Οnline τζόγος: Όλη η αλήθεια για τις 24 νόμιμες και τον ΟΠΑΠ

ελληνική στοιχηματική αγοράΛειτουργούν νόμιμα οι 24 online πλατφόρμες στοιχήματος στην Ελλάδα; Έπρεπε να δοθούν οι μεταβατικές άδειες το 2011 ή έχει μονοπωλιακά δικαιώματα ο ΟΠΑΠ στο ίντερνετ μέχρι το 2020; Λειτουργεί νόμιμα η online πλατφόρμα του ΟΠΑΠ; Γιατί δεν παραχωρούνται οι 5ετείς άδειες εδώ και 3 χρόνια που θα έπρεπε να έχουν δοθεί; Γιατί υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στο επίγειο και το ιντερνετικό στοίχημα; Πληρώνουν φόρους οι online πλατφόρμες;

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μόνο κάποια από τα αναρίθμητα που αιωρούνται γύρω από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας και με τα οποία θα ασχοληθώ στη συνέχεια του άρθρου.

Τον τελευταίο καιρό εντείνεται η κόντρα σε όλα τα επίπεδα. Κατ’αρχάς διαβάζω ανυπόγραφα άρθρα σε κορυφαία portals της χώρας, με χτυπήματα κάτω από το τραπέζι μεταξύ των ιστοσελίδων και σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους ιδιοκτήτες τους. Από το πόσα χρωστάει, σε ποιον πουλάει και αν πήρε νόμιμα την άδεια η Χ πλατφόρμα, μέχρι με ποιον έφαγε ή πήγε για καφέ ο Ψ ιδιοκτήτης της, χωρίς απαραίτητα το περιερχόμενο των αναρτήσεων να σχετίζεται με το στοιχηματικό χώρο. Εκτιμώ ότι ο σκόπος των άρθρων είναι ξεκάθαρα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα.

Διαβάζω επίσης δημοσιεύματα υπέρ των μονοπωλιακών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ και άρθρα αμφιβόλου προθέσεως και δήθεν προσωπικής έρευνας κατά της νομιμότητας των “24”, βάζοντας κάποια εξ’αυτών στο παιχνίδι γεράκια και…αετούς. Είναι προφανές, όπως συνέβαινε ανέκαθεν άλλωστε, ότι οι διάφορες ιστοσελίδες και δημοσιογραφικά συγκροτήματα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών και των φίλων τους.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά η χρονική στιγμή μου δείχνει κόντρα πριν από μία μεγάλη διοργάνωση (Euro2016), την ώρα που εντείνεται η φημολογία για ρύμθιση της αγοράς και ενώ ο ΟΠΑΠ φαίνεται ότι βρίσκει λύση με τους πράκτορες και προετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα του βελτιωμένη πλατφόρμα με ανταγωνιστικές στις “24” πλατφόρμες αποδόσεις.

Για να ξεμπερδέψει το κουβάρι ως προς τη νομιμότητα της διαδικτυακής αγοράς, θα πιάσω τα πράγματα από την αρχή και θα περιγράψω με τη σειρά όλα τα γεγονότα από το 2010 έως και σήμερα.

Tι ίσχυε πριν το 2012

Ο νόμος 4002/2011 εφαρμόστηκε το 2012. Πριν το 12′, οι στοιχηματικές πλατφόρμες είχαν το δικαίωμα, ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου, να προσφέρουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών χωρίς να αποδίδουν φόρο στην Ελλάδα.  Για τους γνωρίζοντες στους στοιχηματικούς κύκλους, η ελληνική αγορά θεωρείτο γκρίζα (grey market). Πράγματι, οι πλατφόρμες είχαν έσοδα πολλών εκατομμυρίων από τη δραστηριότητα τους στη χώρα και σίγουρα είναι αρνητικό το ότι καμμία κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας νωρίτερα. Αυτή η κατάσταση όμως δεν ίσχυε μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Οι online στοιχηματικές πλατφόρμες απέδιδαν φόρο βάσει των μεικτών εσόδων τους (GGR- Gross Gaming Revenue) ή του τζίρου (turnover) στη χώρα που είχαν αδειοδοτηθεί (Μάλτα, Γιβραλτάρ, Κουρασάο κλπ).

