Εισαγωγή στο Ασιατικό Χάντικαπ (Asian Handicap)

Asian HandicapΤο ασιατικό χάντικαπ είναι από τους πιο δημοφιλείς τρόπους στοιχηματισμού παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ασία, απ’ όπου προέρχεται το όνομά του. Υποστηρίζεται πολύ από τις πλατφόρμες στοιχήματος με έδρα την Ασία, όπου προσφέρθηκε και για πρώτη φορά, ωστόσο οι περισσότερες πλατφόρμες σήμερα το περιλαμβάνουν στην ποικιλία στοιχημάτων τους σχεδόν σε κάθε αγώνα. Τα asian bets είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος στοιχηματισμού, καθώς προσφέρει ασφάλεια στους παίκτες και τους δίνει της δυνατότητα να περιορίσουν τις απώλειες τους, ώστε μακροπρόθεσμα να έχουν κέρδος από το στοίχημα.

Χαρακτηριστικά Ασιατικού Χάντικαπ

Τα κύρια χαρακτηριστικά στα ασιατικά στοιχήματα, κι αυτά που τα διαφοροποιούν από το «κλασικό» στοίχημα 1Χ2, είναι τα εξής:

  1. Η προσφορά δύο επιλογών αντί για τρεις για την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και
  2. Η μεταβολή του handicap που «χωρίζει» τις δύο ομάδες κι όχι  η μεταβολή των αποδόσεων, οι οποίες διαφοροποιούνται πολύ λιγότερο σε σχέση με τις «κλασικές».

Η κύρια προσπάθεια του ασιατικού χάντικαπ είναι να… καταργήσει την ισοπαλία ως επιλογή! Τοποθετώντας χρήματα σ’ ένα ασιατικό στοίχημα, ουσιαστικά ο παίκτης επιλέγει μία από τις δύο ομάδες. Η ισοπαλία επηρεάζει μεν τα κέρδη και τις ζημιές του, αλλά πάντα με βάση το handicap που χωρίζει τις δύο ομάδες.

Το ασιατικο χαντικαπ είναι ουσιαστικά ένα τεχνητό εμπόδιο σε αριθμό γκολ, το οποίο καλείται να ξεπεράσει το φαβορί του κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα ή να υπερασπιστεί το αουτσάιντερ. Όσο μεγαλύτερη (θεωρητικά) είναι η διαφορά δυναμικότητας, τόσο μεγαλύτερο είναι και το handicap που πρέπει να υπερβεί το φαβορί. Για να νικήσει το φαβορί δεν αρκεί να επικρατήσει στο γήπεδο, αλλά να ξεπεράσει το handicap. Γι’ αυτό έχουμε περιπτώσεις όπου το φαβορί ναι μεν νικάει στο γήπεδο με το φτωχό 1-0, ωστόσο αν το χάντικαπ είναι μεγαλύτερο (π.χ. -1,5 γκολ) τότε για το ασιατικό χάντικαπ το σημείο που κερδίζει είναι αυτό του αουτσάιντερ…

Επεξήγηση ασιατικού χάντικαπ

Η δυσκολία κατανόησης του ασιατικού χάντικαπ βασίζεται στο ότι οι αριθμοί των γκολ που ορίζονται σαν handicap δεν είναι όλοι ακέραιοι. Υπάρχουν π.χ. χάντικαπ του ενός γκολ, αλλά και του μισού γκολ, ακόμα και του 0,25 του γκολ ή του 1,25 γκολ! Στην ουσία πρόκειται για σύνθετα στοιχήματα, τα οποία αν αναλυθούν σωστά δεν παρουσιάζουν δυσκολίες ούτε στον υπολογισμό, ούτε στην κατανόησή τους.

