Στοίχημα και «ιστορικά στοιχεία»!

bet historyΠριν ξεκινήσουμε να ποντάρουμε σε μία λίγκα οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά και τους πρωταγωνιστές, αλλά και τους κομπάρσους της. Με αυτό τον τρόπο θα αξιολογήσουμε καλύτερα ένα από τα μη μετρήσιμα στοιχεία που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός αγώνα, αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «βάρος φανέλας» μιας ομάδας. Το γεγονός ότι αυτό το στοιχείο είναι μη μετρήσιμο με ψυχρούς αριθμούς κάνει την αξιολόγησή του πιο δύσκολη για τον μπουκμέικερ, και προσφέρει στον «ψαγμένο» παίκτη ένα ακόμα πλεονέκτημα, ειδικά σε πρωταθλήματα που δεν συγκεντρώνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο σωστός παίκτης οφείλει να γνωρίζει ιστορικά στοιχεία για κάθε ομάδα που ποντάρει

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, να μάθει απ΄ έξω κι ανακατωτά όλους τους τίτλους, τους προπονητές και τους παίκτες-ηγέτες. Η γνώση της ιστορίας μιας ομάδας σημαίνει περισσότερο η τοποθέτησή της στο κάδρο της ποδοσφαιρικής ιστορίας της χώρας, αλλά και το πόσο λίγο ή πολύ είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης που εδρεύει ή μιας τοπικής κοινωνίας. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να μοιάζουν άχρηστα, ως και… φολκλορικά, όμως σε δεδομένες στιγμές μπορούν να επηρεάσουν προς τη θετική κατεύθυνση την απόφασή μας για να ποντάρουμε ή όχι ένα ματς.

Ακόμα και κάποιοι που ασχολούνται λίγο με το ποδοσφαιρικό στοίχημα γνωρίζουν π.χ. ότι η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι η ομάδα που υποστηρίζουν πιο πολύ οι Βάσκοι εθνικιστές, ότι η Μπαρτσελόνα αποτελεί εδώ και δεκαετίες το σύμβολο του καταλανικού εθνικισμού ή ότι η Αζαξιό και η Μπαστιά, ως εκπρόσωποι της Κορσικής, έχουν παραδοσιακή αντιπαλότητα με τις υπόλοιπες «ηπειρωτικές» γαλλικές ομάδες, αλλά και μεταξύ τους.

Λίγο-πολύ, κάθε ομάδα κουβαλάει πίσω της μια ιστορία, που δεν αποτυπώνεται στους τίτλους της ή τις αγωνιστικές της διακρίσεις. Τα περισσότερα από τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία τα γνωρίζει και ο μπουκμέικερ και διαμορφώνει ανάλογα τις αποδόσεις του, όμως τις περισσότερες φορές η προσοχή του εντείνεται μόνο σε τοπικά ντέρμπι ή σε αναμετρήσεις με αντιπαλότητα που τις γνωρίζει όλος ο κόσμος. Ειδικά οι παίκτες που απλώνουν το παιχνίδι τους σε πολλές λίγκες, πολλές από αυτές μη προβεβλημένες, μπορούν με ελάχιστο διάβασμα να τοποθετήσουν τις ομάδες, με τις οποίες ασχολούνται, σε ένα πιο καθαρό πλαίσιο.

Οι βασικές ερωτήσεις που έχουμε να απαντήσουμε αν κάνουμε ιστορική έρευνα σε μια λίγκα που δεν γνωρίζουμε είναι οι εξής:

 • Ποιες είναι οι ρίζες των ομάδων; Είναι ανερχόμενες στην πόλη τους ή παραδοσιακές δυνάμεις; Μήπως ιδρύθηκαν πριν πολλά χρόνια αλλά ξεπετάχθηκαν τελευταία; Αν πρόκειται για… ξεπεσμένες αριστοκράτισσες, για ποιο λόγο αφέθηκαν στην τύχη τους;
 • Ποια η σχέση των ομάδων με την τοπική κοινωνία; Εκπροσωπούν μια ιδιαίτερη κοινότητα, εθνική, θρησκευτική, γλωσσική, ή είναι πολυσυλλεκτικές; Η οπαδική τους βάση βρίσκεται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης ή είναι απλωμένη;
 • Υπάρχει ιστορική συνέχεια στην υποστήριξη; Μια ομάδα μπορεί να έχει λίγους οπαδούς, αλλά πιστούς, κάποια μπορεί να έχει περισσότερους, αλλά αυτοί να υποστηρίζουν και άλλη ή άλλες ομάδες ταυτόχρονα (ισχύει περισσότερο για ομάδες μικρότερων κατηγοριών).
 • Ποιες ήταν οι περίοδοι που είχαν επιτυχίες και γιατί; Υπήρξε κάποιος δυνατός χρηματοδότης; Ετυχε μια καλή φουρνιά ντόπιων παικτών; Ενας χαρισματικός προπονητής; Μεγαλύτερη υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς;

Αν απαντήσουμε σε όλα αυτά κι έχουμε μια γενική γνώση για τον αριθμό των τίτλων κάθε ομάδας την έχουμε τοποθετήσει εκεί που της αξίζει. Αν το επιχειρήσετε έστω σε μία λίγκα, με την οποία δεν έχετε ιδιαίτερη εξοικείωση, θα διαπιστώσετε ότι θα «βλέπετε» τους αγώνες με άλλο μάτι και θα ξεχωρίζετε καλύτερα τις ευκαιρίες.