Θα αναρωτηθείτε είναι αυτό λογικό; Θα σας απαντήσω ξεκάθαρα ΝΑΙ. Δυσάρεστο μεν αλλά λογικότατο. Το ίντερνετ είναι ελεύθερο και βάσει των κανόνων της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών μπορούν οι πλατφόρμες να προσφέρουν τυχερά παιχνίδια σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ, εφόσον εδρεύουν σε ένα από αυτά. Επειδή όμως ο τζόγος είναι ειδική κατηγορία, η Κομισιόν επιτρέπει σε κάθε χώρα μέλος να έχει ξεχωριστή νομοθεσία, με την προϋπόθεση πάντα η εθνική νομοθεσία να είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή.

Πώς φτάσαμε στο Νόμο 4002/2011

Πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της αγοράς, υπήρξαν δύο σχετικές δημόσιες διαβουλεύσεις. H πρώτη και πιο σημαντική αφορούσε το άρθρο 11 του Σχεδίου Νόμου με τίτλο “Διαδικτυακό Στοίχημα”. Η διαβούλευση αναρτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2010 και ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2010.  Η δεύτερη αναφερόταν στο σύνολο του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων» με τη διαβούλευση να διαρκεί μόλις 6 ημέρες (26/1-31/1 του 2011).

Στην 1η διαβούλευση είχαν προταθεί οι 3 ακόλουθες εναλλακτικές επιλογές για την παραχώρηση αδειών διαδικτυακού στοιχήματος:
“1. Εκχώρηση απεριόριστου αριθμού αδειών με καθορισμένο κόστος χωρίς να απαιτείται δημοπρασία. 
2. Διεξαγωγή δημοπρασίας για εκχώρηση περιορισμένου αριθμού αδειών.
3. Παραχώρηση στο σημερινό μονοπώλιο και των νέων αδειών για ορισμένο χρόνο με προκαθορισμένη την τιμή ανά άδεια και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης με απ’ ευθείας ανάθεση στον ΟΠΑΠ.”

Η ερώτηση που είχε τεθεί ήταν η παρακάτω:
Ποιά πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η διαδικασία παραχώρησης αδειών λειτουργίας διαδικτυακού στοιχήματος μεταξύ των παραπάνω επιλογών Α, Β και Γ;

Στη δημόσια διαβούλευση είχαν καταθέσει την άποψή τους αρκετές πλατφόρμες κολοσσοί όπως οι Betfair, William Hill, Sportingbet και Bwin, οι διεθνείς ενώσεις EGBA και RGA, καθώς και πλήθος απλών χρηστών. Οι περισσότερες πλατφόρμες εξέφραζαν την αμφιβολία τους για τη βιωσιμότητα της αγοράς με το 30% στο GGR, όπως και την ανησυχία τους για την έλλειψη ή ασάφεια πολύ βασικών όρων στο προσχέδιο νόμου.

Τι σημαίνει GGR
Σύμφωνα με το νόμo, “Μεικτό Κέρδος” (gross gaming revenue) = το χρηματικό ποσό που απομένει εάν από τo συνολικό χρηματικό ποσό συμμετοχής των παικτών αφαιρεθούν τα αποδιδόμενα σε αυτούς ποσά (κέρδη).”  Με απλά λόγια 30% GGR σημαίνει 30% στα μεικτά ή ακαθάριστα έσοδα.

Πρακτικά τι σημαίνει όμως για τις πλατφόρμες 30% στο GGR; Έστω ότι έχετε μία πλατφόρμα και τα μεικτά σας έσοδα στο τέλος του έτους είναι 100.000€. Από αυτά, τα 30.000€ θα πρέπει να πάνε στο φόρο. Αν από τις 70.000€ που μένουν αφαιρέσετε έξοδα για πλατφόρμα, μεθόδους πληρωμής, μισθολόγια, κτιριακές εγκαταστάσεις, έξοδα μάρκετινγκ, μπόνους κλπ τότε το μαγάζι ΔΕΝ βγαίνει ή έχει οριακά κέρδη. Επομένως όλες οι μεγάλες πλατφόρμες του εξωτερικού θεώρησαν ασύμφορο να μπουν σε μία αγορά που λόγω φορολογίας θα τους άφηνε ελάχιστα κέρδη.

