Διαχείριση κεφαλαίου στο στοίχημα – Bankroll Management

bankroll managementΌποιος παίζει στοίχημα για την ευχαρίστησή του συνήθως δεν έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική στο ποσό που ποντάρει. Κοιτάζει το πορτοφόλι του ή το λογαριασμό του και αποφασίζει. Για πιο οργανωμένο παιχνίδι, το οποίο αποσκοπεί να αφήσει μακροχρόνιο κέρδος από το στοίχημα, είναι απαραίτητη μια πιο μελετημένη και σωστή διαχείριση κεφαλαίου. Η διαδικασία αυτή, παρ’ ό,τι δεν χαίρει ιδιαίτερης προσοχής από τους παίκτες, είναι τόσο σημαντική, όσο και οι ίδιες οι επιλογές. Το πόσα χρήματα θα ποντάρετε και σε ποια ακριβώς περίοδο του παιχνιδιού σας απαιτεί να γνωρίζετε καλά και τον τρόπο που παίζετε, αλλά και τις δυνατότητές σας σαν παίκτες.

Αλλιώς θα διαχειριστείτε τα χρήματά σας αν γνωρίζετε π.χ. ότι το παιχνίδι σας περιλαμβάνει πολλά θετικά και αρνητικά σερί κι αλλιώς αν διαπιστώνετε ότι τα αποτελέσματά σας είναι ισορροπημένα ακόμα και σε μικρές χρονικές περιόδους, ακόμα και ανά εβδομάδα. Αλλιώς θα διεκδικήσετε το κέρδος αν παίζετε μεγάλες αποδόσεις σε αουτσάιντερ κι αλλιώς αν στηρίζετε τα μεγάλα φαβορί. Διαφορετικά θα πορευτείτε αν το μακροχρόνιο ποσοστό επιτυχίας μας δεν ξεπερνάει το 45% απ’ ό,τι αν είστε σταθερά στο 55%. Στη λανθασμένη διαχείριση χρημάτων οφείλεται και το διαχρονικό ροκάνισμα των λογαριασμών των παικτών. Αν αφήσετε χώρο στα συναισθήματα να καθορίσουν το ύψος του πονταρίσματός σας θα βρίσκεστε πάντα στην αντίθετη άκρη του ποταμού απ’ αυτή που θέλετε.

Ο ενθουσιασμός που θα οδηγήσει να αυξήσετε το ποντάρισμα μετά από μερικές επιτυχημένες επιλογές (με τη δικαιολογία ότι «παίζετε από τα κερδισμένα») ψαλιδίζει πολύ ευκολότερα το κεφάλαιό σας, αφού νομοτελειακά δεν γίνεται να έχετε συνεχόμενες νίκες. Με την ίδια λογική, η απογοήτευση μετά από συνεχόμενες ήττες οδηγεί στην μείωση του πονταρίσματος «για να μην τα χάσουμε όλα», αλλά τότε θα χρειαστείτε πολύ περισσότερα νικηφόρα αποτελέσματα για να καλύψετε την αρχική σας χασούρα. Το ευτύχημα με τη σωστή διαχείριση χρημάτων (money management) είναι ότι υπάρχουν μέθοδοι για όλα τα πορτοφόλια και για όλα τα στοιχηματικά γούστα. Αν βρείτε την στρατηγική για την διαχείριση κεφαλαίου που σας ταιριάζει και την εφαρμόσετε, μπορείτε να διεκδικήσετε περισσότερα κέρδη στο στοίχημα απ’ όσα πριν. Υπάρχουν στρατηγικές στοιχήματος εμπνευσμένες από το καζίνο, άλλες που κλάπηκαν από το χρηματιστήριο και άλλες που βγήκαν μόνες τους από την εμπειρία των παικτών. Θα ρίξουμε μια ματιά σε όλες, ξεκινώντας από τις πιο απλές και καταλήγοντας στις πιο σύνθετες.

Flat Stake (Επίπεδο ποντάρισμα)

Όπως μαρτυρά και η ονομασία της, αυτή η στρατηγική στοιχήματος απαιτεί το ίδιο ακριβώς ποσοτικό ποντάρισμα σε κάθε bet. Όταν κάνετε τις προετοιμασίες σας στην αρχή της στοιχηματικής περιόδου καθορίζετε ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο ποντάρετε σε όλες ανεξαιρέτως τις επιλογές, ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα. Μόνο στο τέλος της περιόδου κι όχι κατά τη διάρκειά της, ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές αποφασίζετε για το αν θα αλλάξει το όριο την επόμενη σεζόν ή θα μείνει το ίδιο.

