Στοίχημα και «παρασκήνιο»

Τα περισσότερα κείμενα που αφορούν την θεωρία του στοιχήματος αφήνουν απ’ έξω το θέμα του παρασκηνίου. Λειτουργούν με αριθμούς και τακτικές, σα να μην υπάρχουν δυνάμεις που κανονίζουν αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητα των ομάδων και τη φόρμα τους. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν το θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στις συνεχείς ειδήσεις για διάφορα παιχνίδια που «κανονίζονται» για διάφορους λόγους.

Ακόμα κι αν ένας παίκτης δεν δομεί τη στοιχηματική του φιλοσοφία πάνω σε τέτοια ματς, οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν του ότι υπάρχουν και να μην φαντάζεται ότι ο κόσμος του στοιχήματος είναι αγγελικά πλασμένος. Ακόμα κι αν χρειαστεί να τα αναγνωρίσει για να τα αποφύγει, οφείλει να βάλει τέτοια ματς στην ανάλυσή του, ειδικά όταν τα πρωταθλήματα βαδίζουν προς το τέλος τους.

Στοίχημα και βαθμοί

Υπάρχουν δύο βασικά είδη παρασκηνίου: Το στοιχηματικό και το αγωνιστικό. Στο στοιχηματικό η φιλολογία αναπτύσσεται σχετικά με το πόσα κερδίζει ο μπουκμέικερ ή άλλοι επιτήδειοι όταν επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Το αγωνιστικό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Στόχος δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι βαθμοί που χρειάζεται ο ένας από τους δύο (ή και οι δύο, σε περιπτώσεις βολικών ισοπαλιών) για να πετύχουν ένα στόχο.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι ενώ για το πρώτο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτα (εκτός αν είμαστε μέρος του… κυκλώματος!), για το δεύτερο μπορούμε να πληροφορηθούμε. Μια ματιά στη βαθμολογία μας δείχνει ξεκάθαρα είτε ποιος χρειάζεται τους βαθμούς και γιατί, είτε τι θα μπορούσαν να πετύχουν (ή να αποφύγουν) οι ομάδες αν μοιράζονταν τους βαθμούς.

Ξέχωρα απ’ αυτό, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στην ιστορία των ομάδων που μπορεί να έχει κοινά σημεία, στα προηγούμενα αποτελέσματα μεταξύ τους, στις σχέσεις μεταξύ των προσώπων, είτε σε διοικητικό επίπεδο, είτε ως προπονητές. Γενικά το δίκτυο ενημέρωσης ειδικά στα δημοφιλή πρωταθλήματα μόνο κρυφό δεν είναι. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, πρωταθλημάτων που δεν είναι δημοφιλή μπορούμε να ανακαλύψουμε ευκαιρίες που δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά.

Αναγνώριση και… απόφαση

Ποια πρέπει να είναι η στάση του παίκτη απέναντι σ’ αυτά τα ματς; Για να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτά πρέπει πρώτα να τα… αναγνωρίσει. Κατά τη διάρκεια της μελέτης του να σημειώσει τους αγώνες, των οποίων η απόδοση επηρεάζεται πολύ από αυτού του είδους τις πληροφορίες. Οι σχέσεις μεταξύ ομάδων είναι ευρύτερα γνωστές, αυτές που μπορεί να διαφύγουν της προσοχής του bookmaker είναι μεταξύ διοικητικών ηγετών ή προπονητών, αλλά και πάλι στο 99% των περιπτώσεων ο παίκτης θα διαπιστώσει ότι ο μπουκμέικερ έχει παρέμβει στην απόδοση.

Το αν αυτή αξίζει ή όχι να πονταριστεί είναι θέμα του καθενός. Το ποσοστό επιβεβαίωσης τέτοιων αποδόσεων είναι, βέβαια, μεγάλο, εξ ου και το δέλεαρ του πονταρίσματος.

Απλά όποιος παίκτης αποφασίζει να παίξει τέτοια ματς ή ακόμα και να δομήσει το παιχνίδι του πάνω σ’ αυτά την περίοδο λήξης των πρωταθλημάτων, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα βάλει τα λεφτά του σε υποτιμημένη απόδοση, δηλαδή χειρότερη απ’ αυτή που θα του πρόσφερε ο μπουκμέικερ αν το παιχνίδι γινόταν «στα ίσια».