Η ΠΟΛ 1248/13.12.2011

ΠΟΛ 1248-2011

Πρότυπο της δήλωση απόδοσης των ποσών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη της περιόδου 1/1/10 – 31/12/11

Στις 13 Δεκεμβρίου 2011 αναρτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος με θέμα: “Υπαγωγή ιστοσελίδων παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παρ. 12 του άρθρου 50 του ν.4002/2011.”

Το άρθρο 1 της ΠΟΛ. 1248 όριζε τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να καλύπτει μία πλατφόρμα για να υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς:

“Οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου, οι οποίες κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν έως και 31-12-2011 οικειοθελή αίτηση υπαγωγής στο φορολογικό καθεστώς της παρ. 12 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011, λογίζεται ότι έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό αυτό καθεστώς με την καταβολή των οφειλομένων, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 5, 8 και 9 του άρθρου 50 του ανωτέρω νόμου, ποσών έως την ανωτέρω ημερομηνία.”

Οι ενδιαφερόμενες πλατφόρμες έπρεπε μέχρι 31-12-2011 να υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Οι πλατφόρμες του άρθρου 1 προκειμένου να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις της παρούσας απόφασης, θα υποβάλουν στη Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων και μέχρι 31-12-2011 το έντυπο Μ3 «Δήλωση Έναρξης/Μεταβολής Εργασιών μη Φυσικού Προσώπου», ώστε να αποκτήσουν ΑΦΜ από 1 Ιανουαρίου 2010, χωρίς την επιβολή των προστίμων του ν. 2523/1997 (179 Α΄).

2. Με την παραπάνω δήλωση συνυποβάλλονται, το έντυπο Μ7 «Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου» και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Καταστατικό επίσημα μεταφρασμένο,
β. Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας έδρας του νομικού προσώπου για την ύπαρξη της πλατφόρμας, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή το πιστοποιητικό μπορεί να προσκομιστεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2012,
γ. Επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου πληρεξουσιότητας για το διορισμό νομίμου εκπροσώπου τους στην Ελλάδα.

Προσέξατε τις ημερομηνίες; Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε η υπουργική εγκύκλιος και Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου έκλεισε η διαδικασία ΕΞΠΡΕΣ. Θα έπρεπε δηλαδή εντός 10 εργάσιμων ημερών να μαζέψουν οι ξένες πλατφόρμες τα έγγραφα, να βρουν νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα και να προλάβουν να καταθέσουν τα έγγραφα εντός της προθεσμίας. Μάλιστα κύριοι, γνωστά πράγματα, ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Πόσες από τις 24 πλατφόρμες είναι ξένων συμφερόντων; Mόλις 4. Έχω μιλήσει με όλες τις κορυφαίες ή ανερχόμενες πλατφόρμες στα διάφορα συνέδρια που παρίσταμαι αρκετές φορές το χρόνο, αλλά οι περισσότερες δεν γνώριζαν και δεν έμαθαν ποτέ τη διαδικασία. Λογικότατο θα πω εγώ, εάν δεν είχες τον “άνθρωπο” σου να προετοιμαστείς από νωρίτερα ή εάν δεν παρακολουθούσες από κόντα τα δρώμενα, τότε δεν είχες τύχη. Όχι γιατί δεν ήθελες, αλλά γιατί δεν το έμαθες ποτέ ή γιατί δεν προλάβαινες.