Το επίπεδο ποντάρισμα, βέβαια, μπορεί να έχει πολλά επίπεδα. Αν το παιχνίδι σας είναι κι αυτό επίπεδο και περιλαμβάνει μόνο μονά αποδεκτά με απόδοση από 1,80-2,10 τότε δεν χρειάζεται παρά να συμφωνήσετε με τον εαυτό μας σ’ ένα ποσό και αυτό να ρισκάρετε. Αν, όμως, παίζετε και μονά αποδεκτά και παρολί και ισοπαλίες και ακριβή σκορ, δηλαδή μια ποικιλία που περιέχει πολύ διαφορετικό ποσοστό ρίσκου, συνήθως χωρίζετε τα πονταρίσματα ανάλογα με την απόδοση που διεκδικείτε. Αν έχετε αποφασίσει να παίζετε π.χ. 20 ευρώ το κάθε μονό αποδεκτό και 5 ευρώ το κάθε δελτίο στοιχήματος, πάλι flat stake μπορεί να θεωρηθεί, αρκεί κάθε μας μονό αποδεκτό και κάθε παρολί να ποντάρεται με το συγκεκριμένο ποσό.

Bankroll-ManagementΦυσικά υπάρχει και η κατηγορία των άτεγκτων, αυτών που παίζουν το ίδιο ποσό σε κάθε τους στοίχημα και αδιαφορούν για τη δυσκολία της επιβεβαίωσης ή για την απόδοση. Και υποστηρίζουν ότι αν π.χ. καθοριστεί μικρότερο ποσό για τα παρολί απ’ ό,τι στα μονά αποδεκτά, τότε η αρχική κάβα θα παραμείνει καθηλωμένη. Οι συγκεκριμένοι παίκτες ουσιαστικά χρησιμοποιούν τα στοιχήματα με σχετικά μικρές αποδόσεις (κάτω από 2,00) για να κρατούν το κεφάλαιο σε κάποια ισορροπία και επιδιώκουν την αύξησή του από τις (λιγότερες μεν, αλλά πιο προσοδοφόρες) επιτυχίες τους στις μεγάλες αποδόσεις.

Η τακτική αυτή εξυμνείται από πολλά σχετικά βιβλία ως η πιο δίκαιη που υπάρχει. Κι αυτό διότι προσπαθεί να ακυρώσει την διαχείριση χρημάτων (αφού όλα τα στοιχήματα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο) και στο τέλος ο παίκτης παίρνει πίσω αυτό που δικαιούται. Αν το ποσοστό επιτυχίας του είναι υψηλό και οι προβλέψεις του επιτυχημένες θα έχει κέρδος, αλλιώς θα αποκτήσει μια μαύρη τρύπα στο bankroll του. Γι’ αυτό και το σύστημα στοιχήματος αυτό το υιοθετούν παίκτες που έχουν διανύσει κάποια χρόνια ως επαγγελματίες στο χώρο και έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Θεωρούν ότι οι σωστές προβλέψεις από μόνες τους θα οδηγήσουν στο κέρδος από το στοίχημα και δεν χρειάζεται αυξομείωση στο ποντάρισμα.

Για άλλους το flat stake είναι μια αμυντική τακτική, που αποσκοπεί περισσότερο στο να μην κινδυνέψει το αρχικό κεφάλαιο και λιγότερο στο να επιδιωχθεί το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Κι αυτή η οπτική στέκει λογικά, αφού με το συγκεκριμένο ποσό που παίζετε κάθε φορά έχετε σε κάθε στιγμή το κεφάλαιό σας υπό έλεγχο πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες, πολύ πιο επιθετικές στρατηγικές στοιχήματος (π.χ. Martingale ή percentage bet). Αν όντως το κεφάλαιο είναι σχετικά μεγάλο, τότε αυτή η τακτική φέρνει λίγες διακυμάνσεις στο ύψος του.

Το flat stake απευθύνεται σε παικτες στοιχηματος που έχουν κατασταλάξει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, δεν πειραματίζονται, είναι πειθαρχημένοι στις επιλογές τους και ποντάρουν ποσά, τα οποία θεωρούνται μεγαλύτερα από τον μέσο όρο.

