνει και με την εξέδρα.

Όσο πιο ακριβείς είναι οι πληροφορίες, με τις οποίες τροφοδοτείτε το μυαλό σας, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα θα βρίσκονται και οι εικόνες που αυτό θα σχηματίσει. Και τελικά εκεί κρύβεται η επιτυχία ή η αποτυχία στο στοίχημα.

Σχόλια