Bookmaker και compiler

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό: Ο αντίπαλος του παίκτη είναι το ίδιο το παιχνίδι και όχι ο μπουκμέικερ. Πολλοί θα δυσκολευτούν να κάνουν το διαχωρισμό. Για να υπάρχει στοίχημα, δηλαδή παιχνίδι, πρέπει να υπάρχει και μπουκμέικερ που διαμορφώνει αποδόσεις. Η δουλειά, όμως, του μπουκμέικερ δεν είναι να μας πάρει τα λεφτά από την τσέπη, ούτε βέβαια να… στήσει το ματς για να μας κοροϊδέψει, αλλά απλά να… θέσει το παιχνίδι σε λειτουργία. Σκεφτείτε τον σαν κάποιον που μας δίνει ένα μαχαίρι. Το αν εμείς θα χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι για καλό  ή για κακό δεν εξαρτάται από τον μπουκμέικερ, αλλά από τον εαυτό μας.

Το στοίχημα είναι παιχνίδι που διέπεται από απλούς κανόνες. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί παίζουν στοίχημα χωρίς να γνωρίζουν τους κανόνες. Ή, ακόμα χειρότερα, νομίζουν ότι γνωρίζουν τους κανόνες. Κι όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς της ζωής, η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Δεν είναι υπερβολή αν υποστηρίξουμε ότι σε αυτή την ημιμάθεια έχουν στηριχθεί οι μπουκμέικερ ανά τον κόσμο για να δημιουργήσουν υγιέστατες οικονομικά επιχειρήσεις. Δεν είναι υποχρέωσή τους, βέβαια, να διδάξουν τον κόσμο τους κανόνες του στοιχήματος. Έμποροι είναι, που πουλάνε αποδόσεις.  Αν ο πελάτης δεν κατανοεί πώς λειτουργεί το στοίχημα και πώς θα βγει μακροχρόνια κερδισμένος δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Το αντίθετο, μάλιστα.

Τι γνωρίζουμε για τους Bookmakers;

Οι περισσότεροι όταν διαβάζουν ή ακούν τη λέξη φέρνουν στο μυαλό τους υποσυνείδητα κάποιους καλοντυμένους άνδρες, καθισμένους σε μοντέρνα γραφεία, με χρυσές καδένες και δαχτυλίδια και πούρο στο στόμα, με μια στοίβα χαρτιά και δύο οθόνες υπολογιστή μπροστά τους. Η εικόνα σε μερικές (λίγες, είναι αλήθεια) περιπτώσεις δεν διαφέρει από την πραγματικότητα, όμως υπάρχουν και μπουκμέικερ που θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν «άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Πρόσωπα που αν τα έβλεπες στο δρόμο δεν θα μπορούσες να φανταστείς με τι ασχολούνται.

Το πιο καθοριστικό στοιχείο που αποδίδει σε κάποιον τον τίτλο του μπουκμέικερ είναι η εμπειρία. Δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία σχολή κανενός κρατικού ή ιδιωτικού πανεπιστημίου που να δίνει τίτλο σπουδών για μπουκμέικερ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες πλατφόρμες σε λειτουργία ανά την υφήλιο και ο κόσμος του προκαθορισμένου στοιχήματος είναι από τους πιο ζωντανούς παγκοσμίως, με δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο κάθε μήνα.

Φυσικά όσοι έχουν ασχοληθεί με σπουδές στα οικονομικά είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν τη λειτουργία του προκαθορισμένου στοιχήματος, τις αποδόσεις και τις αντασφαλίσεις, όμως όλοι οι φτασμένοι μπουκμέικερ του κόσμου έχουν πολλές ιστορίες να πουν για αριστούχους οικονομολόγους που αποδείχτηκαν αφελέστατοι , όταν προσπάθησαν να ασχοληθούν με το στοίχημα. Αλλά και για απλούς απόφοιτους βασικής εκπαίδευσης που εξελίχθηκαν σε σούπερ πετυχημένους επιχειρηματίες στο χώρο.

Bookmaker γεννιέσαι, δεν γίνεσαι!

Τελικά, μπουκμκέικερ γίνεσαι, δεν γεννιέσαι, για να αντιστρέψουμε το γνωστό γνωμικό. Όσο ταλέντο κι αν έχει κάποιος στην εκτίμηση της αγοράς και στην πρόβλεψη αποτελεσμάτων, χρειάζεται βαθιά γνώση των κανόνων του παιχνιδιού και αίσθηση της αγοράς που μόνο η μακρόχρονη εμπειρία μπορεί να προσφέρει. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς bookmakers (στην ουσία, δηλαδή, διευθύνοντες σύμβουλοι σε πλατφόρμες στοιχημάτων, αφού οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν πια δεκάδες υπαλλήλους και δεν διευθύνονται μόνο από ένα πρόσωπο) έχουν μακρά εμπειρία στο στοιχηματικό κουρμπέτι, τέτοια που να τους επιτρέπει να παίρνουν καθοριστικές αποφάσεις στις δύσκολες στιγμές.

Όλοι αυτοί που έφτασαν τόσο ψηλά που να διευθύνουν μια πλατφόρμα στοιχημάτων ή βρίσκονται απλά στο δυναμικό της έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Γνωρίζουν βαθιά το παιχνίδι και τους κανόνες του. Γι’ αυτό γνωρίζουν ότι όσο απευθύνονται σε αδαείς, ημιμαθείς ή μπερδεμένους σχετικά με το πραγματικό νόημα του στοιχήματος, αποκλείεται να βγουν χαμένοι.