Unit Stake (Ποντάρισμα με μονάδες)

Θεωρείται η πιο επαγγελματική τακτική bankroll management στο στοίχημα. Όχι άδικα. Εκτός από το ρίσκο που παίρνει στην επιλογή των αγώνων με βάση την απόδοσή τους, ο παίκτης αυξομειώνει το ποντάρισμα σε σταθερά όρια ανάλογα με το πόσο σίγουρος είναι για την επιβεβαίωση ή μη του στοιχήματος. Είναι ένα σύστημα στοιχήματος που περιέχει αυξημένο κίνδυνο και προφανώς απαιτεί μεγάλη εμπειρία από τον παίκτη που το ακολουθεί.

Ο παίκτης καλείται να… βαθμολογήσει τη σιγουριά του ότι το στοίχημα θα περάσει από το 1 ως το 10 και να ποντάρει ανάλογα με τις μονάδες που θα επιλέξει. Έτσι, λοιπόν, αν είναι απολύτως σίγουρος ότι η επιλογή του θα επιβεβαιωθεί παίζει 10/10 ή 9/10, αν έχει αμφιβολίες παίζει 5/10 ή 6/10 και αν εν γνώσει του κυνηγάει στοίχημα πολύ δύσκολο στην επιβεβαίωση μειώνει τις μονάδες του στο 2/10 ή 3/10. Ανάλογα, βέβαια, είναι και τα ποσά που ποντάρει. Αν έχει αποφασίσει π.χ. ότι ένα πλήρες στοίχημα 10/10 ισούται με 100 ευρώ, κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 10 ευρώ.

Το σύστημα στοιχήματος αυτό απευθύνεται σε παίκτες που έχουν ενσωματώσει στο παιχνίδι τους μεγάλη ποικιλία αποδόσεων, μικρές και μεγάλες, που αντιστοιχούν σε
διαφορετικά είδη παιχνιδιού (μονά αποδεκτά και παρολί, φαβορί και ακριβή σκορ κτλ.) , τα οποία δεν είναι δυνατό να παιχτούν με το ίδιο ποσό. Έτσι, λοιπόν, καθορίζονται διάφορα «σκαλιά», βάσει των οποίων γίνεται το ποντάρισμα. Το unit stake μπορεί να λειτουργήσει και να φέρει περισσότερα σίγουρα κέρδη στο στοίχημα απ’ ό,τι το ισόποσο ποντάρισμα μόνο αν ο παίκτης γνωρίζει τις δυνατότητές του και το εκμεταλλευθεί γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Δηλαδή μία αξιολόγηση των πιθανοτήτων επιβεβαίωσης του στοιχήματος κι όχι κάλυψης του κινδύνου. Το unit stake δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να προστατεύει το bankroll αν αυτό μειωθεί (σε περίπτωση, δηλαδή, παρατεταμένης χασούρας τα απολύτως “σίγουρα στοιχήματα” να παίζονται λιγότερο από 10/10 από φόβο μήπως χαθεί κι άλλο μέρος των χρημάτων), ούτε να παίζεται με βάση τις αποδόσεις. Δεν είναι απαραίτητο π.χ. όλα τα στοιχήματα σε φαβορί κάτω από 1,50 να παίζονται 10/10 ή όλα τα ακριβή σκορ να ποντάρονται με 2/10, άσχετα αν σ’ αυτό τον τρόπο καταλήγουν οι περισσότεροι παίκτες.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτόν τον τρόπο πονταρίσματος είναι ορατοί και με γυμνό μάτι. Σ’ ένα τόσο απρόβλεπτο περιβάλλον, όπως το online stoixima, αρκετές δυσκολίες έχει ο παίκτης από μόνος του για να αποκρυπτογραφήσει τις αποδόσεις, να ζυγίσει τα δεδομένα κάθε αγώνα και να αποφασίσει αν αξίζει να τοποθετήσει τα χρήματά του. Το unit stake του προσθέτει ακόμα έναν πονοκέφαλο, την αξιολόγηση της σιγουριάς του για την έκβαση του στοιχήματος.