Παρεπιπτόντως, επειδή διαβάζω διάφορα ανακριβή δημοσιεύματα σχετικά με το αν το Isle of Man είναι εντός ΕΕ/ΕΟΧ παραθέτω το σχετικό απόσπασμα: Από 1 Ιανουαρίου 2007 το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας περιλαμβάνει τα εδάφη των κατωτέρω Κρατών-Μελών:….15. του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, των νήσων Μάγχης και της νήσου Μαν. Eίναι ξεκάθαρο ότι οι αδειοδοτημένες σε νήσο του Μαν (Isle of Man) και Alderney (Νήσοι Μάγχης) στοιχηματικές πλατφόρμες παρέχουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

νομιμη αδεια

Η βεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών στις πλατφόρμες για την υπαγωγή στις μεταβατικές διατάξεις περί νόμιμης λειτουργίας βάσει της άρθρου 50 παρ. 12 του Ν.4002/2011

Παράγραφος 12 του άρθρου 50 του Ν.4002/2011

Στις 22 Αυγούστου 2011 αναρτήθηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4002, ο οποίος μεταξύ άλλων όριζε τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο μεταβατικό καθεστώς και τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών τυχερών παινχιδιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 50:

“Πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού που διέπουν το διαδικτυακό στοίχημα και τη χορήγηση των σχετικών αδειών μόνον εφόσον υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 του νόμου αυτού, αναδρομικά στο πλαίσιο του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος. Κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η εφαρμογή της παραγράφου αυτής δεν θίγει τη σχετική αποκλειστική δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο αυτόν και δεν προδικάζει την παροχή άδειας κατά το άρθρο 45.”

Άρθρο 45 του Ν.4002/2011

Το άρθρο 45 καθορίζει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσει η οριστική ρύθμιση της στοιχηματικής αγοράς.

Ρυθμίσεις αδειών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου – Διαδικασία αδειοδότησης:

1. Η διεξαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου (internet) ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημοσίου που την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων.
2. Η Ε.Ε.Ε.Π. καθορίζει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εξυπηρετητών (servers) και του λογισμικού των τυχερών παιγνίων για τους κατόχους της άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση όλων των διατάξεων που αφορούν την προστασία των παικτών και του δημοσίου συμφέροντος.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προκηρύσσονται άδειες διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου. Οι άδειες χορηγούνται ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.
4. Αν δεν κατακυρωθεί το σύνολο των αδειών που προκηρύχθηκαν, οι άδειες που δεν κατακυρώθηκαν επαναπροκηρύσσονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά την πάροδο ενός τουλάχιστον έτους από την κατακύρωση.
5. Η άδεια διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου έχει διάρκεια πέντε (5) έτη από την κατακύρωση και περιλαμβάνει όρους, υπό τους οποίους ασκείται η δραστηριότητα για την οποία εκδίδεται.
6. Τουλάχιστον ένα έτος πριν τη λήξη της εκάστοτε ισχύουσας άδειας, ο ανάδοχος μπορεί να ζητά με αίτησή του προς την Ε.Ε.Ε.Π. τη χρονική επέκταση της άδειας για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα, με τους ίδιους όρους, αλλά με νέο τίμημα. Για την ανανέωση της αδείας απαιτείται η καλή εκτέλεση των όρων της αδείας και η πρόταση ευλόγου τιμήματος. Η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου τιμήματος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
7. Άδειες πέραν των όσων προκηρύχθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 3, δεν μπορούν να προκηρυχθούν αν δεν παρέλθει πενταετία από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
8. Κάθε ανάδοχος δεν μπορεί να λάβει πάνω από μία άδεια. Οι άδειες είναι προσωπικές και αμεταβίβαστες. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο εκμίσθωση ή συνεκμετάλλευση της άδειας με τρίτους.

