Στοίχημα και πρόγραμμα

Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης ενός παιχνιδιού, ώστε να αποφασίσει κάποιος τι θα ποντάρει, αφορά τα προηγούμενα ματς των ομάδων. Λογικό, από τη στιγμή που έχει να κάνει με καταγεγραμμένα γεγονότα (αποτελέσματα, εμφανίσεις, βαθμούς κτλ.) να εστιάσει σ’ αυτά. Μήπως, όμως, η συστηματική υποτίμηση του μελλοντικού προγράμματος οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα;

Τα μελλοντικά παιχνίδια δεν είναι κάτι δεδομένο, όπως τα προηγούμενα, αλλά πολλές φορές οδηγούν τη στοιχηματική σκέψη πολύ καλύτερα απ’ ότι οι περασμένοι αγώνες, για μια σειρά από λόγους. Οφείλετε να εντάξετε και τα δύο (προηγούμενα και μελλοντικά ματς) σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που δεν έχει να κάνει μόνο με τα παιχνίδια του παρελθόντος, αλλά και του άμεσου μέλλοντος.

Κατανομή δυνάμεων

Η ίδια η σειρά των αγώνων μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες, που θα μας σπρώξουν προς τη μία ή την άλλη απόφαση. Στο μυαλό σας πρέπει να βρίσκεται ότι ο προγραμματισμός ενός προπονητή και μιας ομάδας γενικότερα είναι πιο μακροπρόθεσμος από το στοίχημά σας. Εσείς μπορεί να μην βλέπετε μακρύτερα από το επόμενο ματς, όμως ο προπονητής οφείλει να κατανείμει τις δυνάμεις των παικτών του εκεί που νομίζει ότι τον συμφέρει καλύτερα.

Το σημαντικό που πρέπει να εξετάσετε είναι το πλαίσιο των υποχρεώσεων, το οποίο επηρεάζει και τις αποφάσεις του προπονητή και την απόδοση των ποδοσφαιριστών. Όταν μια ομάδα έχει μπροστά της συνεχόμενους δύσκολους αγώνες είναι σίγουρο ότι οι παίκτες θα κάνουν κατανομή δυνάμεων, ο προπονητής θα προβαίνει σε αλλαγές για να διατηρεί το σύνολο όσο μπορεί πιο φρέσκο, κι ενδεχομένως θα κάνει και υπολογισμούς για το τι τον ενδιαφέρει να κερδίσει από κάθε ματς.

Μόνο αν ασχοληθείτε με το πρόγραμμα θα μπορέσετε πιο εύκολα να μπείτε στο μυαλό του και να δικαιολογήσετε τις αποφάσεις του, αλλιώς ορισμένες επιλογές του (π.χ. η ξεκούραση ορισμένων παικτών ή η εντολή του για συντηρητικό παιχνίδι αν έχει εξασφαλίσει το προβάδισμα) θα σας φαίνονται ακατανόητες.

«Βαρύ» και «ελαφρύ» πρόγραμμα

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αποκομίζουμε από τη μελέτη των επόμενων αγώνων είναι το αν και κατά πόσο το πρόγραμμα είναι φορτωμένο με ματς ή χαλαρό. Παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα της ομάδας, στη συγκρότηση της ενδεκάδας, στην επιλογή των ίδιων παικτών από τον προπονητή (άρα και της εξασφάλισης της σταθερότητας, που είναι πολύ σημαντική στο στοίχημα).

Βλέποντας ότι η ομάδα που έχετε στο στόχαστρο έχει έναν αγώνα την εβδομάδα για τον προσεχή μήνα, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια κανονικότητα, οι παίκτες έχουν μπει σε μια ρουτίνα προπονήσεων και ο προπονητής δεν έχει λόγο να αλλάζει κάθε τόσο τη σύνθεση, ειδικά αν τα τελευταία αποτελέσματα είναι καλά. Αντίθετα, αν υπάρχουν περισσότερα ματς (για κύπελλα, διεθνείς υποχρεώσεις, εμβόλιμες αγωνιστικές κτλ.) οι αλλαγές που «φρεσκάρουν» την ενδεκάδα, αλλά την ανακατεύουν κιόλας, είναι επιβεβλημένες.