Πίσω από τον κίνδυνο, όμως, κρύβεται o παράγοντας κέρδη από το στοίχημα. Αν ο παίκτης γνωρίζει να διαχειριστεί καλά τις μονάδες του, τότε θα δει σημαντική αύξηση στο κεφάλαιό του. Αν τα στοιχήματα που χαρακτηρίζει σίγουρα και τα ποντάρει με αυξημένο αριθμό μονάδων επιβεβαιώνονται σε μεγάλο ποσοστό έχει μεγαλύτερο κέρδος απ’ ό,τι αν τα έπαιζε ισόποσα με άλλα. Επίσης μπορεί ευκολότερα να καλυφθεί σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν θεωρεί απολύτως σίγουρη μια ή περισσότερες από τις επιλογές του.

Ο «χρυσός κανόνας», πάντως, αυτών που επιλέγουν αυτή την τακτική για διαχείριση κεφαλαίου στο στοίχημα είναι γνωστός ως «-1» και προέκυψε από τη μακροχρόνια ενασχόλησή τους. Δηλαδή αν μετά από τη μελέτη αποφασίσετε να παίξετε ένα ματς με 7/10, οφείλετε να… αφαιρέσετε εξ ορισμού μία μονάδα. Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια της μελέτης μπορεί να εμπιστευθείτε πολύ περισσότερο απ’ όσο θα’ πρεπε κάποια στοιχεία κι ενδεχομένως αν ρίχνατε μια ματιά στα ίδια δεδομένα αργότερα θα αναθεωρούσατε τη σιγουριά σας προς το χειρότερο.  Φυσικά με αυτή τη λογική δεν θα υπάρξει ποτέ στοίχημα 10/10, αλλά, μεταξύ μας, όποιος ανατράφηκε στοιχηματικά με την ιδέα ότι υπάρχουν «σίγουρα» και μπορεί να κερδίσει εύκολο χρήμα στο στοίχημα δεν έμεινε πολύ μέσα στο παιχνίδι.

Μια πιο απλή παραλλαγή του unit stake χωρίζει απλά το ποντάρισμα σε ολόκληρο και μισό. Είτε, δηλαδή, παίζετε 10/10, είτε 5/10. Κάποιοι τοποθετούν και μια τρίτη κατηγορία (2/10) για στοιχήματα με μεγάλες αποδόσεις. Το μυστικό, όμως, που οδηγεί στο μακροχρόνιο κέρδη από το στοίχημα είναι αν ο παίκτης έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα εμπειρίας που να ξεχωρίζει την αξία ενός bet ακόμα και με διαφορά μονάδας, δηλαδή να επιχειρηματολογεί γιατί ένα στοίχημα αξίζει να πονταριστεί με 7/10 κι όχι με 6/10.

Progressive Profit (Προοδευτικό κέρδος)

Έχει χαρακτηριστεί ως η τακτική των ονειροπόλων, κι όντως σε κάποιες πτυχές της επιτρέπει ονειροπολήσεις για μεγάλα κέρδη στο στοίχημα, όμως δεν απευθύνεται μόνο σε τέτοια κατηγορία από παίκτες στοιχήματος. Αν, μάλιστα, λειτουργήσει σωστά το… φρένο της λογικής, μπορεί να γίνει ένα από τα πιο επικερδή συστήματα για το στοίχημα. Η λογική του προοδευτικού κέρδους δεν είναι άλλη από την κλασική ελληνική «παίζω τα κερδισμένα». Αν ποντάρετε, δηλαδή, κάτι και κερδίσετε, στο επόμενο στοίχημά μας θα ποντάρετε και τα κέρδη σας.

Σε περίπτωση που υπάρξει θετικό σερί και συνεχίσετε να ποντάρετε όλα τα κερδισμένα, θα πολλαπλασιάσετε σε μεγάλο βαθμό τόσο το ποσό που ποντάρατε στην αρχή. Αυτή η τακτική ξεκίνησε να διαδίδεται στους παίκτες στην πιο ακραία μορφή της. Κάποιοι «ανακοινώνουν» ότι μπορούν βγάλουν κέρδη στο στοίχημα με σύστημα αυτού του είδους και με αρχικό ποντάρισμα 10 ευρώ. Το «μόνο» που είχαν να κάνουν είναι να βάζουν τα λεφτά τους σ’ ένα δυνατό φαβορί (με απόδοση περίπου 1,50), να περιμένουν να νικήσει και να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο επόμενο ποντάρισμα. Ο συνηθισμένος αριθμός συνεχόμενων νικηφόρων παιχνιδιών που χρειάζονταν για να αποκτηθεί η… περιουσία ήταν 15.