Τι ισχύει σήμερα – Οι 24 και ο ΟΠΑΠ

Σήμερα λειτουργούν νόμιμα πάνω από 30 ιστοσελίδες που προσφέρουν διαδικτυακό στοίχημα, καζίνο και πόκερ. Όπως έγραψα και στην αρχή του άρθρου, η Κυβέρνηση παρά τα όποια δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό και τις δηλώσεις Στεργιώτη, προέδρου της ΕΕΕΠ, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη ρύθμιση της αγοράς και η αβεβαιότητα στον κλάδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μάλιστα ο ΟΠΑΠ επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και ζητά το μονοπώλιο στο ίντερνετ, παρότι η ίδια η κυβέρνηση ακύρωσε τις μονοπωλιακές του βλέψεις με τον 4002/2011. Χαρακτηριστικά, το σχετικό εδάφιο:

“Η διεξαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου (internet) ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημοσίου που την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων.” 

Το ερώτημα είναι πώς ο ιδιωτικός πλέον ΟΠΑΠ διατείνεται πώς έχει το μονοπώλιο σε μία ελεύθερη αγορά. Όταν ήταν δημόσιος να το καταλάβω, αλλά ιδιωτικός;; Ο ΟΠΑΠ ποτέ δεν πλήρωσε για τα μονοπωλιακά δικαιώματα στο διαδίκτυο παρότι ισχυρίζεται ότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα και στο online στοίχημα μέχρι το 2020. Οι ισχυρισμοί του ΟΠΑΠ για το ίντερνετ στηρίζονται στο παρακάτω απόσπασμα του άρθρου 27 του Ν.2843/2000, το οποίο αναφέρει:

“α.Την από 15 Δεκεμβρίου 2000 σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των σε αυτή αναφερομένων παιγνίων, όπως εκάστοτε ισχύει.”
* Ο νόμος καθορίζει πάνω σε ποιά παιχνίδια ο ΟΠΑΠ έχει το μονοπώλιο στο επίγειο, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το στοίχημα.

Τα  μονοπωλιακά δικαίωματα του ΟΠΑΠ, έχει απορρίψει πάμπολες φορές και η Κομισιόν. Στις αρχές Απριλίου 2016 μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή-καταπέλτη στην κυβέρνηση στην οποία αποτυπώνεται σε έντονο ύφος η δυσαρέσκεια της για τη μη ρύθμιση της online αγοράς τυχερών παιχνιδιών όπως είχε προαναγγείλει. Το Υπουργείο ωστόσο θεωρεί ότι το άνοιγμα της αγοράς με προκαθορισμένο αριθμό αδειών θα δημιουργούσε προβλήματα και προσανατολίζεται στην ανοιχτή αδειοδότηση μέσω κριτηρίων.

Πέραν του μονοπωλίου ή όχι του ΟΠΑΠ πάντως, ένα ακόμα θέμα άξιο απορίας, είναι γιατί δεν έχει εξισωθεί το ελάχιστο ηλικιακό όριο στο επίγειο και ιντερνετικό στοίχημα. Για ποιό λόγο αν είμαι 19 χρονών να μπορώ να παίζω στον ΟΠΑΠ και όχι στο ίντερνετ; Όποιος γνωρίζει ας μου πει και μένα την απάντηση. Ως γνωστόν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ μπορούν να παίξουν τυχερά παιχνίδια όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ στο ίντερνετ το ελάχιστο όριο είναι τα 21 χρόνια.

Η φορολογία των ιντερνετικών ιστοσελίδων

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των τελευταίων μηνών είναι η φορολόγηση των ιστοσελίδων και τα δημοσιεύματα περί μη απόδοσης (ή απόκρυψης) φόρων από τις 24. Οι αριθμοί ωστόσο φανερώνουν τι πραγματικά συμβαίνει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση τόσο της ΕΕΕΠ όσο της Δ’ Δ.Ο.Υ. Αθηνών, οι 24 πλήρωσαν το 2014 50 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 οι ιντερνετικές πλατφόρμες απέδωσαν φόρους πάνω από 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία τα δηλωθέντα μεικτά έσοδα των 24 ιστοσελίδων το περασμένο έτος, ανήλθησαν σε 250 εκατ. ευρώ.