Το συγκεκριμένο στοίχημα είναι πολύ δημοφιλές κυρίως επειδή μειώνει τις επιλογές σ’ ένα ματς, αντί για τρεις ο παίκτης έχει να κάνει με δύο, άρα θεωρητικά αυξάνει και τις πιθανότητές του να κερδίσει. Υπάρχουν και περιπτώσεις «ισοπαλίας», αλλά τότε απλά είναι σα να μην μετράει το στοίχημα, με το ποσό του πονταρίσματος να επιστρέφεται εξ ολοκλήρου στο λογαριασμό του παίκτη. Το προτιμούν, επίσης, όσοι επιλέγουν αγώνες με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων και επιθυμούν μεγαλύτερες αποδόσεις στο φαβορί από την απλή νίκη, αρκεί να νικήσει με περισσότερα του ενός γκολ διαφορά.

Ο bookmaker που προσφέρει ασιατικά χάντικαπ αφήνει όσο το δυνατόν πιο σταθερές τις αποδόσεις, αλλά «παίζει» με τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων και το handicap που δίνει. Για παράδειγμα, αν ένα ματς με ευρωπαϊκό σετ αποδόσεων 1,25-4,80-9,50 ο ασιάτης το προσφέρει με handicap -1.5 για τον γηπεδούχο και +1,5 για τον φιλοξενούμενο σε περίπου ίδιες αποδόσεις που συνήθως κυμαίνονται από 1,80-1,85 ως 2,00-2,10. Ο bookie του ασιατικού, λοιπόν, δεν αυξομειώνει τις αποδόσεις, αλλά τα χάντικαπ, ούτως ώστε να φέρει τις δύο ομάδες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στοιχηματική ισορροπία και να έχει ο παίκτης να επιλέξει μεταξύ δύο, θεωρητικά πάντα, ίσων πιθανοτήτων, που έχουν από 50% πιθανότητα να επιβεβαιωθούν. Στην περίπτωση αυτή για να αυξήσει την απόδοση του φαβορί βάζει «εμπόδιο» 1,5 γκολ στην επικράτησή του. Ο φιλοξενούμενος ξεκινάει με 1,5 γκολ χάντικαπ υπέρ του, άρα για να επιβεβαιωθεί ο άσσος πρέπει ο γηπεδούχος να νικήσει με δύο γκολ διαφορά ή μεγαλύτερη. Αλλιώς, ακόμα κι αν ο φιλοξενούμενος χάσει (με ένα γκολ διαφορά) στο συγκεκριμένο στοίχημα θεωρείται ότι νίκησε, διότι υπερασπίστηκε το χάντικαπ.

Ενα εύκολο τρυκ για να γνωρίζετε γρήγορα αν κερδίσατε ή όχι ένα ασιατικο χαντικαπ είναι να προσθέτετε στο τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα το handicap που δινόταν πριν αυτός ξεκινήσει. Αν ένα ματς δινόταν π.χ. +0,5 για τον φιλοξενούμενο, αυτό σημαίνει ότι το αουτσάιντερ του ζευγαριού είχε μισό γκολ αβαντάζ με τη σφύριγμα της έναρξης. Αν ο γηπεδούχος νίκησε 1-0, τότε το αποτέλεσμα στο ασιατικό χάντικαπ είναι 1 – 0,5 (ένα γκολ ο γηπεδούχος, μισό η χάντικαπ του φιλοξενούμενου), άρα ο γηπεδούχος νίκησε.

Ασιατικό χάντικαπ σε over-under

Αντίστοιχες αυξομειώσεις στα handicap υπάρχουν και στο στοίχημα over/under, δηλαδή τον αριθμό των γκολ που μπαίνουν σε κάθε παιχνίδι. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε απλά «over» και «under» τα στοιχήματα με σταθερό όριο γκολ το 2,5 (δηλαδή over 2.5 κάθε ματς που έχει τρία γκολ και παραπάνω και under 2.50 ό,τι έχει από μηδέν ως δύο γκολ). Για να κάνει πιο ελκυστικό κι αυτό το στοίχημα ο μπουκ «παίζει» κι εδώ με τα «τέταρτα», θα δείτε δηλαδή παιχνίδια να προσφέρονται στο over 2.25, στο over 2.75, στο 0.75 ημίχρονο. Αντί να παίξει με τις αποδόσεις στο over/under, παίζει με το ίδιο το όριο του αν θα μπουν λίγα ή πολλά γκολ.