Αν αυτή η ακολουθία των 15 αγώνων ολοκληρωνόταν, τότε ο παίκτης θα κέρδιζε περίπου 4.500 ευρώ (με μέση απόδοση αγώνων περίπου 1,50). Καθόλου άσχημα για αρχικό ποντάρισμα 10 ευρώ. Κι αν κάποια στιγμή υπήρχε μία ήττα που θα χαλούσε το σύστημα στοιχήματος αυτό, ο παίκτης είχε τη δικαιολογία ότι… δεν τρέχει τίποτα, αφού ουσιαστικά τα μόνα χρήματα που έχασε ήταν τα 10 ευρώ του αρχικού του πονταρίσματος.

Το να προβλέψεις, βέβαια, 15 αγώνες χωρίς ήττα, ακόμα και σε μικρότερη απόδοση από 1,50, δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι συγκεκριμένοι παίκτες στοιχήματος, όμως, υποστήριζαν ότι με σωστή επιλογή αγώνων και εξαντλητικό διάβασμα θα μπορούσαν να τα καταφέρουν. Φυσικά καμία απ’ αυτές τις ακολουθίες δεν ολοκληρώθηκε, οι πιο καλοί απ’ αυτούς έφτασαν στα επτά-οκτώ νικηφόρα ματς μέχρι να χάσουν και άλλοι, οι πιο συνετοί, προτίμησαν να σταματήσουν μετά από μερικά νικηφόρα αποτελέσματα, κρίνοντας ότι τα κέρδη που είχαν εξασφαλίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή έφταναν και περίσσευαν για το ρίσκο που είχαν πάρει. Αυτό είναι απολύτως ανθρώπινο, αν αναλογιστεί κανείς ότι για να ολοκληρωθεί η ακολουθία των 15 νικηφόρων αγώνων, μετά το 14ο κερδισμένο στοίχημα ο παίκτης θα έπρεπε να ποντάρει περίπου 3.000 ευρώ σ’ ένα ματς για να πάρει το ποσό-στόχο των 4.500 ευρώ…

Αυτό ακριβώς, το φρένο στην απληστία δηλαδή, είναι και το κλειδί του συγκεκριμένου συστήματος. Ο κάθε παίκτης μπορεί να χτίσει ένα θετικό σερί αν επιλέγει με καθαρό μυαλό και το progressive profit του επιτρέπει να αυξήσει τα κέρδη του στο δεύτερο ή τρίτο συνεχόμενο νικηφόρο αποτέλεσμά του, όμως αν επιδιώκει μεγάλα θετικά σερί πριν διασφαλίσει τα κέρδη του και ξεκινήσει πάλι από την αρχή το πιθανότερο είναι να βρεθεί με μαύρη τρύπα στο κεφάλαιό του.

Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε αποδόσεις φαβορί και οι παίκτες επιλέγουν ομάδες απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε μεγάλες. Έτσι φαίνεται πιο εύκολο να νικήσουν και να εξασφαλίσουν εύκολο κέρδος στο στοίχημα, αλλά και πάλι θέλει μεγάλη προσοχή η επιλογή των αγώνων. Αν ένας παίκτης, όμως, έχει ταλέντο στο να ξεχωρίζει τα φαβορί που μπορούν να επιβεβαιωθούν, είναι πιο συνετό γι’ αυτόν να παίξει με αρχικό ποντάρισμα 10 ευρώ δύο διαδοχικά ματς του 1,40 (αν νικήσει και στα δύο το κέρδος του θα είναι 9,6 ευρώ) παρά να παίξει τα 10 ευρώ του σε ένα ματς μονό αποδεκτό με απόδοση 1,95.

Percentage Bet (Ποσοστιαίο Ποντάρισμα)

Το σύστημα αυτό προσπαθεί να δικαιολογήσει με επιστημονικό τρόπο την έμφυτη τάση του παίκτη να στοιχηματίζει περισσότερα χρήματα όταν βρίσκεται σε θετικό σερί και λιγότερα όταν χάνει. Στο ποσοστιαίο ποντάρισμα αυτό που μένει σταθερό είναι το ποσοστό του κεφαλαίου, το οποίο έχετε αποφασίσει να χρησιμοποιήσετε σε κάθε στοίχημα. Άρα, λοιπόν, το τελικό ποσό που ποντάρετε σε κάθε επιλογή σας εξαρτάται από το αν το κεφάλαιό σας έχει αυξηθεί από τις προηγούμενες νίκες μας ή μειωθεί από προηγούμενες ήττες.