Αν τα 250 εκατομμύρια είναι ο πραγματικός αριθμός όπως δηλώνουν οι πλατφόρμες ή τα έσοδα τους ανέρχονται σε 1 δις ευρώ όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών αυτό δεν το γνωρίζω. Σίγουρα όμως οι μεγαλύτερες πλατφόρμες που κάνουν και το 90% του τζίρου αποδίδουν φόρους στο ελληνικό κράτος και οι αρμόδιες αρχές μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν τα πραγματικά κέρδη των ιστοσελίδων ζητώντας σχετική βεβαίωση από τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών στις οποίες οι 24 έχουν αδειοδοτηθεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα αποδίδονται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο (σύμφωνα με το νόμο: όχι αργότερα από τις 16 Ιανουαρίου, 16 Απριλίου, 16 Ιουλίου και τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο), ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό με “ζεστό” χρήμα τα κρατικά ταμεία. Ποιός άλλος κλάδος φέρνει τέτοια εισροή χρημάτων στο ελληνικό κράτος εν μέσω κρίσης;

Τα τεράστια λάθη των κυβερνήσεων στην προ-2011 περίοδο 

Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν κατά τη γνώμη μου 4 τεράστια λάθη μέχρι και την ψήφιση του Ν.4002/2011.

  1. Δεν προχώρησαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου αρκετά χρόνια νωρίτερα και το ελληνικό δημόσιο έχασε τεράστια έσοδα σε εποχές που οι τζίροι ήταν σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα.
  2. Με τον 4002/2011 το ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από τις πλατφόρμες αναδρομική φορολόγηση από το 2010, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στο μεταβατικό καθεστώς. Υπήρχε όμως ελέγκτικος μηχανισμός για να υπολογισθεί το ποσό που έπρεπει να καταβληθεί; OXI. Υπήρχε αντίστοιχη υπόθεση από άλλο grey market; OXI. Σε όλες τις χώρες που ρύθμισαν την αγορά τυχερών παιχνιδιών τους, η φορολογία ξεκινούσε να ισχύει από τη μέρα εφαρμογής του νόμου.
  3. 30% στο GGR: H φορολόγηση με 30% στα μεικτά έσοδα είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για την είσοδο μεγάλων ιστοσελίδων στην αγορά, οι οποίες και φόρους μπορούν να πληρώσουν και έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.
  4. Η υποβολή των δικαιολογητικών για την υπαγωγή στη μεταβατική περίοδο έγινε με διαδικασία εξπρές, μόλις σε 18 μέρες (κάτω από 10 εργάσιμες), και αρκετές πλατφόρμες είτε δε γνώριζαν για τη διαδικασία είτε δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά.

Αδειοδότηση εδώ και τώρα με λογική φορολογία

Ωραία η μεταβατική περίοδος που μας κράτησε “συντροφιά” τα τελευταία 5 χρόνια αλλά πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να σοβαρευτεί, να δείξει αποφασιστικότητα και να κάνει επιτέλους το χρεός της προχωρώντας σε οριστική ρύθμιση της αγοράς. Θεωρώ ότι τα 5 χρόνια θα πρέπει να είναι η μίνιμουμ χρονική αποδεκτή διάρκεια της άδειας και τα 7-10 η επιθυμητή για να γίνει ελκυστικότερη η αγορά. Η φορολογία 30% στο GGR είναι εκτός πραγματικότητας. Σε όλες τις χώρες οι πλατφόρμες αποδίδουν 15% με 20%. Αν συνυπολογίσουμε στο 30% στα μεικτά, τους παράγοντες capital controls, ασταθής οικονομία και μικρότερη αγοραστική δύναμη των παικτών, τότε η ελληνική ιντερνετική αγορά κάθε άλλο παρά θελκτική είναι.

Στα επόμενο άρθρo θα αναλύσουμε:

  • το ιδανικό μοντέλο αδειοδότησης υπό τις υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες,
  • τα πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη που θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο,
  • τη συνεισφορά των μεγάλων ιστοσελίδων στη μείωση της ανεργίας,
  • το χτύπημα στον παράνομο τζόγο

Betting Insider

[email protected]

Ακολουθήστε με στο Twitter @bettinginsider3

Σχόλια