παο - οσφπΙδιαίτερο χαρακτήρα σ’ αυτά τα ιστορικά στοιχεία παίζουν τα ντέρμπι. Με τον όρο «ντέρμπι» οι Βρετανοί χαρακτηρίζουν μόνο τους αγώνες ομάδων από την ίδια πόλη, όμως στο διεθνές ποδόσφαιρο ντέρμπι χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αναμέτρηση κουβαλάει μια δική της ιστορία αντιπαράθεσης, ακόμα κι αν οι πόλεις-έδρες των ομάδων απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, όπως π.χ. είναι το Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα. Η σημασία που πρέπει να δίνεται στα ντέρμπι στο στοίχημα αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα της μελέτης στην ιστορία των ομάδων, δεδομένου ότι η αντιπαλότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που μοιάζουν αφύσικα, αν κανείς λάβει υπ’ όψιν του μόνο την βαθμολογία και την πρόσφατη φόρμα τους.

Τα τοπικά ντέρμπι, λοιπόν, δεν αφορούν μόνο αναμετρήσεις ομάδων από την ίδια πόλη, αλλά και από την ίδια διοικητική ή γεωγραφική περιοχή. Ντέρμπι χαρακτηρίζονται και οι αναμετρήσεις μεταξύ ομάδων που εκπροσωπούν διαφορετικές κοινότητες μέσα σε μία χώρα (π.χ. τα ματς της Αουντάξ Ιταλιάνο με την Ουνιόν Εσπανιόλα στη Χιλή), αλλά φυσικά και οι αγώνες μεταξύ των ομάδων που θεωρούνται παραδοσιακές δυνάμεις και κονταροχτυπιούνται κάθε χρόνο για τους τίτλους, ανεξάρτητα από το πού εδρεύουν.

Υπάρχουν, φυσικά, και ντέρμπι μεταξύ ομάδων που εκπροσωπούν την ίδια κοινότητα (εθνική, θρησκευτική, γλωσσική κτλ.) μέσα στη χώρα, στα οποία βέβαια η ατμόσφαιρα είναι πολύ περισσότερο φιλική από τα άλλα. Αυτά τα ματς είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, δεδομένου ότι λόγω συγγένειας έχουν παρατηρηθεί πολύ περισσότερες φορές «βολικά» αποτελέσματα και για τις δύο ή γι’ αυτήν που χρειάζεται περισσότερο τη νίκη στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Λέγεται ότι στα ντέρμπι «δεν χωρούν προγνωστικά», οπότε εξ ορισμού θεωρούνται ακατάλληλα για στοίχημα.

Όντως το ποσοστό επιβεβαίωσης του φαβορί στα ντέρμπι είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι σε άλλους αγώνες, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το αν αξίζει η απόδοση στο ποντάρισμα της (κατά την απόδοση του μπουκμέικερ) επικρατέστερης ομάδας.

Μια καλή λύση όταν ψάχνουμε ντέρμπι είναι η… ανάποδη ανάγνωση, δηλαδή να κοιτάζουμε περισσότερο (ίσως και αποκλειστικά) τις πιθανότητες της ομάδας που θεωρείται αουτσάιντερ να ανατρέψει την εικόνα που δίνουν οι αποδόσεις παρά αυτή του φαβορί να επιβεβαιώσει μια απόδοση που εξ ορισμού θεωρείται «πετσοκομένη». Να εκμεταλλευθούμε, δηλαδή, προς όφελός μας τον άγραφο κανόνα, αφού ο μπουκ στις αποδόσεις που δίνει δεν μπορεί να μην κοιτάξει καθόλου τη βαθμολογία, τη φόρμα ή τις απουσίες. Αυτό πρέπει να γίνεται πιο έντονα όταν διαπιστώνουμε ότι το αουτσάιντερ της αναμέτρησης τυχαίνει να παίζει και εντός έδρας, άρα το κοινό θα σπρώξει περισσότερο την ομάδα προς ένα καλό αποτέλεσμα.

Τα σκορ των ντέρμπι, επίσης, αποδεικνύουν ότι οι προηγούμενες αναμετρήσεις επηρεάζουν πιο πολύ τις μελλοντικές. Η παράδοση παίζει το δικό της ρόλο, που μόνο… μεταφυσικός δεν είναι. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές, άλλωστε, παραδέχονται ότι και στη δική τους ψυχολογία τα ντέρμπι της ομάδας τους παίζουν σημαντικό ρόλο και κάνουν ειδική προετοιμασία (περισσότερο πνευματική, παρά σωματική) για να βρεθούν σε καλή κατάσταση.

Οι πιο αξιόπιστες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

Σχόλια