Τι είναι οι compilers;

O compiler είναι ο άμεσος συνεργάτης του μπουκμέικερ, το μάτι και το αυτί του σε καθεμιά από τις σημαντικές λίγκες που προσφέρει. Επειδή και ο μπουκμέικερ είναι άνθρωπος και δεν μπορεί ούτε να μαθαίνει, ούτε να επεξεργάζεται ένα σωρό πληροφορίες για κάθε πρωτάθλημα, πληρώνει έναν συνεργάτη να ασχολείται μ’ αυτό και να του φιλτράρει τις πληροφορίες σε αναφορές.

Ποιος είναι ο compiler; Ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης, το οποίο ο ίδιος ο μπουκ έχει τσεκάρει ότι ξέρει από τη συγκεκριμένη λίγκα που θα καλύψει και πάνω απ’ όλα έχει στοιχηματική παιδεία. Κάποιες φορές, μάλιστα, έχει συμβεί ο compiler να είναι πρώην παίκτης (!) της πλατφόρμας κι επειδή είχε πολύ καλά αποτελέσματα διαχρονικά στη συγκεκριμένη λίγκα ή ποντάριζε μόνο σ’ αυτούς τους αγώνες, έδωσε τα… διαπιστευτήριά του ότι γνωρίζει κάτι παραπάνω γι’ αυτήν. Ο Compiler δεν ασχολείται με μπόνους εγγραφής, προσφορές και πληρωμές.  Συμφωνεί με τον μπουκμέικερ να του στέλνει αναλυτικές πληροφορίες για τους αγώνες που καλύπτει.

Τι περιέχουν αυτές οι αναφορές; Σύμφωνα με τα συμφωνητικά που υπογράφει κάθε compiler πριν ξεκινήσει τη συνεργασία του με τον μπουκμέικερ, έχει υποχρέωση για κάθε ματς να γράφει ένα κείμενο για κάθε ματς που θα αναφέρει οπωσδήποτε τα εξής:

 • Γενικά σχόλια για την απόδοση των δύο ομάδων αυτή τη σεζόν, τις προηγούμενες σεζόν, στο παιχνίδι της προηγούμενης εβδομάδας και τις μεταξύ τους αναμετρήσεις.
 • Το πλεονέκτημα της έδρας. Εδώ περιέχονται σχόλια για το αν το ματς γίνεται σε ουδέτερο γήπεδο, κεκλεισμένων των θυρών ή σε κοινή έδρα, αλλά και πρόσθετα στοιχεία π.χ. αν στο συγκεκριμένο γήπεδο συχνά υπάρχει δυνατός αέρας, αν η γηπεδούχος ομάδα έχει ισχυρή δεξαμενή οπαδών και αν γεμίζει το γήπεδο κτλ.
 • Κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ώρα του αγώνα.
 • Δελτίο καιρού για την ημέρα και ώρα του ματς (στοιχεία από τουλάχιστον δύο υπηρεσίες, μία τοπική και μία διεθνή).
 • Απουσίες και στις δύο ομάδες λόγω τιμωρίας ή τραυματισμού. Ο compiler φτιάχνει λίστα των απόντων κάθε ομάδας κατά σειρά σπουδαιότητας, πάντα κατά την άποψή του, και δίπλα στο όνομα του παίκτη αναγράφει το λόγο της απουσίας, την ημερομηνία του τελευταίου αγώνα και το (πιθανό, αν πρόκειται για τραυματισμό) χρονικό διάστημα της απουσίας.
 • Ηθικό των δύο ομάδων. Σ’ αυτή την παράγραφο ο compiler αναφέρει όλα τα στοιχεία που αφορούν τις ειδήσεις που αφορούν διοικητικές αναταράξεις, σχέσεις διοίκησης και παικτών με οπαδούς, σχέσεις των παικτών μεταξύ τους, πληρωμές, γενικά οτιδήποτε αφορά τις ομάδες και δεν είναι καθαρά αγωνιστικό.
 • Προσωπικές ειδήσεις για τους ποδοσφαιριστές. Αν κάποιος π.χ. γίνει πατέρας ή έχει προβλήματα στο γάμο του, είχε ατύχημα με το αυτοκίνητο ή του έκλεψαν το σπίτι.

Περιττό να αναφέρουμε ότι ο compiler βρίσκεται σε 24ωρη βάση σε επαφή με τον μπουκμέικερ και πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσει ή να ψάξει οποιαδήποτε αιτία «περίεργου» από πλευράς επιλογής ή τζίρου πονταρίσματος. Κάποιες φορές, μάλιστα, μπορεί να συμβουλέψει τον μπουκμέικερ για τον αν πρέπει να κρατήσει σταθερή μια απόδοση και να πάρει ηθελημένα παιχνίδι πάνω της όταν ο compiler διαφωνεί με την τάση του κοινού να φορτώσει μια συγκεκριμένη επιλογή.

Καλύτερες νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*


Εγγραφή
Novibet
Γιατί να παίξω
 • Πληρωμές εντός 24 ωρών
 • Ανταγωνιστικές αποδόσεις
 • Cash Out*
 • Ασιατικά και εναλλακτικά στοιχήματα
 • Μεγάλη ποικιλία αγορών & Live Streaming
 • Μεγάλα όρια στοιχηματισμού μέσω του Bet Referral
 • Προσωπικός VIP Agent 
Εγγραφή
Bwin
Γιατί να παίξω
 • Πλούσια γκάμα αγορών και πολλά ειδικά
 • Παιχνίδια με ενισχυμένες αποδόσεις
 • Live streaming*
 • Cash Out*
 • Καταθέσεις με Paysafe, e-wallets και τραπεζικές κάρτες
 • Ιδιαίτερα λειτουργική πλατφόρμα για κινητό
 • Καλό πρόγραμμα προσφορών
Εγγραφή

Σχόλια