Στοίχημα σε δημοφιλή και μη αθλήματα

Οι όροι “large market” και «small market» είναι πολύ δημοφιλείς στην παγκόσμια αγορά του στοιχήματος. Μη νομίζετε ότι είναι κάτι πολύπλοκο, στην ουσία ο όρος “large market» (ακριβής μετάφραση: μεγάλη αγορά) περιλαμβάνει όλα αυτά τα σπορ και τα πρωταθλήματα, τα οποία απολαμβάνουν μεγάλης δημοφιλίας και, όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό στοιχημάτων τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σε τζίρους. Αντίστοιχα, “small market” (ακριβής μετάφραση: μικρή αγορά) σημαίνει τα όχι τόσο δημοφιλή σπορ και διάφορες λίγκες των δημοφιλών σπορ, στις οποίες ο στοιχηματικός τζίρος είναι αισθητά πιο μικρός.

Υπάρχει διαφορά στο τι θεωρεί ο καθένας «large market» και «small market». Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ θεωρούνται μακράν οι πιο “large” αγορές. Στη Βρετανία τεράστιοι είναι οι τζίροι στις ιπποδρομίες και κυνοδρομίες, σχεδόν πάνω από το 50% του συνολικού στοιχηματικού τζίρου. Στις χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης (κυρίως τη Ρωσία) το στοίχημα στο χόκεϊ επί πάγου διατηρεί μεγάλο μερίδιο της πίτας. Στην Βόρεια Αμερική τα λεγόμενα “American Sports” (αμερικάνικο ποδόσφαιρο και μπέιζμπολ, πιο μετά το μπάσκετ) παίρνουν το 77% του τζίρου. Στην Ινδία το εθνικό σπορ, το κρίκετ, καθώς και το χόκεϊ επί χόρτου, δέχεται πολλά χρήματα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ένα σπορ που σε μια χώρα θεωρείται μεγάλη αγορά, σε μια άλλη χώρα, πιθανόν και πολύ κοντινή, είναι μικρή.

Οι μπουκ προσέχουν τις μεγάλες αγορές

Ο bookmaker που σέβεται τον εαυτό του δίνει τη μεγαλύτερη προσοχή στις “large markets”, ανάλογα με τους παίκτες που έχει προσελκύσει και τις χώρες, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργεί. Είναι λογικό αυτό: Μια «λάθος» απόδοση, ακόμα και για μερικά λεπτά της ώρας, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ζημιά, αν υποθέσουμε ότι ο τζίρος στους μεγάλους αγώνες μπορεί να μετρηθεί σε εξαψήφια νούμερα… Όπως είναι φυσικό, ο μπουκμέικερ απασχολεί συγκεκριμένους compilers για τις μεγάλες αγορές, οι οποίοι τον τροφοδοτούν συνεχώς με στοιχεία, ώστε να γίνεται τυχόν αναπροσαρμογή των αποδόσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εννοείται ότι η αναπροσαρμογή αποδόσεων στις δημοφιλείς λίγκες είναι προτεραιότητα για τον κάθε μπουκ.

Διαφορετικά όρια πονταρίσματος

Όπως είναι επίσης φυσικό, ο έλεγχος μιας λίγκας συνεπάγεται και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον κάθε μπουκ. Αυτό είναι το κλειδί για τα διαφορετικά όρια στο ποντάρισμα, που συναντάμε σε όλες τις πλατφόρμες. Μην αναρωτιέστε γιατί π.χ. μπορείτε να ποντάρετε ως και 2.000 ευρώ σε μία επιλογή στην Αγγλική Premier League, ενώ στο πρωτάθλημα της Ινδονησίας το αντίστοιχο όριο είναι μικρότερο των 200 ευρώ (τα νούμερα είναι τυχαία, αλλά ενδεικτικά). Ο μπουκ αισθάνεται πιο «σίγουρος» ότι δεν κάνει λάθος στις αποδόσεις του στο πρωτάθλημα της Αγγλίας, για την Ινδονησία διατηρεί επιφυλάξεις, ότι υπάρχουν παίκτες που ενδεχομένως γνωρίζουν πράγματα καλύτερα απ’ αυτόν ή τους compilers που έχει στη διάθεσή του.

Large Market: Υπέρ και Κατά

Δύο είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των μεγάλων αγορών. Το πρώτο είναι η μεγάλη ποικιλία στοιχημάτων στους αγώνες των σπορ και των λιγκών που είναι πολύ δημοφιλείς. Κατά κανόνα, δηλαδή, στο ποδόσφαιρο εκτός από τα συνηθισμένα στοιχήματα (1Χ2, over/under, goal/no goal) ή και κάποια ειδικά (ακριβές σκορ, ημίχρονο τελικό, συνδυαστικά) μπορείτε να ποντάρετε στα κόρνερ, στις κάρτες, στο αν θα σημειωθεί πέναλτι ή όχι, ακόμα και στους παίκτες που θα σκοράρουν. Κάτι που, φυσικά, δεν μπορείτε να κάνετε στις λιγότερο δημοφιλείς λίγκες. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι τα πολύ μεγάλα όρια πονταρίσματος, που σε ορισμένες πλατφόρμες είναι ουσιαστικά απεριόριστα και καλύπτουν το 99,9% των παικτών. Μόνο αν είστε high roller επιπέδου VIP μπορεί να έχετε πρόβλημα.