Οι περισσότεροι παίκτες που ασχολούνται με αυτό τον τύπο στοιχήματος κατανοούν σχετικά εύκολα το «καθαρό ασιατικό handicap» (π.χ. -1/2, -1,5, over 1,5, under 2,5) και τα «ακέραια ασιατικά χαντικαπ» (π.χ. -1, -2, over 2, under 3) αλλά μπερδεύονται όταν βλέπουν handicap draw no bet και -1/4,  -3/4, -1,25 ή over 2,75 και under 3,25). Το μπέρδεμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο επειδή υπάρχουν… τέσσερις τρόποι για να αναγραφεί ένα ασιατικό χάντικαπ (τρεις σε ισχύ κι ένας μάλλον παρωχημένος). Το χάντικαπ «-1/4», δηλαδή, και το «-0,25» και το «-0/0,5» σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, παλαιότερα αναγραφόταν και ως «0 and -0,5»!

Πώς υπολογίζεται το σύνθετο χάντικαπ (split ή double asian)

Ας πάρουμε, λοιπόν, για παράδειγμα το ασιατικό -0.75 (ή 3/4), ένα από τα πιο δημοφιλή μαζί με το +.025 (ή 1/4) και το ασιατικό 1,25 για να δούμε τι ακριβώς σημαίνει.

Έστω ότι παίζετε 10 ευρώ σε απόδοση 2,00 έναν γηπεδούχο να νικήσει με asian handicap -0.75. Κάνοντας κλικ στο κουμπί της συγκεκριμένης επιλογή, ουσιαστικά έχετε παίξει δύο ισόποσα στοιχήματα. Είναι σα να έχετε παίξει 5 από τα ευρώ μας στο ασιατικό χάντικαπ -0.5 και άλλα 5 στο ασιατικό χαντικαπ -1. Εσείς, βέβαια, αυτό το διαχωρισμό δεν τον βλέπετε , γίνεται αυτόματα από τη βάση της πλατφόρμας που δέχεται το στοίχημά σας. Στην ουσία δηλαδή το στοίχημά σας χωρίστηκε σε δύο μέρη.

Αυτή η ανάλυση είναι και το κλειδί του αποτελέσματος. Αν π.χ. η γηπεδούχος ομάδα νικήσει 1-0, δηλαδή με ένα γκολ διαφορά, αυτό σημαίνει ότι κερδίζετε το στοίχημα -0.5 (η γηπεδούχος ξεπέρασε το μισό γκολ αβάντα με το ένα που πέτυχε) και «ισοφαρίσατε» το στοίχημα -1 (αφού οι φιλοξενούμενη είχε ένα γκολ αβάντα και η γηπεδούχος νίκησε με ένα γκολ διαφορά). Στην πρώτη περίπτωση παίρνετε το ποσό (τα 5 ευρώ που στοιχηματίσατε επί 2,00 απόδοση =10 ευρώ, δηλαδή 5 το καθαρό μας κέρδος) και στη δεύτερη σας επιστρέφεται πίσω το ποσό του στοιχήματός σας (5 ευρώ). Το συνολικό σας κέρδος από το παιχνίδι αυτό θα είναι 5 ευρώ.

Νόμιμες στοιχηματικές εταιρειες που προσφέρουν ασιατικά χάντικαπ

BookmakersΒαθμολογίαReviewPlay
8.3/10Αξιολόγηση Εγγραφή
championsbet logo7.3/10Αξιολόγηση Εγγραφή
8.3/10Αξιολόγηση Εγγραφή
8.2/10Αξιολόγηση Εγγραφή
Bet3658.9/10Αξιολόγηση Εγγραφή
8.7/10Αξιολόγηση Εγγραφή

Σχόλια