Το διεθνές «ξεμυάλισμα»

Συμβαίνει ακόμα και σε μεγάλα κλαμπ, που έχουν συνηθίσει τις διεθνείς αναμετρήσεις, να δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία σ’ ένα ματς με αντίπαλο μια ομάδα έξω από τη χώρα αντί ενός «ντόπιου». Δεν συζητάμε, βέβαια, για τις εξόφθαλμες περιπτώσεις, όταν π.χ. ο προπονητής ηθελημένα παρουσιάζει σε συγκεκριμένα ματς πρωταθλήματος δεύτερη ομάδα, ώστε να έχει τους παίκτες του ξεκούραστους για το διεθνές παιχνίδι, αλλά ακόμα και τις πιο «ελαφριές» περιπτώσεις. Αυτές, δηλαδή, που στο γήπεδο παρουσιάζονται μεν οι βασικοί, όμως από τον τρόπο παιχνιδιού τους φαίνεται ότι το μυαλό τους ταξιδεύει αλλού.

Ενόψει ενός σημαντικού διεθνούς αγώνα οφείλετε να το λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σας, ειδικά αν ασχολείστε με το να βρίσκετε φαβορί και να περιμένετε την άνετη επικράτησή τους. Τις περισσότερες φορές οι παίκτες κάνουν αγγαρεία, παίζουν τόσο, όσο για να νικήσουν με τη μικρότερη σπατάλη δυνάμεων και αρκετές φορές πέφτουν θύματα εκπλήξεων.

Πρωτάθλημα και κύπελλο

Ειδική είναι η μελέτη σε διαδοχικά ματς πρωταθλήματος και κυπέλλου μεταξύ των ίδιων ομάδων. Δεν συμβαίνει πολύ συχνά, είναι μια ιδιαιτερότητα του προγράμματος, αλλά όταν το βρίσκετε μπροστά σας οφείλετε να το αναλύσετε με διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογα με το σχεδιασμό κάθε συλλόγου, το βάρος μπορεί να δοθεί περισσότερο στον ένα αγώνα από τους δύο και είναι γενικά σπάνιο να επικρατεί και στα δύο ματς η ίδια ομάδα, εκτός αν υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας. Πολλές φορές, μάλιστα, συμβαίνει ο προπονητής να «προφυλάσσει» παίκτες για το μεθεπόμενο ματς ώστε να μην αγωνιστούν στο προσεχές, όχι μόνο για να μην τραυματιστούν ή τιμωρηθούν, αλλά να δώσει και μια «θολή» εικόνα στον αντίπαλο.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τις «σταχτοπούτες». Ομάδες που δεν φτάνουν πολλές φορές στις τελευταίες φάσεις του κυπέλλου κι όταν το κάνουν δίνουν μεγάλη σημασία στους αγώνες, ώστε να κυνηγήσουν μια διάκριση πρωτόγνωρη. Σε αυτή την περίπτωση η προσοχή φεύγει από τα ματς πρωταθλήματος.

Τελευταίες αγωνιστικές

Οι περισσότεροι παίκτες που ασχολούνται με την μελέτη του προγράμματος το κάνουν μόνο στις τελευταίες αγωνιστικές και για ομάδες που έχουν συγκεκριμένο βαθμολογικό στόχο, για να εξετάσουν πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι αυτός ο στόχος. Η εμπειρία, όμως, έχει δείξει ότι το να ασχοληθείτε μόνο με τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής (όπου σε ποσοστό 100% οι αποδόσεις έχουν διαμορφωθεί απολύτως σχετικά με τις επιδιώξεις κάθε ομάδας) πιο ενδιαφέρον είναι να ασχολείστε με το πρόγραμμα δύο και τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Εκεί ενδεχομένως να βρείτε κάποια παραπάνω στοιχεία σχετικά με το σχεδιασμό των ομάδων που κυνηγάνε κάτι, σε ποιους αγώνες στοχεύουν και ποια περιθώρια έχουν για «γκέλες».

Οι 3 καλύτερες πλατφόρμες στην Ελλάδα για το 2020

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

Σχόλια