Το πρόβλημα με τις δημοφιλείς λίγκες είναι ότι η προσοχή που δίνουν οι στοιχηματικές πλατφόρμες σε όλα τα επίπεδα είναι αυξημένη. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση της αξίας, του «λάθους» του μπουκ στις αποδόσεις, γίνεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Στην ουσία λάθος ο μπουκ δεν κάνει, προσαρμόζει τις αποδόσεις στο… δευτερόλεπτο, έχει πανίσχυρο software και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων καλύτερη ενημέρωση από τους παίκτες.

Small Market: Υπέρ και Κατά

Διαβάστε την προηγούμενη παράγραφο αντίστροφα και θα τα βρείτε. Στις λιγότερο δημοφιλείς λίγκες η προσοχή του μπουκ είναι πολύ μικρότερη, σε κάποιες λίγκες δεν υπάρχει καν ενημέρωση για ειδησεογραφία και οι αποδόσεις βγαίνουν βάσει της βαθμολογίας, της πρόσφατης φόρμας και της παράδοσης, δηλαδή καθαρά αριθμητικών στοιχείων. Αν έχετε ενημέρωση ή παρακολουθείτε στενά τη λίγκα και γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα, θα βρίσκετε κατά κανόνα αποδόσεις που αξίζουν.

Από την άλλη, βέβαια, η «καχυποψία» του μπουκμέικερ είναι μεγάλη, οπότε η ποικιλία στοιχημάτων είναι περιορισμένη στις περισσότερες πλατφόρμες και σε όσες υπάρχει, τα όρια πονταρίσματος ειδικά στα δευτερεύοντα στοιχήματα είναι πολύ χαμηλά.

Ένα άλλο μειονέκτημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσετε με τον καιρό, είναι το «καμπανάκι» που θα χτυπήσει στον μπουκ αν κερδίζετε συνεχόμενα bets ή τέλος πάντων έχετε κέρδος περισσότερο απ’ αυτό που «επιτρέπει». Γράψαμε ότι ο μπουκ δεν προσέχει τόσο πολύ τις μη δημοφιλείς λίγκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί ή είναι τυφλός.

Small Markets: Άνοδος και πτώση

Προηγουμένως στο άρθρο αναφέραμε ότι ανάλογα με την χώρα και το κοινό οι small και οι large markets διαφοροποιούνται. Εκτός, βέβαια, από τις παραδοσιακές αγορές, υπάρχουν και οι αγορές που από small γίνονται large σε συγκεκριμένο κοινό. Στην Ελλάδα π.χ. παρατηρείται πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια στο στοίχημα του τένις, που οφείλεται και στην παρουσία μερικών καλών Ελλήνων tipsters, αλλά και στις επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκαρη στο διεθνές στερέωμα. Η αγορά δηλαδή γίνεται large από small.

Από πού να ξεκινήσουμε;

Οι περισσότεροι παίκτες προφανώς ξεκινούν την ενασχόλησή τους με το στοίχημα από τις δημοφιλείς λίγκες. Θα προτείναμε, αν θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά, να δοκιμάσουν τα πονταρίσματα στις small markets. Εκεί θέλοντας και μη τα όρια πονταρίσματος είναι μικρότερα, οπότε μειώνεται η πιθανότητα μεγάλης χασούρας, και είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζετε την αξία στο στοίχημα.

Kαλύτερες στοιχηματικές πλατφόρμες στην Ελλάδα

Stoiximan
Γιατί να παίξω
 • Ασφαλείς συναλλαγές και γρήγορες αναλήψεις
 • Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη στον Έλληνα παίκτη
 • Πλούσιο πρόγραμμα Live Streaming*
 • Πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση
 • Cash out*
 • Πολλά ειδικά στοιχήματα
 • Συνεχείς προσφορές*
Εγγραφή | 21+ | MGA
Netbet
Γιατί να παίξω
 • Ασταμάτητες προσφορές*
 • Πολύ καλά όρια πονταρίσματος
 • Χαμηλή Γκανιότα στο Live
 • Ασιατικά χάντικαπ με διάφορα lines σε pre-match και live γεγονότα
 • Πληθώρα αγορών και ποικιλία ειδικών στοιχημάτων
 • Διαθέτει την κορυφαία πλατφόρμα της SBTech
 • VIP πρόγραμμα
Εγγραφή | 21+
Bet365
Γιατί να παίξω
 • Κορυφαίες αποδόσεις
 • Πλούσιο Live Betting
 • Ολικό/μερικό & αυτόματο cash out*
 • Live Streaming*
 • 24ωρη εξυπηρέτηση με ελληνικό support
 • Ασιατικά χάντικαπ
Εγγραφή | 21+

Σχόλια