Όσοι αναφέρονται σε θεωρητικά κείμενά τους σε αυτή την τακτική για διαχείριση κεφαλαίου στο στοίχημα συμβουλεύουν τους παίκτες να περιορίζουν το ποσό του κάθε στοιχήματός τους στο 2%-3% του συνολικού τους κεφαλαίου. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται η αύξησή του στο 5%, όταν πια ο παίκτης έχει εξασκηθεί σ’ αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού και ξέρει πώς να διαχειριστεί ένα αρνητικό σερί. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε το 5% του κεφαλαίου μας πρέπει να χάσουμε 20 στοιχήματα συνολικά και να μην κερδίσουμε κανένα για να κάνει φτερά το bankrol μας. Ο περιορισμός του ποσοστού στο 3% αυξάνει τον αριθμό των στοιχημάτων σε 33 και στο 2% σε 50, άρα ουσιαστικά μας διασφαλίζει ότι πάντα θα έχουμε κεφάλαιο να παίζουμε.

betting strategiesΕίναι μία από τις στρατηγικές στοιχήματος που έχει πολλές παραλλαγές λόγω της κυμαινόμενης χρονικής διάρκειας, στην οποία γίνονται οι αλλαγές. Κάποιοι αλλάζουν το ποσό του πονταρίσματός τους ακόμα και κάθε ημέρα. Αν, δηλαδή, έχουν αρχικό κεφάλαιο 500 ευρώ και χρησιμοποιούν το 2% για κάθε στοίχημα, το αρχικό ποντάρισμά τους είναι 10 ευρώ. Αν τη δεύτερη ημέρα το ποσό του κεφαλαίου τους έχει αυξηθεί στα 550 ευρώ, τότε ποντάρουν 11 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ποσό 2%. Οι παίκτες που χρησιμοποιούν έτσι το κεφάλαιό τους συνήθως παίζουν πολλούς αγώνες κάθε ημέρα και θέλουν να εκμεταλλευθούν το καλό τους σερί. Επίσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεμείνουν από χρήματα, καθώς ακόμα και σε περιόδους συνεχόμενων ηττών το ποντάρισμά τους θα μειώνεται τόσο που πρέπει να χάσουν 50 στοιχήματα σε μία ημέρα, κάτι πρακτικά αδύνατο.

Το πιο συνηθισμένο στη διαχείριση κεφαλαίου, όμως, είναι το ποντάρισμα να αλλάζει σε πιο μεγάλα χρονικά διαστήματα και όχι κάθε ημέρα. Μια λογική χρονική περίοδος, πάνω στην οποία μπορεί ο παίκτης να δοκιμάσει τις ικανότητές του με συγκεκριμένο ποντάρισμα, είναι ένας μήνας.

Άλλοι, βέβαια, προσαρμόζουν το ποντάρισμα και ανά εβδομάδα. Σπανιότερη κατηγορία παικτών είναι αυτοί που αποφασίζουν για αλλαγές ανά σεζόν, συνήθως πρόκειται για παίκτες έμπειρους σε διαχείριση κεφαλαίου (bankroll management) και σε καθημερινό παιχνίδι. Οι υπέρμαχοι αυτής της τακτικής bankroll management λένε ότι έχει μόνο πλεονεκτήματα για το πορτοφόλι σας, αρκεί να δείτε τα πράγματα λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Ακόμα και οι έμπειροι παίκτες δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα, κάποιες χρονιές θα πάνε καλύτερα και άλλες χειρότερα. Το ποσοστιαίο ποντάρισμα τους βοηθάει ώστε να αυξάνουν τα κέρδη από το στοίχημα στις καλές χρονιές και να μειώνουν τις ζημιές τους στις κακές, αν προσαρμόζουν το ποντάρισμά τους ανά εβδομάδα ή μήνα.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι η τακτική αυτή είναι εξαιρετική στη θεωρία και τα χαρτιά, ωστόσο στην πράξη η συνεχής αυξομείωση του πονταρίσματος αποδεικνύεται… πολύ κακό για το τίποτα, εκτός αν υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλης περιόδου κερδοφορίας ή χασούρας. Η πλειοψηφία των παικτών που παίρνουν στα σοβαρά το betting έχει τα σκαμπανεβάσματά της, όμως είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν μακροχρόνιες θετικές ή αρνητικές περίοδοι. Αν κρατούσε, λοιπόν, κάποιος σταθερό το stake καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορεί να έχανε τις περιόδους που το κεφάλαιό του θα ήταν αυξημένο και θα ανέβαζε το ποντάρισμα, όμως θα κέρδιζε και από τις περιόδους όπου το κεφάλαιο θα ήταν μικρότερο από το αρχικό και το ποντάρισμα θα είχε περιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το percentage bet ως τακτική bankroll management ταιριάζει σε παίκτες ορθολογικούς, που δεν θέλουν να έχουν πρόσθετο άγχος μήπως χάσουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους επιμένοντας σε συγκεκριμένο ποντάρισμα και δεν θέλουν, επίσης, να έχουν την αίσθηση ότι πιάνονται κορόιδα όταν ποντάρουν συνεχώς το ίδιο ποσό ενώ βρίσκονται σε θετική χρονική περίοδο.