Απαγορευτικές αποδόσεις

Για όσους ενδιαφέρονται να παίζουν με την αξία των αποδόσεων, αυτά τα ματς γίνονται απαγορευτικά εξ ορισμού. Για άλλους, που νοιάζονται μόνο να επιβεβαιώσουν σημεία και δεν τους νοιάζει πόσα θα κερδίσουν, μπορεί να αποτελέσουν και βασικές επιλογές. Αρκεί αυτή η δεύτερη κατηγορία να μπορεί να επισημάνει και τα λεγόμενα “pods” στη στοιχηματική αργκό. H ακριβής μετάφραση της λέξης “pod” είναι «φλούδα», «τσόφλι», σ’ αυτή την περίπτωση εννοούμε τα ματς που όλοι περιμένουν να καταλήξουν υπέρ ενός αντιπάλου ή ισόπαλα και τελικά το δημοφιλές σημείο δεν επιβεβαιώνεται.

Τα πιο συνηθισμένα ματς-«τσόφλια» προκύπτουν την τελευταία αγωνιστική πολλών πρωταθλημάτων και σε αγώνες που έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Ο μπουκμέικερ δεν ξέρει ποιο σενάριο θα παιχτεί τελικά και δομεί τις αποδόσεις του με βάση τη λογική, έτσι πολλές φορές παίρνει σαν δεδομένα πολλά αποτελέσματα κι όχι ένα.

Συνδυαστικό παιχνίδι

Αν ακολουθήσουμε τη λογική του, σημαίνει ότι αγοράζουμε όλο το σενάριο, όχι μόνο αυτό του συγκεκριμένου αγώνα. Διότι αν κάποιο άλλο αποτέλεσμα δεν «κάτσει» σύμφωνα με τη λογική, μπορεί να διαπιστώσουμε, με οδυνηρό τρόπο, ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος για την ομάδα που φορτώσαμε να πετύχει το στόχο της. Ίσως, δηλαδή, να μην χρειαζόταν να νικήσει, αλλά απλά να μην χάσει.

Από τις χειρότερες στιγμές στο στοίχημα είναι να έχει ποντάρει κάποιος στη νίκη μίας ομάδας και να διαπιστώσει ότι οι παίκτες της βολεύονται με την ισοπαλία και αυτήν επιδιώκουν.

Γι’ αυτό το λόγο αν κάποιος επιθυμεί να παίξει σε τέτοια ματς, οφείλει είτε να αποφύγει τα συνδυαστικά, είτε να εξετάσει προσεκτικά αυτό που θα ποντάρει, ώστε να διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται είτε καθόλου, είτε ελάχιστα από τα υπόλοιπα. Έτσι τουλάχιστον θα γνωρίζει ότι μέχρι το τελευταίο λεπτό οι παίκτες της ομάδας που πόνταρε θα πασχίζουν να επιβεβαιώσουν το σημείο του.

Οι… «αδιάφθορες» λίγκες

Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη κατηγορία αγώνων, από τους οποίους προκύπτουν στοιχηματικές ευκαιρίες λόγω της βαθμολογικής θέσης ή των παρασκηνιακών σχέσεων, όμως δεν ευνοούνται από το… εξωτερικό περιβάλλον. Χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία έχουν κατοχυρώσει με τα χρόνια το στίγμα των «αδιάφθορων», ή τέλος πάντων αυτών που ακόμα και οι αδιάφορες ομάδες δεν βοηθούν τις άμεσα ενδιαφερόμενες για το αποτέλεσμα.

Στις περιπτώσεις αυτές ο μπουκμέικερ διαμορφώνει την απόδοση όχι μόνο με βάση τη βαθμολογική ανάγκη, αλλά και τη λίγκα, μέρος της οποίας είναι το ματς. Διαπιστώνουμε, δηλαδή, τελείως διαφορετική τακτική για δύο αγώνες με ταυτόσημα βαθμολογικά στοιχεία αν ο ένας είναι στην Αγγλία και ο άλλος π.χ. στην Ιταλία ή την Ελλάδα. Το ποντάρισμα στον αγώνα της Αγγλίας περιέχει ρίσκο, δεδομένου ότι το ποσοστό επιβεβαίωσης αυτών των αγώνων είναι πολύ μικρότερο από άλλες λίγκες, όμως γνωρίζουμε εξαρχής ότι παίζουμε σε τουλάχιστον δίκαιη απόδοση και έχουμε υπέρ μας το βαθμολογικό κίνητρο.

Οι 3 καλύτερες πλατφόρμες στην Ελλάδα για το 2020

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

 

Σχόλια