Αν καταγράφετε τα στοιχήματά σας, προσπαθήστε να παρατηρήσετε τι θα γινόταν αν προσαρμόζατε το ποντάρισμά σας στο διαθέσιμο κεφάλαιο που είχατε κάθε στιγμή. Έτσι θα πάρετε μια γεύση για το αν σας συμφέρει αυτή η τακτική για διαχείριση κεφαλαίου στο στοίχημα ή τελικά δεν έχει νόημα να την ακολουθήσετε.

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Νόμιμες Στοιχηματικές Ιστοσελίδες στην Ελλάδα

BookmakerΠλεονεκτήματα
Stoiximan
9.4/10
  • Δωρεάν συναλλαγές, άμεσες αναλήψεις
  • Προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
  • Ειδικά στοιχήματα σε όλα τα αθλήματα 
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Pamestoixima.gr
8.6/10
  • Αξιοπιστία & ασφάλεια ΟΠΑΠ
  • Ποικιλία σε ειδικά & μακροχρόνια
  • Προηγμένη εφαρμογή για Android & iOS
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Novibet
8.9/10
  • Άμεσες & δωρεάν πληρωμές
  • Ποικιλία σε ασιατικά χάντικαπ
  • Cash Out*, Stop Loss / Partial Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bwin
9.2/10
  • Εξαιρετική επιλογή για live betting
  • Άμεσες πληρωμές όλες τις ημέρες
  • Live streaming & Auto Cash Out*
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betsson
8.6/10
  • Εμπειρία 20+ ετών στον χώρο
  • Γρήγορη & εύχρηστη ιστοσελίδα
  • Εύκολη πλοήγηση μέσω app για Android
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Fonbet
8.6/10
  • Πανίσχυρο brand name
  • Πολύ γρήγορες πληρωμές
  • Άμεσο cash out* σε όλα τα αθλήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Bet365
8.9/10
  • Κορυφαίο όνομα στον χώρο
  • Πλούσιο Live betting σε όαλ τα sports
  • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Netbet
8.7/10
  • Παγκόσμιο brand name
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Ασιατικά & ειδικά στοιχήματα
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Interwetten
8.3/10
  • Πολύ εύκολη πλοήγηση
  • Εξαιρετικό mobile app
  • Πλούσιο live betting
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Sportingbet
8.9/10
  • Παγκόσμιο brand από το 1998
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24ωρη εξυπηρέτηση στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Betshop
8.3/10
  • Ποικιλία σε combos & ασιατικά
  • Live Streaming* από το κινητό
  • Πολύ γρήγορες αναλήψεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Vistabet
8.9/10
  • Υψηλά όρια πονταρίσματος
  • Live Streaming* & Cash Out*
  • 24/7 τμήμα εξυπηρέτησης στα Ελληνικά
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Bookmakers Newsletter

Γραφτείτε τώρα στο Newsletter! Όλα τα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ νέα σε περιμένουν στο email σου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

No comments

PROMO CODE ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ NOVIBET!
  • PROMO CODE ΕΓΓΡΑΦΗΣ «DELULU1000»
  • 200 ΔΩΡΑ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • ΕΩΣ 1000 ΕΠΑΘΛΑ*
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